Apríték adagagoló építése .Ide lehet írni tapasztalatokat kérdéseket ebben a témában.Sok embert foglalkoztat a kérdés .hogyan lehet kiváltani a gázfűtést ,hogy a komfort azért megmaradjon.
Igen, a két csiga a legjobb, de mindent át kell építenem, ezért hezitáltam eddig, de elkerülhetetlen. Viszont az időalapú vezérlésben én nem bízok, maradok a nyelvesnél a leírt módon vezérelve és úgy tűnik a hőfokon alapuló is jó lehet, csak ki kell forrjon...
Nekem is volt nagy égőfejem ráadásul nem egészen jó mechanikus vezérléssel. Volt is bajom elég. Időalapú (relés) vezérléssel 40-110% között változtathatom a teljesítményt az igénytől függően. Látom, a plc-s vezérlés a legjobb minden szempontból. A következő projekt így fog futni a jövőben...
Visszaégéssel nem volt eddig gondom a kétcsigás megoldásnak köszönhetően.
Igen. Az én fejem is nagy lett, de próbáltam megoldást találni. A nyelvet egészen előre hoztam az előmelegítő kijáratához. Az anyag alig ér be, már jelez. A nyelv felemelkedik, és alatta és rajta keresztül is átjut az anyag. A valós teljesítményt végül a fejben égő anyag mennyisége határozza meg. Így ha a jel után kis ideig adagolok, akkor kicsi a teljesítmény, ha több ideig, akkor nagyobb.
Építettem egy másik fejet is a korábbi rajzok alapján. Nanyon jól ég el benne az anyag, alig megy pocsékba.
De mindkét fej esetén a legnagyobb problémám az, hogy nem tudom megállítani az égést a szotyi gyors visszaégése miatt. Hiába törlöm le a fej tetejéről a égő anyagot, visszagyullad a hőmérséklettől. Erre nem gondoltam, pedig kellett volna, hiszen a hőlégfúvóval is így gyújtok be. Szóval most én is kétcsigásra építem át a rendszert majd két hét múlva. Hogy melyik fejet fogom használni majd kiderül. A hagyományos nagyon megízható, az új meg nagyon hatékony, de nem kiforrott.
Azért ilyen mert nem volt másik behordó motorom abból készült amit itthon találtam. A visszaégésről jól méretezett csővel és csigával nem ég vissza. leállásnál 2 centit ég vissza tovább nem tud mert nincs levegő. nekem 2 colos csőben van 50- es csiga.
Én is csatlakozom a véleményedhez. nekem is régebben az volt a meglátásom minél nagyobb annál jobb! Aztán rájöttem nem így van elkezdtem energetikai számításokat végezni és rájöttem max 20% tultervezés kell. a többi felesleges pénzkidobás anyagban is munkában is. Mindenkinek így kellene kezdeni kiszámolni mekkora fej kell és akkorát csinálni, és azt beszabályozni tökéletesre.
Ezt miért gondoltad jobb megoldásnak? Azt gondolnám, hogy ha gyorsabb a fejen lévő csiga, akkor nem lenne szükség szint szabályozásra és nem tudna visszaégni az a kis anyag sem, ami a tölcsérben van, egy áramszünet esetén.
Nem biztos, hogy jól látom, de talán a legtöbb esetben az okozza itt az eltérő véleményeket, hogy nem egyforma méretekben, teljesítményekben és mennyiségekben gondolkodunk. Van aki egy idény alatt 500m2 fűt el, van aki 40-et. Van ahol számít 25liter eltérés naponta, van ahol észre sem lehet venni. A részletekben rejlik a megoldás.
Kis fejnél tényleg más a helyzet. Én nagyobb méretekkel dolgozom. Kell is a nagy fej (55*20*20) ahhoz hogy tudjak 80 KW-nál is többet csinálni a sátrakhoz nagy hidegben. :)
Bélelt saválló kéményem van ezért nem gond a kondenzáció, de igen sokat lehetne még kinyerni belőle. a gázkazán füsthőfoka 80fok, nálam kb 160 ezt sokallom, mármint elpazarolt energia szinten.
Begyújtás után a plc hogyan vezérli az anyag adást? Először kevesebbet ad, miután beindult az égés, akkkor többet ad és növeli a venti fordulatát?
Akkor van nagy haszna az izzatógyertyás begyújtásnak ha az égető 1,5 óránál hosszabb időre leáll. Ez időn belül marad annyi parázs benne, h újra elinduljon, főleg úgy h 0,5 óránként 1-2s-ra elindul égető (anyag és levegő).
Szia! Én nem értek ehhez annyira, hogy tanácsot merjek adni, csak annyit tudok mondani, hogy nekem nem füstöl a szotyihéj. Biztosan nem kap elég levegőt, vagy nem jó helyről kapja. Nézz vissza néhány gyári égőfej és sok jól megépített égőfej példát látsz, ami szerint érdemes a furatokat kialakítani.
A kémény hőcserélésével csak óvatosan. Vegyes tüzelésről lévén szó 200°C alá nem tanácsos lemenni. 50 KW alatti kazánok nem is dolgoznak sokkal többel. Jól vezérelt égetővel sem sokkal magasabb a füsthő.
Ma gyújtottam be másodszor a most elkészült apríték égetőmbe. Napraforgó léhával (ocsuval) tüzelek. Azt tapasztaltam,hogy a kémény eléggé füstöl tőle (sötét füst)!
Gondolom nem tökéletes az égés,ezért vissza vettem a beadagolt mennyiségen akkor meg a vízhőmérséklet csökkent. Nyelves érzékelőm van,öntvénykazán,öntvényfej! Van itt valami optimális beállítás,vagy a léha jellemzője a sötét füst???