Keresés

Részletes keresés

vinik táltos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71730

Szia!

Reméltem, hogy Te fogsz válaszolni.

Akkor mit tanácsolsz?

Vegyek 10-es csövet, cseréljem le a spirált?

Az elvétel hőfok alapján ugyanúgy romlott.

A régi csőrendszerrel kb 6 percig tartott (ne kezdj kötözködni) a rézeleje (és a metil folyása,) majd 6-7 perc után a hőmérséklet elérte a 76-78 c fokot.

lecsorgott 5-8 köbcenti. A fútésem 1 kW rezsó.

Most 8-10 perc ugyanennyi mennyiség lefolyása.

Mindíg 5 liter cefréről van szó, s a megindulás pár perc eltéréssel 45 perc.

Az az igazság, hogy már visszatettem volna a 8/6-os csövet, de elajándékoztam.

 

Más:

Eddig 10-12 fórumtársnak (más fórumból is) küldtem paradicsommagokat.

Az egyik 1920 óta van mentve. Palántát is készítek, de jön magától júniusban, huszasával.

Termése 1.2 kilos, ize igazi pari, hátránya, hogy kb 10 dekányi zöld talpa van.

 

Ismét más:

 

Április végén a vejem elvitt (Füreden lebzseltünk 4 napig) az alább megnevezett pálinkafőzde birtokra.

Ittam 55 fokos törkölyt.

Az enyém sokkal jobban ízlett.

Ezek a csodafőzdék már nem kisüstiket főznek.

 

Előzmény: snapszmester (71719)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71729

Helló Vinik táltos!

 

Ma nem sokat leszek gép előtt, de neked azért egy kis vélemény:

A "fékcső" megtanít lassan főzni. Nincs mese, nem bír többet:-))) A bővítéssel már gyorsabban megy a dolog és ez okozza a gyengébb kiválasztást, az-az több szennyező anyagot.

Ne feledd, ez csak egy vélemény.

Jó nedűt!

Előzmény: vinik táltos (71711)
kovako79 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71728

Köszönöm Mester!

Rajta leszek az ügyön:):)

 

Előzmény: snapszmester (71724)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71727

Félre ne értsd, nem rosszak a pálinkái csak ebből a rendszerből jobbat vártam.

Előzmény: kertszerviz (71712)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71726

nálam még csak most fordul érőre a paradicsom, a nagyról meg csak telefonos beszámolót hallottam.

Egyébként a ráutaló magatartásból  - ültettük az idén is a múlt év sikere után - gondolhatod, hog mekkora sikere van!

Nálam 55 dkg volt a rekord.

Más: otthoni közkívánatra több magot hagytunk a cefrében, lehet, hogy utoljára...

A páracső és a sisak hűtését kis, számítógép ventillátorokkal szeretném megoldani, ebben van is segítségem.

Előzmény: Feriba51 (71723)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71725

A szerdán kapott vadszílvám mára teljesen kész. Cukor nélkűl, pektinbontó, sütőélesztő. Lehet fikázni a zdén. A főzés még hátra van.

snapszmester Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71724

Remek pálinkád lesz. Ez az egyik legjobb alapanyag. Ha a kemény is édes daráld le és hajrá.

Előzmény: kovako79 (71720)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71723

Helló Zsizska60!

 

Nagyon örülök, és gratulálok a mamának, okvetlenül add át neki! Tudhat valamit!!!!!

Nekem eddig a legnagyobbak 60-80 dkg volt, tehát "néhány" grammal túlszárnyalt:-))))) Nem szeretem én ilyen különcködést!:-))))

Azonban egyikőtök sem ecsetelte a lényeget, itt nem a súly, ami különleges, hanem az íz, a zamat, az állag.

Igaz a fiatal generáció, már azt a fűrészpor ízű, kemény, piros bogyót helyezi előtérbe.

Talán itt is változik a világ????

Jó nedűt!!!!!

 

Bocs az offért!

Előzmény: zsuzska60 (71717)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71722

Igaza van kibének. Ha személyesen ismernénk egymást, barátok lennénk. És ez sajnos nem vicc.

Miklós leírta mitől függ a deflegmáció. Ne azt keresd miért nem működik. El kell venni a meleget a csőtől. Ezt Te is nagyon jól tudod. Ha vékony a cső és erősen fűtöd nem fog lecsapódni.

Nem írtál rosszakat a deflegmáció erősítéséről csak gyors volt a váltás a deflegmáció mentesség után.

Na most szerezz barátokat a fórumon.

Előzmény: Feriba51 (71715)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71721

Jó, akkor javítok, a ZD-s főnapon 60fölötti létszám várható

lehet h az EU betiltaná a bulit, az 1fő/nm/teleknagyság miatt :)

Előzmény: zsuzska60 (71718)
kovako79 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71720

Sziasztok!

Korábban kinéztem egy szép körtefát a hegyen mifelénk. Nem tudtam ilyen fajta de volt rajta bőven termés. Na ebből pálinka lesz ha az égiek is akarják....

Pénteken jártam arra volt már alatta elég sok leperegve, megkóstolva lédús de a közepe már barnulóban. Másnap kimentem összeszedni de igen fujt a szél és sokat levert a fáról.

De ha már ott vagyok felszedem:):)

Kérdés: meddig hadjam rekeszekbe mert némelyik elég kemény, vagy cefrézzem le.

Nagyon illatos mert hazafele oda voltam meg vissza olyan jó illat volt a kocsiban.

Közbe kiderítettem hogy ha minden igaz "árpával érő körte" fajta.

Valakinek volt-e már dolga ezzel a gyümölcsel?

6 rekesszel szedtem fel de sok benne a kemény, meg a hangyák is kóstolgatták...sokat nem várhatok.

snapszmester Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71719

Tudomhogy nem engem vártál, de mit is csináltál?

Megemelted a deflegmációs hatást. Tovább jön alacsony hőfokkal,magasabb százalékkal. Na, most mi lesz a hőfok alapu elvétellel?

Előzmény: vinik táltos (71711)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71718

40 fő utánfutóstul...

Előzmény: Törölt nick (71716)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71717

nem akarok nagyon dicsekedni, de az egyik tövön 1kg 15 dkg-os paradicsom termett anyámnál, örömmel hívott szombaton.... :)

Előzmény: Feriba51 (71715)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71716

Tudod ha személyesen is ismernéd ezt a kb. 40fős "klikket" mégjobban meglepődnél

Pozitív irányban..

Előzmény: Feriba51 (71715)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71715

Huuuuhhhh, tőled nem ilyen hangvételű hozzászólást vártam!!! Megleptél!!!

Neked van igazad, ne keverjük a szezont a fazonnal!

Jó nedűt!

Előzmény: Törölt nick (71713)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71714

Elfelejtettem megírni, hogy gőznyilás  40 mm hosszú  csövét is kicseréltem 14 mm-esre.

Előzmény: vinik táltos (71711)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71713

Üdv Feribá

 

Ezeket is neked köszönhetjük :-)

 

kösz.

 

Előzmény: Feriba51 (71709)
kertszerviz Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71712

Akkor a bérfőzést megnézem, ez új adat.

Pedig jobb lenne, ha a termék (is) irígylésre méltó lenne, mert elég sok a főzde s tavaly is volt olyan aki nem tudott főzni, mert tele volt a 2010-es termékekkel minden tartálya. Pálinkát főzni nagyon könnyű pl. ilyen felszereltséggel, de eladni...

Előzmény: snapszmester (71706)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71711

Jó reggelt mindenkinek!

Támadt egy kis gondom.

Tehát: 12 l inox kukta, belül vörösréz palást betét, a gőznyílás alatt 10x10 cm dupla vörösréz terelőlemez, a gőznyílás 10 mm vörösrézcső. a szilikongumis csatlakozás után 14 mm átmérőjű 1 m hosszú páracső, amely a hűtő előtt (szilikongumival csatlakoztatva) 8/6 mm-es spirálba csatlakozik.

Na ezt a spirált cseréltem le 14 mm átmérőjű csőre. (Minden cső háromkilnces vörösréz).

(korábban volt a vékony cső miatt kisebb dugulásom, valaki itt írta is, hogy "fékcsővel" nem szabad főzni.)

Ebből lett a gond: szinte dupla előpárlatot kell elvenni, hogy visszakapjam a régi ízeket.

Mivel én 4-6 deciket főzők, ez nékem veszteségesebb lett, bár a kb 75 %-os előpárlatokat elhasználom a gyógynövény elixirjeimhez, de ennyi nem kell.

 

Lehetséges ez a jelenség?

 

Üdv: Táltos Károly

 

 

 

 

 

 

vf1 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71710

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

Hagyományos kisüsti eljárás.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (71471)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71709

Helló Babar66!

 

Amint már írtam én lemértem a keletkezett flegma mennyiséget. Egy kolléga szintén lemérte, ezúttal is köszönöm neki, és ugyanarra az eredményre jutott. Ha kíváncsi vagy Te is megteheted és nagyon örülnék neki.

A lényeg az, hogy kb. 35 liter cefre főzésénél keletkezik kb. 10 csepp flegma a páracsőben, amit én semminek neveztem.

A csöpögés beindulásakor ennél lényegesen több flegma keletkezik (kb. 10-20 gramm). Ez annak tudható be, hogy akkor még a páracső nincs átmelegedve. Aztán gyakorlatilag leáll a flegmaképződés.

Természetesen logikus is, a pára dinamikáját figyelembe véve, de nem térek ki a magyarázkodásba, mert nem is úgy tetted fel a kérdést mintha érdekelne. Jaa, meg ezt itt nem tanítják és szerintem vétkeztem már eleget az eddigi közlésemmel:-))))

Na, ezért van szükség egy komolyabb sisakra, vagy egy vastagabb páracsőre, ami a hűtő előtt beszűkül.

Jó nedűt!

Előzmény: Babar66 (71705)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71708

Évek óta főzök, versenyen nagyra értékelték.

Nem szilva jelleg, mag nélkül is kellemes marcipános utóíze is van. Nekem ízlik.

Egy hét alatt kiforr.

Előzmény: Fémkohász (71687)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71707

"Várj amíg hibázik a kemény mag" vagy valami ilyesmit írt.

Nem kellett sokat várni az ellenkezőjére.

 

Előzmény: Babar66 (71705)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71706

Biztos. Nem a termékük, a beruházás irigylésre méltó.

Meggyet, vadkőrtét, gyalodbodzát, barackot ...

Előzmény: kertszerviz (71702)
Babar66 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71705

"A páracsővel kapcsolatban, én legalább lemértem, hogy egy sima (keresztmetszet csökkenés nélkül) páracsőben nincs deflegmáció. "

 Na ja, ha a környezeti hőmérséklet egyenlő, vagy magasabb, mint a párák hőmérséklete,  de ugye ez szerinted is irreális...  Tehát??? 

 

Előzmény: Feriba51 (71673)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71704

Erdély melyik részein? A havasokban meg sem terem. Spanyol dinnyéből van nagy hagyomány? Vagy a pöfeteg gombát nézik annak?:)))

Előzmény: bujukcekmece (71701)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71703

Természetesen én főztem(milyen marhaságot nem főztem még?), ha hiba nélkül sikerül is, olyan íze van, mintha a gyümit nemcsak a Lőrinc, de az egész naptár telehugyozta volna. Kérdezz meg egy-két régi embert itt, csak ugorj félre, mert először okádnak, csak aztán mesélnek az emlékekről. Persze azért megpróbálhatod, hátha pont a Tiéd lesz szupi. Csak egy anekdota: Csináltam ágyasat is, szép kis szeletekkel, kb. egy hónap múlva a színük eltűnt, és mint áttetsző medúzák úszkáltak a pálinkában, azonban nem színezték be. 

Előzmény: leparlo02 (71694)
kertszerviz Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71702

A bérfőzés biztos? Nem csak látványt saját cefréből? A honalpon sem találtam rá utalást. Mit kóstoltál tőlük ami irígységre adott okot?

Előzmény: snapszmester (71700)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.07.22 0 0 71701

Erdély egyes részein nagy hagyománya van! Sajnos ezt utólag tudtam meg, kostólni nem volt lehetőségem, véleményt nem tudok, de az biztos, hogy alkalmas!

Előzmény: leparlo02 (71694)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!