Azt lehet tudni, hogy az Északiban milyen pályaszámú gép volt? A wikipédia szerint a húszas években egy 220-as volt ott, 33-ban került oda még egy. Ill. ezek túlhevítősek voltak?
Mivel nagyapám oda tartozott, logikus feltételezés lenne, hogy saját gépükkel készült a fotó.
A tolattyú hengeres, a 222-esnek nem ilyen volt a kialakítása. Leginkább az átalakított (körtolattyús) 220-asra emlékeztet, akkor pedig elég jól leszűkíthető a kör.
A két legutolsó példány még elérhető. Az album harmadszori újragyártása már nem lehetséges. Ha valakit érdekel nálam e-mailben kérem jelezze. Csak kettő, azaz kettő példányt tudok rendelkezésre bocsájtani.
Amit írsz, hogy cső konzollal lezárták az ágyvezetéket, egy alap dolog: a tengelyágy-kötvas minden tengelyágynál ott van minden esetben, fontos feladata többek között (bár ez inkább a kapcsolt kerekeknél fontos), hogy "összetartsa" a keretet, ugyanis a keretkivágásnál a keretben olyan erők ébrednek, melyek szeretnék a keretet a kivágásnál szétfeszíteni. Főleg ezt akadályozza meg a kötvas. (Meg persze a tengelyágy kicsúszását is...)
Akkor csak egy korong átmérő kellene, vagy ha előkerülne ennek az "Újítás"-nak a dokumentuma. Minden esetre érdekes kuriózumra derült fény a sorozat életörténetéből.
Számolgattam, a MÁV 424, szélső tengelytávolsága 17 791 mm, a visszabontott MÁV 376,-osnak 4 180 mm, ez összeadva 21 971, ha a 376,-os szertartállyal akaszt a 424,-esre, ráférnek a 24 méteres korongra. Miskolcnak 1943-ban 20 méteres korongja volt, de hogy 1977-1982 között mekkora volt? Nem tudom. 1974-ben a MÁV M31,2001 és 2041-2042, 2045-2046 pályaszámú mozdonyok is Miskolciak voltak, hogy a 18 darab M44,-est ne említsük, azaz volt mivel kiváltani a 377,-est.
Uraim, én sem tudom, én arra gondoltam, gőzben volt a mozdony, amikor kisülyesztették az első futókerekét valamilyen javítás miatt. Sokat segítene egy dátum a kép mellé. Nem tudom elképzelni, hogy 24 óránál tovább maradt volna a mozdony ebben az állapotában. Gondolom én, a laikus, gépészeti analfabéta. 1977-ig a MÁV 377,002' volt a fűtőházi átállítós, 1977-1982 között (ekkor selejtezték a MÁV 376,649) így járt volna a korong miatt? Ha igen, az - számomra legalábbis - megdöbbentő!
De hogy még tovább fokozzam a sztorit, 1980.III.28.-án Miskolcon a MÁV 376,597 szintén első futókerék nélkül lett fotózva!
A francia PLM társaság 1924-1925-ben az 1880-as években különböző gyárakban gyártott 1'B1-n2 mozdonyokat, épitett át D-n2t-re 84 darabot, de sorolhatnám szintén PLM-es mozdonyok esetében az 1860-as években gyártott C-n2-es gépekből csinált már 1890-es években D-n4v-t 132 db-ot, és ráadásul egész jól üzemeltek hiszen az 50-es évek végén selejtezték őket.
De az angolok, jenkik is sőt a japánok sem idegenkedtek e fajta átépitésektől, ez csak nálunk hat idegen, furcsa dolognak