A természetes nem azt jelenti, hogy a nevezett dologból vonják ki, csak annyit, hogy valamilyen élőlény állítja elő. A természetes citromsavat pl. egy feketepenész törzs állítja elő bioreaktorokban, nem citromléből vonják ki.
amugy, ha kerdezni szoktak, hogy tenyleg olyan draga a szarvasgomba, akkor csak annyit kerdezek, hogy borsot ugye szoktal venni? na, szorozd fel, hogy mennyit fizetsz egy kiloert.
A szarvasgomba ugyanolyan megosztó, mint a kapor, vagy a zöld koriander, vagy ételben a pacal,(Boszinak a fokhagyma). Én speciell imádom minden formában( pesto, olaj stb), de pl. a fiam irtózik tőle, pedig szinte mindent szeret. Toszkánában rengeteg ételt csinálnak vele, kincsként kezelik, és persze (nekik) egyáltalán nem mindegy, hogy, fehér, vagy fekete.
Amit vettem szarvasgombásat, Gourme félkemény sajt, kis barna pöttyökkel. Mivel a Sparban vettem, nincsenek nagy illúzióim. Kidobni nem fogom. Ma sajtospirítóst készítettem vele a gombaleves mellé, és így ízlett. Na, hogy pont a hőkezelés tett jót. Valamit elmúlasztott belőle. :)) Van még egy adag, az tojásrántottára fog kerülni.
erdekes. nekem bejon az illata. amikor hozzajutok egy-2 olyan 2-3cm atmeroju golyohoz, akkor en azt szoktam csinalni, hogy egy nagyobb muanyag dobozba beteszek vagy 10 tojast, mellecsomagolom egy papirtorlobe a gombat, es megy a hutobe legalabb egy hetre. ha nem zar jol a doboz, akkor mar egy nap mulva a huto kinyitasakor dol belole a finom aroma. amugy meg utana a tojasokat lehet sutni, fozni, szepen atveszik az aromat. kozben az elkeszult tojasra reszelni is lehet a gombabol, majd mehet vissza a dobozba.
Egyszer egy flancos Michelin csillagos helyen, jött a pincér és kérdezte, hogy kérünk-e extra szarvasgombát. Gondoltam kipróbálom, mert tudatosan még soha nem ettem. Rá is reszelte a kajára a gombát egy szuper reszelővel. Utólag rájöttem, hogy ez az az undok íz, amivel már néhányszor össze futottam, de nem tudtam, hogy mi az.:-)
Abszolút nem értek hozzá, csak ugye vannak természetes aromák is, és pont a narancslé alapján, amibe visszaadagolnak sajátmagából kivont aromát, képzeltem hogy a szarvasgombá-ízesítés is lehet ilyen (is).