(Ja igen, persze, amit janijani írt, azt is fontold meg, egészséges növényről szedj, nagyon figyelj a vírusokra. Minél később szedsz, a fertőzöttség esélye annál nagyobb, ilyen szempontból a korábbi szedés jobb. Én csak a genetikai eshetőségre gondoltam.)
Szerintem nincs, a legszebb, legfinomabb termésből szedj. Ja, és bár a paradicsom önbeporzó és a kereszteződés esélye kicsi, azért a zöldségtermesztők kézikönyvének izolációs távolság ajánlását (4 m) érdemes megtartani azon fajták közt, amelyekből magot akarsz fogni.
Szerintem inkább az elejéből szedj magot de ne a legelsőket mert amikor ezek porzódtak akkor még kevés a virág, előfordulhat a tökéletlen beporzódás miatt csiraképtelen mag. Az utolsók meg fertőzöttek lehetnek, őszre a leggondosabb kezelés ellenére is eléri ilyen-olyan betegség a paradicsomot.
Meg tudnátok mondani, hogy mi okozza a paradicsom levelének kanalasodását?
A probléma csak a fölsö leveleken jelentkezik; egyéb tünet , kártevö nem látható; szép zöld a levél. A növények cserépben élnek a balkonon, esö nem éri öket, viszont itt elég hideg van.
Schott paradicsom fura. Hetente kb. 30-40 centit nő, ilyen iramban tényleg kinőheti a négy métert. A bogyói viszont elég lassan fejlődnek. Tőle pár méterre a Lugas F1-en más lassan a végleges méretet érik el az első termések.
A második ötlet tényleg lehet gond nálam is. Annyira elburjánzott, hogy eléggé megmetszettem. Azért figyeltem rá, hogy maradjanak takarólevelek is. Az alsó leveleket csak módjával, fokozatosan távolítottam el kb. 50 cm magasságig. Már nem emlékszem pontosan, de szerintem ez a pöndörödés a kacsolástól függetlenül is megvolt.
Néhány hozzászólással ezelőtt volt szó a levél pöndörödéséről. Nálam is hasonló a helyzet, de nem tudom eldönteni, hogy tartáshiba, vagy egyéb oka van. Tippem szerint inkább túltápláltam/öntöztem.
A paradicsom tartalmaz egy csírásodást gátló anyagot. Ezért nem csírázik ki a bogyóban.
Ez az anyag lebomlik, ha a magokat is tartalmazó paradicsomrészeket 2 - 4 napig vízzel kb. a duplájára hígítva tárolod, és utána szűröd ki a magokat. ( Rendszeresen kicsit penészes lesz ilyenkor. Én egy tea szűrőt használok erre a célra. És folyóvíz alatt rendesen leöblítem.)
Ha ezt nem csinálod meg, akkor vontatottabban kelnek a magok.
Egyszerű dolog a magfogás: kiválasztasz egy jó érett paradicsomot (ha nem elég érett pl piaci vagy áruházi érlelni kell, amikor jól megpuhul akkor elég érett), a magját kipiszkálod, nagyjából megmosod. Egy papírra ráírod a fajtáját és a dátumot és egymástól 1 cm-re rárakod a magokat, hagyod rászáradni. Szobahőmérsékleten lehet tárolni, kb 5 évig csiraképes. Vetéskor meg lehet szórni valami gombaölő szerrel, pl Dithane. Vagy még jobb a Trifender, ez egy jó gomba ami a káros gombákat megöli. Ezzel együtt természetesen nem szabad más gombaölő szereket használni.
Üdv, Hiába turkálok napok óta, nem tudom beazonosítani, hogy mi a baj a növényekkel.
Már vettem Championt is, meg Dithane M45 -öt, de még egyiket sem használtam, mert nem akarok butaságot csinálni. az is lehet, hogy több fajta betegség is van. Egyelőre lecsípem a beteg leveleket, de ez csak időhúzás. Kérek egy kis (nagy :)) segítséget hozzáértőktől, köszönöm,:csedeg
nagyszerű, köszönöm, mindenképpen kipróbálom. Bár nálam nem szokott repedni a pari, csak a levele betegszik, viszont így is terem fagyokig. Gyümölcsös ládával az utolsó és félérett termést a lakásban érlelem már be. Egyedül tavaly a monszun eső miatt ment minden tönkre túl korán.
Eddig soha nem permeteztem, idén Cuproxat-ot használok 7-10 naponta. Ilyenkor van benne kicsi wolldünger is. :) Vénségemre csak belejövök, hála a sok segítségnek amit itt a fórumban kapok.
Fajta választás: 2 balkon pari, Vilma magról, 2 pedig a piacon rábökéssel választott palánta, valami erős szárú, nem nagyra növő. Szóval ez tényleg szerencse.
Föld: egyszerű virágföld a virágboltból. Gondolom ez is szerencse.
Körülmények: ha egy panel erkélye jó körülménynek számít, akkor oké. Bár az is igaz, hogy a több napig tartó forróságban sárga vászonlepedőt feszítettem felettük, hogy ne érje őket a tűző nap ami 11-ig odasüt.
Ápolás: :))) ha látná a szomszédom, hogy naponta 2-szer rájuk nézek és megdicsérem őket, éppen csak nem dúdolok nekik, biztos elmebajosnak nézne. Bár lehet, hogy így is sejt valamit, mert a múltkor furán nézett rám a liftben :)
Öntözni pedig nagy kánikulában 2 naponta - szigorúan este és a földre -, egyébként pedig 3 naponta.
Érdemes Trifendert használni. Nálam mindig nagyon magas volt a fertőzési nyomás, szinte minden évben szenvedtem a fitoftórával. Aztán elkezdtem használni a Trifendert, és július közepéig csak egy-két rezes permettel vagyok el, de úgy, hogy ha az alsó leveleken látszik is valami rendellenes, az is inkább atka, azokat atkaölővel vagy kénnel+nyári olajjal lehet gyilkolni. Július közepén (két hónappal az első, ültetéskori kezelés után) megismétlem a Trifenderes belocsolást.(A Trifender kb. két hónapig hat.) Akkortól már jobban kell permetezni is, de még mindig nem olyan sűrűn.
A Tescoban veszem minden évben a magot,nekem a tanyán ez az egy fajta bírja gondozás nélkül.Ha esik kap vizet ha nem nem nincs vele különösebb probléma.Sok fajta nem bírta locsolás nélkül,illetve tavaly a sok esőzés ellenére ez volt az egyetlen ami nem repedt.