Keresés

Részletes keresés

Feriba51 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71715

Huuuuhhhh, tőled nem ilyen hangvételű hozzászólást vártam!!! Megleptél!!!

Neked van igazad, ne keverjük a szezont a fazonnal!

Jó nedűt!

Előzmény: Törölt nick (71713)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71714

Elfelejtettem megírni, hogy gőznyilás  40 mm hosszú  csövét is kicseréltem 14 mm-esre.

Előzmény: vinik táltos (71711)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71713

Üdv Feribá

 

Ezeket is neked köszönhetjük :-)

 

kösz.

 

Előzmény: Feriba51 (71709)
kertszerviz Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71712

Akkor a bérfőzést megnézem, ez új adat.

Pedig jobb lenne, ha a termék (is) irígylésre méltó lenne, mert elég sok a főzde s tavaly is volt olyan aki nem tudott főzni, mert tele volt a 2010-es termékekkel minden tartálya. Pálinkát főzni nagyon könnyű pl. ilyen felszereltséggel, de eladni...

Előzmény: snapszmester (71706)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71711

Jó reggelt mindenkinek!

Támadt egy kis gondom.

Tehát: 12 l inox kukta, belül vörösréz palást betét, a gőznyílás alatt 10x10 cm dupla vörösréz terelőlemez, a gőznyílás 10 mm vörösrézcső. a szilikongumis csatlakozás után 14 mm átmérőjű 1 m hosszú páracső, amely a hűtő előtt (szilikongumival csatlakoztatva) 8/6 mm-es spirálba csatlakozik.

Na ezt a spirált cseréltem le 14 mm átmérőjű csőre. (Minden cső háromkilnces vörösréz).

(korábban volt a vékony cső miatt kisebb dugulásom, valaki itt írta is, hogy "fékcsővel" nem szabad főzni.)

Ebből lett a gond: szinte dupla előpárlatot kell elvenni, hogy visszakapjam a régi ízeket.

Mivel én 4-6 deciket főzők, ez nékem veszteségesebb lett, bár a kb 75 %-os előpárlatokat elhasználom a gyógynövény elixirjeimhez, de ennyi nem kell.

 

Lehetséges ez a jelenség?

 

Üdv: Táltos Károly

 

 

 

 

 

 

vf1 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71710

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

Hagyományos kisüsti eljárás.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (71471)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71709

Helló Babar66!

 

Amint már írtam én lemértem a keletkezett flegma mennyiséget. Egy kolléga szintén lemérte, ezúttal is köszönöm neki, és ugyanarra az eredményre jutott. Ha kíváncsi vagy Te is megteheted és nagyon örülnék neki.

A lényeg az, hogy kb. 35 liter cefre főzésénél keletkezik kb. 10 csepp flegma a páracsőben, amit én semminek neveztem.

A csöpögés beindulásakor ennél lényegesen több flegma keletkezik (kb. 10-20 gramm). Ez annak tudható be, hogy akkor még a páracső nincs átmelegedve. Aztán gyakorlatilag leáll a flegmaképződés.

Természetesen logikus is, a pára dinamikáját figyelembe véve, de nem térek ki a magyarázkodásba, mert nem is úgy tetted fel a kérdést mintha érdekelne. Jaa, meg ezt itt nem tanítják és szerintem vétkeztem már eleget az eddigi közlésemmel:-))))

Na, ezért van szükség egy komolyabb sisakra, vagy egy vastagabb páracsőre, ami a hűtő előtt beszűkül.

Jó nedűt!

Előzmény: Babar66 (71705)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71708

Évek óta főzök, versenyen nagyra értékelték.

Nem szilva jelleg, mag nélkül is kellemes marcipános utóíze is van. Nekem ízlik.

Egy hét alatt kiforr.

Előzmény: Fémkohász (71687)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71707

"Várj amíg hibázik a kemény mag" vagy valami ilyesmit írt.

Nem kellett sokat várni az ellenkezőjére.

 

Előzmény: Babar66 (71705)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71706

Biztos. Nem a termékük, a beruházás irigylésre méltó.

Meggyet, vadkőrtét, gyalodbodzát, barackot ...

Előzmény: kertszerviz (71702)
Babar66 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71705

"A páracsővel kapcsolatban, én legalább lemértem, hogy egy sima (keresztmetszet csökkenés nélkül) páracsőben nincs deflegmáció. "

 Na ja, ha a környezeti hőmérséklet egyenlő, vagy magasabb, mint a párák hőmérséklete,  de ugye ez szerinted is irreális...  Tehát??? 

 

Előzmény: Feriba51 (71673)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71704

Erdély melyik részein? A havasokban meg sem terem. Spanyol dinnyéből van nagy hagyomány? Vagy a pöfeteg gombát nézik annak?:)))

Előzmény: bujukcekmece (71701)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71703

Természetesen én főztem(milyen marhaságot nem főztem még?), ha hiba nélkül sikerül is, olyan íze van, mintha a gyümit nemcsak a Lőrinc, de az egész naptár telehugyozta volna. Kérdezz meg egy-két régi embert itt, csak ugorj félre, mert először okádnak, csak aztán mesélnek az emlékekről. Persze azért megpróbálhatod, hátha pont a Tiéd lesz szupi. Csak egy anekdota: Csináltam ágyasat is, szép kis szeletekkel, kb. egy hónap múlva a színük eltűnt, és mint áttetsző medúzák úszkáltak a pálinkában, azonban nem színezték be. 

Előzmény: leparlo02 (71694)
kertszerviz Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71702

A bérfőzés biztos? Nem csak látványt saját cefréből? A honalpon sem találtam rá utalást. Mit kóstoltál tőlük ami irígységre adott okot?

Előzmény: snapszmester (71700)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71701

Erdély egyes részein nagy hagyománya van! Sajnos ezt utólag tudtam meg, kostólni nem volt lehetőségem, véleményt nem tudok, de az biztos, hogy alkalmas!

Előzmény: leparlo02 (71694)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71700

Kösz az infót.

Somlón még nem nyílt meg, a badacsonyi végez bérfőzést.

A termékeit kóstoltam, de elfogult vagyok negatív irányba és így nem minősítem.  Talán az irigység:-)

Előzmény: kertszerviz (71699)
kertszerviz Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71699

Sziasztok! A badacsonyi pálinkaház termékeiről még nincs adat, a főzőgyátró amikor legutóbb itt járt újságolta a telepítést, több százmilliós beruházás, reméljük lesz vendégköre. Nekem csak az volt furcsa, hogy hirtelen milyen népes szortimenttel tudtak az egyik őszről a másik tavaszra a piacra lépni. 

Nyílt egy hasonló a Somlón is, szintén csak kereskedelmi főzést végez.

Előzmény: snapszmester (71583)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71698

Ez érdekes! És a fejlécen meg nem?

Előzmény: vf1 (71676)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71697

Mondjuk ki a frankót! ez sima popó nyallintás, az "engem elüldöztek, és most téged is izélgetnek" jeligére. Semmi baj nincs vele, csak a Te korodban kicsit ciki.

Előzmény: Feriba51 (71680)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71696

Szia Hatóság !

 

A 25-ig lesz a nagyobbik fiamnak.

 

Csodálkozom hogy nincs barack felétek, a munkatársam a héten hozott 7 mázsát Gyöngyöspatáról az nem messze van tőled, ha legközelebb erre jársz ugorj be most már lesz mit kóstolni !!

 

Üdvözlégy !

Előzmény: Hatóság0301 (71683)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71695

Tavaly főzettem 350 l -ből lett 31 l első osztályú pálinka 3% napfénnyel de az utolsó pillanatban szedtük teljesen érett állapotban ráfújtunk a bokorra és az egész lepogyogott,szerintem most ehhez még kell 2 hét.

 

Üdvözlégy !!

Előzmény: Fémkohász (71687)
leparlo02 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71694

Pálinkásat

 

Valaki tud informácíót adni hogy görög dinnye alkalmas cefrézésre és pálinka  készítésre?

Szívesen kipróbálnám?

 

 

 

csalitos Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71693

   Nem nékem szól a kérdésed, de válaszolok.

Határozott NEM! A Balling-féle szacharométer 200g répacukor és 800g víz oldatában 20% cukrot mutat 17,5 C fokon. Ez a Balling-fok. Ez nem azonos a mustfokkal. A must vonadékanyaga 85% cukor és 15% nem cukorszerű anyag. A mústfokoló ezt az anyagot csak 17 mustfokosnak mutatja, ami 15%-kal kevesebb mint a Balling-fokolóval mért érték.

   Nem mindegy, hogy mit és mivel mérsz, de ezeket át lehet számitani.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: obsitos3 (71685)
faesztergályos Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71692

Bocs!

Annyiszor 10 gramm.

Előzmény: obsitos3 (71685)
Tan-csi Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71691

Hol van már a tavalyi hó... illetve tavalyelőtti volt az talán.:)

Előzmény: Törölt nick (71690)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71690

A tiédre nem emléxem, legközelebb akkor kínálj amikor még felismerlek :-)

Előzmény: Tan-csi (71689)
Tan-csi Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71689

Nekem elég jellegzetes volt, magozva is kevesebb szilvaíze volt mint magíze.

 

Előzmény: Törölt nick (71688)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71688

még nem főztem ilyet, de ittam már nagyon jót, és jellegtelent is

Előzmény: Fémkohász (71687)
Fémkohász Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71687

Cefréztem ma én is 50kg fosóka szilvát, mi a tapasztalat, milyen a végtermék belőle.

Nem készítettem még belőle soha, nincs tapasztalatom...

 

Kb egy 60l-nyi anyag mennyi idő alatt for ki átlagos körülmények között, pektinbontó, élesztő, 1,5kg napfény belekerült.

 

Köszönöm a válaszokat.

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71686

60kg fosóka szilva lecefrézve, illata jellegtelen.

a többi majd kiderül

 

 

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!