Keresés

Részletes keresés

deszegregator Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71925

"...- Ha koncentrált az aroma (én ezt hiszem) akkor is kell hígítani több alkoholban, mert a koncentrált aroma sértő tud lenni..."

 

DDDD

 

Remélem az alszeszben figyelő kajszim "megsért" valami jó aromás barackpálinkával! Megsértődnék rá ha túl sok aroma elveszne tisztázásnál a mostani ígéretességéből! Én még nem hogy nem főztem, de még nem is ittam eddig "sértően" aromás pálinkát, persze az ágyazott, csühölt xarokat ne vegyük ide!

Előzmény: Feriba51 (71899)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71923

Sziasztok!

Lenne egy -két kérdésem:

Pár napja írtam ,hogy kifutott az almacefrém a hordóbol.Mert annyira erjedt. Na mostmár 

utóerjedés szakaszban van. Vasárnap főzöm. Ennél minden rendben van.

Kérdés.

Megint cefréztem 2 napja: almát,kicsi fosoka,kicsi szilva,  Ennél elmaradt ez a nagy erjedés pedig ugyanúgy cefréztem. Erjedés van mert a kotyogóm buborékol.

Lehet most hűvösebb van és azért? 

bujukcekmece Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71919

Én dinnyében már nem is merek nyilatkozi semmit!

 

Lehet már szóba sem állak velem a ZD-n...

Előzmény: Mr.Stratos (71897)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71917

Szevasztok Urak ! Köszi a tippeket....nincs vesztenivalóm mert ingyen vóóót...:))))

40 Kg nem a világ, hajt a kiváncsiság...azt nem tudom mi lenne ha héjjastúl,belestűl cefrézném le.

Nagyobb baj hogy éjjel főztem egy adag sárgabarackot és sikerűlt elaludnom....15 lityi veszendőbe,

ma vettem trisót a kukta súroláshoz....jó hogy nem égett le a lakás..tanultam az esetből ((((   Jólét: Satu

snapszmester Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71916

De akkoris, írjon vékonnyal.:-)

Előzmény: vf1 (71915)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71915

Kiabálás a net világában: ACSUPANAGYBETŰVEL, nagy betűvel, nagy betűvel írás.

snapszmester Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71914

Vadszílva nem harap csak meghajt(fosóka).

5,6 L/ 100 kg a kihozatal. Finom, illatos, marcipános utóízzel.

Sárgadinnye: 300 kg dinnye, 100 L bor, valamennyi cukor/ 44 l pálinka. Íze, íllata dinnye. Nekem nem tetszik, de elfogult vagyok.

zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71913

cukrot nem ajánlunk, de ha teszel, ne tegyél sokat, max. 3%.

Nem savazok, gyorsan főzöm, nem szokott bajom lenni vele.

Előzmény: Fémkohász (71909)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71912

Minden gyümölcs savas.
Az alma 3.1, 3.7 között van.

Cukrot 3%-ot szoktunk beletenni. 

Előzmény: Fémkohász (71909)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71911

húsdaráló?

Előzmény: Zsiga85 (71908)
Fémkohász Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71909

Pár éve én is ittam olyan almapálinkát, hogy azt mondtam hogy soha többé ilyet.

Az idén én is megpróbálkozom vele, lesz most bőven alma, már részben érik is.

Mennyi cukrot ajánltok? Mennyi szokott lenni a pH-ja az ilyen nyári almacefrének savazás nélkül?

Előzmény: vf1 (71906)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71906

Pedig, ha acetonos, inkább főzés.

Megmos, lezúz, élesztő, pektinbontó, ph, hordó, nyomkod, főz.

Na jó, ha gyorsan főzöd, a ph elmaradhat....

Lezúz:


Előzmény: Zsiga85 (71905)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71904

a vad szilva rúg, harap vagy karmol?

Előzmény: snapszmester (71903)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71903

Kész a vad szilva és a sárga dinnye. Kis időm lesz, beszámolok.

Miklós1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71902

A 10-es maradék Brix nem probléma, gyümölcsönként és évenként változik.

Sulykolom: A refraktométer vízben oldott szárazanyagot mér, nem cukortartalmat.

A cukor kierjedése után megáll a Brix csökkenés és a sók, vitaminok, színezőanyagok és savak (a természetes gyümölcs sav és a pH csökkentés érdekében bekevert akkusav együtt) adják a maradék Brix értékét. Végül ne feledkezzünk meg a keletkezett alkoholról sem, bár nagyon kevés hatása van 5-6% alkoholnak a Brixre, de kb. 1Brixet az is emel (ha 100%-os etilalkohol Brix 18,7, akkor 10%-os víz-alkohol keverék Brix 1,87).

Mr.Stratos

A sárgadinnyéből egyedül naerreiszunk készített jónak mondott pálinkát, két héten belül közölte a receptjét, keresd vissza (harmada őszibarack). Nekem talán a törkölye (héja, bele) még jobbnak tűnt, mint a kivájt dinnyehúsból készült párlat (aknil és szilvakukc csinálta).

A görögdinnye se volt jó, az állott dinnyére hasonlító latyak íze volt.

 

Előzmény: CefreTársaság (71877)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71901

Nem akarom...már kóstóltam ilyet, sőt dinnyetörkölyt is. BRRRRRR....

Keresd szilvakukc leírását, mintha nemrégiben írt volna róla.....élvezetes!

Előzmény: Mr.Stratos (71898)
stapika Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71900

Mert a Koronatanácsra hallgat,nem az udvari bolondokra.:-))Az utóbbiak őszinték.:-)

Előzmény: zsuzska60 (71891)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71899

Szia Mr. Stratos!

 

Soha nem próbáltam sárgadinnyét, de azért tippem van:-))))

Én sok cukrot tennék hozzá 1kg/10kg megtisztított dinnyehús. Ezt azért, mert:

- Ha kellemetlen az aromája, illata, akkor több pálinkába jobban felhígul és a haveroknak jó lesz:-)))

- Ha koncentrált az aroma (én ezt hiszem) akkor is kell hígítani több alkoholban, mert a koncentrált aroma sértő tud lenni

Persze Te felelsz mindenről, ha nem jó, magadat hibáztasd!

Jó nedűt!

 

Előzmény: Mr.Stratos (71897)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71898

Ti meg megkostóljátok a ZD.-én....szintén ECCER ! ))))

Mr.Stratos Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71897

Köszi a gyors választ !

Az a helyzet hogy du. kapok 40 kg dinnyét ingyen...gondoltam kipróbálom,csak az ííííze kedvéért....!!! Eccer )))

golyós Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71896

Sárgadinnyével kapcsolatban pár éve valaki itt azt írta, hogy "szétb.sz az ideg"............ No én ezt megjegyeztem... :-)

üdv.g.

Előzmény: Mr.Stratos (71892)
Cipurró Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71895

Cáfolom.Nálam is előfordult ez a jelenség a tavalyi szezonban,elég gyakran,és csak a kajszinál.Mivel  két üsttel(2páracső,2hűtő) dolgozom(bérfőzde),ezért az áthabzás kizárva.Nem tudom a jelenség okát,talán valamilyen kémiai reakció,vagy az alszeszben lévő,a kajsziból átpárolódó sav okozza,de semelyik más gyümölcsnél nem fordult elő.Magam is nagyon kíváncsi lennék az okára,ha valaki tudja,ne tartsa magában:-)

 

 

Előzmény: bujukcekmece (71880)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71894

Tegnap előtt írta Kupeci:

 

kupeciválasz | megnéz | könyvjelző2012.07.23 15:29:01 © (32084)

Főztem sárgából, kipróbáltam, többet nem teszem!:))) Macerás, és keveset ad."Tehát:92C0indult meg, 58%-osan.Amikor elérte az 52-53 at, indult a deflegmátor. Így ment 50 %-ig ahol megálltam. Így lett a kb 50 kg cefréből 2,5 l 50 %-os anyag. Eleinte csodás illata volt de később kezdett tökössé válni.Az "öt poharat" már csak  holnap bírálom el,késő van"

 

Előzmény: Mr.Stratos (71892)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71893

Választott király,meglátjuk a ZD-n mit tesz h maradhasson

Előzmény: zsuzska60 (71891)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71892

Sziasztok !

Azt kérdezném hogy sárgadinnyéből lehet-e finomat készíteni...? Naná hogy pálinkára gondolok !

És ha igen mik a sajátosságai...pl. héjjal együtt vagy nélkül,napfény mennyiség, savazás stb. köszi Satu

zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71891

a király nem pápa, úgyhogy tévedhet :-)

Előzmény: stapika (71889)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71890

enyém is üvegben lapul

Előzmény: stapika (71889)
stapika Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71889

Pár év után,néha nem is kell annyi idő,a szilvap. kap egy "árnyalatot".

   Király úgy vélte,hordóban érleltem.

Előzmény: Törölt nick (71886)
hal65 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71888

Amúgy érlelés közben, tényleg néha szineződik a pálinka. Többször jártam így.

Pl: Szamóca, Banán.

Az okot a mai napig nem ismerem, de a szamóca tükör tisztán folyt, és néhány hónap alatt rózsaszín lett.

Egy kerti bográcsosparti alatt, kitettem az asztalra, a napra. Másnapra rózsszínből, sárgás színe lett.

Nyilván valamilyen folyamat ment végbe benne, hogy mi az talán régen látott Zozicska barátunk tudná megmondani.

Előzmény: zsuzska60 (71885)
hal65 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71887

Gyanítom, igen kevéske gyümölcscukra volt.

Nehogy meglepődj mikor főzöd:)))

Előzmény: Törölt nick (71883)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!