Keresés

Részletes keresés

athalay Creative Commons License 2008.09.05 0 0 726

Sziasztok,

 

Én is túlestem az örrsövényműtéten hétfőn, a tapasztalatokról majd később számolnék be, ha nem gond.

 

Ami fontosabb, az hogy mindenki leírja a műtét folyamatát, valamint az azt követő 2-3 napot (amíg ki nem szedik a tamponokat), és ennyi.

 

Engem érdekelne kb. ki mikor mit csiná(hatot)t, mikor mennyire volt használható már a nózija.

 

A 3. nap vették ki nekem a tamponokat, utána usgyi haza, és totál tele volt az orrom mindennel (főként még vérrel).

 

4. nap (tegnap) este kellett kontrollra mennem, orrolajaztam 4x, de folyamatosan totál tele volt az orrom. Már nem csak vérrel, hanem ilyen kvázi átlátszó barnás (nem hinném hogy genny) folyadékkal. A gondom az, hogy kifőjni ezt nem tudom (lightos fújtatással), max zsepivel itatgatom fel, de evvel sanszom sincs hogy kellemesen lélegezhetővé tegyem.

 

A kontrollon a dokim kitisztította (szívóval) az ottom, megkérdeztem fújhatom-e, azt mondta óvatosan fújhatom, plusz szokásos napi 4x orrolaj valamint a köztes időszakokban orrspray (az a tengervizes), de azt is csak a kinti részhez, hogy picit tisztítani tudjam.

 

5. nap (ma)

 

És ma ott vagyok, hogy még mindig elég durván bedugulok, az a nyálkás vacak van szinte benne (meg a sebeknél az alvadt vér), amit esélyem sincs kitisztítani, csöpögtetem az olajat, a spray meg tényleg arra jo, hogy az orrcimpa kinti részénél lévő dolgokat bevizezem, aztán zsepivel letörölgetem...

 

Megpróbálkoztam a lightos orrfújással (betakarom az egyik orrlyukam kint, nem szorítok össze semmit! aztán kicsit erősebben mintha kilélegeznék, elkezdem fújni), de alig jön valami ki (gondolom a nem trombita-szintű nyomástól), és félek nehogy elcsesszek valamit (nemtom, ha ez történne, akkor elkezdene keményen vérezni!?)

 

Szal kicsit fosok mi a puszta van most, hétfőn kell kontrollra mennem, és az még több mint 2 nap :/

 

Megköszönném ha mások is leírnák mikor kb mit tettek...

 

Ja, es elolvastam a topikot, es ott a mutet utaniak elegge nagyformatumban beszelnek az idorol, tehat tokre nem vagja az ember hogy 1 hettel, vagy 3 hettel lehet mar XY dolgot csinalni :(

 

Köszi, szép estét,

 

Bye,

Csabi

Előzmény: ed37 (725)
ed37 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 725

Sziasztok!!!

 

Megjöttem!Túl vagyok rajta.Ha megengeditek 1 kicsit részletesen leírnám mi és hogyan történt.

 

08.09.01.  1.nap

Leleteimmel (vér-vizelet, mellkas rtg.,ekg) a kezemben és 1 hatalmas :) táskával a vállamon 07.35-kor megjelentem az Uzsoki kórházba.

Betegfelvétel, kitőltöték a lázlapomat majd szükség volt még 1 vér-vizelet és 1 orrmelléküreg rtg-re.Ezt ott helyben el is intéztem.Elfoglaltam a helyemet berendezkedtem :) Szerencsére a szobatársaim is jóarcok voltak igy nem volt kellemetlen a bent töltött idő.Nagyvizitkor közölték, hogy másnap én leszek az első 09.00-kor.Ne egyek, ne igyak semmit elötte.

 

08.09.02.  2.nap

05.30-kor ébresztő jön a lázmérő :) Aztán még kis lazitás, séta.08.45-körül kaptam 1 szurit az oldalamba hogy attól majd lelassulok.Le kellet vetközni alsógatyáig az ágyamról lepakolni a nem odavaló dolgokat és 09.00-kor már toltak is a mütöbe.Az előkészitöben át kellet másznom az ágyamból a mütőasztalra ahol kaptam 1 szép kék kabátot és 1 zöld sapit.A betegszállító srác valamit gazdagon belesprézet az orromba leszijazták a jobb kezemet és toltak a mütöbe.Kis várakozás után megérkezet az orvosom Dr. Kovács Szilvia betakargata az arcomat csak az orrom látszot ki.Ekkor közöltem vele, hogy nem igazán érzem még, hogy zsibbadnék de megnyugtatót, hogy az érzéstelenités csak most jön majd.Érzéstelenitőbe áztatott gézcsíkokat tett az orromba majd 10-15perc múlva kivette és körbeinjekciózta az orromat.Aztán belecsaptunk a lecsóba!!!!Eleinta próbáltam kikukucskálni a takarom alol ami a szememet fedte de aztán jobbnak láttam ha becsukom a szemem :)Az egész beavatkozás TELJESEN FÁJDALOMMENTES volt.Mütétközben beszélgettünk.Helyenként még nevetgéltünk is.Végezetül a bal orrlikamba 4 a jobb orrlikamba 3gézcsík került.11-00-kor kitoltak a mütöből (én nem éreztem ilyen hosszúnak)s megkaptam azt a nagyon csini paritya kötést, meg egy szem fájdalom csillapitót de nem volt rá szükségem.Aztán pihi és megszokni, hogy az orron keresztül semmi levegő nem jön.Na és az első tüszentés :):):) na az még 1 kihagyhatattlan élmény:)

 

08.09.03.  3.nap

Ez a nap igazából csak a lazitásról pihiről szólt.

 

08.09.04.  4.nap

Reggeli után végre megszabadulhattam a tamponoktól.Szintén TELJESEN FÁJDALOMMENTES.És kapok levegőt!!!!!!! :)vittem magammal COLDASTOP orrcseppet ezt használntam és használom most is.

 

08.09.05.  5.nap

Reggel a szokásos "menetrend" :) 07.00körül lezuhanyoztam átöltöztem de már civilbe nem pizsibe:) Kicsit késöbb jött értem a doktornénim megvizsgált eltávolitotta a nozimból ami nem odavaló.Majd a zárójelentéssememl a kezemben elhagyhattam a kórházat.

 

Ezuton szeretném megköszönni mindenkinek itt a a fórumon de leginkább Anni555-nek a segitséget a bátoritást.Köszönöm az Uzsoki Kórház teljes személyzetének és szobatársaimnak.Köszönöm Gyöngyinek a világ legjobb barátjának, hogy mindvégig velem volt.Köszönöm Dr. Kovács Szilviának és bátran ajánlom mindenkinek.Nagyon nagyon jó dokinéni.

 

Jah és mindenem a világbéke:):):)

 

 

 

Brigici Creative Commons License 2008.09.02 0 0 724
sziasztok!



ugy néz ki a dolog, hogy én is hamarosan csatlakozni fogok az orrsövény műtöttek nemes táborába, mivel már orrspray nélkül sajna nem tudok élni immárom fél éve, kénytelen vagyok rászánni magam.



egy kis eszme cserét szeretnék folytatni azokkal akik már túl estek eme "kellemes" műtéten.



Elég sok hozzászólást olvastam már, de arról nem nagyon irtok konkértan, hogy milyen vizsgálatokon kell átesni az altatásos műtéti beavatkozás előtt?



Mi zajlik a műtőben? EKG-gép és miegymás rád van kötve műtét alatt? anyaszült meztelenül vagy a műtőben? :) (kicsit szégyenlős vagyok) gdgdgd :)



Esetleg vmi jó orvost és korházat tudtuk ajánlani Pest és Heves megye környékén?



Várom a segítőkész válaszokat.

Brigi

Brigici Creative Commons License 2008.09.02 0 0 723

Brigici Creative Commons License 2008.09.02 0 0 722

Horváth Atu Creative Commons License 2008.08.29 0 0 721

Sziasztok!

 

Én még továbbra is "várok" a műtétre.

Van valakinek "élménye" a Szent László kórházról?

ANNI555 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 720

Szia!

Nincs mit!Őrülök, hogy segithettem!:)

Előzmény: ed37 (719)
ed37 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 719

Szia!

Szeptember 1-én kell az Uzsoki ambulancián megjelenem a leleteimmel a kezemben (vérvétel, ekg, tüdöröntgen ....stb).

Megigértem a "vészmadaraknak" hogy dokumentálni fogom az eseményeket :)

Ahogy olvasom soraid egyre inkább bátrabb leszek!

Köszönöm.

Előzmény: ANNI555 (718)
ANNI555 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 718

Szia!

Ó köszönöm, őrülök, h valakinek erőt adhattam! :)

A dr. Kovács Szilvit is "ismerem", vagyis ő vízitelt állandoan. Nagyon aranyos nő! A szobatársamat ő műtötte és azt mondta, h neki se fájt semmi, nem érzett semmit a műtét alatt. Úgy, h ő is nagyon érti a dolgát. Szóval én is nagyon féltem, hogy fájni fog, mert nekem is mindenki azt mondta, hogy ők ugy hallották, h ez egy fájdalmas beavatkozás...! Pedig semmi! Jól átvágtak:)!

Itt riogatnak, pedig nem fájdalmas. Főleg az Uzsókiban  szerintem ott vannak a legjobb  fül-orr-gégész dokik!

Szóval én csak ajánlani tudom, h minél előbb csináltasd meg. Szerintem utána sokkal jóbb lesz minden! ÉS NEM FÁJ! Ne izgulj!  

Előzmény: ed37 (717)
ed37 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 717

Szia!

Igen olvastam az írásaidat (attól lettem ilyen bátor:) )

Engem Dr. Kovács Szilvia fog müteni.

Bár már az elhatározás meg van, de eddig bárkivel beszéltem, igencsak lehangolt.

Köszönöm a bátoritást ;)

Előzmény: ANNI555 (714)
BrutalBlood Creative Commons License 2008.08.20 0 0 716
Kövő kedden műtenek!
Drukkoljatok értem de pár imát is elmondhatnátok az érdekemben!!! :)))))
ANNI555 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 715
(A 3 oldalon van!)
Előzmény: ed37 (713)
ANNI555 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 714

Szia!

Engem is az Uzsokiban műtöttek! Téged ki fog műteni? Engem a Kotai Zsuzsa műtött és ő a tutti!

Nem tudom a kollégád honnan szedte ezeket a dolgokat! Nekem egyáltalán nem fájt. A szaglást meg röktön vissza kaptam, amikor kiveték a tamponokat az orromból! És ez nem fog vissza nőni, az orrpolip nő vissza,  jó van kivétel, már én is hallotam, h vissza nőhet, de annak nagyon kicsi a valószinűsége!

Én szerintem megérte a műtét, én ajálom, h csináltasd meg, mert utána sokkal jobb lesz. És mint mondtam nem fáj, és ébrenvoltam egész műtét alatt, nem éresztem semmit, még beszélgettem is a doktornővel. De leírtam az egész kórházas elményemet az előző oldalakon ott van valahol! Olvasd el (ha van kedved) és rá jösz, h nem kell izgulni! 

 

Előzmény: ed37 (713)
ed37 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 713

Sziasztok!


Jómagam is műtétre várok ill. Szeptember 1-én kell bevonulnom az Uzsokiba.
Sajnos elég nagy mértékű balra ívelő az orrsövény ferdülésem.Igazából a bal orrlikamon minimális a levegő ki-be áramlás.
De ma egyik kollegám mindenképp le akart beszélni a műtétről, mert szerinte:
-Iszonyú fájdalmas
-Az ember a műtét után elveszti a szaglását
-1-2 éven belül visszanő
Van ezen állitásoknak valami valóságalapja???
Bár ettől én még nem tántorodom el a műtéttől.

 

Köszönöm a figyelmeteket.

 

 

BrutalBlood Creative Commons License 2008.08.10 0 0 712

Hello!

Én is megyek majd orr sövény műtétre és eléggé félek az egésztől! Tegnap aludni is alig tudtam a műtét gondolatától!

AZ itt olvasottak alapján lehet kérni altatást!

De nekem a fül orr gégész azt mondta hogy nincs altatás!

Meg írta valaki hogy a tamponok nem szükségesek, mert van valami más ami kiváltja azokat! Erre majd rákérdezek a dokinál!:)

aerOrr:) Creative Commons License 2008.08.06 0 0 711

Sziasztok! Levegőben gazdag szép nyarat mindenkinek!

Csoszbaby- tőled sztném megkérdezni, h ki műtött Debrecenben?

Valószínű hogy nekem is hamarosan  műtétre kerül sor, s ezért örömmel olvastam h jókat írtál a Kenézy kórházról.

Remélem  a kezdeti problémákat követően jól vagy.

Ha tudsz, kérlek válaszolj gyorsan! 

csoszbaby Creative Commons License 2008.05.29 0 0 710

Nekem is eléggé látványos volt a ferdülésem,az orrom formája nem változott a műtét után.

Elmondhatom,hogy nagyon jól vagyok,szelel az orrom!!Remélem mindig így lesz!

ANNI555 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 709

SZia!

Ó 1 hónap bőven elég a regenerálódásra!Akkora már tök jó lesz!Én már műtét után 3-4 héttel sportóltam. Szóval szerintem elég! Bár a repülőgépet nem tudom, mert ugye ott nyomás külőmbségek vannak!?Szóval... De mondjuk nekem azt mondta a dokim, hogy műtét után 2 háttel már szaunázni is lehet, és ugyebár az jól kitágitja az ereket. Szóval a szaunához képest gondolom semmi a repülőgép.Na inkább kérdezd  a dokit. Én már nem tom!:)

Előzmény: Horváth Atu (707)
FGR Creative Commons License 2008.05.26 0 0 708

Sziasztok,

 

én a múlt héten estem túl ilyen műtéten, most már a nehezén túl vagyok. Viszont! Az orvosom egy bizonyos Beclonasal Aqua nevű orrsprayt adott ma (műtét utáni ötödik nap). Viszont a készítmény tájékoztatójából az derül ki, hogy orrműtét után fokozott óvatossággal kell használni, továbbá, hogy okozhatja (ezerből egy esetben) az orrsövény perforációját.

Eléggé tanácstalan vagyok, merjem-e használni ezt a dolgot.

Van-e valakinek tapasztalata?

És mit gondoltok, hány nappal a műtét után biztonságos elkezdeni, ha egyáltalán... Azt tudnotok kell, hogy nekem ez nemcsak orrsövény, hanem endoszkópos arcüreg-műtétem is volt.

Horváth Atu Creative Commons License 2008.05.26 0 0 707

Sziasztok!

 

Már írtam, hogy nekem is lesz orrsövény műtét, igaz nem most, hanem hónapok múlva.

Időközben kiderült, hogy a műtét kitűzött időpontja után egy hónappal szakmai útra megyek Argentínába több hétre.

Tehát egy orrsövény műtét után elegendő-e egy hónap a regenerálódásra, hogy nyugodt szívvel nekivághassak egy hosszú repülőútnak + egy hosszú külföldi tartózkodásnak?  

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.23 0 0 706

Szia!

 

Nem, nem változtatja meg a műtét az orr formáját. Az én orrom kívülről is ferde, az volt a műtét előtt is és most is az, hát ez van :-)

Előzmény: Lttww (703)
Lttww Creative Commons License 2008.05.23 0 0 705
Köszi:)
szeritnem simán veri Mátyás királyét, szóval lehet, hogy ez extrém eset. Mindenesetre remélem, hogy kiszednek minnél többet..
dezsoKE Creative Commons License 2008.05.23 0 0 704
Alapvetoen nem valtozik meg az orr formaja. Extra esetekben, amikor az egeszet eltavolitjak, akkor igen, de ez csak nagyon sulyos orrtoresnel es/vagy bokszoloknal fordul elo. A legjobb, ha megkerdezed a dokit, mert a pontos valaszhoz latni kell az orrodat. :-)
Előzmény: Lttww (703)
Lttww Creative Commons License 2008.05.23 0 0 703
Sziasztok!!
18 éves lány vagyok, eléggá látványos orrsövényferdüléssel...Persze megvannak a szokásos panaszok-nehéz légzés, orrdugulás, stb plusz fülzúgásom is van, aminek szerintem köze van hozzá..
Azt szeretném kérdezni Tőletek, hogy akinek van tapasztalata, segítsen: megváltoztatja-e a műtét az orr formáját is? Szóval fel ér-e egy plasztikai műtéttel az orrsövény műtét? Vagy milyen esetben szednek le darabokat a csontról és a porcról?
Mivel nincs pénzem plasztikai műtétre, ez az egy megoldás lehetséges...

Légyszi szánjatok meg a válaszotokkal:)
Ltttww
novzol Creative Commons License 2008.05.22 0 0 702
Coldastop az orromban es szepen tisztul. Icipicit erzekeny amikor fujom, de egyaltalan nem veszes. (Ami kijon az csunya, de hat ez van.) Azt hiszem ennyi volt. Hetfon du-n volt mutetem, ma van csutortok. Boxmeccsre azert meg nem mennek, de a hetvegi kerti-partyn mar ott leszek...

Udv., Zoli.
Előzmény: novzol (701)
novzol Creative Commons License 2008.05.21 0 0 701
Na most vettek ki a tampont. Ez fajt eddig a legjobban, de ki lehetett birni.(Kicsit beleragadt a sebbe, bar volt rajta dogivel krem) Egy kicsit belekonnyeztem.

Most itthon vagyok es fujogatom az orrom. Tok fura, hogy szelel. Ejjelre felrakom me'g a bajuszkotot, de holnaptol nem szukseges szerintem mar.
Előzmény: novzol (700)
novzol Creative Commons License 2008.05.21 0 0 700
En is leirnam vazlatpontokban a tortenetem:

Iden 4-szer gyulladt be a jobb arcuregem. Es arra a megallapitasra jutottunk,
hogy megmutjuk, hogy jobban tudjon szellozni.
A bal nozimon vettem a levego 75-80%-at, a jobbon kb a maradek 20-25%-at. Ugyhogy eleg kacska...

Szazhalombatta: 1 napos baleseti sebeszet.

Altatassal:
Tegnapelott 12:00-ra bementem a mutetre. Szep szoba, nyugis korulmenyek, kedves apolok.
Kaptam valami infuziot, mert a mutet napjan mar nem volt szabad se innom, se ennem.

15:15-kor bevittek a mutobe. Tipikus zold kis muto, sok-sok neon, muszerek,
6-7 zoldkopenyes emberke, stb...

Felfektettek az agyra, poenkodtak, en is viszont, majd annyit mondtak, hogy
"most jon az alom". Es jott is.
Kovetkezo kepem az, hogy fekszem a korteremben az agyon.
Es nagyon kaba vagyok. Hogy mar a mutoben felebresztettek-e vagy csak a korteremben?
Fogalmam sincs. Hogy ki hozott ki es hogyan kerultem az agyra, szinten fogalmam sincs.

Nagyon kaba voltam. A doki bejott, mondta, hopgy nem volt komplikacio, meg hogy
siman ment minden. Meg hogy mit hogyan csinaljak, de mondtam, hogy magyjon most majd felhivom, mert ugyis elfelejtek mindent.
Kb az ebredes utan fel ora elteltevel eros fejfajasom volt. Szet akart robbani.
Kertem egy fejfajascsillapitot, es az is mulasztotta.

Miutan elmult a fejfajas, olyan jo kedvem lett, hogy szo szerint mentem volna bulizni.
Szerintem ez az altatonak valami mellekhatasa lehetett. (Jo kis anayagot kaphattam!!! ;) )

Este 19:30-ra jott ertem egy baratom es vitt haza. Vartam, hogyha kimegy az erzestelenites elkezd
fajni majd. De nem fajt. Es ez nekem furcsa is volt/van. Nincsen semmi fajdalmam. Vettem egy kataflant, de meg ki
sem kellett nyitnom.
Szoval a nozimban nics fajdalom, helyette inkabb a torkom faj. Mint amikor be van gyulladva.
Ugye ott megy a levego, meg az altatasnal valami csovet ledugtak. Az faj egy kicsit, de kibirhato.
A torkom is tegnap meg jobban fajt, ma mar kevesbe.

Az elso ejszaka kellemetlen volt. Nagyon rosszul aludtam. Se oldalt nem volt jo, se haton, hason eleve kilove.
Sehogyan sem. Most a masodik ejjel mar rutinosabb voltam, amikor ejjel
megebredetem, akkor bevettem egy 1/2 altatot. Egy ora utan visszaaludtam es ma 9-kor keltem.

Most vagyok a mutet utani Kb 40-oraban, es azt erzem, hogy viszket, facsar, pruszkolnom kell!
Es legszivesebben mar most kivennem. Tusszenteni meg nem sikerult.

Ma este veszi ki a doki a tamponokat. Es remelem onnantol vegre tul leszek, ezen a hulye arcureggyulladasos idoszakon.
bilu5 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 699

Bocsánat, de most láttam, hogy írtál! Örülök, hogy tetszik a könyv. Nem könnyű a hibáinkat megismerni és még nehezebb javítani azokat. Kíváncsi lennék az emberek tapasztalataira ebben a témában!

Ez a köny sokkal bővebben beszél az egyes betegségekről: A Betegség, Mint Szimbólum (Dahlke, Rüdiger)

Előzmény: csoszbaby (682)
Horváth Atu Creative Commons License 2008.05.13 0 0 698

Természetesen abban rendkívül jó a topic, hogy már most sejtem mit fog velem művelni a doki a műtét során. És az sem ér makd váratlanul, hogy 2-3 napig parittyakötés lesz rajtam..... és a többi.

 

Szóval az élménybeszámolókat el fogom olvasni, és utána majd én is írok olyat.

 

 

Előzmény: ANNI555 (697)
ANNI555 Creative Commons License 2008.05.09 0 0 697

Ó!

Hol van még szeptember!

Minden ember más és más. Még jóhogy mindenki máskép éli meg, de ami a lényeg, hogy azért szerintem sokat segit az itt olvasható sztorik! Hogy kellő kép képben légy a témában, hogy mit is fog csinál veled a doki.:)

Meg amugy is nekem a műtét előtt tök jó volt olvasgatni a tapasztalatokat (ha rossz, ha jó), valahogy lélekben felkészitett a dolgokra.

Előzmény: Horváth Atu (696)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!