Keresés

Részletes keresés

Zsiga85 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71594

Voltam ma szilvázni kicsit a vadonban!!!  :D

 

Ez lett a vége:

Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71593

Lehet, hogy elértelek, de egy főzés alatt nem kell mintegy 2-3 liternyi víznél többet utántölteni, tehát nem olyan rettenetes mértékű plusz hőenergiát igényel.

Így is robbanással riogatnak a csavarok miatt, akkor ha még a víztér is nyomás alá kerülne, hovatovább nem mernék már főzni sem többet. :)

 

Előzmény: vf1 (71592)
vf1 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71592

Ha nyomás alatt lenne a víztered egy lefúvató szeleppel, gyorsabb lenne a főzés, és gazdaságosabb is. 

Előzmény: Muity Mijo (71589)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71591

Így mégnagyobb a képfelbontás.

 

Előzmény: Muity Mijo (71590)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71590

Találtam egy szemléletes rajzot a pálnikafőzés alapjairól, mely természetesen egyes részeiben vitatható, de hát mi tökéletes manapság (forrás: Népszabadság).

 

http://m.cdn.blog.hu/in/infographics/image/11szept/palinkafozes_otthon_NSZ20110902_.jpg

 

Jómagam kiragadott példaként rögtön belekötök abba, hogy - amennyiben 100 literes üstre érti - egy darab PB kispalack 4-5 főzésre elég.

 

Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71589

Pótlólag kicsit közelebbi felvételek a tömítésről és annak összeszorításáról (8 mm-es acélcsavarok).

Továbbá még két felvétel arról, milyen egyszerű módon kotyogóval van megoldva a forrásban lévő vízköpenyből távozó gőz kivezetése. Most nincs rajta kupak, de egy ráillő hőálló vastagfalú pohárral fogom föl és csorgatom egy alatta lévő edénybe, hogy ne spricceljen szanaszét.

 

 

 

 

Előzmény: Muity Mijo (71291)
Tan-csi Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71588

Te tudod, biztos van...

Előzmény: Törölt nick (71536)
Jahno Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71587

Ha lesz medvehagymás, akkor azt kunyerálnék. Legfeljebb megint érlelem 1 évig, aztán visszaviszem :-) Van pár új kolléga, akit szívesen riogatnék vele. Én már haladó kategóriás vagyok, minden újjal ittam az előzőből is.

Előzmény: Törölt nick (71581)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71586

Egyik kedves jóbarátom közel 70 éves, világéletében szőlészkedett és borászkodott, de olyan erős cukorfokot még sosem ért el a Cserszegi Fűszeres szőlője, mint a múlt évben (nem merem leírni mennyi volt).

Na ennek az egyszer lepréselt törkölyét dolgoztuk fel és főztünk belőle szíverősítőt, aminek hihetetlen milyen csodás aromája képes lenni.

 

Előzmény: vinik táltos (71576)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71585

Nem láttam értelmét méricskélni hígítás nélkül, mert tudtam, hogy mekkora vízmennyiség kell ahhoz, hogy először legyen értelme mérni.

A táblázatosdi meg ekkor még felesleges, nem kell pontosan beállítani a szeszfokot, lényeg, hogy 25-nél ne legyen több.

 

Mindegy, az első fele, kb 28-29 liter fel van téve, 50-nél elkezdem a kóstolgatást a leválasztáshoz, majd megírom, mennyi lett hígítatlanul a mennyisége és a szeszfoka.

Előzmény: faesztergályos (71530)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71584

www.badacsonyipalinkahaz.hu

Előzmény: snapszmester (71583)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71583

Új cég a piacon.

 

www.balatonipalinkahaz.hu


Szívesen olvasnák véleményt.

snapszmester Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71582

Bátorkodtam reflektálni arra, hogy kukacot keressen az almában.  Te is olvasod a hozzászólásaidat?.:-)

Előzmény: csiba00 (71572)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71581

A ZD helyszínén szedett nyári bio alma.Nagyon öreg fa, metszés nélkül évente 150-200kg a termés

ebből a vaddisznók min.50kg-ra  igényt tartanak, a többi pálinka.

Ebből viszek a ZD-s "vaddisznóknak" is...:)

 

darabonkén összezúzom ezzel az ősi fadöngölővel

A gyümölcs, föleg az alma zúzása a régiek szerint is fontos , ugyanis roncsolódik a gyümölcs sejtfala, ezáltal a bennelévő pektin gyorsabban lebomlik.Persze azé besegítek kis pektinbontóval

 

kissé modernnebb szerszámmal pépesítem

 

 

 

Hatóság0301 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71580

Üdv Táltos!

Az valamilyen csemege fajta lehet, de 13,5 maligand kifejezetten jó!

Előzmény: vinik táltos (71569)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71579

Javaslom hogy tegyél az üstbe egy befenekelt csövet ami beleér a cefrébe. Ebbe szerezzél egy digitális hőmérőt. Sokkal több infót ad mint a pára cső mérése.

Milyen gyorsan melegszik a cefre.

A forráspont alapján mennyi pálinkád lesz.

Meddig érdemes főzni.

Előzmény: Zsiga85 (71560)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71578

azért azt ne hidd, meg lehet rakni fával is erősen!

Előzmény: Zsiga85 (71560)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71577

Nékem 22 db gyümölcsfám van.

Ebből a 8 éveseket olyan faiskolában vettem, ahol csak vírusmentes állományt árulnak.

(Egy van az országban.)

És valóban: ezek a fák jól bírják a gyűrődést.

Valamint minden fába béolytottam a porzóját.

Előzmény: csiba00 (71574)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71576

 

Ez meg az "Egri Csillagok 24"

 

Az igazsághoz tartozik, hogy erjesztett csalánlével kevert bordói porral egyszer megpermeteztem a szőlőket és a szilvákat.

 

Ez a pár kép csak annyiban tartozik ide, hogy talán 100 lter törköly cefre összejön, az meg mivel szívgyógyszer, első számú kedvencem.

vinik táltos Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71575

Ez meg a (még) kölyök ageni pálinkafám:

csiba00 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71574

Lehet az a cukorrépa messze nem volt bio, amiből a cukrot készítették :P

 

Jó látni, hogy vannak még ilyen gyümölcsnevelő emberek. Én is így nevelgetem a fákat az udvarban, és azért több sikerrel, mint kudarccal. Jó érzés azt tudni, mikor eszed, hogy nem permeteztél rá semmilyen vegyszert.

 

Még a hullajtáshoz egy picit: almatermésűek esetében fontos a gyümölcsök ritkítása, mert a fa ezt könnyen megérezheti, és a következő évben nagy valószínűséggel meglesz ennek a hatása. Akár kevesebb termés formájában, vagy rosszabb esetben a fa elpusztulásával. Van egy természetes önritkítása is a fáknak, de ez általában nem szokott elég lenni.

Előzmény: vinik táltos (71555)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71573

... akkor azt kell fogyasztani, melybe belemegy az a fránya kis kukac, mert neki több esze van, mint számtalan embernek.

 

Előzmény: Muity Mijo (71571)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71572

Minden évben azt teszem, mivel nem permetezem a cseresznyét. De ez most, hogy jött a hozzászólásomhoz? Nem értem.

Előzmény: snapszmester (71554)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71571

Én sem láttam még, és jajjj ...., még magot sem igazán.

Aztán, ha a kedves Grylls Bear barátunkra gondolok, akkor az a kis fehérje meg sem kottyan, ami egy-egy cseresznyében otthont talál magának.

"Bizony-bizony" - és ez valóban biztatás -, ha egészséges gyümölcsöt szeretnénk, akkor azt kell fogyasztani, melybe belemegy az a fránya kis kukac.

 

Előzmény: vinik táltos (71563)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71570

Hogy melyik módszer honnan ered, mennyire helytálló és hatékony, az egy dolog, de én nem biztatok senkit sem semmire, csupán egyetértettem egy pálinkafőző olvtásssal, és ez szívem joga. De ha ne adj ég biztatnék is másokat a természetes dolgok alkalmazására, akkor sem azért tenném, hogy téged azzal bosszantsalak, hanem mert abban hiszek.

Ha te ezzel nem értesz egyet, akkor lépd át és ne minősítsd úgy, mintha egy légbőlkapott "nagyapás" érvelés tőlem eredne. Köszönöm!

 

Előzmény: norris53 (71564)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71569

Még valami:

A bora viszonylag jellegtelen, de igazi házibor, (természetesen bio) és 13.5 fokos lett tavaly

Előzmény: vinik táltos (71568)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71568

Mert a kukac fehérjebomba?

 

Egyébként a cseresznye lecefrézését követő 10-12 nap múlva a kukacok a cefre tetején folytattak holtversenyt.

Tea szűrővel leszedtem őket.

 

Más:

 

Ez a szőlő minden évben meglep.

Vettem 2004-ben Csömörön, faiskolában. Rajt volt egy kis virágzó fürt és egy cédula: Pannónia Kincse.

Majd július 20-ra beérett egy kis fekete fürt. A kertész elismerte, hogy elcserélhették a cédulát.

Utána minden évben másképp viselkedik: sok sok kis fürtöt hozott, utána nagyobb fürtöket és megnyúlt bogyókkal, utána nagy vállas fürtöket, most meg ilyen másfél kilós böhöm termést ad.

Csak a dátumot tartja: minden évben július 20 az érése.

Előzmény: firekiller (71562)
firekiller Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71567

Nekem  1 kihajtott, szép hajtások vannak rajta. Zsuzskát valószínű érdekli majd, nagyfaluban megbótolhatjátok.  

Előzmény: vinik táltos (71565)
firekiller Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71566

küldtem

Előzmény: hal65 (71561)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.21 0 0 71565

Igen, és tettem el ősszel vesszőket, van 25 gyönyörű hajtásom.

Ha erre jársz október körül...

Előzmény: firekiller (71559)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!