Keresés

Részletes keresés

Kilmer Petty Creative Commons License 2017.05.15 0 0 31602

ha valaki meg hisz a hetvegi deli szelben (bar gondolom egyre kevesebben vannak) ES fertorakosra szeretne jonni, akkor az alabbiakat ajanlom megfontolasra:

 

-sok kajtos (melegben alap)

-sok vitorlas (evadnyito verseny, kituzott 3szog palya - bar lehet elviszik osztrak vizfeluletre...)

-sok furdozo (ez vizhofokfuggo, de jo ido eseten az obolben nagyon sokan lesznek, okoskodo papperok+mammerok)

-a fenti pont miatt kegyetlen hosszu sor es belepesi ido a soromponal

-a strandra a beugro egy ezres egesz napra (parkolas+belepo=lehuzas)

-lehet a parkolo vegerol szerelni, indulni, akkor akar egy oras parkolojeggyel is meguszhato, ha este 8 utan indulsz vissza, mert akkor mar nem oriznek minket.

-egy hete hinar meg nem volt

vin. Creative Commons License 2017.05.14 0 0 31601

Én is 190 vagyok és a kezem olyan hosszú, hogy nem kell lehajolnom, ha valamit fel akarok venni a földről. :) A 7.7 28-as, 5.8-tól lefelé 26-os kötéllel megyek. Egyelőre.

 

 

Dude95, alapvetően itt is  Bora és a Jugo játszik. Aug. végén azért már beleszaladhatsz egy jó kis borába, ha mázlid van. Nin-nél homokos szpot van, ha a Velebit felől lezúdul a bora, akkor fajinul on-shore fúj. Partal párhuzamosan kenheted kilométereken át. :)

Dude95 Creative Commons License 2017.05.14 0 0 31600

Sziasztok!
Nyáron a családdal elvileg augusztus közepe-vége tájékán Horvátországba megyünk Filip i Jakov környékére (Zára, Nin felé). Alapvetően nem szörfös nyaralás lenne, de ha lenne esély valami kis szélre, vinnék cuccot. Van valakinek itt tapasztalata, hogy milyen jellemzően ez az időszak? 7.1 a legnagyobb vitorlám. Köszi a segítséget :)!

slajder Creative Commons License 2017.05.13 0 0 31599

190 cm, 22-es kötél :-)))

Mondjuk deréktrapéz, aminek szerintem pár centivel magasabban van a kampója. Gyakran alulvitorlázva, és nem szeretek 50-100 méternél többet menni egyirányban. Szerintem elég gyorsan megsiklok, de ennek semmi köze a kötélhez.

qrzor Creative Commons License 2017.05.13 0 0 31598

+1 renitens.

Akármekkora variot teszek, mindíg az a vége, hogy csontra behúzom. kb. 22-24 -est érzek komfortosnak 5-8 m2 között. (178 cm magasság bevásárlás után :-), 180 reggel)

 

Trapéz helye: Senki nem említette, hogy egyszerűen a parton fel kell állítani a rigget (elég döntve tartva is) be kell lépni az árbóc tövére, megtámasztani lábbal és megnézni, hol lehet EGY KÉZZEL megfogni a bumot, úgy, hogy ne csavarjon semerre!!! Na oda kell a trapéz.

 

Fenyvesen a jobb- és balcsapás máshova igényli a trapézt, ha nem pont DNY-i a szél, de a parttal párhuzamosan megy mindenki. (magyarán egyik irány több mint félszél, a másik meg kevesebb)

Olyan is van, hogy a balcsapáson hibátlan a súlypont, a jobbcsapást (BMária felé menet) pedig lehetetlen beállítani, mert mindíg csavar valamerre.

De ez már olyan lokál problem, mint az, hogy a lángososnál lyuk van a szélben.

 

Előzmény: Capacsali Reload (31597)
Capacsali Reload Creative Commons License 2017.05.13 0 0 31597

Úgy látszik trapézkötél témában én vagyok a renitens, a nagyobbik boomomon van 22-es, a kisebbiken 20-as kötél. Mondjuk ha kicsi nem is vagyok, de alacsony mindenképp (169), igy aztán a karom sem olyan hosszú, mint a petrencés rúd :))

 

Hogy hova kell tenni a kötelet? Sztem mindig máshova. Az egyik része egyszerü fizika, hiszen ha egy boomot több vitorlával is használsz, akkor nem mindegy, az adott boom 160-ra vagy 180-ra van kinyitva, mert az összerakott riggnek máshol lesz a tömegközéppontja, néhány más tényező mellett ez is befolyásolja, hol van a kötél ideális helye.

 

Tapasztalataim szerint maga a viz jellege is meghatározza a megfelelő poziciót. Nekem nem mindegy, hogy ugyanazzal a vityóval Fenyvesen indulok-e bevetésre vagy a Nyéki tavon. Szinte mindig állitanom kell a kötelet vizreszállás után.

 

Ami azonban fontos, ez az állitgatás minimális, 1-1,5 centinél soha nem kell többet előre vagy hátra tolni.

Előzmény: vau1111 (31596)
vau1111 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 31596

Ez a kézXm2 nem is olyan rossz :) Viszont ahogy itthon lemértem, főleg nagyobb méreteknél működik. A 7.0-n a trapézkötél középpontja tényleg 7 tenyérnyire van. Viszont 4.8-nál ez 6, 5.3-nál 6 és fél, 3.7-nél picit 6 alatt. Érdekes, hogy a vitorlaméret növekedésével nem növekszik arányosan a trapézkötél távolsága az árboctól. Valaki leírhatná, hogy 9-12 m2 esetén tenyérben mérve kb. mekkora ez a távolság.

Én a könyök-ujjvég távolságot hallottam anno mint kiindulópont, de csak utólagosan néztem most meg, hogy kb. igaz. Inkább ránézésre lövöm be először, aztán ha kitapasztalom, a kötél helye fix. Fontos, hogy a vitorla szabása meghatározó, ugyanakkora méret esetén van amelyik előrébb, van amelyik hátrébb lévő kötelet kíván.

Egész jó indikátor, hogy a bumokon általában van valami mintázat, színeltérés, stb. a trapézkötél körülbelüli helyénél. Ez nem véletlen, szándékosan rakják oda, hogy ne kelljen annyit méricskélni, plusz könnyű emiatt mindig a helyére rakni a kötelet, ha a bumot több vitorlával is használod.

 

"Azt látom hogy sokan mennek úgy hogy árboc kezük lóg, én ha ezzel elengedem a bumot elkezd csavarodni a vitorla. Ha a bum kezemmel engedem el akkor irányban maradok."

Ez szerintem egyértelmű indikátor, hogy a kötél túlzottan hátul van. Általános szabály, hogy amelyik karod hamarabb fárad, abba az irányba kell tolni a kötelet. Azaz ha az árbockéz kap nagyobb húzást, akkor előre, ha a bumkéz, akkor hátra. Ill. ha árbockézzel engedve előre akar becsavarodni a vitorla, kötél előre, ha bumkéz engedéssel állandóan kinyit, kötél hátra. Ideális beállítás mellett mindkét kézzel el lehet engedni a bumot egyszerre, és úgy tudsz haladni hosszan. Na persze ha nem Gárdonyról beszélünk :)

Első szereléskor szoktam úgy is tesztelni, hogy a parton összeszerelve felállítom a vitorlát, és csak a kötélre próbálok ráfogni. A vitorla mozgása egyből megmutatja, ha gond van.

 

Ha nagyon nincs meg a kötél helye, a következő protokollt használom. Alapként felrakom valahova, szélesség kb. 1 tenyérnyi. Egyenes menetben amelyik karom hamarabb fárad, az adott kötélvéget mozdítom annak megfelelően, a másik marad a helyén. Ha ezután is ugyanarra kéne pakolni, a másik véget is mozdítom. Ha megvan a kényelmes pont, a kívánt rögzítési szélességet próbálom belőni, a középpont meghagyásával.

 

Általában a kötél pozíciójának belövése ismeretlen vitorlánál sem szabad hogy 1-2 percnél több időt vegyen igénybe. Viszont volt már olyan, hogy túlvitorlázva Liznjanban csak egy nappal később jöttem rá, hogy a kötél 1 centivel arrébb van. Inkább ráfogtam a vizen a nyuszira (szélre) hogy nem tudok menni...

 

Más:

A múltkor beszélgettünk a parton, hogy mit kell csinálni akkor, ha egy vitorlánál a camberek csak nagyon nehezen pattannak át.

https://www.youtube.com/watch?v=ryTGwciq80s

 

 

 

Előzmény: Dude95 (31595)
Dude95 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 31595

Sziasztok!
Én kezdőként nagyon utána jártam a témának, mindenkit megkérdeztem a parton, meg netes fórumokon, ki hova teszi és hogy állítja be a trapézkötelet, a mai napig sokszor érzem, hogy ha elmozdult 1-2 centire is, akkor egy egész napos (amúgy hibátlan) szelet is kidobhattam a kukába. 
A legtöbbet azt hallottam, hogy minél nagyobb a szél és minél chopposabb a víz, annál nagyobb kötél kell és vica versa (legalábbis szlalomnál ez a szokás). A nagyobb kötél több kontrollt ad, a kisebb több erőt. De annyi féle véleményt mondtak, hogy kinek mi a kicsi és mi a nagy az teljesen egyéni preferencia. Én 26-28-as trapézkötelet használok a 7.1-es szlalomra körülménytől függően, és 24-est az 5.0-ra és 4.1-re. Próbáltam sokáig 32-es és 22-es kötelet is, lehet velük menni, ugyanúgy, mint a rossz helyen lévő trapézkötéllel, csak lényegesebben később tudtam megsiklani és kényelem szempontjából sem volt a legjobb. Plusz diszciplína függő is az egész, a freestyleosok és a szlalomosok például biztos relatív hosszabb kötelet fognak használni.
Sajkodon mondta még valaki, hogy tegyem a boomra az árboctól annyiszor a kezem, amekkora a vitorla négyzetméterben. Elég hülyén hangzott, de nekem nagyjából segít belőni a távot, persze nem túl pontos, de tudom, hogy valahogy ott kell kezdenem. 
Szerintem ez az a pont a szörfözésben, ahol max véleményt tudsz adni, tanácsot már kevésbé, mindenki saját magának kell megtalálnia...

Előzmény: keleti_szel (31592)
sky777 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 31594
Üdv

Ha már trapéz kötélnél tartunk én arra lennék kíváncsi hogy a bumon mi alapján hova teszitek? Te például Vau a kisebb wave, freestyle riggeken?
Azt látom hogy sokan mennek úgy hogy árboc kezük lóg, én ha ezzel elengedem a bumot elkezd csavarodni a vitorla. Ha a bum kezemmel engedem el akkor irányban maradok. Talán valami régi Surf magazinban olvastam hogy árbóctól négy maroknyira, fogásnyira kell az első rögzítés majd ettől egy arasznyira a másikat . Én ezt használom de szerintem nem az igazi.

Üdv.Gábor
vau1111 Creative Commons License 2017.05.13 0 0 31593

Személy szerint én sem értem ezt a trapézkötélhossz javaslatot. Én 30-asat használok 7.0 szlalomhoz, és 32-eset a normál vitorlaméretekhez (5.3, 4.8, 4.2, 3.7).

 

A szélesebb szlalom deszkák, vagy formulák hosszú trapézkötelet kívánnak, mert a szükséges hosszhoz hozzáadódik a deszkaszélesség... szerintem.

A hosszú kötél sokat segít freestyle-nál a switch beakasztott menetekben.

 

Hoszzú trapézkötél = hamarabb megsiklás, pihentetőbb tartás

rövidebb kötél = direktebb érzés, erős szélben szerintem nagyobb a kontroll, viszont kisebb helyed van korrigálni, ha baj van.

 

A minél hosszabb trapézkötél annál jobb kitétel meg szimplán hülyeség. Igenis van túl hosszú kötél, és ez nem feltétlenül a karhossztól függ. Egyszer szakadt kötéllel amikor kijöttem a partra, realizáltam, hogy akár 40-es kötelet is használhatnék, utána olyan rövidnek tűnt a 30. De egy ideig használtam 34-es kötelet (Unifiber 32, de pont 2 inch-el volt hosszabb mint egy bármilyen 32-es), és egyrészt kényelmetlen is volt, másrészt kívülről is egyértelműen többen rámszóltak, hogy sok a kötél, a csípőm túlzottan "leül" a feszes kötélhez. Azóta tudom, nekem a 32-es a felső határ, ezért vettem a szlalomra "csak" 30-asat.

 

Trapézkötél kiinduló hossz a tenyér-könyök távolság. Azaz ha a bumra ráfogsz, a kötelet rá kell tudjad hurkolni a könyöködre. Innen egyéni ízléstől függően el lehet térni. Nekem ez a méret a 28 inch, és a 30-32 a jó. A 26 érezhetően extrém kicsi, a 28-assal még épp elvagyok.

Előzmény: keleti_szel (31592)
keleti_szel Creative Commons License 2017.05.12 0 0 31592

Sziasztok!

 

Nem tudom magam túltenni az alábbi videón, miszerint minél kisebb a vityó annál nagyobb trapézkötélre van szükség.

 

https://www.youtube.com/watch?v=y5_AmFZTYZE

 

 

Én 195 cm magas vagyok hozzá tartozó hosszú kezekkel, lábakkal.

A beginer to winner szerint is minél hosszabb a trapézköteled annál jobb.

 

A 9.5 höz 34-es trapézkötelet használok és tényleg kell, főleg ha feltolom a bumot amennyire csak tudom kis szélben.

36-ost Magyarországon szerintem nem is lehet kapni.

 

A lényeg, hogy nektek mi a véleményetek, tapasztalatotok?

Általában állítható trapézkötelet használok és mindegyik vityómon maxra(32) van állítva (5.0,6.0, 7.5), kivéve a fix 34-est a 9.5-ön.

 

Köszönettel!

 

 

Camberjack Creative Commons License 2017.05.12 0 0 31591

Kedden a Vágon egy darab kite-os sem volt, pedig ott is szoktak tobzódni...

 

https://vimeo.com/216711365

Előzmény: vau1111 (31589)
Blind Rider Creative Commons License 2017.05.12 0 0 31590

A vízről felvételt nem úgy értettem, hogy ha leesik az ernyő fel tudja venni - ez nyilván alap - hanem hogy úgy indul el, hogy besétál az ernyővel, a bárra feltekert zsinórokkal, a vízben letekeri (miközben az ernyő a leashhel hozzá van kötve), elereszti az ernyőt, a kötél kifeszül, és felveszi a vízről. Drift launchnak hívjak, és nagyon praktikus, ha nincs aki feladja az ernyőt (vagy tele van fákkal / egyéb tájelemekkel a part :)

Előzmény: vau1111 (31589)
vau1111 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 31589

Bízom az emberek önzőségében, nem fognak libasorban besétálni :) Ráadásul nem férnek el a parton annyian.

A vízrőlfelvétel szerintem alap, anélkül nem is lenne szabad kiteozni. Ha nem az esés utáni indításra gondolsz, az más, de macerás. Az ügyesek szárazon is fel- és le tudják venni az ernyőt

https://www.youtube.com/watch?v=NYTskRT1JoI

https://www.youtube.com/watch?v=K5XvVmf1pas

 

Ma Gárdony is jó volt, bár két session-ben. Először kizárólag szlalomra volt jó, majd elállt, és amikor már nem hittünk benne, rácöccent rendesen. Nyúlt a karom a speed-elésben. Kreuz pont az i-re, felsőtest Jem Hall style, azaz fej lehúz bum alá, felsőtest előre, a deszka orra felé mozdul, "támadja" az irányt, ezzel a kidőlés is csökken, a deszka fölött lehet maradni.

Aztán amikor már alig éltem, gyorsan fel a 4.8, és bár eddigre lejjebbállt a szél, még mindig lehetett egy jót menni és ugrándozni.

 

Nem sikló kreuz trükk, nekem sok év után is új felismerésként hatott, hogy ha tol a szél lefelé, a bumkézzel nem szabad belehúzni, csak lazán hátradönt, és akkor a felfelé irány sokkal stabilabban megmarad. (bár ez siklásban is igaz)

 

A holnapot is kezdik bíztatóra írni. Meglesz a negyedik nap is a héten?

Előzmény: Blind Rider (31587)
Blind Rider Creative Commons License 2017.05.11 0 0 31588

Ma egyébként Szántód zseniális volt, napsütés, 24 fok, 16-20 csomós délnyugati szél! Lassan nyár lesz :)

Előzmény: Blind Rider (31587)
Blind Rider Creative Commons License 2017.05.11 0 0 31587

Szépen egymás után, egyesével azért elég sok ember tud ki és bemasírozni a vízbe :) Ráadásul aki nem kezdő, az vízről, egyedül is fel tudja venni az ernyőjét. 

 

De legyen igazad, szabjon gátat a sok ridernek a limitált bejutás, és maradjon meg élvezetesnek a spot!

Előzmény: vau1111 (31584)
Blind Rider Creative Commons License 2017.05.11 0 0 31586

Az a helyzet, hogy nem csak freestyleozni jó sima vízen, hanem kiteozni is (amiben szintén van többféle "szakág", és a freestyle kite-nak is jobb a sima vagy kis chopos víz, mint a nagytisztásos hullámvasút). Megértek mindenkit, aki ott szeretne menni a flat víz miatt (a borzalmas szélminőség mondjuk ellenük dolgozik :)... Biztos hogy a kiteosok nagy része nem a magamutogatás miatt van ott, de persze aki igen, azt én is mélységesen elítélem :).

Előzmény: Steve 01 (31582)
Bubu 67 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 31585

Mai délire Almádiba Valaki? Budatava strand. Ja nyáron szigligeti öbölben reggel északi szélben. Mire család felkel, én elfáradok....

Előzmény: bonap (31583)
vau1111 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 31584

Kicsit jobban belegondolva, a kite helyzetet Gárdonyban simán a természet fogja szabályozni. Ugyanis egy, azaz EGY (1!) kis hely van kite-al bemenni, és az is tudtommal félig illegál, azaz a sportbeach területéről tudnak bemenni. Tavasszal-ősszel biztos hogy simán a kerítésen mennek át, nyáron meg gondolom fizetős, ami egy kicsit kényelmetlen.

 

Minden más startolási lehetőséget blokkolnak a fák, villanyoszlopok, házak, stb. Az évek során láttam már pár ernyőt itt oszlopon, vadonat újat is. A nagytisztás felé az első lehetőség az agárdi szabadstrand. Ez meg is magyarázza, hogy aki itt megy be, miért tömörödik az óvodában. Szóval Gárdony lehet hogy szélügyileg jobban kedvezne a kitenak, de a terepakadályok ezt elég durván keresztülhúzzák.

 

Viszont ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy lesz-e szél holnap? Az arome írja, de elég komolyan csökken is az előrejelzés, nem annyira bíztató. DNY-ira általában nem viszek szlalomot, de most muszáj lesz, ha reggelre nem tűnik el minden.

Előzmény: Steve 01 (31582)
bonap Creative Commons License 2017.05.10 0 0 31583

Szeretettel fogadunk mindenkit a Szigligeti öbölben.Északi szélben az edericsi  strandról startolunk, déliben a szigligeti strandról lehet indulni.Több mint harminc éve használjuk a spotot , van hely bárkinek. 

Steve 01 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 31582

Igen, igazad van, a tò, / tavak/  mindenkiè! Èn könnyebb helyzetben vagyok mintVau, mert nagyrèszt szlalom cuccal Gàrdonyozok amivel haladò  ; ) surferkènt semmi keresnivalòm nincs az oviban!  De freestile ozni ott lehet csak igazàn, /de ezt Te is tudod/! Kite os szèl  a nagytisztàson is fùj, csak ott NEM LÀTJÀK EGYMÀS MANŐVEREIT ILL. A PARTON BÀMÈSZKODÒK IS KIMARADNAK A SZÈP, ÜGYES  KITE OS  SRÀCOK PRODUKCIÒIBÒL!  :))   Akkor döntsük el! Magunk örömère sportolunk, vagy a parton bàmèszkodòkèra?! Mert az utobbi esetben a cirkuszban a helyünk!  

Előzmény: Blind Rider (31580)
backloop Creative Commons License 2017.05.10 0 0 31581

4.6 al 3ig nagyon jo lehetett menni,nekem a szezon legjobb körülmenyei voltak,mind 

hullam,mind szel szempontjabol.Freestyle Mekka volt.

Nem ismertelek meg a molon igy civilben,csak mikor mar integettel.

Na akkor ott küzdelem volt.Ha nem latom azt a szörföst aki a nadstol eny-i iranyba egszen a tulso partig ment es nem megyek utana,akkor elesek egy bonusz egy oratol.Nagyon rendezett hullamokkal es szellel.Erdekes volt.

...aztan jöttek a windstopperek :)

Előzmény: Kilmer Petty (31570)
Blind Rider Creative Commons License 2017.05.10 0 0 31580

Sajnos ez fordítva is elsülhet, mert bár a kiteos "gyengébb", hiszen nem veszi körbe haladás közben egy árboc-deszka-bum-vitorla védőpajzs, de az ernyője és a zsinórok avatatlan kezekben még veszélyesebb "fegyvernek" bizonyulhatnak, mint egy száguldó windsurf. 

 

Láttál már kitezsinór által levágott emberi húsdarabot? Vagy lezuhanó ernyő által "kiütött" szörföst? Én igen. Az sem volt épp szép látvány.

 

Vigyázni kell egymásra, mindkét sport esetében veszélyes aki kezdő vagy túlzottan magabiztos, de a kite nagyobb hatósugárban tud bajt okozni. Ezért a legjobb megoldás, ha kerülitek a túlnépesedett szpotokat, mert nem sokat segít a sérülésen vagy a szakadt / törött cuccon az utólagos bocsánatkérése a kezdő kiteosnak, hogy ő isten bizony nem akart senkit sem bántani.

 

Ez a Vau által írt "vendég" dolog pedig nekem fura. Szerintem mindannyian, szörfösök és kiteosok is a tó vendégei vagyunk, tisztelettel tartozunk egymás és a természet iránt. Nem lehet azt kijelenteni, hogy ez a szpot a miénk, te pedig csak vendég vagy (függetlenül attól, hogy melyik "faj" használta korábban, nincs rá előjoga senkinek). Ugyanilyen parttalan acsarkodás volt anno a snowboard megjelenésével minden sízőnél a "tönkreteszik a pályát" érvelés, és hogy menjenek máshova.

 

 

Előzmény: Steve 01 (31577)
qrzor Creative Commons License 2017.05.10 0 0 31579
Előzmény: Steve 01 (31577)
Kirali12 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 31578

köszi Doki! :)

Előzmény: slajder (31575)
Steve 01 Creative Commons License 2017.05.10 0 0 31577

Vau ùr! Mint tudjuk, a kite os 1 invazìv faj!  Mindenhol ott van, mint a rovar!  Nem szabad bàntani, alapjàban nem kàrtèkony lèny! Ami viszont fontos, hogy Ő a gyengèbb!  A gyengèket pedig òvni, vèdeni kell..  Làttàl màr kite ost ütközni surferrel?! Èn igen...  CSÚNYA VOLT!!  Sòstò, vèrző orr, sàntikàlàs, fàtyolos szemek!  A surfos arcàn rèmület..  Tehàt isten òvja a kite sokat Gàrdonyban az oviban a kezdő, de siklani màr tudò enyhèn retardàlt lelkes surfosoktol, mert nagy kàrt fognak tenni nyàron a kite os popullàciòban, ès a fürdőzőkben is!   :))

Előzmény: vau1111 (31576)
vau1111 Creative Commons License 2017.05.09 0 0 31576

A mai Gárdony megérdemel egy említést.

 

De kezdjük megint fanyalgással :), merthogy a meteorológia továbbra sincs a topon. Leérkezve idén már negyedszer realizáltam, hogy NINCS olyan, hogy szlalomos szél, de persze a freestyle cucc otthon maradt. A 4.8 sokkal többet lett volna jó, mint tegnap, szerintem azzal is rommá szörföztem volna magam (az óvodában!).

 

Így maradt a szlalom, de azzal ki a nagytisztásra, és fel Sukoróhoz. Kreuz technika tovább javul, lábfej picit előreforgat, váll teljesen előrefordul, bumkéz trapézkötélhez közvetlenül, vitorla hátra, és nyílegyenesen lehet felfelé menni, ezzel a kis szkeggel is, feltéve hogy van elég szél. Még van egy olyan sejtésem, hogy hatékonyabb a kreuz, ha rendesen a deszka fölött bírok maradni, és nem nagyon lógok ki oldalra, de ez még tesztelést igényel. Állítólag a tegnapi szél jobb volt, kevesebb volt benne a luk. Nekem ez végre egyenletesnek tűnt, bár többször felmerült bennem a kétely, hogy lesz-e elég szél  vissza lejutni. Lett, néha kegyetlenül ráfújt, de többnyire inkább kényelmes volt. Még naplementekor is volt aki 7-essel ment, de addigra hideg is lett.

 

Csütörtök még elég kétesélyes, de remélem meglesz a DNY-i Gárdonyban is.

slajder Creative Commons License 2017.05.09 0 0 31575

Tavaly szörföztek ott sokan...

Előzmény: Kirali12 (31574)
Kirali12 Creative Commons License 2017.05.09 0 0 31574

lesz valaki juliusban Prasson?

 

Blind Rider Creative Commons License 2017.05.09 0 0 31573

Vau, sajnos neked kell belátni, hogy Gárdony tömegspot, és a windsurfösök száma stagnál (vagy fogy), a kiteosoké pedig egyre nő. Ez szükségszerűen ahhoz vezet, hogy túlnépesednek a Gárdonyhoz hasonló, Pestről könnyen elérhető helyek. Egy kiteos sem fog a szörfösök iránt érzett empátiából máshova menni, ha neki egyszer itt jó - az emberek sokkal önzőbbek ennél. Akkor mennek majd máshova, ha egymást is zavarják, és megunják az állandó összegabalyodást, vagy hogy nem tudnak ugrani egymástól vagy a szörfösöktől. 

 

Jobban jársz, ha lejössz Balcsira (tudom, több benya), vagy kimész a nagytisztásra, mert a nyári időszakban az óvoda Praso síkvíz betegségben szenved tömeg szempontból, csak itt még a minősíthetelen szél is párosul mellé. Nem tudom mit vársz egy 2 méteres nádas fal mögötti vízfelülettől, ahol az amúgy is pöffös szél még turbulensebb lesz a nádas szélárnyékától. Nem is értem, miért szivatod ott magad freestyle cuccal.

 

Nem rosszból mondom, ne érts félre, de azon a helyen a körülmények soha nem lesznek igazán jók sajnos - főleg hogy egyre jobban túlnépesedik. Mondom ezt windsurfösként és kiteosként is, belelátok mindkét sport nehézségeibe, és sajnos az a szpot tényleg jobb kiteozni - mivel a szél fenn az ernyőnek nem annyira pöffös, mint a nádfal által zavart vízfelszíni szél a vitorláknak.

Előzmény: vau1111 (31569)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!