Tök jó lett a túró! Ugyan nem lett húsz százalék fölötti a kihozatal, de lényegesen több mint a másik verzióval. De majd legközelebb. :-)) Íze nagyon jó, az állaga is. Túrógombóc és körözött lett belőle. Ilyen jót még nem csináltam. Sokkal finomabb. Köszönöm szépen! Hálám örökké üldözni fog....:-) Ezentúl csak így készítek túrót.
Jó mulatást és esőmentes napot Nektek holnapra. Sajnálom, hogy én nem leszek ott. De hátha majd eccercsak. :-)
viszek némi grillsajtot. lágyat is(legalábbis annak indult).....meg egy két egyéb sajtocskát...(bár a héten nem éppen 0 hibaszázalékkal dolgoztam :-( ).......
Próbáltam a te recepted szerint is, itt van kimásolva oldalra a jegyzetekbe, de nem igazán akarta leadni a savót. : Igaz, azzal tavaly próbáltam először, amikor papírforma szerint már legalább egy éve lejárt a CHN. (Azért valami élet még kell, hogy legyen benne, ha akár a forralt tejből is ezt a kefirszerű izét csinálja.) Idén mindenből újat kell venni, úgyhogy megint megpróbálkozom vele.
Amikor csak 63 fokig (bőrözés körül?) melegíted, rögtön hűtöd is vissza, vagy úgy hagyod kicsit? Nálam félő, hogy néhány szőrszál bepiszkítja a tejet.
És egyébként miért lesz kaukázusi kefir íze az úgymond aludt-kecsketejnek? :D Valakinek volt ilyen élménye? Nekem rendre ilyen sikerül, ha felmelegített tejből kultúrával csinálom. Remélem, nem mérgező...
Csak akkor nem tudom, a szakkönyvben miért írják... :S Még külön túrófajtákat is ír.
Öcsém hazardírozott kicsit, és egy pár literes edényben ugyanúgy "megalvasztott" cuccot kimelegített. Ilyen folyós, krémes izé lett belőle, ő azt mondja, sikerült neki a túró, haha. Az nem túró, és nagyon rossz a kihozatala, szinte pazarlás. Csak így búcsút kell mondani évek óta minden túrós ételnek. Ilyenkor azt kívánom, bár tehenünk lehetne.
Sziasztok! Kicsit eltűntem, de megyünk mi is holnap, 2 öreg meg 2 lurkó! Süti-sajt bekészítve, mit vigyünk még? Lesz végül bogrács? Ahhoz vigyünk valamit?
Sajna a camambert nem lett jó... azt is szerettem volna vinni... de kidobtam - szürke szórös izé is lett rajta, meg ebben a dög melegben nem tudtam felvinni a párát 75 fölé sehogy sem... meguntam a babusgatást és ment a kukába... azért lefotóztam, majd elefadától szeretnék véleményezést, lehetett-e volna vele valamit is kezdeni.....
Ne ijedj meg, a friss sajt általában kicsit nyikorog. Néhány nap alatt elvileg elmúlik, egyes esetekben 1-2 hét múlva. Addig úgyis jó, ha áll a gomolya.
Kedves Sajtkészítők! Próbálkozom a sajtkészítéssel , csak azt nem tudom, mitől lesz kicsit gumiszerű a sajtom. Lágysajtot készítek Elefada leírása alapján, és sokszor sikerül is, de van hogy olyan gumiszerű lesz, egy picit csikorog. Ez mitől lehet? Nem megfelelő a hőfok, vagy valami más? A másik, hogy végre sikerült ehető paneert készítenem. Azt hogyan kell sózni? Megszórni, áztatni, vagy belekeverni a kész masszába? Előre is kösz a tanácsokat!
Én most is minden második nap próbálok aludttejet csinálni kecsketejből, mert túrót szeretnék, de nem megy. :) Egyszerűen összeáll, mint a joghurt az elején, de a savótól nem igazán válik el. Egy ízben elvált, de a szilárdabb alvadék is túl könnyen szétesett.
Előtte fölmelegítem a tejet bőrözésig, és úgy hagyom 20 percig, majd gyorsan lehűtöm, és teszek bele kis kalcium-kloridot és vajkultúrát. Nyers tejből nem akarok semmit sem, ha lehet... Nem tudom, mit ronthatok el. Lehet, hogy már tavaly is, meg idén is rossz volt a vajkultúra, amit beletettem?
Nekem azzal, amikor a saját joghurtomból tettem mindig, vagy legalább is néhány alkalomig a következőbe, az volt a problémám, hogy minden alkalommal egy kicsit változott az egész. Csak akkor lett mindig szakasztott ugyanolyan (és így a lehető legmegfelelőbb), ha fagyasztott kultúrával csináltam.
A joghurthoz a tejet fölforralom, majd visszahűtöm kb. 38 fokra. Akkor keverem hozzá az élőflórás joghurtot. Néhány óra alatt eléri a megfelelő állagot. Egy pohárnyit elteszek a következő adaghoz, a többit pedig ízesítem cukorral, gyümölccsel.