Egyébként szerintem nagyon élvezetes dolog a szappankészítés, sok sikerélménnyel és lehetősséggel. Az első szappanom 75%-ban oliva olajból készült. Nekem ekcémás a bőröm, de ez a szappan nagyon jó neki. A következő szappan kifejezetten ekcémás bőrre lesz, már csak időt kéne szakítani az elkészítésére. Azután egy teafás szappant szeretnék készíteni. A szappankalkulátor alapján minden értékem a határok között van.
Igazán a folyékony szappan készítése nem nagyon található meg, első olvasásra inkább csak körülírásnak tűnik az is ami van. Mielőtt nekiláttam volna vegyészektől faggatóztam, nagyon készségesen segítettek.
Ez a gél nem olyan sűrű állagú, mint amit megszoktunk a boltokban kaphatóktól, majdhogynem víz sűrűségű inkább. Még meg akarom én is tudakolni, hogy ha egy kevéske NaOH-t adok hozzá mi fog történni.
A mosó gélhez kókusz olajat használtam, de mivel az 1 liter csak 820 gram, kiegészítettem napraforgó olajjal 1000 grammig.
Lehet, hogy ha hűvösebb lenne, sűrűbb lenne a gél, amióta megcsináltam folyamatosan kánikula van, és a kókusz alapból folyékony 25 fok felett.
A mosakodó szappanhoz egyébként is keményebb zsiradék is kell, shea vaj vagy kakaó vaj. A kókusz nagy mennyiségben szárít, azzal vigyázni kell.
Ha rászánod magad nagyon szívesen leírom lépésről- lépésre, és hogy mire kell odafigyelni, apró trükkök, amikre menet közben jöttem rá én is.
Én dióval mosok, a löttyöt mosogatáshoz (gép van, amit mellette nagy ritkán el kell mosni) használom, hűtőben nekem már vagy 2-3 hete megvan, és semmi baja.
Öblítőt én se használok, illóolajat se nagyon, mégis jó illatúak férjem állítása szerint, pedig van, hogy nem tudok kint szárítani...
Nah, akkor majd megpróbálom én is, tusfürdőnek, gyerekek mellé sokan nem szeretnek kemény szappant, mert szétáztatják.
És a legjobb az egészben, hogy nem kell használni öblítőt, mert nagyon jó puhák a ruhák, pedig nálunk nagyon kemény a víz.
Mosó diót én is használtam egy darabig, igazából nem is tudom miért hagytam abba. A mosódió viszont nagyon jó a hajra, erős és szép lesz a haj tőle, és könnyen kezelhető. Csak kicsit macerás 3 naponta negyed órán át a tűzhely mellett állni, amíg kifő. Előre meg nem lehet elkészíteni, mert megerjed. Ezért nem is hiszem el, hogy a kész mosódió gél, amit venni lehet, nem tartalmaz valamilyen tartósítószert. Az csak azoknak való, akik kényelmesek és azt hiszik tesznek is valamit a környezetért.
Nagyon egyszerű a folyékony a gél elkészítése, a leírások alapján nekem is bonyolultabbnak tűnt. Ugyan úgy kell elkezdeni, mint a NaOH szappant, csak a pundingosodáskor be kell tenni a sütőbe 70 fokon. Kb 1 óra elteltével már üveges a gél (kő kemény) akkor rá kell tenni a feloldáshoz szükséges vizet, vissza a sütőbe, kb 1 óra kell, hogy átmelegedjen, akkor a botmixerrel elkeverni, vissza a sütőbe 2 órára és kész. Amikor kihül hozzá lehet adni az illó olajokat, kitölteni kannába (én az üres desztvizes kannába öntöttem). Már 2 hete használom, elég sokat mosok, (heti 6-10 adag) de még a fele megvan. Kb 60 ml kell egy mosáshoz. A fehérekhez és a nagyon koszos munkás ruhákhoz teszek még 1 ek mosószódát. Nagy előnye, hogy ha nem tudom azonnal kivenni a ruhákat, akkor sem lesz kellemetlen szaguk. Összesen még egy óra sincs amit foglalkozom vele, a többi idő a melegítésre megy el.
Hogy készítetted? Mert olvasgattam, de túl sok időnek tűnt, amíg mellette kell állni... vagy csak egyszerűen NaOH helyett KOH lúgosítottál? És hidegeljárás szerint?
Én színeseket mosódióval, a fehéreket meg nátrium-perkarbonáttal mosom, a régi foltokat is kiszedte, nekem bevált.
Ha lilás rózsaszínes szappant szeretnél szantálfát darálj le kávédarálóval, azt tedd bele. 1 hét után még ne próbáld ki a szappant, legalább 3 hétig kell vele várni ha hidegen készítetted.
Egyébként még én is csak egyszer tudtam szappant készíteni, második alkalommal folyékony gélt csináltam (KOH), akkor töviről hegyire kifaggattam egy vegyészt. A folyékony gélt mosógélnek használom, és nagyon bejött, pedig magas volt a mérce, előtte Amway-t használtam. Úgy látom meg fogja érni havonta rászánni az időt, ami végül is nem is olyan sok.
Majd meglesz a recepted Sütimüti, ha nem keresed... :)
Én most azt csinálom, hogy a szappankalkulátorról kinyomtatom a recepteket, illetve a gépemre is elmentem, így két helyen is meglesznek.
A héten kétszer is tettem még el sárgabarack lekvárt, szappanozni nem volt már időm, de ma elkészítettem a második szappanomat: most körömvirágosat csináltam. A felébe kevés kurkumát tettem és friss körömvirágot is turmixoltam bele, így most elvileg kétféle színű lesz. A tetejét megszórtam egy kis szárított körömvirággal, és hurkapálcával picit belekevertem.
A másik már lassan egy hetes ... kéne próbálni :)))
Zabtejes kakaós mézes szappan....de jól hangzik! Beleharapnék már így leírva is :)
A következő szappanom valószínűleg mézes lesz...vagy rózsás, rózsaszínű agyaggal, ha addig szerzek valahogy, úgy tűnik csak netről lehet rendelni...
Van, amit én találtam ki, nem kopik gyorsan, de tökéletes a habzás, krémesség, nem szárít... ez volt a 3. szappan, és nincs meg a recept. :( Sehol sem találom, hová írtam fel, azt tudom, mi van benne, dehogy miből mennyit tettem bele, már nem emlékszem... :((( Nagyon-nagyon letört vagyok miatta. :S Amúgy ez a zabtejes-kakaós-mézes.
Izgalmas egy napom volt, alig vártam, hogy hazaérjek :))
Akkor most már értem, miért kell fagyasztva tenni hozzá a kecsketejet...a lúgoldásnál nem is volt baj, csak mérsékelten melegedett, öntés úgy egy óra múlva után ijesztett meg :))
Ma simán kijöttek az edénykékből, és könnyen lehetett vágni, mint egy közepesen kemény vajat. Jajmicsoda élmény volt, főleg, hogy a belseje nem folyt, nem volt barnás...állítólag tegnap csak gélesedett, de elég rémisztő látvány volt, és felforrósodott közben ....végül is egyelőre úgy tűnik, csak annyi baja lett, hogy nem szép a teteje, mert kisimult. Én legalábbis most rücsköset szerettem volna :D
Persze majd egy hónap múlva derül ki, mi lesz belőle, csak kibírjam addig...
Ami még nem tetszik, hogy a vágási felületen csíkos lett, a levendula szirmok miatt.
Annyira örülök, hogy nagyjából sikerült...és olyan finom nagymamás tisztaságillata van.
A CPOP-ről eddig még szinte csak ijesztő dolgokat olvastam, úgyhogy várok még vele kicsit, pedig nagyon szeretném mielőbb használni a szappankákat..
Igen, némelyik annyira sütis kinézetű ...gyönyörűek :D
Azt hiszem, megvan az új hobbim :))) Talán körömvirágos lesz a következő.. :)
Én is szoktam műanyag edénybe önteni, sőt, vagy teflonba, igaz, tetőt sosem tettem rájuk, csak a konyharuhát. Szeleteld fel, és nézd meg, hogy alakul 4 hét múlva, mást nagyon most úgysem tudsz tenni.
Amikor zabtejből készítettem szappant, mézzel, nem hígitottam a mézet, narancsos zselés formában ki is vált... aztán 4-5 hét múlva meg most az az egyik legjobb szappanom, pedig elég reménytelennek tűnt.
A kecsketejnél, tejnél nagyon résen kell lenni, mert a tejben lévő cukor hamar karamellizálódik, emiatt lesz narancsos, ha megég, akár fekete is.
Tegyél képet a felvágás utáni belsejéről, hogy ott mi történt.
Max. kockázod vagy akármi és a következő szappanba belenyomkodod a darabkákat a pudingosodás után.
Amúgy engem is érdekelne, hogy a CP eljárás szappanjait hogy lehet újraolvasztani.
Én legutóbb CPOP tehát a sütőbe tettem egy órára 80 fokra, ténylegesen 60-70 fok volt bent, a formába öntés után, állítólag így 4 hét helyett 2 alatt is megérik. Kakaós-kakaóvajas-mákos (kecsketejes), olyan mint egy sütemény, nehezemre esik nem beleharapni. :D
A ti "segítségetekkel" is (több szappanos oldalt, fórumot végigolvastam) ma délelőtt készítettem életem első szappanját, hideg eljárással. Az összetevőket egy kalkulátor segítségével számoltam ki, részben kecsketejes szappant csináltam.
Amiről nem tudtam, hiába böngésztem egy hete a szappanos oldalakat, hogy a kecsketejes szappan hajlamos a túlmelegedésre, én pedig az öntés után a műanyag dobozkákra rátettem a fedelét (még szerencse, hogy nem nyomtam rá), és gondosan be is takargattam őket... :(((
Még jó, hogy nem vártam ki a 24 órát, és kb. egy óra múlva ránéztem, rémülten konstatálva, hogy az eleinte szép, vajszínű szappantömböcskék túlmelegedtek, ronda barnás géles állaguk lett középen és a tetején, a szép rusztikus hullámok eltűntek róla... :(
Azonnal hűtőbe tettem őket, most már normalizálódik a színük, de néhol maradtak gélesnek látszó sötétebb csíkok, egészen apró buborékok is benne a dobozkák oldalán...
Szerintetek menthető még a helyzet, vagy újra kell majd öntenem? Egyáltalán lehet újraolvasztani és önteni? Várjak holnapig, és szeleteléskor fog csak kiderülni, mit lehet (kell-e) tenni?
Ez volt a recept:
Olíva olaj: 340 g (ebből 120 g levendulás macerátum) Pálmaolaj: 260 g Kókuszvaj: 190 g Mandula olaj: 20 g Folyadék: 299.7 g (ebből 141 g fagyasztott kecsketejkocka, 159 g levendula főzet ioncserélt vízből) NaOH: 129,7 g Super Fat nincs, kevés levendula illóolajat tettem bele pudingosodás előtt.
Vagy a Nagyenyed utcában, vagy a Kékgolyó utcában, mind a kettő bioboltban van. 12. kerület, de szerintem kell lennie máshol is, net is televan vele...
Képzeljétek, patikánkban kaptam kakaóvajat is, meg ricinus olajat is, citrom, levendula és rozmaring olajat... Itt kellett volna kezdenem...
2,5 kiló vegyes cucchoz megy 45-55 dkg lúg (98%-os tisztaságú, pikkelyes féle) és 3.5-4 liter víz. én szűk négy litert szoktam. mint mondtam, inkább legyen sziksós szappanom, mintsem egy hónap alatt megavasodó zsíros szappan:)
a víz sima csapvíz! nálam a kútvíz nem vált be, nagyon meszes.
egyébként az 55 dkg ad néha sziksós szappant, de ezt letörlöm és kész. egyébként "tiszta" használt étolajból is lehet szép krémes szappant főzni, ha van benne egy kis sertészsír is.
na meg azért jó, ha több a víz, mert marad zsíroldásra lúg:) ugyis leül az edény aljára. ha meg kevés a víz, akkor meg a vége felé úgy puffog, mint a lekvár. mivel a szappant ugyis leszeded a lúgról, felesleges víz men megy bele:)
Játszunk kicsit a gondolattal! Tegyük fel, hogy szeretném kipróbálni ezt a módszert is... :-)
Mondjuk egy kg zsír és fél kg étolaj keverékéhez (vagy bármi egyéb, most egyelőre induljunk ki ebből, mert lesz majd újra faggyúm is, azt olvastam, hogy az az egyik legjobb, amit az ilyen technológiával készült szappannál el lehet képzelni) Te alapból a tapasztalatod alapján mennyi lúgot tennél? Mennyi vízzel?
Romániában milyen helyen lehet venni a lúgot (bolt, gyár, tudomisén)?
Neked honnan hozzák (értsd: a fenti kérdés, nem helyileg, de azt is megírhatnád, ha nem titok)?
Engem érdekelne a felajánlásod, esetleg tehetnénk egy próbát egy kissebb mennyiséggel, mondjuk 300 g-mal (hogy működik, mennyiért, stb.) Fajlagosan talán nem a leggazdaságosabb a postai költségek tekintetében, de megpróbálhatnánk! Aztán ha beválik, növelhetjük a mennyiséget (bár ha a járulékos költségekkel növelve eléri az 1200 HUF/kg-ot, akkor hagyjuk)!
Vagy ha esetleg nem a világ végén laksz, akár személyesen is intézhetnénk.
A többit privátban.
Ma vettem végre kecsketejet... Háznál, 400 HUF/liter. Lesz egészen decemberig, aztán Húsvétig szünet. Úgyhogy ráérek bespájzolni, mindig csak annyinak kell lenni a fagyóban, amennyi hamarosan elfogy. A sajt ugyanitt 3000 HUF/kg.
Szia, Branco, Bronco vagy ilyesmit vettem, most 1380ert lattam bioboltba, multkor ott meg 2000 volt... neten is van, ha nem tudnak neked szerezni, erdemes onnan rendelni. Van valami macko boltja vagy nem emlekszem, ott is kaphato.
Bocsi az ekezetek hianyara, de mobilrol igy jo legalabb.
Nem tudom, nyugtató hatàst? Kìvàncsi leszek, mit tud.
Le kell turmixolni, ès elvileg tracenèl teszi bele. Az aloe veràt is ugyanabba a receptbe tette. Szèp zöldes szìnű lett neki, igaz valami szìnezőt is tett bele, kódozva volt, nem èrtettem pontosan, mire gondolt.
Majd kiderül. :)))