Keresés

Részletes keresés

gmkiev Creative Commons License 2009.11.08 0 0 5781
Amilyen a kérdés, olyan a válasz.
Előzmény: Tdizsolt (5776)
Tdizsolt Creative Commons License 2009.11.08 0 0 5780

  Szia!

Pléh B.T. Isaszeg,Liget Tér 3.

Kéményműhely. Újpest,Tinódi u.18.

Fixer KFT.Újpest,Bem u.4.

 

Hírtelen ezek jutottak eszembe.

Előzmény: Újlaki (5778)
Újlaki Creative Commons License 2009.11.08 0 0 5778
Hol lehet az elemeket megvenni a szerelt kéményhez? Akárhogy keresem, csupa kivitelezőt találok. Én magam szeretném megcsinálni. Kösz a segítséget.
Előzmény: siokemeny (5775)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.07 0 0 5777
Hozzáértőnek tűnsz.

Két közeli szerelt kéményem lenne, de közelebb kellett tennem egymáshoz őket, mint gondoltam eredetileg. Így lehetett megoldani, hogy ne kerüljenek gerenda közelébe. Viszont az esővédő sapkák így ütik egymást és em férnek el szintben egymás mellett. Megtehetem, hogy az egyiket megmagasítom valami toldóval (már szigeteletlennel) cca. 30 centit? Mert akkor már újra elférne a két nagy fémtepsi egymás felett-alatt kicsit sréhen

A másik, hogy lehet sima bolti szilikont használni szigetelt szerelt kémény külső részén hézagkitöltésre? Azért kérdem, mert az összes nem magyar nyelven szerepel rajta a -30-tól fel egészen a +130 és vagy a +250 fokig paraméter (ennyit értek azokból). Na kivéve a magyart, mert ott egy kumma szót nem áldoznak erre. :) Ez vajon slendriánsága a fordítónak, vagy Magyarország területén más fizikai-kémia módon viselkedik ugyanaz a tubus szilikon?
Előzmény: siokemeny (5775)
Tdizsolt Creative Commons License 2009.11.07 0 0 5776

 Szia!

Elmesélem...

-Felső régió:

 Semmit sem csinál,mindenhonnan bevédi magát,törvényt alkot/módosít,paírokat ír alá,már reggel halálra keresi magát...

-Középső régió:

 Bár már valamicskét dolgozik,nem koszolja össze magát,munkaidőben fusizik,nap végére halálra keresi magát...

-Alsó régió:

 Minden nap összekoszolja magát,munkaidőben dolgozik,nap végére halálra issza magát...

 

Előzmény: Émile (5774)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.07 0 0 5775
Először természetesen egy hozzáértővel egyeztetni kell ezeket a dolgokat, de szerelt kéményt csak ezen paraméterek alapján tudsz rendelni, ezeket a kérdéseket fogják feltenni, ha egy kereskedőnél vásárolsz. Nekik mindegy mit adnak el.

Legfőképpen a magasság és az átmérő a lényeges. Aztán lehet Alu-Alu, KO-Alu, Alu-KO, KO-KO. Ezek a belső béléscső-és külső köpeny anyagai. A belső béléscső anyagát természetesen a tüzelési mód adja meg.

Lehet 2,5, centis és 5 centis , vagy egyéb vastagságú szigetelés a két cső között.

A koromzsákajtó és bekötőidom elhelyezkedése a felállítás helyétől függ.
Előzmény: Törölt nick (5767)
Émile Creative Commons License 2009.11.07 0 0 5774

  Szia !

 

 Most már csak az a kérdés : mit csinálnak a kéményseprők, mit szolgáltatnak  ?

Előzmény: Tdizsolt (5773)
Tdizsolt Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5773

 Szia!

A kéményseprők kiadnak előzetes,közbenső és végleges szakvéleményt is.Persze ez mind mind plusz lóvé.Elvileg,ha nem kell lakhatási akkor elég a végleges pozitív szakvélemény is.Egy "valamire való" kandallós pontosan meg tudja adni azt,hogy a kandalló milyen keresztmetszeten muzsikál kényelmesen.Egy kandalló kéménynek mérettől függően legalább öt méter hatásos magasságot el kell érnie.Ezt mondjuk keresztmetszet növeléssel lehet kissé befolyásolni.Figyelni kell arra is,hogy a tetőn kívüli magasság megfelelő legyen,ne legyen a kémény légörvényben(tűzfa,szomszédos magasabb ház,stb).A kéményseprőknek amúgy nem kell más csak a kandalló gyártójától egy szállítói megfelelősségi nyilatkozatra,egy kéményes által aláírt kivitelezői nyilatkozat,illetve a kéményről egy megfelelősségi nyilatkozat.A kémény anyagának külön külön(külső burkolat,szigetelés,belső cső),vagy egészében minősített anyagnak kell lennie és erről a gyártónak,forgalmazónak pecsétes aláírt papírt kell adnia a vevő felé.A kéményseprők mostanában(FÖKÉTÜSZ)csak rendszer jellegű kéményt hajlandóak átvenni(Shiedel,Leier,Proshorn)Egy korrekt gyártót tudnék ajánlani Isaszegen,ahol Éme minősítésű anyagokat,komplett kéményeket árulnak szabvány és nem szabvány méretben is "elfogadható áron".

Érdemes mindenképp feltérképezni a tetőt,mielőtt a kandalló beépítésre kerül,mert egy szarufa vagy gerenda nagyon bosszantó lehet,ha utban van és a kéménybe nem igazán lehet elhúzást tenni...és a gerenda kiváltása sem olcsó mulatság,szerintem nem is tesz jót a tetőnek(ez csak az én véleményem).

A szigetelt kéményt legalább 20cm-re kell minden nemű éghető anyagtól telepíteni,ha ez nem megoldható 90perces tűzállóságú kartonnal kell elburkolni(ezt legalább 2 rétegben szokták kérni).

Remélem tudtam én is segíteni ebben abban...

 Üdv 

Előzmény: baldone (5768)
kod1111 Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5772
Annak a díja nincs benne az éves ellenőrzésben, az plusz, ha kátrány beleette magát a kéménytégla pórusaiba, azt onnét semmilyen égetéssel ki nem szeded.
Előzmény: szbalogh (5770)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5771

Megkérhetlek arra, hogy lécci kukkants át a kandallós topicba? Erről a 2009 szeptember 1.-es beüzemelésről szóló kötelező kivitelezői nyilatkozatról lenne szó és kéne egy szaki véleménye ;)

Köszi!

Előzmény: siokemeny (5754)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5770
Na körbekérdeztem a munkatársaimat. Az egyik apja megcsinálta maguknak a szerelt kéményt. Majd megkérdeztetem vele, hogy hogyan ment a hivatalos része meg egyéb.
A másik meg sima téglába fűtött fával és 10 évig simán bírta a kémény, utána is csak a tetősíkon kívül kellett újítani. Azt mondta, hogy a kiégetés sima ügy szokott lenni, de ha úgyis jön a seprő akkor csináltassam vele.
Előzmény: szbalogh (5769)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5769
Nekem is ez volna a problémám. Mert ha terveztetek meg minden akkor a gatyám is rámegy. Viszont Siókémény a 3850-ben azt írja, hogy a kéményseprő mondja meg, hogy jó-e vagy nem.
Láttam valahol 20eFt-ért 2m 150-es összetoldhatós szigetelt csövet. Abból 60 lenne a kémény + ami kell még alkatrész és 10e a kéményseprő. Így nem olyan vészes összeg lenne egy rendes kémény.
Előzmény: baldone (5768)
baldone Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5768
Még egy kérdés!
Hogyan fogjak neki! Ugy értem hogy milyen hatóságoknál kell bejelenteni ha szerelt kéméynt szeretnék?vagy csak beépítem és kihivom a kéményseprőt aki átveszi nekem?

A kémény mérete gondolom kanfallótól függ! Szóval előszőr annak az adatait kell kiderítenem!

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!
Előzmény: siokemeny (5764)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5764
Szerelt kéményt csak készen vehetsz, bár van olyan itt a fórumon aki csinált magának, csak nem tudom a kéményseprőkkel hogyan vetette át, mivel a seprők kérik az Építőipari Műszaki Engedélyt.

Meg kell mondanod, hogy milyen átmérőjű, milyen anyagú, milyen magas, milyen vastag szigetelésű legyen, valamint, hogy a bekötőidom átmérője mekkora legyen és milyen magasan helyezkedjen el, és a koromzsákajtó a bekötőidomhoz képest hány fokkal legyen elfordítva.

A szerelt kéményt rá kell ültetni egy konzolra, majd méterenként megfogatni a falhoz. Az éghető anyagoktól való előírt minimális biztonsági távolságot a gyártó cég adja meg, mely a kémény adatlapján kell, hogy szerepeljen.
Előzmény: baldone (5760)
baldone Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5760
Még egy kérdés!A szerelt kéményt is tervezeteti kell? Vagy megadom az adatokat és megmondják mekkora kell?
Mehet közvetlenül a már meglévő kémény mellett? Mennyit kell elhagyni a fa szerkezettől?
Előzmény: baldone (5757)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5759
Mondjuk ha megveszem a csövet akkor már csinálhatok új szerelt kéményt is ha csak a kéményseprűnek kell átvenni az nem vészes árban. Úgy az ácsot úsznám meg. De azt meg hogy szigeteljem le a padláson meg a tetőn kívül? Valaki csinált már ilyet?
Előzmény: szbalogh (5758)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5758
Kéménykiégetés: Az ezermesterben ez is le van írva, olyan hangnemben, mintha bárki megcsinálhatná magának :)) Ha finom korom van lerakódva az robbanhat is. Tudom mert vegyész vagyok, aktívszén is berobbanhat ha porlik.

A cím nem jött meg, sz.balogh@gmail.com ide küldted?/küldjed!

3850: Na akkor az lesz, hogy elhívom az ács ismerősömet. Ha Ő igent mond, akkor visszabontom és kiegyenesítem, a bélésen még gondolkodom. Tegnap azt olvastam valahol, hogy fatüzelésre nagyon jó a béleletlen téglakémény is. Viszont a szigetelést minimum megcsinálom. Ha nem vagyon a fúrás akkor azt is kieszközölöm :)
Még egy kérdés. Láttam egy házon ilyen 14-es kéményt a tető síkja felett is leszigeteltek és be is burkolták valami alu vagy bádog lemezzel. Ezt is érdemes akkor gondolom megcsinálni.?!
Ja és a tetősík fölé 1m-el nyúlik a kiszemelt kémény. A bekötés 2.09 méter magasan lesz. Ha kinti levegőellátás lesz a kandallónak (zárt tűzterű) akkor a levegőellátő cső kinti nyílása és a kémény teteje között kell mérni a hasznos magasságot? Mert akkor majdnem annyi vagy annyi lesz, mint a kémény teteje az alaptól, 6,5m. Ezeket azért írtam, hogy elég magas-e ez így? Mert ha már újrarakom akkor magasabbra is csinálhatnám. Csináljam magasabbra? Vagy hagyjam így elhúzásosan és magasítsam meg?

Köszi a tanácsokat !
Előzmény: siokemeny (5754)
baldone Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5757
hmmm elolvastam!

Kandallóhoz is jó a szerelt kémény?
Könnyű szerkezets Fa házunk van!
Én miből tudom megállapítani hogy a kéményembe beköthető e egy kandalló?
mindenképpen szerelt kéményt szeretnék mert az olvasottak alapján talán könnyebben kivitelezhető!
Előzmény: siokemeny (5756)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5756
Ilyen hülye kéményseprők járnak arrafele???

Én ilyen esetben ingyenesen kimegyek tanácsadni, még csak kiszállási díjat sem számolok fel.

Egy kéménybe nem köthetsz két különböző tüzelési módú készüléket! Szigorúan tilos!

A kandallóhoz mindenképpen kell egy új kéményt építened.

Olvasd el Te is a 3850-es hsz-t!

Előzmény: baldone (5755)
baldone Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5755
Szia!

A kéményseprő nem rég volt megkérdeztem tőle de köpni nyelni nemtudott, azt mondta hívjam fel a főnőkőt ő tud infót mondani... a főnőke meg azt mondta hogy X összegbe fog kerülni a vizsgálat!:(
Ugyhogy elő kerestem a ház tervrajzait és abban ezek az adatok szerepelnek!
5.5 m magas a kémény ha jól olvastam!

A kombi kazán is maradna mert az adja a melegvizet is!
Elhelyezést tekintve a kazán a fürdőben van és a fal másik felére lenne építve a kandalló!
Sima kandalló lenne nem vízteres!

És én hogy tudom megállapítani hogy milyen a kéményem?

Előre is köszi az infót!
Előzmény: siokemeny (5749)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5754
A kémény kiégetését bízd szakemberre! Nem is írom le hogyan csináld, mert veszélyes szakma. Könnyen szétrepedhet az intenzív hőtől a kémény, ha nem jól csinálják. Főleg az öngyulladás a veszélyes, mert az alulról kezd égni. Na ott lenne hő rendesen.

A kéménytisztító fahasábot próbáld azért először ki, várj az elégetése után egy hetet, aztán kotortasd végig a kéményt. Ha akkor is maradt benne kátrány, akkor lehet, hogy csak a kiégetés segíthet.

A kéménymarós elérhetőséget már tegnap átküldtem. Nem ment át?
Előzmény: szbalogh (5752)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.06 0 0 5753
Úgy gondolod, hogy falaznál egy új kéményt és bélelnéd? Olvasd el a 3850-es hsz-t.
Előzmény: szbalogh (5751)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.05 0 0 5752

Most olvastam az Ezermesterben (http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=231) hogy egyszerűen le kell égetni a kéményből a kormot. Nekem nagyon jó a huzat a kéményben, addig nem kell aggódnom amíg így van? A tavalyi kátrányt is le lehet égetni? Vagy először próbáljam ki a tisztítófát? Mi van ha begyullad a kátrány az egész kéményben? Nagy bajt csinálhat? :((

Már most teljesen össze vagyok kavarodva :)

Siókémény majd küldd a címet lécci!

Köszönöm!

Ja a kéményseprőről meg annyit, hogy úgy csöngett be hogy hol a gázkémény? Nagyot nézett, hogy nem azzal fűtünk :) Viszont felhívta a figyelmemet, hogy a kazán kéményén (ez a harnadik kémény a házban, 27x14 :) cseréljem ki a tisztítóajtót. És képzeljétek sikerült vennem tüzépen beton ajtót, 1700Ft volt :) Rögtön vettem 2-t.

Előzmény: szbalogh (5751)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.05 0 0 5751
Tényleg és mi van akkor ha megveszem a vascsövet, veszek hozzá kondenzgyűjtőt, tisztítónyílásokat, T-idomot és egy új helyre állítom fel a házban de úgy hogy a padláson a gerendáktól biztos távolságba kerüljön. Az anyagköltségen kívül mit kell fizetni és kinek? Kell egyáltalán?
Előzmény: siokemeny (5749)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.05 0 0 5750

Jaja, tavaly begyulladt a kályhacsőben a kátrány. Kifújt a kályhaajtón egy nagy pamacsot. A zománcozott 115-ös cső könyökébe lepotyogott és begyulladt, kintről sárgán izzott a cső. Utána szétszedtem és kitisztítottam. Egy 16l-es vödör 3/4-ig lett a kátránnyal. A bekötésnél is volt bőven a kéményben.

Idén száraz bükkel tüzelek. Ennek csak begyújtáskor van kis ideig füstje.

Hogy távolítsam el? Nem baj ha a belső vakolás is lepotyog vele? Már próbáltam tavaly is és ez történt.

 

Előzmény: siokemeny (5745)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.05 0 0 5749
Üdv!

Hívd ki a kéményseprőket, vagy nézd meg a kéményt saját magad, mert az általad leírtak ellentmondanak egymásnak: 14x14 centis falazatba milyen Schiedel samottcső fér bele? Nincs olyan kis átmérőjű samottcső!

"Valamint hogy van e valami meghatározás hogy mekkora a legkisebb távolságban amiben nem lehet a gázkazán(kombi kazán) és a kandalló!" - ezt a kérdést nem teljesen értem...

A gázkazánt végérvényesen megszüntetnéd, leszedetnéd, és csak a kandallóval fűtenél? Milyen kandallót szeretnél? Víztereset, vagy simát? Milyen ma
Előzmény: baldone (5741)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.05 0 0 5748
Üdv!

Hívd ki a kéményseprőket, vagy nézd meg a kéményt saját magad, mert az általad leírtak ellentmondanak egymásnak: 14x14 centis falazatba milyen Schiedel samottcső fér bele? Nincs olyan kis átmérőjű samottcső!

"Valamint hogy van e valami meghatározás hogy mekkora a legkisebb távolságban amiben nem lehet a gázkazán(kombi kazán) és a kandalló!" - ezt a kérdést nem teljesen értem...

A gázkazánt végérvényesen megszüntetnéd, leszedetnéd, és csak a kandallóval fűtenél? Milyen kandallót szeretnél? Víztereset, vagy simát? Milyen magas a kéményed?
Előzmény: baldone (5741)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.05 0 0 5747
Nem kéne beszólogatni! A céghez semmi közöm, úgyhogy az irónikus megjegyzéseidet tartogasd meg magadnak!!!
Előzmény: Törölt nick (5740)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.05 0 0 5746
A kályhád füstcsöve 15 centis, ugye?

Sima falazott kéménybe vízteres kályhát nem szabad kötni. Figyelgesd a felső tisztítóajtónál a kémény belső felületét. Amint csillogni kezd, elindult a kátrányosodás és halad majd szépen lefelé.

Milyen magas a kéményed?

Sokat számít a megfelelő égési levegő utánpótlás is. Írtad, hogy amióta hidegebb van azóta nem működik rendesen. Mivel hidegebb időben a kialakuló hőmérséklet-különbség (ezáltal nagyobb sűrűségkülönbség) miatt a huzat is nagyobb, valószínű, hogy a ritkább szellőztetés miatt nem kap elég levegőt a kályha. Mindenképpen tegyél be egy légbeeresztőt!

A két 90 fokos idom is soknak tűnik. 45 fokos idomokkal kell játszani!

A kéménymarás költségéről nem tudok mit mondani. Ez egy fehérvári cég, aki csinált kéményfelújításokat társasházakban, onnan tudom az elérhetőségüket. Átküldöm priviben.
Előzmény: h610 (5737)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.05 0 0 5745
Ha porlik akkor az valószínűleg a tavalyi. Ha idei lenne, az ragadós szurokszerű anyag lenne.

Mindenképpen el kell távolítani, mielőtt begyullad!
Előzmény: szbalogh (5735)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!