"...- Ha koncentrált az aroma (én ezt hiszem) akkor is kell hígítani több alkoholban, mert a koncentrált aroma sértő tud lenni..."
DDDD
Remélem az alszeszben figyelő kajszim "megsért" valami jó aromás barackpálinkával! Megsértődnék rá ha túl sok aroma elveszne tisztázásnál a mostani ígéretességéből! Én még nem hogy nem főztem, de még nem is ittam eddig "sértően" aromás pálinkát, persze az ágyazott, csühölt xarokat ne vegyük ide!
Pár napja írtam ,hogy kifutott az almacefrém a hordóbol.Mert annyira erjedt. Na mostmár
utóerjedés szakaszban van. Vasárnap főzöm. Ennél minden rendben van.
Kérdés.
Megint cefréztem 2 napja: almát,kicsi fosoka,kicsi szilva, Ennél elmaradt ez a nagy erjedés pedig ugyanúgy cefréztem. Erjedés van mert a kotyogóm buborékol.
A 10-es maradék Brix nem probléma, gyümölcsönként és évenként változik.
Sulykolom: A refraktométer vízben oldott szárazanyagot mér, nem cukortartalmat.
A cukor kierjedése után megáll a Brix csökkenés és a sók, vitaminok, színezőanyagok és savak (a természetes gyümölcs sav és a pH csökkentés érdekében bekevert akkusav együtt) adják a maradék Brix értékét. Végül ne feledkezzünk meg a keletkezett alkoholról sem, bár nagyon kevés hatása van 5-6% alkoholnak a Brixre, de kb. 1Brixet az is emel (ha 100%-os etilalkohol Brix 18,7, akkor 10%-os víz-alkohol keverék Brix 1,87).
Mr.Stratos
A sárgadinnyéből egyedül naerreiszunk készített jónak mondott pálinkát, két héten belül közölte a receptjét, keresd vissza (harmada őszibarack). Nekem talán a törkölye (héja, bele) még jobbnak tűnt, mint a kivájt dinnyehúsból készült párlat (aknil és szilvakukc csinálta).
A görögdinnye se volt jó, az állott dinnyére hasonlító latyak íze volt.
Cáfolom.Nálam is előfordult ez a jelenség a tavalyi szezonban,elég gyakran,és csak a kajszinál.Mivel két üsttel(2páracső,2hűtő) dolgozom(bérfőzde),ezért az áthabzás kizárva.Nem tudom a jelenség okát,talán valamilyen kémiai reakció,vagy az alszeszben lévő,a kajsziból átpárolódó sav okozza,de semelyik más gyümölcsnél nem fordult elő.Magam is nagyon kíváncsi lennék az okára,ha valaki tudja,ne tartsa magában:-)
Főztem sárgából, kipróbáltam, többet nem teszem!:))) Macerás, és keveset ad."Tehát:92C0indult meg, 58%-osan.Amikor elérte az 52-53 at, indult a deflegmátor. Így ment 50 %-ig ahol megálltam. Így lett a kb 50 kg cefréből 2,5 l 50 %-os anyag. Eleinte csodás illata volt de később kezdett tökössé válni.Az "öt poharat" már csak holnap bírálom el,késő van"