Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71775

Ajaj... akkor most az "ötpoharas" módszernél mennyi kerül 1,6-1,8 liter alszesz lepárlásánál az egyes poharakba? 3ml vagy 30ml? A 3ml kicsit kevés, de belefér, a 30ml (3cl) nagyon sok, kiöntesz minden aromát.

 

A hűtőben mennyi a "maradék"? 5ml, vagy 50ml? Az 5ml is nagyon sok, az 50ml azt jelenti, hogy össze-vissza megy a hűtőspirál, és van emelkedő szakasza is, ami nagy hiba. Nyugodtan rövidítsd le a hűtődet, így az esése is megnő, nem lesz pangó párlat benne.

Előzmény: vinik táltos (71770)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71774

Mert az élelmiszer tárolására engedélyezett műanyagok 50 % -ig alkoholra is engedélyezettek.

Előzmény: vinik táltos (71770)
sleves Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71773

Oroszból is egyes, vodkából 1dcl-t isznak -> szto gramm. :DD

Előzmény: vinik táltos (71770)
csalitos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71772

   Nem, neeee.... nem annyit!!! Hányszor mondjuk még, hogy ötvenet! Érted, öt-ve-net! Atya Isten, mikor fogsz te így táncra perdülni? Ehhh.... menthetetlen vagy !   :-DD

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: vinik táltos (71770)
barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71771

(Ugye, a feles az nem 5, hanem 50 köbcenti, azaz 50ml.)

Előzmény: vinik táltos (71770)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71770

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Meg tudom oldani a feladatot.

Van rá két-három napom, csütörtökre főzhető a (bódi-Szent András) jakab szilva.

Finom illata van a cefrének, nem szeretném elrontani.

Mégegyszer köszönöm.

Ui:

Most megyek vacsorázni, előtte iszom az egészségetekre 5 köbcenti sztalícsnaja vodkát.

(Moszkvában pidiszját grammov)

Apropó: a svéd keserűt (40%) miért pet palackban árulják?

gombászok Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71769

Kedves Főzőtársaim!


Többeteket elragadott a főzési tapasztalataitok alapján a gondolkodás mumusa.

Mi miért, hogyan is van, próbáltok újítani, jobban csinálni, stb. , ez nekem tetszik.

Két irányt tudok elképzelni:

  1. Tudományos módszer: amit tanultunk (beleértve nemcsak az iskolát, hanem a látottakat, hallottakat, olvasottakat) próbáljuk értelmezni, alkalmazni. Kicsit eszembe jutott a latin műveltségem:  Non scolae, sed vitae discimus.          Gondolkodunk, mérünk, jegyzetelünk, ez mind igen dícséretre méltó, és helyes, használjuk már valamire azt a golyót a  nyakunkon!
  2.  Elővesszük a józan paraszti eszünket. Az is ér ám valamit! Soha nem tagadtam, sőt büszke vagyok paraszti származásomra.Jó Apám egyik, ma is visszacsengő mondása volt: fúróval nem lehet lovat nyúzni!  Azaz: minden munkához használjunk megfelelő szerszámot. 

Néhány hónapja túl kotnyelesnek tartottak egyesek, így visszavonultam.

Jöttek mások, velük elég jól megvagytok, vagy ők nem tértek ki a pofonok elől, mindegy, azalatt is olvastam a fórumot, mert tetszett. Hát olvastam itt már sok mindenről!

Színvonalban én sem tartom magam rosszabbnak, újból jelentkezem.

Vinik Táltos kollégánk problémájára reagálnék:

Volt egy általad ismert rendszered, melyben a gőz fázis elmeinek keresztmetszetét megváltoztattad, utána „pofára estél”. Pedig ez egyszerű fizika!

Lefordítva ezt a pálinkafőzésre: Az üstben képződött gőzöket kényszerítjük egy pályán a hűtő felé, ahol hűtéssel cseppfolyósítani akarjuk őket. Eközben csökkentjük a hőmérsékletüket, és megkezdődik a kondenzáció (párakicsapódás) folyamata.

Ahogyan hűl a gőz, mindig kisebb a térfogata, tehát az üst fedelétől kezdve a páracső-hűtő rendszernek ezt le kell követnie: mindig szűküljön!!  Azaz, ne legyenek szűk szakasz után bővebb keresztmetszetek, mert az tágulást, újabb nem kívánatos párolgást (tágulást-gőz torlódást) okoz, ami megzavarja a deflegmáció folyamatát!

Főzőre fordítva: Pl. 50 literes üstből, lépjünk ki Ø32 mm csővel, a páracső 50-50%-ban 32/28 mm, a hűtő 22/18/15 mm legyen.

barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71768

Az a szöveg, tisztelettel, egy hibás szemléletet tükröz. Erdély az Erdély, a Bánság az Bánság. Pálinkafőzésről is írnak sok hülyeséget, nemcsak az interneten. :) Végülis a cumulonimbus és a cirrus is csak felhő, nincs köztük sok különbség... :)

Előzmény: bujukcekmece (71765)
barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71767

Persze, ezek a kis tételek ritkák, de nem sokkal nagyobban a normál tételeim sem.

Előzmény: csalitos (71766)
csalitos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71766

   Hááát.... 1 teaspoon (teáskanál) 5 ml.  ( 1 ml.= 1 cm3 ) Ezek szerin nem dőzsölsz.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: barkócza (71762)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71765
határok...ha-ha! Nekem a térkép alatt van magyarnyelvű írás, ha már Bánság...
Előzmény: barkócza (71764)
barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71764

Jó ez a térkép, de hol vannak rajta Erdély határai? :)

Előzmény: bujukcekmece (71743)
barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71763

Én kiszedném az összeset. Azok, akik maggal együtt főzik, a mag csak kisebb részét hagyják, ízlés alapján 5-10%-át.

Előzmény: djkoxi (71761)
barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71762

Én is finomítok kis mennyiségeket. 2 liter 25%-os alszesz tisztázásánál én is 5 köbcinként szedném a stampedlikat az elején. Van úgy, hogy még ennél is kevesebbet finomítok, ilyenkor tényleg nincs nagyon mód kóstolgatásra, mert olyan kevés. Ilyenkor megy "érzésre" az elválasztás.

Előzmény: csalitos (71760)
djkoxi Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71761

Üdv!

Pénteken viszem főzetni a meggycefrém, már átfordult és nem bugyog. Szedjek ki magot, vagy ne szedjek főzés előtt? Természetesen csakis aznap, mikor felhordom a pincéből 27.-én. Addig zárva tartom.

Nagyon jó az illata, örülnék ha érezném a pálinkámban is:))

csalitos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71760

   Értem én. Ma ilyen hangulatom van. Sok esetben zavaró a prefikszumok használata. Keverednek a térfogat térbeli alakzatok nagyságát, ürtartalmét jellemző mennyiség mértékegységei. Mikor használok litert és mikor köbdecimétert.

   Egyébként az az öt köbcenti valóben nagyon kevés. A mérget szokták így adagolni. :-))

Előzmény: zsuzska60 (71758)
csalitos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71759

   Néked is megmondom. Hőmérséklet korrekció a végtermék, tehát a pálinka szeszfokának a végleges beállitásánál fontos. Szerinted lényeges, hogy az alszeszed 23, vagy 28 fokos?

   Egyébként ráérsz, ne siess. :-))

   Minden jót.

   Józsipapa

   Ui. TINTUS valahogy félreérthetően, pontatlanul kérdezet, de én egyébként értem a kérdését....

Előzmény: golyós (71753)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71758

az elvett mennyiségeket kicsinyellem, nem tud körbefutni a számban ilyen kevéske mennyiség.

Előzmény: csalitos (71757)
csalitos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71757

   Velem kötözködjél! Én annak nézem. De furcsa lenne! Bemegyek a kocsmába: Hééé kocsmáros! Kérek ötszáz köbcenti sört. Vagy: Kérek ötven milliliter konyakot. Mindjárt vágnának is ki, mint azt a bizonyos macskát mitcsinálni, Persze megjegyzéssel: Apám, ilyet még nem csinált ez a hülye, ilyen aljas módon beb....ni!

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: zsuzska60 (71752)
caniculus Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71756

Ja, és a 17 literes török kuktám után összesen 7 méter 6x1mm-es vörösréz cső van (1m egyenes + 6m spirál). Biztos lehet jobbat, de kezdő felszerelésnek ez volt kéznél. Továbblépésnek Graham- vagy Liebig-hűtőn gondolkozom.

 

Előzmény: barkócza (71750)
caniculus Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71755

Nekem is hasonlóan megy indukcióssal: 17 literes kuktában 13-15 liter cefréből 1,5 óra alatt jön le az alszesz. Fél óra feltűtés (booster) után visszaveszem hatos fokozatra, onnan folyamatosan emelem a fűtést, néha a kuktát is meglötybölöm. Eddig egyedül az eper sűrű végét sikerült kicsit odaégetni, de legközelebb felhigítom vízzel.

 

Így néz ki, amikor nem ég oda:

Előzmény: barkócza (71750)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71754

sem az alszesz higításánál, sem az ötpoharazásnál nem kell pontos érték, így a korrekció sem szükséges!

Előzmény: TINTUS (71745)
golyós Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71753

Szerintem a fokolás értelmetlen a hőmérséklet korrekció nélkül.  Olyan ez, mintha azt mondanám, hogy 5 Km-es sebességgel megyek....

üdv.g.

Előzmény: TINTUS (71745)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71752

nem akarok kötözködni, a köbcentimért te is milliliternek tudod?

A poharakban levő tömény alkoholt higítod legalább kétszeresre?

Előzmény: vinik táltos (71746)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71751

Kibé !  A zd-n kaphatok pár magot ebből  vagy eseetleg Feribácsitól??

Gondolom komolyabb a zöldje is ennek, hogy megtartsa ezt a nem kevés súlyt!

Köszi  Tintus

Előzmény: Törölt nick (71713)
barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71750

Az 5 liter cefre 4 óra alatt fő le 1kW-tal - nagy valahol a hőveszteséged. Én is 12-13 literes kuktában főzök, kb. 9 liter cefrét egyszerre, indukciós rezsóval. 1 kW-tal melegítve kb. 3/4 óra a fölfűtés, és további 2 óra alatt lejön az alszesz.

Előzmény: vinik táltos (71746)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71749

Józsipapa finom párlatot készített belőle,  tehát érdemes foglalkozni vele.Hajrá..

Előzmény: kovako79 (71720)
barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71748

A pontos értéknek annyira itt nincs jelentősége, ezek azért it körülbelüli értékek, úgyhogy nagyjából mindegy.

Előzmény: TINTUS (71745)
barkócza Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71747

Valahol pang a pálinka a spirálban. Valószínűleg nem egyenletes a lejtése, 5cc az elég sok.

Előzmény: vinik táltos (71746)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.23 0 0 71746

Megnéztem a csövet, 15-ös.

A kuktából kijövő csőcsonk 10-es volt, most az is 15-os.

A spirál 2.5 m hosszú, 4 menet (20 cm átmérőre hajtva), 40l a műanyag hordó.

Ha lejött az alszesz és bontom a berendezést, átfújom a páracsövet a spirállal együtt, akkor még kicsorog cca 5 köbcenti belőle.

4 óra alatt jön le 5 liter cefréből az alszesz, (1.6-1.8 l), utána a tisztázás másfél óra.

5.5 óra az 5.5 kW áram, kb 300 Ft.

A tisztázásnál 3 köbcentinként rakom külön, a vékony csővel 3-4 pohárka volt, most meg 6-7 pohárkát kell elvenni.

 

Előzmény: barkócza (71741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!