A régi csőrendszerrel kb 6 percig tartott (ne kezdj kötözködni) a rézeleje (és a metil folyása,) majd 6-7 perc után a hőmérséklet elérte a 76-78 c fokot.
lecsorgott 5-8 köbcenti. A fútésem 1 kW rezsó.
Most 8-10 perc ugyanennyi mennyiség lefolyása.
Mindíg 5 liter cefréről van szó, s a megindulás pár perc eltéréssel 45 perc.
Az az igazság, hogy már visszatettem volna a 8/6-os csövet, de elajándékoztam.
Más:
Eddig 10-12 fórumtársnak (más fórumból is) küldtem paradicsommagokat.
Az egyik 1920 óta van mentve. Palántát is készítek, de jön magától júniusban, huszasával.
Termése 1.2 kilos, ize igazi pari, hátránya, hogy kb 10 dekányi zöld talpa van.
Ismét más:
Április végén a vejem elvitt (Füreden lebzseltünk 4 napig) az alább megnevezett pálinkafőzde birtokra.
Ma nem sokat leszek gép előtt, de neked azért egy kis vélemény:
A "fékcső" megtanít lassan főzni. Nincs mese, nem bír többet:-))) A bővítéssel már gyorsabban megy a dolog és ez okozza a gyengébb kiválasztást, az-az több szennyező anyagot.
Igaza van kibének. Ha személyesen ismernénk egymást, barátok lennénk. És ez sajnos nem vicc.
Miklós leírta mitől függ a deflegmáció. Ne azt keresd miért nem működik. El kell venni a meleget a csőtől. Ezt Te is nagyon jól tudod. Ha vékony a cső és erősen fűtöd nem fog lecsapódni.
Nem írtál rosszakat a deflegmáció erősítéséről csak gyors volt a váltás a deflegmáció mentesség után.
Korábban kinéztem egy szép körtefát a hegyen mifelénk. Nem tudtam ilyen fajta de volt rajta bőven termés. Na ebből pálinka lesz ha az égiek is akarják....
Pénteken jártam arra volt már alatta elég sok leperegve, megkóstolva lédús de a közepe már barnulóban. Másnap kimentem összeszedni de igen fujt a szél és sokat levert a fáról.
De ha már ott vagyok felszedem:):)
Kérdés: meddig hadjam rekeszekbe mert némelyik elég kemény, vagy cefrézzem le.
Nagyon illatos mert hazafele oda voltam meg vissza olyan jó illat volt a kocsiban.
Közbe kiderítettem hogy ha minden igaz "árpával érő körte" fajta.
Valakinek volt-e már dolga ezzel a gyümölcsel?
6 rekesszel szedtem fel de sok benne a kemény, meg a hangyák is kóstolgatták...sokat nem várhatok.
Pedig jobb lenne, ha a termék (is) irígylésre méltó lenne, mert elég sok a főzde s tavaly is volt olyan aki nem tudott főzni, mert tele volt a 2010-es termékekkel minden tartálya. Pálinkát főzni nagyon könnyű pl. ilyen felszereltséggel, de eladni...
Tehát: 12 l inox kukta, belül vörösréz palást betét, a gőznyílás alatt 10x10 cm dupla vörösréz terelőlemez, a gőznyílás 10 mm vörösrézcső. a szilikongumis csatlakozás után 14 mm átmérőjű 1 m hosszú páracső, amely a hűtő előtt (szilikongumival csatlakoztatva) 8/6 mm-es spirálba csatlakozik.
Na ezt a spirált cseréltem le 14 mm átmérőjű csőre. (Minden cső háromkilnces vörösréz).
(korábban volt a vékony cső miatt kisebb dugulásom, valaki itt írta is, hogy "fékcsővel" nem szabad főzni.)
Ebből lett a gond: szinte dupla előpárlatot kell elvenni, hogy visszakapjam a régi ízeket.
Mivel én 4-6 deciket főzők, ez nékem veszteségesebb lett, bár a kb 75 %-os előpárlatokat elhasználom a gyógynövény elixirjeimhez, de ennyi nem kell.
Amint már írtam én lemértem a keletkezett flegma mennyiséget. Egy kolléga szintén lemérte, ezúttal is köszönöm neki, és ugyanarra az eredményre jutott. Ha kíváncsi vagy Te is megteheted és nagyon örülnék neki.
A lényeg az, hogy kb. 35 liter cefre főzésénél keletkezik kb. 10 csepp flegma a páracsőben, amit én semminek neveztem.
A csöpögés beindulásakor ennél lényegesen több flegma keletkezik (kb. 10-20 gramm). Ez annak tudható be, hogy akkor még a páracső nincs átmelegedve. Aztán gyakorlatilag leáll a flegmaképződés.
Természetesen logikus is, a pára dinamikáját figyelembe véve, de nem térek ki a magyarázkodásba, mert nem is úgy tetted fel a kérdést mintha érdekelne. Jaa, meg ezt itt nem tanítják és szerintem vétkeztem már eleget az eddigi közlésemmel:-))))
Na, ezért van szükség egy komolyabb sisakra, vagy egy vastagabb páracsőre, ami a hűtő előtt beszűkül.
Természetesen én főztem(milyen marhaságot nem főztem még?), ha hiba nélkül sikerül is, olyan íze van, mintha a gyümit nemcsak a Lőrinc, de az egész naptár telehugyozta volna. Kérdezz meg egy-két régi embert itt, csak ugorj félre, mert először okádnak, csak aztán mesélnek az emlékekről. Persze azért megpróbálhatod, hátha pont a Tiéd lesz szupi. Csak egy anekdota: Csináltam ágyasat is, szép kis szeletekkel, kb. egy hónap múlva a színük eltűnt, és mint áttetsző medúzák úszkáltak a pálinkában, azonban nem színezték be.
Erdély egyes részein nagy hagyománya van! Sajnos ezt utólag tudtam meg, kostólni nem volt lehetőségem, véleményt nem tudok, de az biztos, hogy alkalmas!