Keresés

Részletes keresés

vinik táltos Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71555

Ezek biogyümölcsök.

Tavaly a 80 kg jonagoldból 3(!) szemben volt kukac.

A magházig befúrja magát, ott jóllakik, nem megy tovább.

A most lehullott gyümölcsben felerészben volt kukac, de csak egy vékony járat a magházig.

Könnyedén eltávolítható.

Megcsinálom cefrének. Ha nem sikerül, 20 dkg cukor bánja.

Egyébként én sem rakok a cefrébe semmit, csak egy kis cukrot.

Igaz, nem forr ki 5 nap alatt (inkább 30-35, 16 c fokos pincében), de jó pár éve kudarcmentes a cefrézés.

Nincs bajom a mindenféle (sav, pektinbontó, táp, élesztő, meg ikyesmi) kemikáliával, de nálam minden bio (vetemény, paprika, paradicsom, gyümölcsfák, meg ami van a kertben), ezért nem teszek ilyesmit a cefrébe.

Előzmény: csiba00 (71549)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71554

Mert ha van, biztos lehet benne hogy bio termés és teljesen egészséges. Te még nem ettél véletlenül kukacos cseresznyét?

Előzmény: csiba00 (71549)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71553

Még annyit.

A tömény sav roncsolja szerves anyagot. A gyors keverés ellenére előfordulhat hogy képződtek szerves szulfátok amiket a bacik kénhidrogénre bontottak. Nagy bajnem lehet. Ki is szellőzik, kezelheted is, vagy kidobod és legközelebb híg (5-10%)  savat alkalmazol.

Előzmény: Gasparius (71506)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71552

Most a cukrot húzzuk kis a sorból, mert nálam az nem jön szóba pálinka készítésnél.

 

Mit értesz pontosan natúr erjesztés alatt?

 

Pl, le se zárod a hordót kotyogóval, vagy élesztőt sem teszel bele, meg savat sem?

 

Mondjuk én ezt nem értem, hogy miért kell ehhez olcsó gyümölcs, de hát nem gondolkozunk egyformán. És sokkal jobban örülök kevesebb, tiszta pálinkának, mint valamivel több cukorral felturbózottnak.

Előzmény: caniculus (71529)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71551

"Ha lesz egyszer sok gyümölcsöm olcsón, megpróbálkozom natúr erjesztéssel, minden adalék nélkül."

 

Bizony-bizony.

 

Előzmény: caniculus (71529)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71550

Nos megvolt a higítás.

80 l cseresznye cefréből lett 7 l 47 fokos pálinka.

 

Most azért örülök, főleg, hogy a gyümölcs rengeteg esőt kapott érés alatt, és idő előtt szedni kellett.

Előzmény: csiba00 (71525)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71549

Szerintem lehet, bár ne számítsál olyan minőségre, mintha a fán érett volna be a gyümölcs.

 

Egyébként a lehullottak teljesen egészségesek? Nincs bennük semmi kártevő? Vágj fel egy párat és nézd meg.

Előzmény: vinik táltos (71539)
Zsiga85 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71548

Jolvan na.... Nem Fruktózt akartam írni :D :D :D  Meg a linket sem raktam be, az valahogy magátol jött úgylátszik! :D

 

Mivel én fával fogok tüzelni alá akkor gondolom óvatosan kell pakolni....

 

120-130 Fokos olajnál akkor még nem igazán ég le ugye?

 

Akkor a hőmérő az mindeképp bele lesz téve!

 

Még egy kérdés ezt nyitottan kell megoldani ugye? Mert gondolom nyomás az keletkezik azért valamennyi amikor 130 fokos lesz az olaj....

TINTUS Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71547

Üdv Táltos !

Ha ehető akkor már érett van gyümölcscukor csak gondolom kissebb a termés.  Cefrézd.

Előzmény: vinik táltos (71539)
barkócza Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71546

Arra figyelj, hogy ne sarkos legyen az illesztés belső edény alja és olda közt, hanem íves, és legyen az edény alja domború. Egy fórumtársunk emlegette, hogy lapos alj és sarkos illesztés miatt nem áramlik rendesen az olaj a két fal közt, és nem alakul ki egyenletes hőmérséklet.

Előzmény: Zsiga85 (71540)
Hatóság0301 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71545

Szia!

Bocsi, hogy beleszólok, de saját tapasztalat, hogy a több mint 23 fokos must is beindul, csak nagyon későn és nagyon sokáig forr. Ebből lesz a legfinomabb bor!

( egyszer egy hektós hordót a konyhába kellett bevinnem a pincéből, mert még karácsonykor sem indult be. Húsvétra kiforrott és ezüst érmes Tramini lett belőle)

Amúgy szerintem az összes gyümölcs közül a szőlőnek a legjobb a kihozatala.(nem törköly)

Előzmény: firekiller (71532)
vf1 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71544

Basszus eltűnt a beírásom....

Tehát leéghet, ha ottfelejted több órára, és közben nyomod neki a gázt. Normál esetben nem.

Alul legyen egy picit nagyobb a rés, úgy 3 centi.

Mol hőközlő olajat használok, kb 15 éve. Amit belinkeltél inkább táplálékkiegészítőnek tűnik.

Előzmény: Zsiga85 (71540)
stapika Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71543

"Sok helyen olvastam a Fruktóz olajat!"

  Szőke vagyok,de ezt azért már én se hiszem el.:-)

Fritőz olaj?

Előzmény: Zsiga85 (71540)
comad2 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71542

Fritőz olaj lesz az a fruktóz :) Építs bele egy hőmérőt is, abból baj nem lehet és 120-130 C között tartod a hőfokot.

Előzmény: Zsiga85 (71540)
vf1 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71541

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (71420)
Zsiga85 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71540

Köszi, szoval akkor kb 2-2.5 cm elég körbe!

 

És az aljánál is ekkora táv van tartva?

 

Halottam már olyat, vagyis olvastam valahol hogy az Olajosban is le tud égni a Cefre?

 

Neked fordult már elő ilyen? Vagy ehhez vadul kell alá tüzelni........

 

Nekem fatüzeléses lesz, még tervezni kell alá majd valami üstház szerűséget....

 

Milyen olaj a legjobb bele? Sok helyen olvastam a Fruktóz olajat!

 

Ez nem használódik el vagy ilyesmi? Nem ég meg, vagy nemtudom..........

Előzmény: vf1 (71535)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71539

Jó reggelt mindenkinek!

Tavaly tettem fel képeket a két almafámról.

A jonagold 80, a gála 40 kg-ot termett. Hullás alig volt.

Most viszont már több mint 10 kg van a fák alatt.

Iszapolom a tövüket, locsolom a kérgüket, de túl meleg idő volt rájuk, hullajtanak.

A lehullott almák "kínjában érettek", már ehetőek.

A kérdésem a következő:

Lehet-e ebből cefrézni, vagy menjen a komposztba?

Üdv: Táltos Károly

TINTUS Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71538

Két évben egymás után főztünk belöle  páleszt, persze, hogy érdemes hiszen finom gyümölcs. 2 naponta megráztam a szeder sövényt -elötte rövidre nyírtam a füvet és kitakarítottam alatta - .22 liternyi cefrém lett 2 bokorrol -a többi lekvárba ment - először 1 kg cukrot feloldottam 1 liter vizbe kihült és mehetett bele a szeder, Kb 20 napig gyüjtögettem a cefrét naponta lenyomva a bundát , hamar leveses lesz, és kellemes végtermék született belőle. szimplafaluban is ki lehet főzni nincs  komoly süreje.

 

hajrá.

Előzmény: Zotya71 (71496)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71537

Ha túl sok az egyéb kénvegyület a cefrében, akkor célszerű az alszeszhez finomítás előtt 10%-os réz-szulfát-oldatot adagolni, mert így oldhatatlan és nem illó réz-szulfid keletkezik.

Az irodalomban található utalás arra is, hogy vörösrézből készült lepárlóberendezések használatakor a kén-hidrogénes fertőzés utóhatásai megszűnnek, mivel a kén-hidrogén az előbbiekben említett módon reakcióba lép a rézzel és oldhatatlan réz-szulfid képződik, ami a páracsövekben lerakódik.

 

Idézet a Sólyom könyvből.

 

A kénhidrogén speciális baktéruomok hatására kénvegyületekből vagy elhalt élesztő sejtekől képződik.

Előzmény: Gasparius (71506)
vf1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71535

Az én fézőm olajos és ilyen

 :    

Előzmény: Zsiga85 (71533)
hal65 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71534

Én ezt az arányt is sokallom. Szerintem 100L vízben max 22,5kg cukor képes elerjedni, maradéktalanul.

Bár azt nem tudom, hogy ez "mustfokban" mennyi, de én így gondolom:)

Az ennél magasabb cukortartalomnál, már "maradékcukor" lesz a cefrében.

Előzmény: firekiller (71532)
Zsiga85 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71533

Sziasztok, elkeztem szerkeszteni főzőm!

 

És úgygondoltam olajos dupla falú lesz!

 

Szeretném azok segítségét kérni akikolajossal főznek!

 

Egy pár kérdés amire nem találtam választ:

 

Milyen távol legyen a két fal egymástól+az aljátol?

 

Mennyi olajjal előnyös a fűtés ha kb 25cm magasan szeretném duplafalúsitani? Vagyis milyen magasan kell feltölteni olajjal?

 

+ szivesen fogadok komplett ötleteket a megvalósításhoz!

 

(csak a duplafalúsításhoz kell segítség+tanácsok,hasznos ötletek)

firekiller Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71532

100 liter vízben 30 kg cukor 21 mustfokot jelent, úgy tudom 23 mustfoknál van a határ az élesztőnél.

Persze ez csak elmélet.

Lehet, hogy csak elmérte vagy meleg volt az alszesz.

Előzmény: faesztergályos (71531)
faesztergályos Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71531

A 60 l 25%-os alszeszben van 15 l alkohol.A 135l cefrének a víztartalma 100 l.A többi szilárd anyag amiben alkohol nem tud keletkezni.A 15 l alkohol létrehozásához 30 kg cukor kell.

100 liter vízben nem lehet egyszerre elerjeszteni 30 kg cukrot,mert ilyen koncentrációban akkora a cukor vízelvonó hatása,ami nem teszi lehetővé az élesztők számára sem a szaporodást sem az erjesztést.Ilyen magas cukorfokú gyümölcs,csak aszalvány formájában létezik.

Előzmény: firekiller (71523)
faesztergályos Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71530

Ha nem mérted meg a higítatlan alszesz mennyiségét és szeszfokát,akkor,hogyan tudtad kihígítani?

Figyu nem akarok okoskodni,meg semmi ilyen,de itt elszámoltál valamit,mert ez nem hihetetlen,hanem lehetetlen.Legközelebb mérd meg az alszesz mennyiségét,szeszfokát és utána számold ki,hogy mennyi víz kell hozzá,hogy 25-ös legyen.A fokolóval utána  ellenőrizd le magad.Ne addig burogassad a vizet,meg fokolgassál,amíg el nem találod.

 

Előzmény: Gasparius (71521)
caniculus Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71529

Közben rájöttem, miért nem indult el tegnap a kotyogó a sárgabarack cefrén.

 

Néhány órája megint leállt, de most már közelről figyeltem a ballont és belülről hallottam a zajos erjedést. Ott hibáztam, hogy korábban elfelejtettem a lezáró fedélbe visszatenni a tömítést és anélkül szép csendben ki tudott jönni a keletkező gáz. Tanuljon belőle más is.

 

Ha lesz egyszer sok gyümölcsöm olcsón, megpróbálkozom natúr erjesztéssel, minden adalék nélkül. 

Előzmény: csalitos (71505)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71528

Holnap nem hiszem, hoyg le tudom finomítani mind a kettőt, időbe nem fér bele, meg aztán ez már kóstolgatásos "meló" lesz, az meg ugye elfárazstja az embert kissé néha :- ha még sör is megy mellé akkor meg pláne...

 

mindenesetre, mihelyt megvan a mennyiség, beszámolok róla feltétlenül.

Előzmény: csiba00 (71525)
firekiller Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71527

Az alkoholt a cukorból "gyártják" az élesztők.

Szilva és szilva között is lehet nagy különbség.

Használj refraktométert vagy mustfokolót a cefre cukortartalmának méréséhez és azzal be tudod saccolni a ( remélt) kihozatalt.

Előzmény: sogi01 (71522)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71526

Nálam akkor a 135 l 1/3-a 45 liter jelent hígítatlanul (nekem ugye kb 40 liter volt ) ez tehát stimmel.

Alkoholfokra  sztem 35%-os lehetett, ez is stimmel.

 

Ha viszont azt nézem, hogy a 25%-osra felhígított alszesznek a várható kihozatala olyan 1/3 rész, akkor az bizony az én esetemben 20 liter jelent.

 

Ha viszont nekem 20 liter 48-50-es párlatom lesz a végén, az több mint 17%-a lesz a cefre mennyiségének, ez cukor nélkül extrém sok...

 

...nem tudom, legyen ennyi...

a barack nagyon édes volt, de ennyire???

Előzmény: sogi01 (71522)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71525

Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a végeredmény.

 

Nekem most lett 5 l ~67-70 fokos pálinkám. Ez holnap higítom desztvízzel kb. 47-re. Aztán megy pihenni pár hónapot egy 10 l-es üvegballonba.

Előzmény: Gasparius (71521)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!