Keresés

Részletes keresés

babuci73 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7594

Tök jó lett a túró! Ugyan nem lett húsz százalék fölötti a kihozatal, de lényegesen több mint a másik verzióval. De majd legközelebb. :-)) Íze nagyon jó, az állaga is. Túrógombóc és körözött lett belőle. Ilyen jót még nem csináltam. Sokkal finomabb. Köszönöm szépen! Hálám örökké üldözni fog....:-) Ezentúl csak így készítek túrót.

Jó mulatást és esőmentes napot Nektek holnapra. Sajnálom, hogy én nem leszek ott. De hátha majd eccercsak. :-)

Előzmény: elefada (7574)
szederborkaa Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7593

halihóóó!

 

telefonos egyeztetés alapján a listám....Sátor

                                                                sütős tárcsa

                                                                paradicsom

                                                                burgonya

                                                                paprika

 

viszek némi grillsajtot. lágyat is(legalábbis annak indult).....meg egy két egyéb sajtocskát...(bár a héten nem éppen 0 hibaszázalékkal dolgoztam :-( ).......

Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7592

mármint kenyeret nem sütök...

Előzmény: Kriszkrosz1 (7590)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7591

Megkaptam! Tejet a sajtoláshoz esetleg? Mait+holnapit tudok vinni pár litykót...

Előzmény: elefada (7586)
Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7590

Ok! Sütést most nem vállalok, de viszek szívesen!

Előzmény: Törölt nick (7589)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7588

Próbáltam a te recepted szerint is, itt van kimásolva oldalra a jegyzetekbe, de nem igazán akarta leadni a savót. : Igaz, azzal tavaly próbáltam először, amikor papírforma szerint már legalább egy éve lejárt a CHN. (Azért valami élet még kell, hogy legyen benne, ha akár a forralt tejből is ezt a kefirszerű izét csinálja.) Idén mindenből újat kell venni, úgyhogy megint megpróbálkozom vele.

Amikor csak 63 fokig (bőrözés körül?) melegíted, rögtön hűtöd is vissza, vagy úgy hagyod kicsit? Nálam félő, hogy néhány szőrszál bepiszkítja a tejet.

Előzmény: elefada (7587)
elefada Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7587

Talán mert a szakkönyvíró soha nem kecskézett:-)))))))))))))))))))))))

Én ugyan nem mondok búcsút a túros ételeknek, heti több alkalommal használom, igaz, boltból már vagy 6 éve nem vásároltam:-)))

( miért nem hallod, amit mondok?)

Előzmény: Törölt nick (7584)
elefada Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7586

Email ment.

Előzmény: Kriszkrosz1 (7582)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7585

És egyébként miért lesz kaukázusi kefir íze az úgymond aludt-kecsketejnek? :D Valakinek volt ilyen élménye? Nekem rendre ilyen sikerül, ha felmelegített tejből kultúrával csinálom. Remélem, nem mérgező...

Előzmény: Törölt nick (7584)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7584

Csak akkor nem tudom, a szakkönyvben miért írják... :S Még külön túrófajtákat is ír.

Öcsém hazardírozott kicsit, és egy pár literes edényben ugyanúgy "megalvasztott" cuccot kimelegített. Ilyen folyós, krémes izé lett belőle, ő azt mondja, sikerült neki a túró, haha. Az nem túró, és nagyon rossz a kihozatala, szinte pazarlás. Csak így búcsút kell mondani évek óta minden túrós ételnek. Ilyenkor azt kívánom, bár tehenünk lehetne.

Előzmény: elefada (7575)
genziana Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7583

Hát asszem teszek még az összekészített csomagocskához  kolbászt....:)

Tök jó, hogy ennyien leszünk:) Örülök neki:)

Kriszkrosz1 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 7582

Sziasztok! Kicsit eltűntem, de megyünk mi is holnap, 2 öreg meg 2 lurkó! Süti-sajt bekészítve, mit vigyünk még? Lesz végül bogrács? Ahhoz vigyünk valamit? 

Sajna a camambert nem lett jó... azt is szerettem volna vinni... de kidobtam - szürke szórös izé is lett rajta, meg ebben a dög melegben nem tudtam felvinni a párát 75 fölé sehogy sem... meguntam a babusgatást és ment a kukába... azért lefotóztam, majd elefadától szeretnék véleményezést, lehetett-e volna vele valamit is kezdeni.....

Szép napot mindenkinek!

elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7581

Tegnapelött is fel lett hozva 7552 hsz

Előzmény: Törölt nick (7580)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7580

hol találom?:-)

Előzmény: elefada (7578)
elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7579

A panirnál teheted a tejbe is, de akár sólébe is .

Ált:1 kg sajtra 8 órát lehet számolni 20% sóoldatban. Ha kisebb, időarányosan.

Én a (tejfölöspoharasakat ) lágysajtot ha nem porsózom, 3/4órát tartom a lében.

Előzmény: narancs1006 (7571)
elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7578

Próbáld az én leírásom alapján.:-)

Nekem évek óta működik, nagyon finom, bármire felhasználható.

Előzmény: Törölt nick (7576)
elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7577

Elsősorban hőfok. Hol oltod?

Másodsorban sok vizet veszít az alvadék.

Nem kell kevergetni mikor felvágtad, csak áthúzni, s hagyni a savón, hogy zsugorodjon.

Az alacsony beoltási hő, a kultúrázás és altatás hosszan, az alvadék nagyobbra darabolása mind azt segíti elő, hogy több víz maradjon a sajtban.

Lényeges a méret is.

Tejfölöspohár untig elég.

 

Előzmény: narancs1006 (7571)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7576

na akkor tudom, miért nem sikerült nekem se:-(

 

Előzmény: elefada (7575)
elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7575

Ha megszakadsz, ha száz évig csinálod, se tudsz normális aludttejet csinálni kecsketejből ezt tudomásul kell venni.

Ez ilyen.

Előzmény: Törölt nick (7570)
elefada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7574

:-)))

Előzmény: babuci73 (7565)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7573

szia, jól ki kell csepegnie, 24órát 20-22 fokon

Előzmény: narancs1006 (7571)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7572

Ne ijedj meg, a friss sajt általában kicsit nyikorog. Néhány nap alatt elvileg elmúlik, egyes esetekben 1-2 hét múlva. Addig úgyis jó, ha áll a gomolya.

Előzmény: narancs1006 (7571)
narancs1006 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7571

Kedves Sajtkészítők!
Próbálkozom a sajtkészítéssel , csak azt nem tudom, mitől lesz kicsit gumiszerű a sajtom. Lágysajtot készítek Elefada leírása alapján, és sokszor sikerül is, de van hogy olyan gumiszerű lesz, egy picit csikorog. Ez mitől lehet? Nem megfelelő a hőfok, vagy valami más?
A másik, hogy végre sikerült ehető paneert készítenem. Azt hogyan kell sózni? Megszórni, áztatni, vagy belekeverni a kész masszába? Előre is kösz a tanácsokat!

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7570

Én most is minden második nap próbálok aludttejet csinálni kecsketejből, mert túrót szeretnék, de nem megy. :) Egyszerűen összeáll, mint a joghurt az elején, de a savótól nem igazán válik el. Egy ízben elvált, de a szilárdabb alvadék is túl könnyen szétesett.

Előtte fölmelegítem a tejet bőrözésig, és úgy hagyom 20 percig, majd gyorsan lehűtöm, és teszek bele kis kalcium-kloridot és vajkultúrát. Nyers tejből nem akarok semmit sem, ha lehet... Nem tudom, mit ronthatok el. Lehet, hogy már tavaly is, meg idén is rossz volt a vajkultúra, amit beletettem?

Előzmény: babuci73 (7565)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7569

Nekem azzal, amikor a saját joghurtomból tettem mindig, vagy legalább is néhány alkalomig a következőbe, az volt a problémám, hogy minden alkalommal egy kicsit változott az egész. Csak akkor lett mindig szakasztott ugyanolyan (és így a lehető legmegfelelőbb), ha fagyasztott kultúrával csináltam.

Előzmény: krnemarika (7567)
SpencerGool Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7568

Én próbáltam egyszer és nem sikerült

krnemarika Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7567

A joghurthoz a tejet fölforralom, majd visszahűtöm kb. 38 fokra. Akkor keverem hozzá az élőflórás joghurtot. Néhány óra alatt eléri a megfelelő állagot. Egy pohárnyit elteszek a következő adaghoz, a többit pedig ízesítem cukorral, gyümölccsel.

Előzmény: Andrea555 (7557)
krnemarika Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7566

Köszönöm! 

 

Előzmény: Komondortanya (7563)
babuci73 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7565

Készül a túró. Jónak tűnik, még egy kicsit várok vele és csepegtetem. :-)

Előzmény: elefada (7558)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 7564

Köszönöm szépen a válaszokat! Akkor próbálkozom tovább :)

Előzmény: Törölt nick (7560)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!