Keresés

Részletes keresés

siokemeny Creative Commons License 2009.11.20 0 0 5866
Esetedben és a Sch... Absolut, vagy Uni Plus-t ajánlanám, mivel a vízteres kandallónál kondenzáció várható, és ez a két kémény áll ellen neki, és bírja a magasabb füstgázhőmérsékletet is. Arra figyelj majd oda, hogy a kondenzkivezető nyílást ne kösd a szennyvízrendszerbe, hanem csak dugózd le, mert a kátránytól, vagy a kormos létől úgy is eldugul egy idő után, és jobb ha nem abban a hitben vagy, hogy elfolyik, hanem odafigyelsz arra, hogy néha kinyisd az alsó tisztítóajtót és belenézz, hogy mi a helyzet.

Hogy átmeneti időben is használni tudd, és ajtónyitáskor se füstöljön vissza javasolnék 180-as átmérőt és 6 méter körüli magasságot (5,6 métert mindenképpen).

Milyen lesz a tűztered típusa? Ezt csak azért kérdezem, mert lehet, hogy érdemes lesz egy pillangószelepet is beépíteni a füstcsőbe, ha máshogy nem lehet az esetlegesen túl nagy huzatot lecsökkenteni.
Előzmény: Gyurma30 (5865)
Gyurma30 Creative Commons License 2009.11.19 0 0 5865
Köszi az infót!
Esetleg konkrét méret és típusajánlás?:)
A gerincmagasság 515cm, vízteres kandalló 160mm-es csatlakozással (főfűtésként használt). A kémény középvonala kb 90 cm-re esik a tetőgerinc vonalától.
Előzmény: siokemeny (5853)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.19 0 0 5864
Jaja, már valaki írta ezt a ragasztást. Azért köszi, 4 kémény 6 ajtó. Lesz még velük gondom :)) Most akarom a harmadikat rendbeszedni kandallónak : /
Kapásból 2 ajtót vettem, hogy legyen pót ha kell még valahová.
Nem is kellett vésni, szinte ki lehetett emelni :)) Na jó ez túlzás de szerintem nem valami jó habarcsot használtak.
Előzmény: Törölt nick (5863)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.19 0 0 5862
Az azért nem semmi, hogy a kéményseprő nem tudja, hogy járt-e már egy adott helyen ?!?

A pozitív hozzáállásodért le a kalappal!
Előzmény: szbalogh (5860)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.19 0 0 5861
Milyen irányban gondolod a távolságot? Függőleges, vagy vízszintes?

Ha egymás mellett megy ki a koaxiális (cső a csőben) turbós és a "füstös" kémény, akkor az a lényeg, hogy a friss levegő szívás mindig lejjebb legyen , mint a füstös kémény kitorkolása az előírt minimális magasságok betartása mellett. Ha szétválasztott a rendszer, akkor szinte mindegy a magasság.
Előzmény: kinizsi45 (5859)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.19 0 0 5860
Nekem semmi bajom velük. 3 év alatt egyel találkoztam, mindig a nejem volt otthon amikor jöttek :) Ő meg volt, hogy elküldte őket, mert már voltak egyszer. Nem szóltak semmit. Lényegében ott helyben nem tudja biztosan a kéményseprő, hogy hol volt hol nem volt :))
Amúgy megdicsértek, hogy milyen szépen tisztán tartom a kéményt :) a mostani meg mondta, hogy cseréljem ki a padláson a kéményajtót mert 2 hét múlva visszajön és ha akkor sem lesz kész azt jelenti a tűzoltóságnak és akkor már 20000Ft-tól indul a móka.
Megcsináltam a kéményt de **sztak visszajönni. Amúgy teljesen igaza volt, csak a külső ajtó volt meg az is kettétörve dróttal odafogatva.
A lényeg, hogy már tudom, hogy ez kötelező ;)
Előzmény: siokemeny (5857)
kinizsi45 Creative Commons License 2009.11.19 0 0 5859

üdv!

Mesterek!!!! turbós égéstermék tetőn kívüli kivezetésének védőtávolságai érdekelnének. konkrétan egy meglévő falazott kéménytől való távolságra lennék kiváncsi. Kérem a segítségeteket. köszi  

siokemeny Creative Commons License 2009.11.19 0 0 5858
Tudom, hogy a kéményseprés kötelező mivolta nagyon sok emberben nem tetszést vált ki, ezért is kellene kifogásolhatatlanul szolgáltatni.

A parkolásra visszatérve: a 2000 Ft-os büntetést 1 napos késéssel fizette be az egyik kollégám, és küldtek neki egy 10000 Ft-os csekket. 5000-re tudta lealkudni.
Előzmény: KalásziM (5854)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.19 0 0 5857
Mivel ez törvényben szabályozott kötelező szolgáltatás, mind a szolgáltatóra, mind pedig a tulajdonosra nézve, kibújni nem tudsz alóla. Ha elküldöd a kéményseprőt, akkor utána kapsz egy ajánlott levelet időpont egyeztetésről, és ha akkor sem biztosítod a bejutást neki ezt jelentenie kell a jegyző felé, aki szabálysértési eljárást indít ellened. Nem olcsó mulatság.
Előzmény: szbalogh (5856)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.18 0 0 5856
Jogomban áll elküldeni a kapum elől a kéményseprőt? Neki kell ilyenkor tennie valamit vagy mi a joga?
Előzmény: siokemeny (5853)
KalásziM Creative Commons License 2009.11.18 0 0 5855
   

"Az előzőekben taglalták bizonyos szolgáltatók rabló módszereit !
Vannak mások is !!!

Itt van pl. a parkolási cégek esete, amik működését pont most kifogásolta meg az Alkotmánybiróság.

Ezen cégek bevett gyakorlata : a védtelen parkoló autóst (aki egyébként nincs ott, csak az autója ) Na függetelenül, hogy van e parkoló cédulája , vagy nincs  – úgy veszik , hogy nincs. Először kiszabják a büntetést ( ami a parkolási díjnak állítólag 100 x -osa.
De ez nem elég nekik. Pár perc múlva a parkoló örök beépített emberei lekapják a mikulás csomagot ( piros kék, mindegy ). Na most a gyanútlan autós mit sem sejtve tovább megy ( ha fizetett azért, ha nem azért, hogy bliccelhetett).
Majd pár hónap , sőt néha év múlva jön a felszólítás, hogy fizess !!! Nem pár ezer ft. -ot hanem nyomban 10 – 20 e nél kezdődik a taksa.

Ez az évszázad egyik legjobb üzlete."

 

 

 

Az előzőekben taglalták bizonyos szolgáltatók rabló módszereit !
Vannak mások is !!!

Itt van pl. a parkolási cégek esete, amik működését pont most kifogásolta meg az Alkotmánybiróság.

Ezen cégek bevett gyakorlata : a védtelen parkoló autóst (aki egyébként nincs ott, csak az autója ) Na függetelenül, hogy van e parkoló cédulája , vagy nincs  – úgy veszik , hogy nincs. Először kiszabják a büntetést ( ami a parkolási díjnak állítólag 100 x -osa.  ++++
De ez nem elég nekik. Pár perc múlva a parkoló örök beépített emberei lekapják a mikulás csomagot ( piros kék, mindegy ). Na most a gyanútlan autós mit sem sejtve tovább megy ( ha fizetett azért, ha nem azért, hogy bliccelhetett).
Majd pár hónap múlva, sőt néha év múlva jön a felszólítás, hogy fizess !!! Nem pár ezer ft. -ot hanem nyomban 10 – 20 e nél kezdődik a taksa.

Ez az évszázad egyik legjobb üzlete.   by Solnes M

 

  A kékek   csak napi  10 esetben csinálják  jobb kézzel,  a pirosak meg 15 esetben bal kézzel.  Jó üzet, konkurencia nincs, ráfizetni nem lehet.

 

 

 

 ++++  hát ez nem stimmel, csak olyan 20 x os első menetben ( 5 -7 eft), de hogy a lúd kövér legyen, azért csinálják ezt a trükköt  " is ".

 A kenő pénzekről meg a sajtóból értesülhettetek  !!

Előzmény: KalásziM (5854)
KalásziM Creative Commons License 2009.11.18 0 0 5854

  Ez mind szép és jó. A bibi annyi, hogy Budapesten  általában nem tisztítanak a kéményseprők.

 Én pl.  már évtizedek óta sk. csinálom. ( Igaz  nem teljesen szabályos a kémény )

 Épült a ház  31 -ben.  1968 -ig jó volt. Csak felülről a tetejn volt lehetőség a tisztításra, volt és van is tetőkibúvó minden kény mellett. Majd az jeles évben ( diák lázadás párizsban, csehek lerohanása stb. ) nálam kijelentette a seprő  - nem szabályos - nyomatéknak  összetört a kémények körül vagy 8 - 10 palát  a lakásban összekente a frissen festett falat. Na azóta  nem veszem igénybe a szolgáltatásukat. különösebben nem mis zavarja őket. A díjat felénk  egy összegben az év elején kell fizetni (szerencse, hogy nem túl nagy ). Közbem az úr  1977. esztendejében  csináltam a padláson is  tisztító ajtókat. (Beépítettem betonból ).

 egyébként ha megpiszkálná valaki az Alkotmánybíróság segítségével ezt a szolgáltatást - talán kiderülne itt is egy és más, mint az hirős parkolási cégek körül !!

 Majd beírom mindjárt az ő egyik stiklijüket, a jogi forúmról  kopiright.

Előzmény: siokemeny (5853)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.18 0 0 5853
Létezik egy olyan, hogy MSZ EN 15287-1 szabvány. Ez a szokásos és ismert nemzeti előírások alapján lett összeállítva és az M.1-es táblázat ajánlott távolságtartásokat tartalmaz a berendezések torkolatainak elhelyezésére, ezek az adatok is ismert nemzeti előírásokon és érvényes szabályokon alapulnak. E szabvány szerint a tetőgerincen túl minimum 40 cm-t kell túlnyúlnia a szilárd tüzelés huzatigényes kéményének. Tehát ennél kevesebbet semmiképp.

A felső tisztítóajtóról, vagy kitorkoláson keresztüli tisztításról: ha a kéményseprő csak az alsó tisztítónyíláson keresztül tudja kotorni a kéményedet, akkor abban a helyiségben fel kell készülni a tisztításonkénti meszelésre. A felső ajtón keresztül viszont fölfele-lefele meg tudja kotorni, és alul csak finoman ki kell takarítani a koromzsákot. A kitorkoláshoz való hozzáférést mindenképpen biztosítanod kell az átvételkor, illetve a 4 évenként esedékes füstnyomáspróbához. A megközelíthetőséget biztosíthatod akár: létrával + biztonsági rácsos járócseréppel, vagy tetőkibúvón keresztül a is.

Mivel ilyen alacsony a kéményed én javaslom, hogy a kandalló füstcső átmérőjénél nagyobb legyen a kémény átmérője 1-2 centivel.
Előzmény: Gyurma30 (5850)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.18 0 0 5852
Üdv!

Hivatalosan: olyan tűzteret vegyél, ami megengedi a függőkéményes égéstermék elvezetést. Tehát bírnia kell a ránehezedő súlyt, a visszahulló korom nem akadályozza a működésében, és a tisztítást a tűztéren keresztül meg lehet oldani (ami a fixen beépített lángterelő miatt nem biztos, hogy működőképes).

nem hivatalosan: erre nem adnék tanácsot, azt csinálsz, amit akarsz :-) Törekedj a biztonságra. Arra viszont készülj fel, ha nem veteted át a kéményedet, és az esetleges meghibásodásából tűz, vagy egyéb kellemetlen dolgod adódna, akkor a biztosító sem fog fizetni.
Előzmény: Tdizsolt (5849)
Tdizsolt Creative Commons License 2009.11.17 0 0 5851

 Szia!

A kémény milyen messze lép tetősíkot a gerinctől? Az általános előírás falazott kémények esetében a gerinc mellet 80 cm-t ír.

 Tudtommal manapság már MINDEN esetben követelmény a felső megközelítés,illetve a tetőjárda,bár lehet,hogy Shiedelék külön előírást adnak ki a kéményeikre.Két tisztítót nem tudom hogy kérhetnek e,mert lakótérben(fölső szint)semmiképp nem lehet tisztító/ellenörző nyílás,padlástérbe már nem szoktak rakni,mondván,hogy felső megközelítés úgyis kell...De nem akarlak megzavarni,várd meg más hozzászólását is.

Előzmény: Gyurma30 (5850)
Gyurma30 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 5850
Sziasztok!

Kéményes szakértők válaszát várom.
Van arra valami előírás, hogy mennyivel kell a kéménynek túlnyúlnia a tetőgerincen?
A szitu a köv.:
Új építés előtt állunk, a tervek beadva amiben egy Sch... SR20 szerepel 610cm magasság, 93 centivel nyúlik túl a gerincen.
Amit szeretnénk:
Sch.. vagy Lei.. 160mm átmérő (mert már az új kandallóhoz ez is elég), de!!! ne legyen 6 m magas, mert ott már két tisztítónyílás vagy egy plusz tetőkibúvó kell.
Az oké, hogy tervmódosítás, de a túlnyúlás megfelelő lehet? (Pl. 5,66m 50 cm túlnyúlással???)
Tdizsolt Creative Commons License 2009.11.17 0 0 5849

 Szia!

Én úgy tervezem,megveszem a tűzteret,megveszem hozzá a kéményt,összerakom.Fölépítem a kandalló burkolatát és begyújtok.Ha 180-as a kilépő csonkja a kandallónak,akkor 200/300-as kéményt építek neki.Így elég az 5.5-6 m-es hatásos magasság.Ráültetem a kandallóra a kéményt,így nem kell külön szigetelt tisztító és bekötő idom sem(kvázi tűztéri tisztítós lesz a kéményem).Mivel nincs a házon turbos kémény,ezért nem a központból jön az éves ellenőrzés.Ha felénk téved egy kéményseprő,akkor adok neki valami zsebpénzt(ha észre veszi egyáltalán a szerelt kéményt).

 Nem lustaságból,hanem anyagi okokból nem adatom át. Ha mindent törvényesen csináltatnék,lenne vagy 700.000-Ft,így szerintem kijön az egész max 300-ból.

Előzmény: Pali79 (5845)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.17 0 0 5848
Csak a szerelt fémkéményhez (amit egyben megveszel, beállítasz, nem kell neki alapozás) nem kell.

Az épített, falazott kémény építési engedély köteles. (tehát a Sch..., Lei..., stb)
Előzmény: Pali79 (5847)
Pali79 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 5847
Szerelt és előregyártott (schieled, leier) kéményhez 2008 óta nem kell építési engedély csak kéményseprői.
Előzmény: Törölt nick (5846)
Pali79 Creative Commons License 2009.11.16 0 0 5845

"Itthonra tervezek egy kandallót és eszem ágában sincs lepapíroztatni majd a kéményt"

Ezt kifejtenéd kicsit bővebben?

Előzmény: Tdizsolt (5842)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.16 0 0 5844
Beírtam a tapasztalataimat a kéménytisztító porról a kandallós topicba. Van kép is.
Tdizsolt Creative Commons License 2009.11.16 0 0 5843

 Szia!

Igazad van,de akkor már nem lesz olyan mint az eredeti...szerintem. És elképzelhető,hogy a gáztömörség sem lesz 100%-os.Mert ugye a furánt még képlékeny állapotban húzzák át a bekötőn és a tisztítón egyaránt,és ha megszilárdul...

Előzmény: siokemeny (5837)
Tdizsolt Creative Commons License 2009.11.16 0 0 5842

 Szia!

Tudni kellene,milyen méretben kéne(kandalló füstcsőcsonk),mennyit szánsz rá,milyen hosszú,milyen teljesítményű a kandalló?Tudom,hogy a kandalló,ha nincs helyesen beüzemelve egy nagyon veszélyes dolog és most magam ellen beszélek,de nem biztos hogy lepapíroznám a helyedben(Itthonra tervezek egy kandallót és eszem ágában sincs lepapíroztatni majd a kéményt),de hangsúlyozom:a nem megfelelőégéstermék elvezetés időzített bomba!

 Isaszegen kb 30.000-ft/fm a komplett kémény.A forgatható alj,plusz bekötő ugyancsak kb 30.000-ft.Ezt "csak" össze kell fúrni/szegecselni,megfelelően rögzíteni a falhoz.Porcelán gyapottal van szigetelve,a belső KO cső anyaga 0.8-as,még a kokszot is bírja. Ennek van minősítése,adnak szállítói megfelelősségi nyilatkozatot is hozzá...Viszont még mindig kell egy kivitelezői nyilatkozat a kéményseprők felé,amit csak kéménybélelő adhat...Egy cca. hat méteres kémény füstcsővel együtt így beleszaladhat 250.000-be és ez még csak az anyag...A kivitelezés legalább egy százas,plusz papírok,ez az....400.000...Kandalló még sehol....

Előzmény: Pali79 (5841)
Pali79 Creative Commons License 2009.11.16 0 0 5841

Sziasztok!

 

Kandallóhoz szeretnék kéményt és beleütköztem már néhány falba ezért szeretnék segítséget kérni: Házon belülre raknám a nappali sarkába, a kondenz gyűjtőt és a tisztítóajtót kivinném a fal túloldalára (udvarra). Az eddigi információk szerint Schiedel és Leier kilőve, mert nem tudok neki megfelelő alapot csinálni.

Most szerelt kéménybe gondolkodom, de itt is aggaszt egy-két dolog: előszőr is ha készen veszem, nagyon drága. Néztem használt bontottat is, de azt mondták, hogy kell róla ÉMI papír, különben nem veszik át.

Bádogos léttemre meg is tudnék csinálni egyet simán, de itt is a papírral lennék meglőve.

 

Köszi minden segítséget!

szbalogh Creative Commons License 2009.11.16 0 0 5840
Ja, tegnap nekem is gyenge volt a huzat.... meleg volt kint :)
De amikor végre begyulladt a huzat is megjött.
Előzmény: trasgo (5838)
szbalogh Creative Commons License 2009.11.16 0 0 5839
Köszi a beszámolót!
Nem emlékszem a pontos árra, de ha ilyen jó akkor ma veszek egyet és este megírom az árát ;)
Előzmény: trasgo (5838)
trasgo Creative Commons License 2009.11.16 0 0 5838
Szia szbalogh
Tegnap szükséges volt 1 kémény kotrásra mert nagyon-nagyon leromlott a huzat (fellazult a kemény kátrány ezért csökkent a belső tér)tehát nem tudtam a 3 hetet megvárni .
2 éve volt a tisztító nyílás takarítva , most kotrás után azt is kitakarítottam 40 l kátrányt szedtem ki , tehát úgy gondolom a szer működik mert ennyi 2 év alatt nem képződik tehát a régiből is vett le eleget.
Most ismét elkezdtem 1 3napos kezelést, az obiban tényleg csak 1200FT?????????
Üdv trasgo
Előzmény: szbalogh (5798)
siokemeny Creative Commons License 2009.11.15 0 0 5837
Üdv!

Szerintem semmivel sem nehezebb, mint egy Schi..., vagy Lei.. kéménynél megoldani.

Régi lyuk bejavít - új lyuk koronafúróval kifúr - új idom beragaszt.

De azért a biztonság kedvéért megkérdezek egy kivitelezőt, aki ilyennel foglalkozik.
Előzmény: Tdizsolt (5834)
Tdizsolt Creative Commons License 2009.11.13 0 0 5836

...nem...csak azt szemléltettem,hogy sima acél bélelésnél lehet bekötést forgatni,furánnál nem...Amúgy úgy hallottam kifejlesztették már a furánnak azt a változatát,ami bírja a szilárd tüzelést.

Előzmény: tűz_tér (5835)
tűz_tér Creative Commons License 2009.11.13 0 0 5835
Furánba szilárdtüzelést?
Előzmény: Tdizsolt (5834)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!