Ne vedd sértésnek, de az 1,5 liter nagyon sok egy jó cefre esetén! Ott valami elválasztási technológia gondok vannak, a gőzök és a desztillátum keveredése a hosszú hűtőben ilyen mértékig, kizárt! Az én hűtőm 6 méter 18-as. A szomszédomé meg 12!!! Főztem én is vele, de ott sem volt ekkora előpárlat, nem túl jó cefre esetén sem.
"legalább három fára sikerült termést szerencsétlenkedni országos szinten?"
-mondom én, hogy hallgatni arany:))
Az itt a baj, hogy meglovagoltok szavakat ahelyett, hogy értelmeznétek a másik hozzászólását. Te gúnyosan reagáltál az Erdélyi dinnyére, én meg reagáltam, hogy Erdély nem csak hegyekből áll, mire mindenki a Bánsággal jött, holott ha elolvasták volna akkor megemlítettem a Bánságot (oké ne legyen Erdély, bár nem említettem, hogy a történelmi Erdélyről beszélnék) meg megemlítettem az Erdélyi medencét. Nem akarok magyarkodni, mert nem ez a fórum az erre méltó, de mai értelemben, ha már Erdélyen lovagoltok:
"Tágabb értelemben az Erdély vagy jelenkori Erdély elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem mint egységes tartományt, hanem csak mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság keleti nagyobb részét."
-valószínű ez egy helytelen nézet, ellnézést, hogy én is eszerint fogalmaztam!
Volt egy kérdés, lehet-e dinnyéből. Válaszoltam, hogy biztos lehet, mert Erdélyben csinálnak. Ezt onnan tudom, hogy egy zöldséges barátom a dinnyeszezon végén, dugig megrakott platóval érkezett dinnyével. Mondtam neki ez már rajtad rohad, mire ő válaszolta, hogy egy erdélyi házaspár rendelte tőle a túlérett dinnyéket, mer őfeléjük hagyománya van a belőle készült pálinkának. Ennyit tudtam, az, hogy jó-e azt nem. Szerintem nem, de ez csak vélemény, nem képezte a kérdés tárgyát. Amúgy meg egész Erdély területén lehet venni dinnyét, és mivel a Bánság rogyásig van, olcsó is, lehetnek elvetemült rajongói a dinnyepálinkának. Mifelénk, meg a háziberkenyének van hagyománya, itt 4-500 litereket cefréznek ebből az amúgy mediterrán származású gyümölcsből. No meg kerekrépát is savanyítunk....
Hülyézni meg nem hülyéztem senkit, akinek nem inge, ne vegye magára! Remélem nincs harag senki részéről, mert azt igen utálom, ha itt egymást fújjuk!
Hát, hogy most konkrétan ki a hülye, ebbe nem mennék bele, de tudod mit? Legyen igazad! Erdély gdp nagyhatalom! Csak valszeg mind megisszák a rohadékok, mer pölö tavaly mentem végig rajta utoljára, és egy cseppet sem adtak, az irigy kutyák. De jó példát hoztál fel hasonlónak, úgy gondolod, hogy mi leszünk a fügetermesztők királyai, Mert legalább három fára sikerült termést szerencsétlenkedni országos szinten? Egyszer Norrisnál láttam egy citromfát, ami termett, mégsem gondolom, hogy ő látja el az országot citrommal. Bár ezt a Kereskedelmi Iparkamara kérdésemre, sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó.
Sziasztok! Ahogy olvasgatom a elválasztási gondokat a kuktához tartozóan, szembesültem azzal a ténnyel hogy nekem is viszonylag elég soknak mondható az előpárlat mennyisége amit el kell vennem, annak ellenére hogy a cefre jó minőségű.
A sokon azt értem hogy kb 30-40l 25-30 v/v%-os alszesz tisztázásakor min 1,5l az amit félre kell tennem, mert érzem rajta a szúrós szagot. Elektromos fűtésem van, 28mm páracső 2m és 15mm hűtőspirál kb 6m hossz tekerve....amit eddig is túlméretezetnek tartottam és át akartam idén alakítani....
Lehet hogy nekem is ez a probléma, hogy az előpárlat összemosódik az középpárlattal és ezért eredményez nagyobb mennyiséget, nem jön ki elég gyorsan a hűtőből, addig addig tekereg benne a páralat amíg keveredik, és ez eredményezi a nagyobb elvételi mennyiséget? Kisebb átmérőjű cső esetén a leszűkülő keresztmetszet miatt már kisebb keveredés esélye is.
Ugyebár már elég kis mennyiség is ezekből a vegyületekből jól érezhető a pálinkában...ezért tudjuk érzékszervvel elválasztani, tehát ha keveredik azt sokáig magával hozhatja a rendszer....
Mit javasoltok, mondjuk egy 50l és egy 100l hűtő esetében, hány méter 15mm rézcsövet?
Köszönöm a válaszokat a meggymaggal kapcsolatban! Minimális, max 5 % magot fogok bennehagyni. Megírom majd milyen lett életem első "saját" pálinkája! Ha nem off, teszek be képet is az üstről, ami egyébként nagyon szép szerkezet.
Köszönöm szépen a válaszokat a vadszilvás kérdésre, egy része már most jó volt (azok pirosas nagy szeműek), de a java még csak most fog éredni. Főleg a déli fekvésű részeken érett be mostanra.
A cefre tetején van annyi mag a gyümölcshushoz hozzáragadva amennyi kell a marcipános íz miatt. A mag 85-90 %-nak a hordó alján kell lennie. Erről lemered a cefrét s az alján maradt magot átmosod ezt hozzáöntheted a cefréhez-kiszürve a magokat. Hajrá
Egyre szélesedik a "pálinkafront" hazánk és az Európai Unió között. Míg Brüsszelben a jelenleg érvényes hazai jogszabály módosítására szólítják fel hazánkat, a kormány köti az ebet a karóhoz.
2012. július. 06. péntek | Szerző: Tremmer Tamás
Az Európai Bizottság a közelmúltban ismét felszólította Magyarországot, hogy módosítsa az Orbán-kormány színre lépésekor hozott jogszabályt, amely bizonyos feltételek mellett mentesíti a gyümölcspárlatokat (a pálinkát) a jövedéki adó alól. Ezzel a második szakaszába lépett a hazánkkal szembeni kötelezettségszegési eljárás. http://www.naplo-online.hu/gazdasag/20120705_palinkafront