Ezúton is szeretnénk megköszönni azt a kedves és odaadó vendéglátást amiben részesülhettünk és kérlek tolmácsold köszönetünket a családod tagjainak, akik szintén azon fáradoztak, hogy jól érezhessük magunkat.
És persze köszönet az okításért és a jó tanácsokért is!
Mi innen rendeltük, de az ukrán oldalakon fele ennyibe kerül minden gép, persze azokat csak Ukrajna területére postázzák. A cég teljesen megbízható, gyorsan küldték az árut.
Köszönöm a bíztatást, nagyon jól esik. Ha legközelebb pincéset készítek, mindent jegyzetelni fogok és fényképezni. De gondolom kétszer ugyan olyan nem lesz soha.
Most a következő ugródeszka a lágysajt lesz. Csak megbírkózok vele. Majd beszámolok. Köszi mégegyszer.
Hát kösz, mindenképp ki fogom próbálni, mihelyst vettünk oltót meg kultúrát. (Ugyan, Danone cucc nem játszik, milliomos nem vagyok, hogy naponta elhasználjak egyet :) Ilyen családot, napi 8 liter aludttej kevés ide...) A mostani oltóm szerintem már 4 éves volt, használhatatlan.
Hanem pincém az nekem is van a régi pozdorja-vityilló alatt, majdnem egész évben 18 fok van lent. De lejár az egér, beázik a fala, rossz penész lepi, és az alján van húsz centi homok, amit a patkány kapart be, az ideiglenes kecskekarámból meg bepotyog a kecskebogyó a szellőzőn. Szóval kicsit odébb lesz, hogy én oda sajtot tegyek.
Nagyon nagy kincs, mázlista vagy, élj vele vissza, tömd tele sajttal.
Én halál komolyan gondoltam amit írtam, sőt mi több, számítok is a segítségedre,hiszen neked megadatott, hogy kéregflórával érlelj, nekünk, pincétleneknek nem.
Hahaha! Ezt Te se gondoltad komolyan?! Hol vagyok én attól?! Fényévekre. :-))) De jót röhögtem. :-) Szóval aszondod jól nézett ki a penészesem? Finom is volt. Szerintem a legsajtosabb ízű volt amit eddig csináltam. Az emberem kétpofára ette és aszonta, hogy ez sajt, a többi csak ....majdnem. A Simika meg lefújjogta....:-)))
A pincém közel száz éves, kőből van az oldala, tényleg szupi. Már megvolt mikor ez a ház gyakorlatilag ráépült. Még jó, hogy nem csináltunk belőle kazánházat.:-)
Hagyom egy ideig a körül, de nem ott van a lényeg.
Az a fontos, hogy 30 fokon érleld, akár élőflórás danon tejföllel is lehet.
3 órát hagyd nyugton, érni. Ennyi idő alatt a pH lemegy 6,5-re, akkor bele az oltó, ilyen melegben 14-16 óra után okádja a savót, simán akár ki is nyomhatod, ha nem akarod csepegtetni.
Tegnap este fejt tej, ma délután már hűtőben túróként.
az én hibaszázalékom természetesen a holnapi bemutatkozó darabnál kúszott a maximumra... amikor az ember úgy igyekszik! A sajtom kilapult mint a tehénlepény... szép már nem lesz, remélem az ízére kapok néhány bíztató szót majd Tőletek...
Én is készítettem már így is, hogy a "megalvadt cuccut" felmelegítettem, mikor mennyire ( próbálkozik az ember így is úgy is), de soha nem volt folyós. A kihozatalt keveseltem nagyon, az íze nem volt rossz ugyan, de néha kesernyés volt, gondolom azért, mert a tejfölt nem szedtem le róla. Az elefada-féle nagyon bejön. Remélem legközelebb is sikerül. Tisztára feldobódtam, mingyá nekiállok lágysajtgyártani. Azt még nem csináltam.