Romániában milyen helyen lehet venni a lúgot (bolt, gyár, tudomisén)?
Neked honnan hozzák (értsd: a fenti kérdés, nem helyileg, de azt is megírhatnád, ha nem titok)?
Engem érdekelne a felajánlásod, esetleg tehetnénk egy próbát egy kissebb mennyiséggel, mondjuk 300 g-mal (hogy működik, mennyiért, stb.) Fajlagosan talán nem a leggazdaságosabb a postai költségek tekintetében, de megpróbálhatnánk! Aztán ha beválik, növelhetjük a mennyiséget (bár ha a járulékos költségekkel növelve eléri az 1200 HUF/kg-ot, akkor hagyjuk)!
Vagy ha esetleg nem a világ végén laksz, akár személyesen is intézhetnénk.
A többit privátban.
Ma vettem végre kecsketejet... Háznál, 400 HUF/liter. Lesz egészen decemberig, aztán Húsvétig szünet. Úgyhogy ráérek bespájzolni, mindig csak annyinak kell lenni a fagyóban, amennyi hamarosan elfogy. A sajt ugyanitt 3000 HUF/kg.
Szia, Branco, Bronco vagy ilyesmit vettem, most 1380ert lattam bioboltba, multkor ott meg 2000 volt... neten is van, ha nem tudnak neked szerezni, erdemes onnan rendelni. Van valami macko boltja vagy nem emlekszem, ott is kaphato.
Bocsi az ekezetek hianyara, de mobilrol igy jo legalabb.
Nem tudom, nyugtató hatàst? Kìvàncsi leszek, mit tud.
Le kell turmixolni, ès elvileg tracenèl teszi bele. Az aloe veràt is ugyanabba a receptbe tette. Szèp zöldes szìnű lett neki, igaz valami szìnezőt is tett bele, kódozva volt, nem èrtettem pontosan, mire gondolt.
Majd kiderül. :)))
Találtam egy amerikai receptet, 7% superfattel, és 30% nedvesség aránnyal... nekem ez furi, de lehet kipróbálom. Másik amcsi oldalon a víz arányát is 30%-ra írták, hogy annyi legyen. Nálunk meg a 38% van sok helyen.
Valaki már próbált kevesebb nedvességű szappant gyártani?
Tapasztalat?
Fú, meg találtam uborkásat is, nagyon felkeltette az érdeklődésemet, főleg, hogy otthon van most pont kígyó ubi... :D
Már egy ideje foglakoztat a szappankészítés gondolata, és sok érdekes dolgot ki lehetne próbálni. HA van valaki Szeged környékéről abban kérnék segítséget, hogy hol lehet lúgot beszerezni. Köszönöm!
Tegnap vettem pont friss levendulát, be akarom áztatni olajba. Belevághatom az egészet? Mert a szárának is levendula illata van... a virág egy részét inkább szárítanám, hogy ne az elázott cucc menjen a pudingba.
3 szálat beletettem a friss lenmagzselébe, úgy hűlt le, kellemes illata lett nagyon. :)
Gondolom még fagyasztani is lehet a levendulát, igaz? Valahogy az ínségesebb időkre is szeretnék tartani, de nem szárított formában.
Én a ........kertészcsomagküldős cégtől vettem, azok se látszottak túl életrevalónak amikor megérkeztek, és most gyönyörű bokrok. Egy év kellett, hogy magukra találjanak.
Minden tavasszal rövid sportosra lenyírom őket, így nem fekszik el az ága. Rengeteget virágzik.
Szerintem olcsóbb, ha otthon készíted, de annak kell egy kis idő.
Én most körömvirág olajat készítettem, 90g napraforgóba tettem 3-4ek herbáriás szárított körömvirágot, majd leszűröm, és az egyik olaj ez lesz.
Lassan lehet kapni azt hiszem levendulát is, ha a friss növényt teszed olajba, 1-2 hétig, szerintem elég intenzív lesz az illata, és nem kerül annyiba, mintha 4 üvegcsével tennél a szappanba aroma/illóolajat. Mivel a bőrrel érintkezik, nem érdemes gagyi, mesterségeset használni, mert illaton kívül nemhogy nem lesz bőrnyugtató hatása, még irritálhatja is.
Amúgy jópofa lenne belekeverni a kis apró virágokat is, jól mutatna a fehér szappanban. ;)
Szappant még nem készítettem ezzel az anyaggal, de maga a zselé egy csoda!!!
Egyszerűen nem hittem el, amit láttam, éreztem (a kezemen próbáltam)!
Fantasztikus anyag, fillérekből!
Csak van egy kis szaga, amit gondolom, minden további nélkül ellensúlyozni lehet valamiféle illatosítóval. Plusz néhány nap alatt a nyitottan hagyott zseléből tetemes mennyiségű víz párolog, szinte eltűnik az egész. Ha készítettél, mindenképpen tedd valami jól záródó edénybe, tubusba, stb. Nem tudom, mennyire romlékony, gondolom, valahogy a tartósítását is meg kell oldani, ha több anyagot készítesz, bár tk. akármikor percek alatt kész az új anyag. Inkább csak olyan esetekben lehet szükség mobilis adagra, ha elmegy otthonról az ember, és mindenképpen vinni akarja magával.
No, azért tettem bele egy kis NaOH-t, meg hidegen pálmazsírt és olivát csak úgy kiskanállal alaposan összekeverve, majd kissé megmelegítve, újrakeverve félretettem. Meglátjuk, mi lesz belőle... (semmit nem mértem, egyáltalán nem foglalkoztam az arányokkal, csak összekutyultam... :-) )
Lehet, hogy azért elkészítem normálisan is, precízen kimérve mindent (mondjuk elgondolkoztató, hogy a zselében hány % a víz, ez hogy viszonyul a NaOH-hoz és az olajokhoz, de kísérletezni mindig lehet... bár a tej se tiszta víz, mégis ugyanannyi aránnyal számoljuk ki, mintha vizet használnánk).
Pár napja olvastam a lenmagzseléről, nem tudom, szappanban hogy viselkedne, vajon megmarad e a bőrsimító tápláló hatása, vagy csak lesz benne, de semmi extra.
Vagy ha meg nem abban oldanám a lúgot, hanem puding után kerülne a szappanba, milyen arányban lehetne beletenni, és mit okozna nála... Lehet csinálok holnap zselét, meg egy nagyon pici adag szappant, érdekelne.
Aloe verát nem próbáltam, de lenmagzselében minden további nélkül oldódik. Az más kérdés, hogy nem annyira vehemensen, mint vízben vagy tejben, kissé kavargatni kell, ugyanúgy van hőfejlődés is (talán nem melegszik fel annyira).
Pontosan milyen értelemben vetetted fel a kérdést?
Az illóolaj lepárlással, az olaj áztatással készül.
Két külön dolog. Azért kérdeztem, mert nem mindegy, hogy melyikből akarsz 4 kávéskanállal tenni a több, mint másfél kg szappanba (illatosítónak, ahogy írod).
Egyébként nagyon finom illata van, nálam kedvenc (hogy a hatásairól ne is beszéljünk).
még nem vettem meg,de a Rossmannban tervezem megvenni, remélem, hogy kapható.
Bár régebben mondta a barátnőm ,hogy tud valahonnan levendulaolajat vagy illóolajat venni, de már szerintem elege van, hogy mindig mondom neki ezt vegyen vagy azt vegyen.
Lehet, hogy azért megkérdezem, majd ő eldönti, hogy segít vagy nem.
Egyébként nem vagyok tisztába azzal, hogy mi a különbség a levendula illóolaj és a levendula olaj között.
Bocs', hogy nem válaszoltam, nem voltam gépközelben!
Sütimüti a lényeget leírta, ezt már tudod.
A számításodra csak annyit reagálnék, hogy én is így szoktam, nem igazán használok kalkulátort (természetesen ez nem jelenti azt, hogy bármi bajom lenne vele, csak nálam ez a módszer).
A víz arányáról: nem teljesen mindegy, hogy mennyi, mert különböző dolgok/szempontok különböző arányokat tesznek szükségessé, de azért nagyjából a 35-38 % az jó.
A mézről: attól függ, mennyit teszel bele és egyébként milyen az olajbázis összetétele.
Volt olyan mézes szappanom, ami hónapok alatt se akart megkeményedni, végig lágy maradt, végül meguntam, újrakutyultam egyéb kemény olajokkal vigyázva az arányra (méz természetesen már egy csepp se ment bele), most jó.
De csinál olyant is, hogy apró cseppekben kiválik a szappanból, majd eltűnik és kis, fehér szegélyű lyukakat hagy maga után a felszínen...
Azt szokták javasolni, hogy a pudingba úgy tegyük bele, hogy előtte összekeverjük egy kis vízzel. Mindenképpen így kellene, különben esetleg tényleg előáll, amit írtam (azt hiszem, jómagam elkövettem azt a hibát, hogy natúr tettem a mézet víz nélkül)! Talán nem véletlenül javasolják... :-)
A zsírokhoz mérd a super fatet, általáan 5%, tehát 1150g zsiradékhoz 57,5g-ot.
Egyszerűbb amúgy a lúgot és folyadékot kalkulátorral számolni, pl. creativiky honlapján, de szinte minden szappanos oldalon van egy.
A 0,38 az a 38%-os nedvességtartalom, én 35%-kal szoktam, de lényegtelen.
Kalkulátor alapján 1000g olívához és 150g kókuszhoz 161,70g NaOH és 437g folyadék - víz vagy tej - szükséges. Ekkor még csak 0% a superfat, így ha megvan a puding, folyatsz hozzá 57,5g shea vajat, akkor lesz 5%. 7%-nál nem érdemes többet beletenni.