Keresés

Részletes keresés

Sütimüti Creative Commons License 2011.06.06 0 0 81

Még nem regeltem, de akkor megyek is.

Nem, én a sima kukorica olajat értettem, vagyis, hát nem tudom, lehet az is csíra, tán a floriolnak van.

Előzmény: Jani71 (80)
Jani71 Creative Commons License 2011.06.06 0 0 80

A viasz keményít, vigyázz vele, mert ha túlzásokba esel, akkor akár "betonszappan" is lehet a készítmény. Ami egyébként jó lehet, sőt, de a formába "öntés" max. csak kanalazás lesz! :-) Plusz ilyenkor már superfat-et és illót se tudsz beletenni. Tudom, mert jártam így. Viszont a kész, használatban levő szappan teljesen korrekt lett, kifejezetten szeretem.

Az ilyen viaszos massza (ha jó az összetétele), szeret hamar "kocsonyásodni", ahogy hűl, kissé ez is megzavarhatja a formába tételt. Plusz ha mondjuk egy napnál tovább vársz a darabolással, (feltéve, hogy legalább 45-50 % a kemény olajok aránya), akkor szeret a széle, sarka letöredezni. Ez csak esztétikai gond, természetesen az első használat után ennek már nincs semmi jelentősége.

Saján színe van, amit igyekszik a szappanban is megtartani!

Részemről már csak néhány %-ban használom időnként.

 

Olyan szappant még nem készítettem, ahol a szója együtt van a méhviasszal, ezzel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. De ötletnek nem is olyan rossz, lehet, hogy meg is próbálom... :-) Legalább látom, hogy egy egyébként lágyabbnak számító szappant csupán a hozzátett viasz miként változtat meg. Az biztos, hogy a teljesen fehér (na jó, néha kissé krémesebb színű) anyagot megsárgít.

 

Szintúgy a ricinusról is ezt tudom mondani, mert bár több féle szappanba is tettem, de mindig egyéb anyaggal együtt, azok pedig önmagukban is elég keménnyé tették.

Ráadásul zömmel superfat-ként használtam, akkor ugyebár nem a keményítő hatása miatt tesszük bele.

 

Ha regisztráltál Vikinél, akkor az olajos oldalon megtalálod a kukoricacsíra olajat (már ha ezt érted kukoricaolaj alatt). Lehet használni. Ezt is használtam már, de ezzel kapcsolatban se tudtam konzekvenciát levonni a sokféleség miatt...

Előzmény: Sütimüti (79)
Sütimüti Creative Commons License 2011.06.06 0 0 79

Most már biztos vagyok benne, hogy jó lesz a szappanom, de ha nem lett volna jó, mert szárított volna, akkor mosáshoz lereszeltem volna. :)

 

Vettem a literest ~900g, a sima, finomított, főzéshez valót, elsősorban kozmetikumokhoz. Feleztem barátnőmmel, mert neki is kellett, így már eleve 450g-om volt. Készítettem testápolót, dezodort, főztem is vele, meg múltkor a szappanba ment 350g, kb. 1 evőkanálnyim maradt. :D De tejből is már csak 206g-om van, mert első próbának csak fél litert vettem, ill. vetettem.

Szóját néztem a boltba, majd akkor veszek azt is, szeretem, ha kényeztetően lágy a szappan. :D Lehet a kopást ellensúlyozza egy kis méhviasz...? Keményít a ricinus is, meg habosít is, most néztem, akkor lehet érdemes a szójához tenni.

 

Több helyen is megtaláltam az olajak listáját, melyiket minek (pl. bázis, stb) érdemes használni, és nincs ott kukorica olaj. Abszolút nem jó szappanhoz? Vagy miért maradhatott ki a listából?

Előzmény: Jani71 (78)
Jani71 Creative Commons License 2011.06.05 0 0 78

Ha nem jó, még 2 hetet adok nekik.

Ha utána sem? :-) Mit tervezel vele? Beolvasztod? Felvágod? Vannak módszerek, ha netán valamiért nem szeretnéd eredetiben használni, de azért nem hiszem, hogy erre sor kerül. Azt írtad, nem szárít. 

 

jövőhéten veszek még kókuszt

Nem értem. Ennyire keveset vettél? Máris elfogyott? Milyent használsz? Én a kilós kiszerelésűt vettem, viszonylag jó áron van, és sokáig is elég. Az utolsó adag szappanhoz fogyott el, meg kell vennem a második kilót. De mindenképpen kell, nem hagyhatom ki, mert szükséges a szappanba. Van ugyan tiszta olivaszappanom is, de azért én vegyesen szeretem készíteni, kell az a habzás is, ráadásul a kókuszolajjal növelni tudom a keményolajok arányát.  

 

Körömvirágot a gyógynövényboltokban kaphatsz. Én azért kölülnéznék még ismerősök virágos kertjében is, elég elterjedt faj. De lehet kapni vetőmagot is a gazdaboltokban, ha van lehetőséged foglalkozni vele, érdemes megpróbálni (de itt is bejön az ismerős a képbe, ha ráér a dolog, akkor onnan is szerezhetsz vetőmagot és jövőre már így is lehet saját körömvirágod). 

 

Holnap hozok képeket és néhány receptet, jó szívvel ajánlom, nekem "bejöttek"!

(Addig is: ha szereted a krémesebb habzású szappanokat, akkor vegyél szójaolajat, szükséged lesz rá, némely recept tartalmazni fogja. Lágyabb, kissé jobban kopik, mint az átlag, de nagyon-nagyon jó! Olyan, mintha krémmel fürdenél! Közben viszont szappant használsz... Fene bánja, hogy mennyire kopik, ha egyszer annyira kellemes a használat során, ráadásul bármikor viszonylag olcsón előállíthatod akármekkora tömegben. :-) )

Előzmény: Sütimüti (76)
selgir Creative Commons License 2011.06.04 0 0 77

"Hol lehet venni körömvirágot például?"

 

nálam már bimbózik:) lassan jön a szüret, de szerintem bármelyik drogériában fogsz kapni.

Előzmény: Sütimüti (76)
Sütimüti Creative Commons License 2011.06.04 0 0 76

Csak azt a pici darabot vettem elő, tesztelésre, mert tényleg nagyon elkeseredtem, mikor írtátok, 25% feletti kókusz szárít, nekem meg kapásból 38,8%. Kézmosásra van kitéve, ici-pici sarok, már elmosogatom. Többi vár még 3 hetet, aztán fürdésre is tesztelem majd. Ha nem jó, még 2 hetet adok nekik.

Ha a hőmérséklet függvénye a szín, akkor lehet nálam amiatt van fordítva, hogy én fém, teflonos kenyér formába öntöttem, ez gondolom a széleken tovább tartotta a meleget... Ill. nem tudom, mert a szelet szelete ilyen.

Nekem bejött ez a kecsketej dolog, már meg is rendeltem kolléganőmtől az újabb adagot, ő hozza nekem piacról. :D Vettem pálma olajat is, jövőhéten veszek még kókuszt, és csinálok még.

Ricinus olajra is azt olvastam, az is habzik, így lehet fele-fele arányban teszem a kókusz mellé.

 

Hol lehet venni körömvirágot például?

Előzmény: Jani71 (75)
Jani71 Creative Commons License 2011.06.04 0 0 75

Szívesen! :-)

Nem vagyok egy kémikus típus, de én úgy tudom, hogy a kész szappan kémhatását nem nagyon lehet befolyásolni joghurt hozzáadásával (aztán persze lehet, hogy mellébeszélek). Az egyéb, pl. puhító hatásokat már befolyásolhatja a joghurtban levő zsír, de ilyen hatást nagyszerűen el lehet érni egyéb olajokkal is (mindenféle egyéb hatást is).

A szappanod képe viszont őszintén szólva meglepett, mert nálam a tömbszappanok (már amelyik ilyen sárgás és hajlandó is volt gélesedni) éppen hogy fordítva színeződnek. Belül sötét, kívül világosabb. Az utóbbi két ilyen adag így színesedett, ráadásul az elsőnél direkt öntöttem szilikonformába is az alapmasszából, hogy lássam az esetleges különbséget. Az történt, hogy a tömbös külső része olyan világos lett, mint a kisebb mennyiségű szilikonformás. Vagyis a hőmérsékletnek egyértelmű szabályozó szerepe van a színt illetően az ilyen szappanoknál. Képek talán hétfőn lesznek erről.

Jó, ha az egy hetes szappanod nem szárítja a bőrödet, de azért azt javaslom, hogy legalább az egy hónapot várd meg a használattal. Az a tapasztalatom, hogy némelyik szappannál a hónap letelte után minden héttel csak egyre jobb minőségű lesz az anyag.

Részemről eddig a legfiatalabb szappan, amit kipróbáltam, három hetes volt. A tiszta olivaszappanom már hat hetes, de még mindig nyákos, nem tudom, hogy valaha is elhagyja-e ezt a tulajdonságát (ettől eltekintve egy hónaposan már nyugodtan lehet használni, ez az egyetlen zavaró tulajdonsága).

Nem hiszem, hogy a szappan, amit kipróbáltál és nem szárít, a későbbiekben csinálna ilyen csúfságot. Miért tenné? Egyre kevesebb lesz benne a lúg, egyre finomabb, érettebb lesz.

(Viki fórumán már említést tett valaki joghurtról, lehet, hogy érdemes lenne ott is megkérdezni konkrétan az illető személyt, neki legalább vannak ezirányú tapasztalatai. Én még nem használtam, szerintem nem is fogom. Kecsketejet fogok beszerezni, az lesz az alap. Bőven jó a víz és az eddig használt nyers házitej, a kecsketej lesz a ráadás, ha bármit ki is fogok próbálni - kávé, sör, stb. - csak kíváncsiságból és érdekesség gyanánt lesz.)

Előzmény: Sütimüti (73)
Sütimüti Creative Commons License 2011.06.04 0 0 74

Képet nem szúrtam be... :D

 

Előzmény: Sütimüti (73)
Sütimüti Creative Commons License 2011.06.04 0 0 73

Köszi. :) Mondjuk logikus, hogy a lúg "konzervál" mindent, kérdés csak az, hogy hatásilag megmarad e valami, pl. puhító stb. ill. a kémhatással lehet akkor így játszani.

 

Vágtam le egy darabkát az egyik vége szappan szeletemből, a "selejtből", másmilyen színű a belseje. Ma du. lesznek 1 hetesek, a színkülönbség azt mutatja, hogy érik a szappanom, csak belül még van nedvesség?

Mostam vele kezet próbaképp, de már most sem húzza a bőrömet, nem éreztem szárazságot, pedig nekem is nagyon érzékeny a bőröm, ekcéma is van a kezemen. Most azt a picit elől hagytam, tudom, h kell még neki idő, de ha már most sem szárítja a kezem, nem valószínű, h később fogja, ugye?

Előzmény: Jani71 (72)
Jani71 Creative Commons License 2011.06.03 0 0 72

Utóbbinál okozhat romlékonyságot a természetes gomba kultúra?

Ha itt most a kész szappanról kérdezel, amibe joghurtot tettél, akkor részemről nagyon elcsodálkoznék, ha azon (vagy benne) mindenféle mikroorganizmusok szaporodnának...

Szappanról van szó!!!

Ha úgy érted, hogy a joghurt természetes gombakultúrája okozhat-e romlékonyságot a szappanba tétel után, arra nagyon egyértelmű a válasz: nem, mert a lúg azonnal sterilizálja a masszát, amint bármibe beleteszed (akár a lúgoldat vizébe, tejébe, sörébe, kávéjába, akármilyébe). Gondolj bele, nyakon borítod lúggal az egész cuccot! Totál KO minden élőnek!

Azt nem tudom, hogy mi történik, ha trace-nél joghurtot teszel bele. Egy kisebb adaggal talán érdemes egy próbát tenni (nem tudom, hogy a savas kémhatású joghurt esetleg belejátszik-e a pudingos szappan "működésébe"/állapotába).

 

Előzmény: Sütimüti (71)
Sütimüti Creative Commons License 2011.06.03 0 0 71

Van értelme a tejszínbe keverni a lúgot, vagy natúr joghurtba? Utóbbinál okozhat romlékonyságot a természetes gomba kultúra?

Vagy mi történik, ha a trace-nél kap joghurtot?

 

Tegnap felvásároltam a gyógyszertár ricinusolaj készletét, ami 6x30g-ot jelent... és azt mondta a gyógyszertáros, hogy hiánycikk. Remek. :)

 

selgir Creative Commons License 2011.06.02 0 0 70

...van egy rahedli ötletem is..."

 

jön a körömvirág szezonja, na meg benne vagyunk a citromfűben és a cickafarkban...

Előzmény: Sütimüti (68)
selgir Creative Commons License 2011.06.02 0 0 69

én nem igazán érzek különbséget az állati és növényi alapanyag között:)

 

persze kinek a pap, kinek a papné...

 

a tejnek inkább van szaga, afféle ammónia, de ez már ugye kémia:)

Előzmény: Sütimüti (67)
Sütimüti Creative Commons License 2011.05.31 0 0 68

Köszi a receptet.

Néztem én is neten (Vikinél nem találtam meg, béna vagyok) csak át kell még számolgatnom, mert unciában van, de arra még nem volt időm.

Ma megtudtam, mi a "trace" és mi a "super fat", csak annyira belelkesültem, hogy azt hittem már a lényeget tudom... megtaláltam a szappanoperán az olaj gyűjteményt, 7végén újat készítek, a mostaniból meg meglátjuk, ha nagyon szárít, akkor luxus mosószer lesz belőle... :)

Nagyon köszönöm a segítséget, nagyon tetszik a szappanozás, van egy rahedli ötletem is. :)

Előzmény: Jani71 (66)
Sütimüti Creative Commons License 2011.05.31 0 0 67

Kinek mi... én nem tudnék velük fürödni, állati zsírral meg pláne, de hát mások vagyunk. :) Kutyáim se kapnak nyers húst, mert undorodom a gondolattól is. :)

Állati zsírnak azért van szaga, ha lúggal érintkezik, nem? Legalábbis apu azt mondta, egyetemen kellett szappant készítenie egyszer. :)

Előzmény: selgir (64)
Jani71 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 66

Ha erre a szappanra gondolsz, akkor ez elvileg tiszta kókusz-szappan. Ezek szerint van saját tapasztalatod, és az nagyon sokat számít, de azért érdemes elolvasni a megjegyzéseket a lap alján.

Bejáratott recepteket szerintem Viki oldalán kaphatsz, de én is szolgálhatok néhánnyal, ha gondolod.

Kezdetnek itt van mindjárt az egyik nagy kedvencem, aminek biztos lesz ismétlése.

 

- olivaolaj  130 g

- pálmaolaj  70 g

- kókuszolaj  50 g

- mandulaolaj (extrafat a pudingosodáskor, persze mással is ki lehet próbálni)  13 g

- víz  88 g (35 %)

- NaOH  37 g

- levendula illóolaj  (pudingosodáskor)  25 csepp (finoman érződik)

- egyszerű, kék ételfesték, kb. egy evőkanálnyi (belekutyultam a pudingosodáskor,

  amolyan márványos lett, de elég jól eloszlott, itt-ott a szappan alapszíne is kék lett,

  összességében kék szappan lett belőle, sötétebb kék csíkokkal/foltokkal)

 

Kellően kemény, kellemesen habzik, finom, nem tolakodó az illata, jól csúszik,

cseppet se nyákos.

Az ételfesték csak kísérlet gyanánt ment bele, nem tudom, hogy a benne levő kevéske alkohol mennyire játszott szerepet a szappan végleges tulajdonságaiba, talán nem olyan nagyon. Gondolom, hogy ezt elhagyva is egy igazi jó szappan lesz.

 

Természetesen a mennyiségekkel lehet játszani ezeknek az arányoknak megfelelően (ha pontosan ugyanezt szeretnéd elkészíteni, ha nem, akkor a variációk száma végtelen... :-) ).

Előzmény: Sütimüti (63)
selgir Creative Commons License 2011.05.31 0 0 65

egyik vevőm mindíg "abbúl a zavasbúl aggyon, drága" felkiáltással kezdi:) nem avas, csak olajfelesleggel készült, és a felületére kiült egy sárgás vékony olajréteg, ami jellegzetes szagot ad neki. a néni imádja, és én is szeretek ezekkel fürödni. na ennek a szapónak az alapja használt menzai napraforgóolaj+serészsír:) :)

Előzmény: Jani71 (62)
selgir Creative Commons License 2011.05.31 0 0 64

most őszintén! szerinted a használt olajból "csak " mosószappant lehet? :)

 

amugy szép a szappanod! gratula:)

Előzmény: Sütimüti (61)
Sütimüti Creative Commons License 2011.05.30 0 0 63

Ohh, ezt nem tudtam, hogy a kókusz ennyire szárít... mert pl. mannáéknak is van kókusz szappan, és nem szárította a bőrömet, igaz, az arányokat nem tudom. :(

Hol tudnék bejáratott recepteket találni?

Köszi a segítséget. :)

Előzmény: Jani71 (62)
Jani71 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 62

Nem apróztad el... :-) 900 g olajbázisban 350 g kókusz... nálam ez pozdorjává szárítaná a kezemet. Részemről az első jó pár adag szappan kb. 20 % kókusszal indult, de kénytelen voltam csökkenteni 8-10 %-ra, mert rettentően kiszárítja a kezemet (még így is necces, de ezt már betudom az alapból száraz kézbőrömnek. Egyébként a szappanok úgy általában is szárítanak, ha rendszeresen olvasod Viki oldalán az írásokat, akkor ezt tudod. Máshol is írtak már erről, érdemes elolvasni, megjegyezni!

Habzani biztos fog! Talán ennyi kókuszt nem fog nagyon ellensúlyozni a többi anyag. Kiderül kb. egy hónap múlva... Kíváncsi vagyok rá, kérlek írd majd meg, hogy milyen lett! Kevesebb kókusz esetén azt mondanám, hogy nem biztos, hogy különösebben nagy habzásra számíthatsz, de így inkább nem állítok ilyesmit, majd meglátod. Ha nem tettél volna bele viaszt, akkor ragyogó fehér is lenne, de így lesz egy kis sárgás színe. Persze ez nem baj, ha ez nem külön cél. Jómagam is éppen tegnap készítettem egy adagot, amibe gyakorlatilag pont' ennyi viaszt tettem (arányában). Annyit érdemes még tudni a viaszról, hogy a készítés során szereti a hűléskor viszonylag gyorsan dermeszteni az anyagot (kicsit olyan kocsonyás jellegű ilyenkor a massza). Ha színezni szeretném (értsd: nem homogén az egészet, hanem márvány, stb.), akkor biztos nem tennék bele viaszt, emiatt a tulajdonsága miatt.

Talán számíthatsz még némi halványodásra is a hetek folyamán (de ez nem biztos, amennyire én tapasztaltam, a viasz elég stabilan színez, de majd ez is kiderül).

Ha babának készíteném, akkor nem tennék bele ilyen nagy arányú kókuszt, sőt (a szárító hatás miatt)! De ez az én véleményem!!! Mások talán másképp látják ezt.

 

Fáradt olaj és mosódió:

Egyik kedvenc szappanom a fáradt olajas, annyira, hogy a tegnapi épp' az előző előtti megismétlése, annyi különbséggel, hogy a pálmaolajból levettem 5 %-ot és helyettesítettem ugyanennyi viasszal (pusztán kísérletből). Na jó, lehet, hogy az egyéb összetevők miatt is lett ennyire jó, de a lényeg, hogy kb. 30-45 % f. napraforgó olajjal tökéletesen működik. Nem habzik olyan rettenetesen (9-12 % kókusz), de kellően kemény, összetételtől függően, de nem nagyon kopik, nagyon jól csúszik, igazi jó kis szappanok. (Készítettem már rendes n. olajból is, de ott tettem bele különböző arányban pl. szójaolajat, amitől fantasztikusan kellemes, lágy, szinte krémszerűen habzó szappan lett - másik nagy kedvenc, biztos lesz ismétlése -, de van egy nagy hibája: ha több órán át víz éri, akkor péppé lágyul, emiatt nem mindegy, hogy teszi le az ember.)

Azt mondom, nyugodtan kísérletezz a fáradt n. olajjal, ha nincsenek egyéb aggályaid ezzel az anyaggal kapcsolatban (mosószappanként meg pláne!)! A mosódiós verzióval kapcsolatban nem nyilatkozom, sose használtam, nem is fogom. Miért tenném? Nagyon jó szappanokat készítek saját használatra, a nagy többséggel tökéletesen meg vagyok elégedve. Mondjuk van olyan, amit hajmosásra nem használok, de egyéb célokra nagyon megfelel. Van, amelyik nagyon szárít vagy pl. a kezemen az ujjaim között hagy egy fehér réteget, azokat legfeljebb elhasználom, és többet nem készítek belőle. Az ismétlésre ott vannak a jól sikerültek...!

Én nem vacakolnék a mosódióval, a hatást tökéletesen elérheted a szappannal is!!!

Fogalmam sincs, hogy habzana vagy sem, de saját tapasztalatom szerint a mosás/tisztítás ereje nem függ össze a habzással!!! Ez tuti!!!

Én biztos nem tennék kókuszolajat mosószappanba - vagy csak keveset, egyrészt mert feleslegesnek tartom (tudom, hogy azt tartják róla, hogy jól tisztít, ez igaz is), másrészt mert az egyéb szappanok is nagyon jól tisztítanak, harmadrészt mert ahhoz elég drága. De persze ezt is mindeni maga dönti el, hogy mire mennyit költ. Kárt azért nem teszel vele, ha ilyen célra használod.

Nem tudom, hogy tisztán vagy majdnem tisztán fáradt n. olajból készült szappan milyen, mert jómagam még csak max. 45 %-ban használtam, de talán egy kis mennyiséggel készült próbát megér. Azt azért jó ha tudod, hogy a fáradt n. olajnak van egy viszonylag erős szaga, ezt el lehet azért nyomni illóolajakkal. Érdekes, hogy az utolsóelőtti ilyen szappanomnál alig érződik ez a szag, pedig semmilyen illót nem tettem bele. Szóval ez is függ az össszetételtől. Van-e értelme? Persze, hogy van!

Általánosságban azt javaslom, próbálj beletenni a szappanokba egyéb kemény olajakat/vajakat/zsírokat is! Másoknál is és nálam is bevált, de az arányt ott is jó tudni!

Ha azt látod, hogy sok a kókusz, akkor van néhány alternatíva. (Mindenkinek "vérmérséklettől" függően... :-) )

Persze a tiszta, 100 %-os olivaszappan is kemény és tisztít, de sokat kell vele várni, míg eltűnik a nyákossága (ha egyáltalán - nem tudom, az enyém még csak öt hetes, de kíváncsian várom, milyen lesz hónapok múlva).

 

Hajmosás: vannak olyan szappanjaim, amelyek gyakorlatilag alkalmatlanok erre a célra, azok mennek kézmosásra, fürdésre. Úgy tapasztalom, hogy a jobban habzó, szárítóbb, szappanok mintha alkalmasabbak lennének. Hirtelen nem is tudom, lehet, hogy össze kellene most már írni, hogy melyek is ezek és ezen lista alapján levonni a konzekvenciát... Meglátjuk, lehet, hogy összeválogatom. Hogy az épp' napraforóolajjal készült szappan jó-e hajmosásra, azt most nem tudnám megválaszolni, de az iménti gondolatból kiindulva azért törekednék rá, hogy valami "szárító anyag" is legyen benne (vagy legalább valami kemény olaj/zsír/vaj, mert ez így önmagában talán nem a legjobb). Ha nem jó az összetétel, akkor a haj összetapad, rátapad a fejbőrre, elég szétfésülni. Nem vagyok szakértő, lehet, hogy magának a hajnak talán nem a legjobb, ha lemosunk róla minden zsírt/olajat, lehet, hogy épp az a helyes, ha kissé "tapadós" marad. Ilyenkor viszont kellemetlen a szárítás (viszont utána lesz egy "tartása", az elég kellemes érzés). Olvastam már elméleteket a haj nemezesedéséről, lehet, hogy a tapadósabb esetekben csak annyi kellene, hogy deszt. vízzel mossam és aztán mondjuk ecetes vízzel kezeljem, de én ezeket sose próbáltam, nem tudok nyilatkozni róla. Van olyan szappan, amelyiknél nem kell ezzel mesterkedni (de még egyszer mondom, lehet, hogy ez pont' nem a legjobb a hajnak).

 

Nem vagyok szakértő, nem tanultam ezekről a dolgokról, csupán a tapasztalatomat és a véleményemet írtam le!

Előzmény: Sütimüti (61)
Sütimüti Creative Commons License 2011.05.30 0 0 61

Köszönöm, kicsit most megnyugodtam. :)

Ez minden szinten az első, eddig szappankészítő-szűz voltam. :D

Nem titok az összetétel, creativiky-s kalkulátorral számoltam hozzá az alapanyagokat, az olajoknál nem volt koncepció, csak annyi, hogy kókusz legyen benne a legtöbb, mert az jól habzik. Aztán lehet, a többi meg pont fékezi a habzást... :)

 

Szóval:

 

350g kókuszzsír
200g olívaolaj
300g napraforgó olaj (hidegen sajtoltat vettünk véletlenül, és kajában túl szotyi izű, így ment a szappanba :D)
50g méhviasz (Dirty jobs-ba főztek kecsketej szappant, és azt mondták, a méhviasztól keményebb lesz)
126,8g NAOH lúg
324g kecske tejcsi

 

Igazából nem is akartam nagyon illatosítani, mert barátnőm babájának is készül, de azért ne maradjon ki belőle teljesen, belecseppentettem párat, de akkor több kell bele, ha illatosítani is akarok.

 

Még olyan ötletem támadt, hogy a fáradt napraforgó olajból mosószappant készítek, mégpedig a lúgot nem sima vízzel, hanem mosódiós deszt.vízzel keverem össze. Vajon ez így habzana? Vagy kéne abba is kókuszzsír? Van egyáltalán értelme? Vagy nem használt olajjal esetleg sampon szappan lehetne, mert a mosódiós löttyel én képtelen vagyok hajat mosni, nekem ahhoz sajna kell a hab.

 

Előzmény: Jani71 (60)
Jani71 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 60

Szia!

Nyugodj meg, ez egy tökéletes szappan lesz! A további "viselkedése" az összetételtől függ. Esetleg elárulod, hogy miből és milyen arányban készült (hátha tudunk/tudok így előre mondani rá valamit, hogy mire készülj, esetleg milyen hatása lesz)?

Saját tapasztalás alapján azt mondanám, hogy a levendula már érződik, ha 250 g olajbázishoz 25 cseppet teszel (ez az arány nagyon kellemes, egyáltalán nem zavaró, szépen, szolídan illatozik - nem sok, nem kevés). Az általad készített mennyiségnél nagyon kevés a pár csepp!

Az olajnak és a lúgoldatnak nem kell tökéletesen azonos hőmérsékleten lennie, csak kb. De az már gond lehet, ha esetleg nagyon magas mindkettő. Inkább hidegebb legyen, mint melegebb!

Írod, hogy "első kecstetejes". Ez azt jelenti, hogy egyébként készítettél már vízzel vagy netán más folyadékkal szappant? Vagy ez minden vonatkozásban első? (A mondataid azt sugalják, hogy utóbbi verzió lehet... :-) )

Előzmény: Sütimüti (59)
Sütimüti Creative Commons License 2011.05.30 0 0 59

Sziasztok, olvasgattam egy ideje, mit hogyan, aztán szombaton elkészítettem az első kecsketejes szappanomat, hát, nagyon kíváncsi leszek rá! :)

Nátron-lúgot munkahelyemről szereztem, analitikai tisztaságú.

Hideg eljárással készítettem, a tej a saját hibámból még nem fagyott meg teljesen, így karamell színű lett a végeredmény, de nem rossz. Az illata is finom, pedig nem tettem bele semmit, pár csepp levendulán kívűl, na mondjuk az nem is érződik rajta... :)

 

Lehet a későbbiekben gondom abból, hogy lehet nem volt a lúgos tej és a zsíradék esetleg teljesen egy hőmérsékleten? Nem volt otthon, csak humán hőmérő, az meg kiakad 45 fok felett, de olyan 42-45 körüli lehetett mind a kettő, de pontosan nem tudom. Szépen pudingosodott a botmixer hatására, és darabolva így néznek ki. Vagy ha idáig úgy tűnik, stimmel minden, akkor nem lesz már baj a szappanommal?

Köszi

Üdv mindenkinek

 

 

 

selgir Creative Commons License 2011.05.27 0 0 58

szerintem olyat kapsz itthon is:) nem is túl drága! nekem a naoh jött be, főleg ha vegytiszta(?) minőségű.

Előzmény: ancsaborcsa (57)
ancsaborcsa Creative Commons License 2011.05.26 0 0 57

Most érkezett haza ismerősöm Ukrajnából, elmondása szerint habzószódát hozott, (még nem láttam milyen, szerinte a zacskójára nincs ráírva semmi az összetételéről) kilós kicsomagolásban átszámítva 100(száz) forint körül van az ára.

Előzmény: selgir (54)
selgir Creative Commons License 2011.05.22 0 0 56

abban a töménységben szerintem csak vízben nem oldódna...

 

ugyhogy tejben oldom, nem sz@raxom nagyon a hűtésével sem, hadd sárguljon csak, a főzéskor ugyis megbarnul:)

Előzmény: ancsaborcsa (55)
ancsaborcsa Creative Commons License 2011.05.21 0 0 55

Tejjel oldod fel a NaOH-t, vagy vízzel feloldod, és tejjel szaporítod kellő mennyiségűre?

Előzmény: selgir (53)
selgir Creative Commons License 2011.05.21 0 0 54

és javaslom, hogy 2.5 kg zsírhoz 14 literes lábassal ess neki:) a 10 kilónyi meg 70 literes üst minimum, mert az üstházban nehezen fogod szabályozni a tüzet...

 

lúgot meg romániából érdemes venni.

selgir Creative Commons License 2011.05.21 0 0 53

hát egy kotliba felmelegítem kissé a zsírt. nem forróra, mert akkor ahogy öntöm hozzá a lúgos vizet/tejet, csúnyán ki tud habzani. oszt amikor benne a lúgoldat, akkor dobálok hozzá valamennyi régi szappant. érzéssel, csak az íze miatt:) és főzöm 1-2-3 órát, az elején tolok rajta párat botmixerrel. sokat segít megindulni a szappanosodást. akkor van kész, mikor a keverőszáron viszonylag szépen szikkad a szappan.

 

mert ugye nem tudni, hogy pontosan mennyi az elszappanosítási száma a vegyes anyagnak, ezért idővel az ember rájön, hogy inkább több lúg, mintsem a kész szappan kimerése előtt kiderüljön, hogy van még benne zsír, és újabb lúggal tovább kelljen főzni:)

 

aztán megy ronggyal bélelt tepsibe a cucc, és másnap-harmadnap jön is kifelé belőle. megy a drót alá, mértrevágás céljából.

 

szóval ez nem az a milligramos-digitális főzés, ahol grammra ki van számolva a hozzávaló:) ez kérem a lutri...

Előzmény: Jani71 (51)
ancsaborcsa Creative Commons License 2011.05.18 0 0 52

Kedves Jani!

Még én sem tudom, Vilma néni írja így. Most ázik egy fél adagnak való, a jövő héten beszámolok róla mi a csuda lett belőle. Vettem kis apró öntőformákat, olyan mint a gyerekek homokozóformája, aztán meglátom mi lesz az eredmény.

Előzmény: Jani71 (51)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!