Ajaj... akkor most az "ötpoharas" módszernél mennyi kerül 1,6-1,8 liter alszesz lepárlásánál az egyes poharakba? 3ml vagy 30ml? A 3ml kicsit kevés, de belefér, a 30ml (3cl) nagyon sok, kiöntesz minden aromát.
A hűtőben mennyi a "maradék"? 5ml, vagy 50ml? Az 5ml is nagyon sok, az 50ml azt jelenti, hogy össze-vissza megy a hűtőspirál, és van emelkedő szakasza is, ami nagy hiba. Nyugodtan rövidítsd le a hűtődet, így az esése is megnő, nem lesz pangó párlat benne.
Nem, neeee.... nem annyit!!! Hányszor mondjuk még, hogy ötvenet! Érted, öt-ve-net! Atya Isten, mikor fogsz te így táncra perdülni? Ehhh.... menthetetlen vagy ! :-DD
Többeteket elragadott a főzési tapasztalataitok alapján a gondolkodás mumusa.
Mi miért, hogyan is van, próbáltok újítani, jobban csinálni, stb. , ez nekem tetszik.
Két irányt tudok elképzelni:
Tudományos módszer: amit tanultunk (beleértve nemcsak az iskolát, hanem a látottakat, hallottakat, olvasottakat) próbáljuk értelmezni, alkalmazni. Kicsit eszembe jutott a latin műveltségem: Non scolae, sed vitae discimus. Gondolkodunk, mérünk, jegyzetelünk, ez mind igen dícséretre méltó, és helyes, használjuk már valamire azt a golyót a nyakunkon!
Elővesszük a józan paraszti eszünket. Az is ér ám valamit! Soha nem tagadtam, sőt büszke vagyok paraszti származásomra.Jó Apám egyik, ma is visszacsengő mondása volt: fúróval nem lehet lovat nyúzni! Azaz: minden munkához használjunk megfelelő szerszámot.
Néhány hónapja túl kotnyelesnek tartottak egyesek, így visszavonultam.
Jöttek mások, velük elég jól megvagytok, vagy ők nem tértek ki a pofonok elől, mindegy, azalatt is olvastam a fórumot, mert tetszett. Hát olvastam itt már sok mindenről!
Színvonalban én sem tartom magam rosszabbnak, újból jelentkezem.
Vinik Táltos kollégánk problémájára reagálnék:
Volt egy általad ismert rendszered, melyben a gőz fázis elmeinek keresztmetszetét megváltoztattad, utána „pofára estél”. Pedig ez egyszerű fizika!
Lefordítva ezt a pálinkafőzésre: Az üstben képződött gőzöket kényszerítjük egy pályán a hűtő felé, ahol hűtéssel cseppfolyósítani akarjuk őket. Eközben csökkentjük a hőmérsékletüket, és megkezdődik a kondenzáció (párakicsapódás) folyamata.
Ahogyan hűl a gőz, mindig kisebb a térfogata, tehát az üst fedelétől kezdve a páracső-hűtő rendszernek ezt le kell követnie: mindig szűküljön!! Azaz, ne legyenek szűk szakasz után bővebb keresztmetszetek, mert az tágulást, újabb nem kívánatos párolgást (tágulást-gőz torlódást) okoz, ami megzavarja a deflegmáció folyamatát!
Főzőre fordítva: Pl. 50 literes üstből, lépjünk ki Ø32 mm csővel, a páracső 50-50%-ban 32/28 mm, a hűtő 22/18/15 mm legyen.
Az a szöveg, tisztelettel, egy hibás szemléletet tükröz. Erdély az Erdély, a Bánság az Bánság. Pálinkafőzésről is írnak sok hülyeséget, nemcsak az interneten. :) Végülis a cumulonimbus és a cirrus is csak felhő, nincs köztük sok különbség... :)
Én is finomítok kis mennyiségeket. 2 liter 25%-os alszesz tisztázásánál én is 5 köbcinként szedném a stampedlikat az elején. Van úgy, hogy még ennél is kevesebbet finomítok, ilyenkor tényleg nincs nagyon mód kóstolgatásra, mert olyan kevés. Ilyenkor megy "érzésre" az elválasztás.
Pénteken viszem főzetni a meggycefrém, már átfordult és nem bugyog. Szedjek ki magot, vagy ne szedjek főzés előtt? Természetesen csakis aznap, mikor felhordom a pincéből 27.-én. Addig zárva tartom.
Nagyon jó az illata, örülnék ha érezném a pálinkámban is:))
Értem én. Ma ilyen hangulatom van. Sok esetben zavaró a prefikszumok használata. Keverednek a térfogat térbeli alakzatok nagyságát, ürtartalmét jellemző mennyiség mértékegységei. Mikor használok litert és mikor köbdecimétert.
Egyébként az az öt köbcenti valóben nagyon kevés. A mérget szokták így adagolni. :-))
Néked is megmondom. Hőmérséklet korrekció a végtermék, tehát a pálinka szeszfokának a végleges beállitásánál fontos. Szerinted lényeges, hogy az alszeszed 23, vagy 28 fokos?
Egyébként ráérsz, ne siess. :-))
Minden jót.
Józsipapa
Ui. TINTUS valahogy félreérthetően, pontatlanul kérdezet, de én egyébként értem a kérdését....
Velem kötözködjél! Én annak nézem. De furcsa lenne! Bemegyek a kocsmába: Hééé kocsmáros! Kérek ötszáz köbcenti sört. Vagy: Kérek ötven milliliter konyakot. Mindjárt vágnának is ki, mint azt a bizonyos macskát mitcsinálni, Persze megjegyzéssel: Apám, ilyet még nem csinált ez a hülye, ilyen aljas módon beb....ni!
Ja, és a 17 literes török kuktám után összesen 7 méter 6x1mm-es vörösréz cső van (1m egyenes + 6m spirál). Biztos lehet jobbat, de kezdő felszerelésnek ez volt kéznél. Továbblépésnek Graham- vagy Liebig-hűtőn gondolkozom.
Nekem is hasonlóan megy indukcióssal: 17 literes kuktában 13-15 liter cefréből 1,5 óra alatt jön le az alszesz. Fél óra feltűtés (booster) után visszaveszem hatos fokozatra, onnan folyamatosan emelem a fűtést, néha a kuktát is meglötybölöm. Eddig egyedül az eper sűrű végét sikerült kicsit odaégetni, de legközelebb felhigítom vízzel.
Az 5 liter cefre 4 óra alatt fő le 1kW-tal - nagy valahol a hőveszteséged. Én is 12-13 literes kuktában főzök, kb. 9 liter cefrét egyszerre, indukciós rezsóval. 1 kW-tal melegítve kb. 3/4 óra a fölfűtés, és további 2 óra alatt lejön az alszesz.