ez a 6 óra azért van, mert általában kb ekkora merül ki teljesen (erőt beosztva) a glikogen raktár, az teljesítményhez elengedhetetlen cho-t csak kivülről kaphat a szervezet. A bevitel-felszívódás rendszere nagyon sérülékeny, kicsit mást, vagy kicsit kevesebbet, vagy picit ritkábban eszik az ember és pikk-pakk megdőlsz. Nagyon érzékeny rendszer. 6 óráig (maratonnál kb 2-3 mivel más a tempó) a glikogén egyensúlyban tartja a vércukrot.
Aki 1 óra alatt eléhezik, ott nagyon nagy problémák vannak anyagcsere szempontból, vagy eleve éhezve indult útnak. Szerencsére fejleszthető, van aki 5-6 órát fut evés nélkül, de versenyen ők is tápolnak már az elejétől.
Megállapították, hogy a szénhidrátok szájba kerülésére egyből reagál az agy, kicsit több munkát enged az izmoknak, nem várja a test amíg a szénhidrát konkrétan az izmokhoz kerül. Tehát egyfajta placebo hatás ilyen szinten is működik, hát még úgy hogy tudod valami jól kitalált dolgot eszel zsíroskenyér helyett.
Én nem tartom sznobizmusnak a normális frissítést. Inkább elszomorító, hogy itthon komoly összegnek számít egy ilyen befektetés meg egy pár jó futócipő. Mikor már a futás is luxus azért ott gondok vannak. Persze viszonyítás kérdése minden. Hugom egyik ismerőse az USA ban olyan családnál dolgozik, ahol az 5 éves kislánynak több mint 100 pár cipője van. Afrikában pedig van akinek egész életében egy cipője sem lesz.
Ha jól emlékszem Jureket a barátnője és a húga kísérték. Gyakorlatilag csak két övtáskája volt, amíg az egyikkel futott, addig a kisérők megtöltötték a másikat és előre vitték a pontra. Valami ilyesmi dereng...
Utóbbiban 4 rész szénhidrát mellett 1 rész fehérje van, az olipapa által linkelt Sponserben 5% fehérje volt, mindkettőt szépen indokolják, ehhez nem értek már, hogy ezt megítéljem.
abszolút igazad van, részemről is csak egy gyors félig viccnek szánt válasz volt. én az utóbbi években a legtöbbet a kajáláson változtattam, sokkal tudatosabban eszem előtte és utána és frissítek közben. ezt nekem sokkal nehezebb megtanulni, mint az erőbeosztást, stb. a 6 óra viszont tényleg küszöb nálam. a 6 óra feletti versenyeken sokkal tudatosabb frissítésre van szükségem, egy maratonon, vagy 50 kilin el lehet alibizni, illetve zsíron menni. persze nyílván addig is van szerepe nagyon sok, de arányaiban talán nincs akkora jelentősége, mint 6 óra után. persze ez megintcsak az én tapasztalatom. van aki 1 óra után is el tud éhezni..
Több szegmensben is sznobizmussal határos a ráfordtásom (cipő, ruha, óra, szemüveg), ami messze nincs összhangban a teljesítményemmel, illetve az eredményeimmel:-) A kajálás eddig kivétel volt- leginkább abban, hogy teljesen elhanyagoltam. Előtte, alatta és utána is. Ezért is ütötte meg szememet a jogos észrevétel, hogy ebben a szegmenben is vannak/lehetnek minőségi különbségek. De tényleg abban igazad van Olivér, hogy az alapkérdés az, hogy megteszünk-e mindent, amiközelebb visz a sikerhez.
Korábban aszalt gyümölcsben és csokikban utaztam. Mostanában bármilyen gél + a frissítőasztalok szokásos kínálata a megoldás. Ez különösebb tudtosság nélkül is működik most, hosszabb távokon is. Azt még egyelőre túlzásnak/macerásnak érzem, hogy magam keverjem, de talán majd ha komolyabb babérokra török...
Mondjuk én egy jó cipőtől is úgy érzem, hogy könnyebben/gyorsabban/biztonságosabban hatolok a hegyeken át - szóval erős vagyok szomatikus doppingban. Lehet, hogy egy tutinak vélt géllel az anyagcserém még inkább javulna:-)
a kajázás 100m en is nagyon fontos. Nem közben, előtte. Tehát nem táv és időfüggő. természetesen a hosszabb táv növeli a gyomorproblémák előfordulásának esélyét, de alapvetően nem a táv a döntő. Meg akarunk (tudunk) e tenni mindent az élményért (sikerért) vagy sem ez a kérdés.
A ráfordítási arány időben, anyagilag, stb akkora legyen legalább amennyire a többi, futással összefüggő részegység (edzésminőség, felszerelés, regeneráció, stb) részesül (tehát amennyire komolyan vesszük a futást), illetve ennél nagyobb, ha érzékenyebb az egyén gyomra.
(Érthető ez így ugyan?)
Aki hasproblémás tökamatőr szinten is foglklozzon a témával, mert ezek a problémák nagyban rontják a futóélményt. Viszont a másik véglet, a fullprofi, ritkángyomorproblémázó aki félkockacukron versenyzik elhanyagol egy szegmenst és benne hagy a pályában nem keveset, ha ezt a részt elkomolytalankodja. (Nem Csabiról beszélek, ő is odafigyel a fontos derbiken erre)
En felmaratont (1:30) elfutok par korty vizzel, de mar egy aszfaltos maratonon - ahol a 3 oras pengeelen tancolok - is nagy jelentoseget erzem annak, hogy mivel frissitek. Bar ehhez me'g eleg nekem 4 db jo gel, persze csak telen. Nyaron meg inkabb terepen/hegyen futok, hogy le ne bukjak, hogy 20 fok felett csak 4+ oras maratont tudok :oDDD Viccet felreteve, nalam mar 3 ora futasnal is szamit, mit es hogyan frissitek, afelett meg meg jobban.
kajálásnál szerintem 6 óra a határ, addig fél kockacukron is elmész ;). ha annál hosszabb a verseny, akkor tudatos frissítés kell már a legelejétől.. de ez az én tapasztalatom, ez mindenkinél más és más. és persze itt van oli, a kérdés szakértője, majd ő válaszol..
Biztos hülye kérdés, de régóta foglalkoztat, úgyhogy feltenném:
Szerinted/szerintetek hol van az a pont ahol már érdemes a gél/izo/versenytáp minőségre is külön odafigyelni? A példánál maradva: a cipő, ruházat is egy bizonyos táv felett kezd szűk keresztmetszet lenni. 30-40 perc időtartamú edzés nem dörzsöl, nem okoz vízhólyagot etc...
Bennem valahogy mindig az van, hogy amíg lényegesen jelentősebb szűk keresztmetszetek vannak a teljesítőképességemben (pl. edzésmennyiség, rendszereség) addíg felesleges azzal részletesen foglalkoznom, hogy ne csak a boltban egyszerűen megtalálható gélt vegyem le a polcról.
Magyarán a kajálás témánál maradva: Akkor éri meg alaposabban és tudatosabban gondoskodni erről, ha jelentősebb szűk keresztmetszeteket már megoldottam? Vagy ez annyira kardinális kérdés, hogy hatással van az edzésmunkára, teljesítőképességre versenyen kívül is, ezért nincs olyan jól azonosítható pont, ami előtt értelmetlen ezzel foglalkozni, illetve ami után mindenképpen érdemes.
Ha még mindíg nem lennék érthető: Van olyan pont (edzettségi állapot, km, bármi) ami alatt sznobizmus és ami felett már értelmes erre fókuszálni?
Tudom, hogy a frissítés egyedi, és hogy van aki pörkölttel, illetve nutellás kenyérrel dolgozik, csak háttértudás nélkül - olvasva a hozzászólásokat - nehezen tudom feltérképezni, hogy minek is van jelentősége...
Németo-ból szerzem be, van egy előnyös szerződésem velük.
maltot tudsz nagyobb kiszerelésben is venni (50Kg), nekem anno ingyé kihozták. Nem olyan sok ez, pár év alatt, két zsákkal is elfogyasztottam akkortájt. (DE= dextróz ekvivalens.)
Én általában vizet töltök a zsákba. Igen, így lezacskózom magamnak 80-120gonként (frissítőpont távolság függően) de ezt nem zsákba, hanem 3dl-es ilyesmi joghurtosba töltöm egy kevés zízzel, hogy zseléállagú legyen, amit könnyen elérhető helyre teszek és frekventáltan kortyolok belőle, majd sima vízzel folytom le.
Én kérek elnézést! Nem írtam, hogy csak Magyarországon kerestem. "Minnyá" megnézem, mennyiért hozzák ide. A maltodextrinnek is csak az ront az "ízén", hogy a 990 Ft-os 1kg maltót pont 990Ft-ért szállítják ki.