Keresés

Részletes keresés

gurgolya Creative Commons License 2008.09.11 0 0 490
Szia, ha még aktuális, van friss infóm. A szlovén A5 autópályát Maribor és Muraszombat között még nem adták át a forgalomnak.
Előzmény: TOM (482)
CLS Creative Commons License 2008.09.10 0 0 489
Augusztus közepén tartottunk autós-brnigás túrát SLO-ban minden szép volt - minden jó volt. Az autópályamatricát használtam (úgyértem felragasztottam a szélvédőre), nemtudom, hogy fényképeztek-e vele. Viszont sem rendszámhoz sem semmihez nincs kötve így elvileg átruházható. Ha valaki kéri és ad 20 ajrót, akkor szépen leszedem és átadom (Budapest, XII, XIII ker).
Fényképeken nyomonkövethetőek kalandozásaink itt
itsme1 Creative Commons License 2008.09.08 0 0 488

Féléves, fel nem használt, szlovén autópálya matrica eladó FÉLÁRON!

2009.03.05-én jár le, 4200,-Ft.

Ha érdekel ide írj! mrxl@usa.com

 

Vignette
bokor istvan Creative Commons License 2008.09.05 0 0 487
Itt van néhány kép amit Szlovéniában készitettem, de a többit is érdemes talán megnézni.
üdv Mindenkinek.
Amerigo61 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 486
Az üzemanyag olcsóbb, mint nálunk, átszámítva kb. 260 HUF volt.
Előzmény: Amerigo61 (485)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 485

Elnézést a szóismétlésekért, a "csodaszép" minden második mondatban ott van, de ez az igazság :-)

Az árak valamivel magasabbak, mint kis hazánkban, különösen népszerű turistalátványosságok közelében. Pl. Bledben az éttermekben egy főétel 10 EUR-nál indul, leves 3-4 EUR, az élelmiszer a Mercatorokban kb. annyi, mint nálunk. A barlangi belépők kissé húzósak, Postojnán 60 EUR volt 4 főre, a Skocjan valamivel olcsóbb ... Kártyát szinte mindenütt elfogadnak.

A szlovénok egyébként közvetlen, segítőkész nép, még a legeldugottabb hegyi falvak boltjaiban is beszélnek pár szót angolul, németül és az olaszul még jobban ...

A netről szerzett infok alapján azt vártuk, hogy magyarral nemigen találkozunk, ehhez képest ott voltak minden kilométerkőnél :-)

Előzmény: Amerigo61 (484)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 484

OK, parancsolj:

 

1 hét Szlovénia, szállás egy kis faluban Bledtől 2 km-re. Kényelmes, nemrég felújított apartman, csendes helyen, a teraszról a hegyeket láttuk, 79 EUR/4fő/nap.

 

1. nap: Bled: (besétáltunk, mert ott elég macerás parkolót találni és szinte mindenütt fizetős); bledi vár (csodálatos panoráma a tóra és a szigetre), csónakázás a szigetre (12 EUR/fő), harangok meghúzása, séta a tó körül. Csodaszép ez a városka, aki Szlovániába megy, ki ne hagyja! Igaz, hogy nyáron ott nagy a nyüzsi, de van aki ezt szereti ...

 

2. nap: Bohinji tó/felvonóval a Vogelre, 1000 m szintkülönbség! (panoráma!!); félnapos hegymászás szép, tiszta időben, majd vissza a tóhoz. Közben végignéztük, hogyan ment ki a KFOR helikoptere egy törött lábú turistát a turistaszálló melletti parkolóból ... Száva vízesés: szép, de fizetős és nem egy nagy durranás, bár szerencsére nem volt tömeg 17 óra környékén értünk oda).

 

3. nap: Kószálás Bledben (nem lehet betelni ezzel a várossal), majd Vintgar-szurdok, látványos, szép, meg kell nézni (ez is fizetős). Délután eleredt az eső.

 

4. nap: Irány Bovec: először Vrsic-hágó (félelmetes szakadékok, hajtűkanyarok, csak stabil műszaki állapotú kocsival javallott), magashegyi feeling és klíma. Csodaszép és kihagyhatatlan. Mire felértünk a hágóra, már kezem-lábam remegett :-)). Boka-vízesés: Közép-Európa legmagasabb zuhataga (106m), nem mentünk teljesen közel (tériszony rulez), de az útról is szépen látszik. Kobarid: I. világháborús múzeum, sok magyar emlékkel, Napóleon hídja, ami alatt robog a Soca, valami hihetelen zöld színben pompázva. Átkelve egy függőhídon (tériszony oh!) félórányi séta a Kozjak vízesés, ami csak kb. 15m magas, de napsütésnél csodálatos fényjátékban lehet gyönyörködni, amit szivárvány tesz még tarkábbá. Kihagyhatalan! Visszafelé nem vállaltam be még egyszer a hágót, ezért autósvonattal mentünk Most na Sociból Bohinjska Bistricára: nagy élmény, különösen a 6 km-es alagút :-)

 

5. nap: A Triglav megközelítése északi irányból (a szurdokvölgy neve nem ugrik be) egy keskeny úton (autóval is járható, de csak 1 sávos és 28%-os emelkedőkkel fűszerezett út), közben Pericnik vízesések (a felső mögé be lehet menni, bátrabbak az alsónál is próbálkozhatnak!). Tovább a Triglav irányába érdemes letérni az útról a patak felé, valami egészen vad, érintetlen vidéken találja magát a gyanútlan turista, ember alig jár arra, mindenütt hatalmas sziklaomlások, zubogó kristálytiszta vizű patak és végtelen nyugalom ...

A turistaháznál némi frissítő, majd irány vissza (ez összesen kb. 15-20 km-es túra volt, nem nehéz, de annál látványosabb!)

 

6. nap: Predjamai vár : sziklafal oldalában egy barlang, aminek szájához "ragasztották" a várat, elég bizarr látvány :-); Postojna: Európa legnagyobb cseppkőbarlangja, 3 km-es kisvasutazással lehet bejutni a hegy gyomrába, tényleg látványos, de egy nagy rohanás az egész, igazából nincs idő gyögyörködni a cseppkövekben. Szép, de többet vártam tőle ...

Skocjan barlang: na , ez már döfi! Itt is vannak cseppkövek, de az igazi látványosság a kb. 150m(!) magas sziklaüreg a hegy gyomrában: az út kb. 70 m magasan visz, közben hidakon kell átkelni, alul vízesés zubog, patakok csobognak mindenfelé, a vastag pára és a lámpák tompa fénye együtt valami hihetetlen pokolbeli feelinget kölcsönöz az egésznek, ezt nem szabad kihagyni! :-)

 

7. nap: hazautazás

 

Ennyi dióhéjban :-)

Előzmény: Holgery (483)
Holgery Creative Commons License 2008.09.05 0 0 483
Kíváncsi lennék, hogy sikerült az utazásuk azoknak akik itt a Topicon informálódtak, Szlovéniával kapcsolatban.
Szabad röviden beszámolni az élményekről! :-))
TOM Creative Commons License 2008.08.19 0 0 482
Hello,

ki mit tud az új utakról?

"Forgalomba helyezték kedden az M7-es autópálya Zalakomár és Nagykanizsa közötti, valamint az M70-es autóút tornyiszentmiklós határátkelőhöz vezető szakaszát. Ez utóbbi összekapcsolódik a szintén kedden átadott, Mariborig vezető szlovén A5-ös autópályával."
drq Creative Commons License 2008.08.15 0 0 481
Köszi a választ, ha jó a buli, nem sok az ár.
Előzmény: pancso (480)
pancso Creative Commons License 2008.08.15 0 0 480
30-35 € személyenként.
drq Creative Commons License 2008.08.14 0 0 479
Nagyon szépen köszönöm!
Három személy esetén milyen összegben kell gondolkodjak körülbelül?
Előzmény: pancso (478)
pancso Creative Commons License 2008.08.14 0 0 478
Természetesen nem kell vinni semmit, ott kaptok minden cuccot! A legtöbb helyen egy bizonyos, előre megbeszélt helyről levisznek kisbusszal a folyóhoz, s a végén vissza is visznek! Tudom ajánlani nektek pl. a topextreme csapatát, az irodájuk benn van Bovec főterén (ott mindent meg tudtok beszélni), s 3-4 km-mel lejjebb van a bázisuk.
Előzmény: drq (476)
attila1089 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 477
Ha vkit érdekel akkor eladnám 35€-os autopályamatricát 20€-ért. Bp.
drq Creative Commons License 2008.08.13 0 0 476

Sziasztok!

 

Ha Szlovéniában szeretnénk résztvenni egy kis raftingon, ez lehetséges e felszerelés nélkül is? Az lenne az ideális, ha utána a kiindulóponthoz is visszavinnének. Szerintetek van ilyen kombináció?

Köszi!

policecars Creative Commons License 2008.08.12 0 0 475
Valakinek hasznos lehet: 7-én le volt zárva Kropánál az út, elég nagyot kellett miatta kerülnünk. A lezárás oka, időtartama nem derült ki.
policecars Creative Commons License 2008.08.12 0 0 474
Mi bepróbáltunk Bledben pár szállást utcáról, nem sikerült. Aztán bementünk a Kompas irodába, 2 perc alatt lett apartmanunk, ráadásul a hölgy magyarul is beszélt.
Előzmény: bmkata (467)
Morcsi Creative Commons License 2008.08.12 0 0 473

"Az autóvonathoz indulás előtt legkésőbb 10 perccel kell kiérni, hogy fel is engedjenek, mi 5 percel előtte értünk oda..., így Podbrdo-nál kellett visszajönni, csak erős idegzetűeknek ajánlom! "

 

Hm... Ismerős a történet, idézem a másik topikba írt beszámolómból (az autóvonat 100-ik "születésnapján"):

 

Hajnali 4-kor ébredtünk, hogy elérjük az 5.25-ös vonatot és a kelő nap éppen csak derengésbe vonta a tájat, mikor útnak indultunk. Kicsit szűkre volt szabva az időnk, így tövig nyomtam a gázt az egyre ismerősebb kacskaringós úton. 5.17-kor álltunk fel a rámpára, ahol döbbenten tapasztaltuk, hogy vonatunk már 3 vágánnyal odébb áll és éppen indulni készül! Fel van tüntetve ugyan a menetrendben, hogy 10 perccel indulás előtt kéretik megjelenni, de tapasztalataink alapján az indulási idő azt jelzi, amikor a rámpától eltolják, de itt már ez rég megtörtént (biztos megvolt a szokásos hajnali két autójuk, nem gondolták, hogy jön még valami barom turista ilyen hajnali órán). Nem kicsit voltunk idegesek :(( Nem maradt más megoldás, mint felhajtani Podbro állomásra és ott megpróbálni elcsípni a vonatot (még így is az alagúton át megspórolunk egy csomó utat)


Nyomtam szerencsétlen autónak, mint aki megveszett, az út távban nem sok, de szintben igen és nagyon kanyargós, ráadásul teljesen ismeretlen... Hamarosan meghallottuk hogy utólért a vonat és versenyre keltünk vele (utólag visszagondolva igen mókás volt, mint a rajzfilmekben, a vonat csak megy egyenesen, mi meg az autóval hol alatta, hol felette kóválygunk - akkor azonban elég idegbeteg voltam és nem tudtam átérezni a helyzet komikumát…) Folyamatosan nézegettem a vízhőfokot, az időt és a vonat hátulját, erre egyszercsak az út közepén keresztben egy korlát behajtani tilos táblával és egy szlovén nyelvű felirattal! Megálltunk, nézegettük, mi lehet, de mivel szemből éppen jött valaki, gyorsan elindultunk és áthajtottunk a lezárt szakaszon (utólag megtudtuk, sziklaomlás miatt életveszélyes volt az út, egyáltalán nem is szabadott volna járni rajta, persze senki nem foglalkozott a tiltással). Már azt hittük, nem fog sikerülni, mikor megérkeztünk Podbroba. Nem volt nehéz megtalálni az állomást, így a vonattal egy időben álltunk meg.

 

...

 

Délután visszafelé nem tudom, hogy az ünnepi alkalomnak köszönhető, vagy csak a véletlennek, de rengetegen akartak ezzel a vonattal utazni. Elkezdődött a felhajtás, ám a vonat megtelt és mi még legalább 10 másik autóval együtt lent álltunk. Szabály szerint vannak a „korlátos” és a „rámpás” kocsik, a rámpásra nem állítanak autókat. Ezt most gyorsan felülbírálták, összesűrítették a kocsikat, így mi is felfértünk, ám utánunk még mindig vagy 4-5 autó lemaradt. Nagy fejvakargatások közepette (talán még ők sem láttak ennyi utast:)) a vasutasok még jobban összesűrítettek minket, majd előre-hátra tolták a vonatot (talán kerítettek még vagont, nem láttuk jól, mi történik hátul) Végül még azt is sikerült felpaszírozniuk, aki a hivatalos indulási idő UTÁN érkezett!!! Ezen a reggeli események fényében kicsit morcogtunk. 

Előzmény: pancso (472)
pancso Creative Commons License 2008.08.12 0 0 472
Vasárnap jöttünk haza. Nem volt szerintem teltház, szóval biztos lesz hely, csak kérdés mennyiért. Mi egy 4 fős apartmanban voltunk hárman 53 € + 3€ ifa-ért.
Néhány megjegyzés a most indulóknak. Az autóvonathoz indulás előtt legkésőbb 10 perccel kell kiérni, hogy fel is engedjenek, mi 5 percel előtte értünk oda..., így Podbrdo-nál kellett visszajönni, csak erős idegzetűeknek ajánlom! Sajnos múlt héten szinte minden este esett valamennyit, szóval így nehéz volt a hegyek tetejét látni... Pl. Vrsic-hágónál kb. 15 méter látótávolság. A raftingot is ajánlom mindenkinek (negyedjére is nagyon élveztem), volt vagy 11-12 fokos a Soca. Jó poén a nyári bob is Blednél, bár nem olcsó, egy csúszás 7 €. Érdemes szerintem biciklit bérelni, s úgy körbejárni a tavat (2-3 órára 5-6 €). Sokakkal ellentétben nekem tetszett a Savica-vízesés, nem von le sokat a vaskapu a látványból (3 € parkolás + 2,4 € belépő). A pletnázást egyszer érdemes kipróbálni, bár elég drága (12 €). Portoroznál se éreztem teltházat, bár Pirannál nem volt egy db üres parkoló sem! Fürdésre talán Izola jobb lehet. A Vogelre a felvonót érdemes kipróbálni, fantasztikus a látvány (12 € oda-vissza). Hazafelé elmentünk a Logarska Dolina felé (6 €), Rinka-vízesés szép, bár több időt igényel a környék.
Összefoglalva, továbbra is egy kedvenc marad Szlovénia számomra minden tekintetben!
attila1089 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 471
Szia!

Múlt héten voltunk eme 2 helyiségben,Bohinj-ban aludtunk egy panzioban .2 fő reggelivel számla nélkűl 60€ volt .A reggeli nagyon bőséges . Szállodában is megkérdeztük *** -os szálloda 55€/fő reggelivel. Szóval azért van hely,nincs akkora teltház.
Előzmény: bmkata (467)
Holgery Creative Commons License 2008.08.11 0 0 470
Hát,... már nem emlékszem, dobj nekik egy mailt. Egyébként a konyhát, ebédlőt korlátlanul lehet használni, fözőcskézni, szóval lehet gazdálkodni saját készletből is.
Előzmény: bmkata (469)
bmkata Creative Commons License 2008.08.11 0 0 469
Köszi! És ebben az árban benne van a reggeli is?
Előzmény: Holgery (468)
Holgery Creative Commons License 2008.08.11 0 0 468
Mi például itt laktunk. Nagyon kedvesek voltak, jó áron volt, és nagyon szép helyen. Igaz Bledtól 10 percnyi autó útra. Elég sok szobájuk van, lehet esély, hogy van helyük.
Előzmény: bmkata (467)
bmkata Creative Commons License 2008.08.11 0 0 467
Sziasztok!

Holnapután indulnánk Bledbe/Bohinjba, de még nem foglaltunk szállást, gondolván, hogy majd ott kinézzük. Lehet, hogy túl nagy merészség lenne?

Elképzelhető, hogy nem tudunk panzióban helyet kapni, mert olyan sokan vannak? (Valakiről már olvastam talán itt, hogy eléggé pórul jártak...)

És autópályát javasoltok, vagy nem szükséges?

Köszi (főleg, ha gyorsan válaszoltok:) !
Amerigo61 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 466

Kérdés azokhoz, akik közelről látták a Boka vízesést: mennyire veszélyes az aszfaltútról való megközelítése? Állítólag a bal oldali út valamivel könnyebb és látványosabb, mint a jobb, de az is "kitett" ...

 

Szerintetek kocaturisták is bevállalhatják??

Amerigo61 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 465

Thx, (pancsonak is), ezt sem fogjuk kihagyni, bár az az érzésem, hogy kevés lesz az a 9 nap :-)

Előzmény: Morcsi (464)
Morcsi Creative Commons License 2008.07.30 0 0 464
Az autóban kell ülni, mókás érzés a vezetőülésben ilyenkor. Mi kétszer utaztunk vele oda-vissza, ha van türelmed kikeresgélni, akkor a honlapomon több képet is láthatsz róla.
Előzmény: Amerigo61 (462)
pancso Creative Commons License 2008.07.29 0 0 463
Nincs fülke, mint látható viszonylag rövid az út, így az autóban marad mindeki.
Előzmény: Amerigo61 (462)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.07.28 0 0 462
Ez jó :-)). Úgyis beterveztünk egy szurdok-túrát Tolminnál, lehet, hogy az esti vonattal megyünk vissza Bled irányába. Az utazás során az utas az autóban marad, vagy a vasútki kocsi fülkéjében ül le?
Előzmény: pancso (461)
pancso Creative Commons License 2008.07.28 0 0 461

http://www.slo-zeleznice.si/en/inland_transport/auto_train/

 

Bohinjska Bistrica és Most na Soci között megy a vonat a hegyeken keresztül. Az autóval fel kell állni egy nyitott vagon "platójára", semmi veszély, időspórolás, lehet élvezni a tájat + elég különleges. Speciel mi a rafting után örültünk, hogy gyorsan Bledbe tudtunk érni. Jövő héten újra irány a hegyek, most is menni fogunk vele.

Előzmény: Amerigo61 (445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!