Nagyon nagy kincs, mázlista vagy, élj vele vissza, tömd tele sajttal.
Én halál komolyan gondoltam amit írtam, sőt mi több, számítok is a segítségedre,hiszen neked megadatott, hogy kéregflórával érlelj, nekünk, pincétleneknek nem.
Hahaha! Ezt Te se gondoltad komolyan?! Hol vagyok én attól?! Fényévekre. :-))) De jót röhögtem. :-) Szóval aszondod jól nézett ki a penészesem? Finom is volt. Szerintem a legsajtosabb ízű volt amit eddig csináltam. Az emberem kétpofára ette és aszonta, hogy ez sajt, a többi csak ....majdnem. A Simika meg lefújjogta....:-)))
A pincém közel száz éves, kőből van az oldala, tényleg szupi. Már megvolt mikor ez a ház gyakorlatilag ráépült. Még jó, hogy nem csináltunk belőle kazánházat.:-)
Hagyom egy ideig a körül, de nem ott van a lényeg.
Az a fontos, hogy 30 fokon érleld, akár élőflórás danon tejföllel is lehet.
3 órát hagyd nyugton, érni. Ennyi idő alatt a pH lemegy 6,5-re, akkor bele az oltó, ilyen melegben 14-16 óra után okádja a savót, simán akár ki is nyomhatod, ha nem akarod csepegtetni.
Tegnap este fejt tej, ma délután már hűtőben túróként.
az én hibaszázalékom természetesen a holnapi bemutatkozó darabnál kúszott a maximumra... amikor az ember úgy igyekszik! A sajtom kilapult mint a tehénlepény... szép már nem lesz, remélem az ízére kapok néhány bíztató szót majd Tőletek...
Én is készítettem már így is, hogy a "megalvadt cuccut" felmelegítettem, mikor mennyire ( próbálkozik az ember így is úgy is), de soha nem volt folyós. A kihozatalt keveseltem nagyon, az íze nem volt rossz ugyan, de néha kesernyés volt, gondolom azért, mert a tejfölt nem szedtem le róla. Az elefada-féle nagyon bejön. Remélem legközelebb is sikerül. Tisztára feldobódtam, mingyá nekiállok lágysajtgyártani. Azt még nem csináltam.
Tök jó lett a túró! Ugyan nem lett húsz százalék fölötti a kihozatal, de lényegesen több mint a másik verzióval. De majd legközelebb. :-)) Íze nagyon jó, az állaga is. Túrógombóc és körözött lett belőle. Ilyen jót még nem csináltam. Sokkal finomabb. Köszönöm szépen! Hálám örökké üldözni fog....:-) Ezentúl csak így készítek túrót.
Jó mulatást és esőmentes napot Nektek holnapra. Sajnálom, hogy én nem leszek ott. De hátha majd eccercsak. :-)
viszek némi grillsajtot. lágyat is(legalábbis annak indult).....meg egy két egyéb sajtocskát...(bár a héten nem éppen 0 hibaszázalékkal dolgoztam :-( ).......
Próbáltam a te recepted szerint is, itt van kimásolva oldalra a jegyzetekbe, de nem igazán akarta leadni a savót. : Igaz, azzal tavaly próbáltam először, amikor papírforma szerint már legalább egy éve lejárt a CHN. (Azért valami élet még kell, hogy legyen benne, ha akár a forralt tejből is ezt a kefirszerű izét csinálja.) Idén mindenből újat kell venni, úgyhogy megint megpróbálkozom vele.
Amikor csak 63 fokig (bőrözés körül?) melegíted, rögtön hűtöd is vissza, vagy úgy hagyod kicsit? Nálam félő, hogy néhány szőrszál bepiszkítja a tejet.
És egyébként miért lesz kaukázusi kefir íze az úgymond aludt-kecsketejnek? :D Valakinek volt ilyen élménye? Nekem rendre ilyen sikerül, ha felmelegített tejből kultúrával csinálom. Remélem, nem mérgező...
Csak akkor nem tudom, a szakkönyvben miért írják... :S Még külön túrófajtákat is ír.
Öcsém hazardírozott kicsit, és egy pár literes edényben ugyanúgy "megalvasztott" cuccot kimelegített. Ilyen folyós, krémes izé lett belőle, ő azt mondja, sikerült neki a túró, haha. Az nem túró, és nagyon rossz a kihozatala, szinte pazarlás. Csak így búcsút kell mondani évek óta minden túrós ételnek. Ilyenkor azt kívánom, bár tehenünk lehetne.
Sziasztok! Kicsit eltűntem, de megyünk mi is holnap, 2 öreg meg 2 lurkó! Süti-sajt bekészítve, mit vigyünk még? Lesz végül bogrács? Ahhoz vigyünk valamit?
Sajna a camambert nem lett jó... azt is szerettem volna vinni... de kidobtam - szürke szórös izé is lett rajta, meg ebben a dög melegben nem tudtam felvinni a párát 75 fölé sehogy sem... meguntam a babusgatást és ment a kukába... azért lefotóztam, majd elefadától szeretnék véleményezést, lehetett-e volna vele valamit is kezdeni.....