Lehet, hogy elértelek, de egy főzés alatt nem kell mintegy 2-3 liternyi víznél többet utántölteni, tehát nem olyan rettenetes mértékű plusz hőenergiát igényel.
Így is robbanással riogatnak a csavarok miatt, akkor ha még a víztér is nyomás alá kerülne, hovatovább nem mernék már főzni sem többet. :)
Találtam egy szemléletes rajzot a pálnikafőzés alapjairól, mely természetesen egyes részeiben vitatható, de hát mi tökéletes manapság (forrás: Népszabadság).
Pótlólag kicsit közelebbi felvételek a tömítésről és annak összeszorításáról (8 mm-es acélcsavarok).
Továbbá még két felvétel arról, milyen egyszerű módon kotyogóval van megoldva a forrásban lévő vízköpenyből távozó gőz kivezetése. Most nincs rajta kupak, de egy ráillő hőálló vastagfalú pohárral fogom föl és csorgatom egy alatta lévő edénybe, hogy ne spricceljen szanaszét.
Ha lesz medvehagymás, akkor azt kunyerálnék. Legfeljebb megint érlelem 1 évig, aztán visszaviszem :-) Van pár új kolléga, akit szívesen riogatnék vele. Én már haladó kategóriás vagyok, minden újjal ittam az előzőből is.
Egyik kedves jóbarátom közel 70 éves, világéletében szőlészkedett és borászkodott, de olyan erős cukorfokot még sosem ért el a Cserszegi Fűszeres szőlője, mint a múlt évben (nem merem leírni mennyi volt).
Na ennek az egyszer lepréselt törkölyét dolgoztuk fel és főztünk belőle szíverősítőt, aminek hihetetlen milyen csodás aromája képes lenni.
Nem láttam értelmét méricskélni hígítás nélkül, mert tudtam, hogy mekkora vízmennyiség kell ahhoz, hogy először legyen értelme mérni.
A táblázatosdi meg ekkor még felesleges, nem kell pontosan beállítani a szeszfokot, lényeg, hogy 25-nél ne legyen több.
Mindegy, az első fele, kb 28-29 liter fel van téve, 50-nél elkezdem a kóstolgatást a leválasztáshoz, majd megírom, mennyi lett hígítatlanul a mennyisége és a szeszfoka.
A ZD helyszínén szedett nyári bio alma.Nagyon öreg fa, metszés nélkül évente 150-200kg a termés
ebből a vaddisznók min.50kg-ra igényt tartanak, a többi pálinka.
Ebből viszek a ZD-s "vaddisznóknak" is...:)
darabonkén összezúzom ezzel az ősi fadöngölővel
A gyümölcs, föleg az alma zúzása a régiek szerint is fontos , ugyanis roncsolódik a gyümölcs sejtfala, ezáltal a bennelévő pektin gyorsabban lebomlik.Persze azé besegítek kis pektinbontóval
Javaslom hogy tegyél az üstbe egy befenekelt csövet ami beleér a cefrébe. Ebbe szerezzél egy digitális hőmérőt. Sokkal több infót ad mint a pára cső mérése.
Lehet az a cukorrépa messze nem volt bio, amiből a cukrot készítették :P
Jó látni, hogy vannak még ilyen gyümölcsnevelő emberek. Én is így nevelgetem a fákat az udvarban, és azért több sikerrel, mint kudarccal. Jó érzés azt tudni, mikor eszed, hogy nem permeteztél rá semmilyen vegyszert.
Még a hullajtáshoz egy picit: almatermésűek esetében fontos a gyümölcsök ritkítása, mert a fa ezt könnyen megérezheti, és a következő évben nagy valószínűséggel meglesz ennek a hatása. Akár kevesebb termés formájában, vagy rosszabb esetben a fa elpusztulásával. Van egy természetes önritkítása is a fáknak, de ez általában nem szokott elég lenni.
Hogy melyik módszer honnan ered, mennyire helytálló és hatékony, az egy dolog, de én nem biztatok senkit sem semmire, csupán egyetértettem egy pálinkafőző olvtásssal, és ez szívem joga. De ha ne adj ég biztatnék is másokat a természetes dolgok alkalmazására, akkor sem azért tenném, hogy téged azzal bosszantsalak, hanem mert abban hiszek.
Ha te ezzel nem értesz egyet, akkor lépd át és ne minősítsd úgy, mintha egy légbőlkapott "nagyapás" érvelés tőlem eredne. Köszönöm!
Egyébként a cseresznye lecefrézését követő 10-12 nap múlva a kukacok a cefre tetején folytattak holtversenyt.
Tea szűrővel leszedtem őket.
Más:
Ez a szőlő minden évben meglep.
Vettem 2004-ben Csömörön, faiskolában. Rajt volt egy kis virágzó fürt és egy cédula: Pannónia Kincse.
Majd július 20-ra beérett egy kis fekete fürt. A kertész elismerte, hogy elcserélhették a cédulát.
Utána minden évben másképp viselkedik: sok sok kis fürtöt hozott, utána nagyobb fürtöket és megnyúlt bogyókkal, utána nagy vállas fürtöket, most meg ilyen másfél kilós böhöm termést ad.
Csak a dátumot tartja: minden évben július 20 az érése.