Keresés

Részletes keresés

kod1111 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 5976
Sziasztok!
Most kaptam egy Testo 327 műszert, hogy dolgozzak vele. Valaki esetleg ismeri, jártas a kezelésében, van-e valami hibája amire oda kell figyelni, mennyire egyszerű kezelni.
siokemeny Creative Commons License 2009.12.03 0 0 5975
Nem is kell tudniuk róla, semmi közük hozzá. Kizárólag csak az építési hatóságra tartozik.
Előzmény: Törölt nick (5974)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.03 0 0 5974
Köszönöm! Időközben felhívtam a fővárosi kéményseprőket, ott meg azt mondták, nem adnak ki erre engedélyt...
Előzmény: siokemeny (5971)
KalásziM Creative Commons License 2009.12.03 0 0 5973

  Látom figyelemmel kiséred t.társunk kálváriáját.

  Majd 850 eft -os munka, szakember szakember hátán,  a felelőség mégis elsikkad.

  Azért az a gázos mérnök, vagy valami épület gépész a fő ludas. Neki kellett volna a fő folyamatokat meghatározni.

 A tervezés nem csak rajz készítésből áll és nem csak számolgatásból.

Előzmény: siokemeny (5970)
siokemeny Creative Commons License 2009.12.03 0 0 5972
Egy 10 méter magas 14x14-es belvilágú kéménynek még egy 15-ös füstcsövű kazánt is bírnia kell minden zokszó nélkül. Bőven elég az egyik kürtő.
Előzmény: B.tibor1 (5967)
siokemeny Creative Commons License 2009.12.03 0 0 5971
Mivel meglévő épületről van szó, mehet a parapettes turbó kivezetés, de csak akkor, ha a kivezetéstől mért 10 méteres távolságon belül nincs szomszédos épület.
Előzmény: Törölt nick (5964)
siokemeny Creative Commons License 2009.12.03 0 0 5970
A flexi csövet nem is említetted. Akkor itt a baj. A felületi érdessége, ami a kéményméretezésnél fontos szempont, kb a duplája, mint a merevfalúnak. Ilyen hosszon sokkal nagyobb az áramlási ellenállása a kéménynek a flexinél, mint merevfalúnál.
Előzmény: hazitunder (5943)
siokemeny Creative Commons License 2009.12.03 0 0 5969
Üdv!

Lényeges különbségek vannak minőségben. Még a Lei.. samottcsövének is olyan a vízáteresztő képessége, hogy simán eláztathatja a koromzsák körüli részt, hát még a Mont.. . Nézd meg közelebbről mindegyiket, és Te is el tudod dönteni, hogy melyiket válaszd. Kb olyan, mintha egy műanyag, sorjás matchboxot hasonlítanánk össze egy fém kismodellel.
Előzmény: maariosz (5950)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.02 0 0 5968
Köszönöm! A parapetes kivezetésről tudnál mondani valamit?
Előzmény: Törölt nick (5966)
B.tibor1 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 5967
Sziasztok ! Lehet, hogy hosszú lesz a hozzászólás de segítséget szeretnék kérni és ehhez úgy gondolom aki válaszol rá ismernie kell a pontos helyzetet.
Egy kétszintes társasház kéményéről van szó. A kémény kb. 10 m. magas. A kémény még cserépkályhafűtésre készült 30 éve, egy kéményen belül négy kisebb kéményre van elosztva, ha jól emlékszek fél tégla * fél tégla a mérete. Lakónként így két-két kis kémény van. 15 éve már, hogy mindkét szinten központifűtés lett kialakítva és ebbe a kéménybe lett bekötve a kazán. A cserépkályhák lebontásra kerültek. Nálunk a központifűtésszerelő tanácsára a kéményt a tisztítóaknán keresztül átüttöem - kiszedtem 3 vagy 4 sor téglát egésszen a kazánbekötésig és így a két kis fél*feles kéménylukból egy nagyobb kürtőjű kémény lett. A kémény sosem volt tökéletes a szén pl. nagyon nehezen égett a kazánban, de a fatüzeléssel egészen idáig soha nem volt gond. Azt tudni kell, hogy a kéményseprő csak hébe korba ment fel a tetőre kéményt tisztítani, - a pénzt azért elvette-. Az idei fűtési szezonnak már nem akartam nekimenni úgy hogy nem győződök meg a kémény átjárhatóságáról és felmentem kitisztítani a kéményt. Nagyon kormos volt 4 vagy öt tíz literes vedér korom jött ki belőlle, de a legszörnyűbb, hogy az egyik kéményluk teljesen be volt tömődve korommal. Alig tudtam a felső tisztítónyíláson keresztül egy kis spájszerrel kiütni. A dugó lehetett kb. 30 cm hosszú. Az hogy mióta működött így a kémény nem tudom mert a kéményseprő tavaly állítólag seperte. Ha seperte viszont nem értem miért nem vette észre, hogy az egyik kéménytisztító ajtó nincs meg és korom a tetőtérbe távozhat. Ennek ellenére tavaly még nem is volt vele különösebb gond. Fával fűtünk már nagyon régóta.
Viszont az idei fűtési szezon egy katasztrófa. Csak sínylődik a kazánban a száraz fa, míg nem ég a kazánban vagy tíz percig a tűz minden kazánajtónyitásra kiömlik a füst. Szóval soha ilyet nem tapasztaltunk. Nem tudjuk hogy mitévők legyünk ? Mert a kémény most tényleg szép tiszta, le is tükröztem. Vajjon az lehet a baj, hogy a két egybenyitott kürtő most lett először igazán kitakarítva és ahelyett, hogy dupla torkon több füst tudna távozni ehelyett lecsökken a huzat ? Érdemes lenne vajjon megpróbálni és eltömni ideiglenesen az egyik járatot valami nem éghető anyaggal és úgy megpróbálni ? Így fél tégla*fél tégla méretű járat maradna csak. Azt tudni kell, hogy egy nagyon kis teljesítményű kazán üzemel nálunk. A lakás is csak 58 M2.
Ha valaki tud tanácsot adni nagyon megköszönném. A kéményseprő vállalatnak még nem jeleztem a problémát, mert eddig sem nagyon voltak azok akik megérik a pénzüket. Vagy dehogynem, megérik ők a pénzüket :).
Elnézést kérek a hosszú hozzászólásért.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.02 0 0 5964
Kedves szakértők!

Veszünk egy régi házat, a kémények a padlástérben ferdék, kiütött a téglákon a korom, vissza kell őket bontani. Kérdésem, hogy érdemes téglából visszaépíteni, vagy elég egy hőszigetelt acélcső?

Az is lehet, hogy csak az egyik kéményt használnánk (fatüzeléshez), amennyiben oldalra (parapettel) ki lehet vezetni a gázkazán füstjét. Azt hallottam, változtak a szabályok a fali kivezetéssel, lehet-e ilyet még beépíteni?

Köszönöm előre is!
Evehid Creative Commons License 2009.12.02 0 0 5963

Sziasztok!

 

Egy ideje olvasgatom a topicot, és szeretnék segítséget kérni néhány kérdésben. A házunk egyik fele vályog, ennek a teherhordó válaszfalában van egy 53 éves, kisméretű kéménytéglából épült 14x14-es kémény. A lakatlan padlástérben vastag, rendesen megerősített vakolattal, a tetőn kívüli rész úgy tizenegy-két éve újra lett falazva fagyálló sötétvörös téglából (asszem, erről írtátok vhol, hogy burkolótégla a neve). Tisztítónyílása van egy a lakószinten a koromzsáknál, és egy fenn a padláson.  A teljes magassága szvsz 7 m, vagy annál is több.

 

A födém eredetileg fagerendás borított-sarazott deszka, ami alulról kapott 5 cm kőzetgyapotot, felülről még 15-öt. A látszó mennyezet lambéria. Egy 6 kW-os Kamino nosztalgia kandallókályha van rákötve a kéményre. Kb. 50 m2-en fő fűtésként használjuk. Naponta jelenleg kábé 5 órát üzemel, de nagy hidegben sem kell napi kettőnél többször begyújtani, legyen mondjuk 12 óra üzemidő extrém hidegben. Több éve száradó fát (akác, gyümölcs, fenyő, ez utóbbiban van olyan, ami 10 éve lett kivágva) és késő este egy-egy keményfa brikettet használunk.

 

A kályha szobája dupla szélességű boltívvel egyben van a bővítésben lévő nappali-konyha-étkezővel, ezt is fűti. Gáztűzhely van, amihez ragaszkodom. Elszívó nincs, és nem is vagyok hajlandó 60-70 ezret adni egy olyanért, ami már ki is néz vhogy, cserébe viszont takaríthatatlan az olajos gőz miatt, és eggyel több zajforrás, meg zabálja az áramot. (Ez azért gond, mert az okos villanyszerelő egy 16 amperes biztosítékra rakta a teljes hozzáépítést, hiába ugattam neki, hogy bontsa kétfelé, és van benne egy kis szoba, aminek a fűtése elektromos, összesen 800 W teljesítménnyel. Persze nem megy egész nap.)

Használatbavételit a hozzáépítésre 4 éve kaptunk. Akkor nem volt semmi gond.

 

Kérdésem, hogy ha lesz kéményellenőrzés, esetleg tisztítás, a Pest megyei seprő mennyire köthet bele ebbe a rendszerbe? A másik kérdés, hogy ha van a padláson is tisztítónyílás, akkor kell-e tetőkibúvó? Remélem, hogy nem... 4 éve építtettük a bővítést és az új tetőt, és mindenféle bontással-kosszal-építkezéssel torkig vagyunk. (Mostanában fejezzük be... talán.) 

 

Ja igen, légbeejtő, ablakba épített szellőző stb. nincs, és semmi kedvünk a nem kevés befektetéssel elért jó hőszigetelést, alacsony fűtési igényt lerontani ilyenekkel. Van viszont egy külső levegőt beszívó légkollektor, amit szellőztetésre és fűtésrásegítésre szereltünk fel az idén. Elfogadják-e, hogy friss levegő utánpótlást ez is ad rendszeresen? A konyhának is, meg a kályha légterének is. Plusz a kályha duplaüveges bejárati ajtós térben áll, de az ajtóban bemart gumi szigetelés nincs. Érezni is, hogy ott jön be külső levegő. Működni nagyon jól működik az egész, de vajon le is nyelik?

Előre is köszi a válaszokat.

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5962
Egy melléképületbe lesz beépítve a házon kívül. Olvasom lentebb, hogy le is kell szigetelni.
Előzmény: nagy ivó (5955)
majkel Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5961

szia, nekem egy schiedel sr160 -as kéményem van

a kondenz leeresztő nem lett rajta bekötve sehova, mert a kémény építő nem tette meg én meg azt sem tudtam, h kell ilyesmi egyáltalán

szóval, még az építkezés végén észrevettem, h a kondenz kivezető lyukon kifolyt a víz a zsír új parkettára

addig nem is gondoltam volna, h esőtől ilyen mennyiségű víz kerülhet kéménybe

oké, ledugóztam a lyukat

 majd elkezdtem decemberben jó vizes fával tüzelni

egyszer csak látom, h a dugó mellett megjelent egy barna folt

kinyitottam az alsó tisztítóajtót és majd hanyat estem a látványtól, mert kb 2l víz volt a koromzsákban

kimeregettem belőle, majd pár nappal késöbb (persze karácsony volt) kialakítottam rézcsőből meg egy 3,8" csapból egy vízleeresztőt

ezt fatüzelés esetén NAPONTA 2x leürítem

változó, h mennyi víz gyűlik össze benne, de mindíg van

nálad ez az ürítés elmaradt és a kátránylé, szvsz átszivárgott a koromzsák feltetti első samottcső illesztésnél

ettől elázott szép lassan a kémyány egész alja

ezen már csak a "csákány" segít sajnos

le kell bontani a vakolatot amennyire lehet, kiszárítani a falat és újra vakolni azt a részt

még a vakolást is több vékony rétegben végezném, h ne oldódjon bele az alatta lévő bediffundálódott kétránylé

 

a kémény vízleeresztését pedig meg kell oldani

nekem is lakótérben van, próbálom figyelelmesen kezelni, mert az első eset után ez a kép jelent meg lelki szemeim elött, amit Te lefényképeztél

Előzmény: bossery (5948)
bossery Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5960
Ja így már tudom mi ez, megnéztem pár ezres tétel...tényleg, miért nem fért bele...

Előtte tégla kéményem volt, savállóval bélelve, csak átépítettük a házat+tetőtér és emiatt lett ez....eddig jó volt, jó pár nagy esőt kibírt, hogy miért most adta meg magát, azért az jó kérdés...mondjuk ez majd tartalék kéménnyé fokozódik le, majd lesz még egy a vízteres kandallónak a ház másik részén, de az még arrébb van....
Előzmény: nagy ivó (5957)
szbalogh Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5959
Ezért jó a téglakémény, az felszívja :))))
Előzmény: bossery (5945)
bord30 Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5958
Egy "sapka" a kéménycső fölött kb. 15 centimétérrel ami nagyobb a a cső átmérőjénél,de extrém esetben abba is bele tudja fújni a szél a csapadékot,igaz kerámia béléscső fel tudja szívni, savállón hamarabb végigfolyik a belső falon.
Előzmény: bossery (5956)
nagy ivó Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5957
Sajnos a több 100 ezres kémények árába nem fér bele a gyártóknak a tárcsa, amivel esetleg megúszhattad volna az egészet.
Ez a tárcsa a torkolati kúp felett van, kicsivel nagyobb lemez mint a cső átmérő és 3-4 lemezzel van megoldva a csőtől a távtartás..
Ha nem tudod elvezetni, gyakran ki kell itatni a nedvességet a kondenzedényből.
Előzmény: bossery (5956)
bossery Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5956
Utólagos építés, eddig nem tudtam megoldani az elvezetést, és egyenlőre még most sem, bár át lett csövezve a ház és a kéménytől kb 1 m-re megy el az új csatorna....
NEm ismerem ezt a tárcsát, hogyan néz ki?
Előzmény: nagy ivó (5954)
nagy ivó Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5955
Szívesen, de az a pince szintre nem igaz, mert ott általában a teherhordó réteg a talajszint. Legalább 70-80 cm a mélysége,
Előzmény: Törölt nick (5953)
nagy ivó Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5954
Ha le van dugózva akkor ne csodálkozz, itt lehet a gond.
A kondenzedény befogadó képessége minimális és ha hibás a tömítettség a kondenz edény és az ajtóscsonk között akkor ott kiszivároghat a lé, aminek a csövön kellene távozni, hiszen azért van ott.
Új építésnél bekötik a lefolyó rendszerbe, utólagos építésnél marad az egyedi megoldás a kondenzvíz elvezetésére.
Tegyél fel Meidlinger tárcsát, így kizárhatod az esővíz kéménybe jutását.
Előzmény: bossery (5952)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5953
Köszönöm a választ.
Előzmény: nagy ivó (5944)
bossery Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5952
Le van dugózvaa kondenzvízkivezető, mert lakótérben van, ha kinyitom, onnan is kátrányos lé folyik ki. Elemek tuti jól lettek berakva, hiszen nútolt, csak egyféleképpen lehetett
8kw-os Ohra vegyestüzelésűm van évek óta ezt használjuk, kályha 120-as, kijövő cső 130-as, kémény meg 14-es, és minden csatlakozás bővítőgyűrűvel lett megoldva...bekötésnél tavaly volt egy kis kicsorgás a falra, de aztán körbetekertem szalaggal, azóta hibátlan
Előzmény: nagy ivó (5951)
nagy ivó Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5951
Ha a kondenzvíz kivezető nincs ledugózva, tiszta és mégsem ott folyik ki a lé akkor vagy eltörött egy elem vagy fordítva lett beépítve.
Milyen a fűtőberendezésed, mert volt, hogy a vegyeskazán elrepesztette a bekötő elemet.
Előzmény: bossery (5945)
maariosz Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5950

Üdv Siókémény! Van tapasztalatod esetleg infód a P-D R  samott kéménybéléscső rendszerről  és Montel köpenyelemekről?Árban jobbnak tűnnek mint a versenytársak(SCH-LEI)  de MINŐSÉGBEN? Ha valaki másnak van esetleg tapasztalata vagy véleménye vagy infója előre is köszönöm ha megosztja a fórumon velünk.Köszönöm üdv

Előzmény: siokemeny (5932)
bord30 Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5949
Szerelt kéményt építek,a gerinc a padlótól 3,1 méterre van :((((.Szerintetek mennyivel lógjon túl rajta,hogy huzatom is legyen és esztétikailag is elfogadható legyen?
bossery Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5948
Nincs rajta fedés, csak a gyári kúp....iszonyat ronda, ennél is rondább volt, csak próbáltuk lemosni hipóval...
De eddig is volt nagy esőzés és mégsem ázott át....biztos, hogy a cső aljában lévő kormot áztatja a benne lévő összegyűlt víz és a samott béléscső valahol átengedi, felázik a betonköpeny...
csak kérdés, mit lehet ezzel kezdeni és érdemes e a gyártót cseszegetnem, hiszen garanciális....
Előzmény: Törölt nick (5947)
bossery Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5946
JA és még annyi, hogy lett neki új betonalap is csinálva, leszigetelve ahogy kell, tehát nem alulról szívja fel a talajnedvességet....
Előzmény: bossery (5945)
bossery Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5945
Sziasztok!

Alábbi problémám lett az elmúlt hetekben:


Pont 1 éve vettünk egy Leier LK típusú kéményt, amit előírásszerűen fel is építettünk a kőművessel, és tökéletesen működött tavaly télen.
Idén még nem használtuk, mert meleg van és a múltkori nagy esők után erős kátrányszag majd szépe lassan elkezdett nőni a kátrányos folt....kipucoltam, alig volt benne 10 cm-nyi korom, a leeresztőjén viszont alig jött ki vmi kátrányos víz...a folt azóta is szép lassan nő, azóta párszor használtuk.
Beszéltem telefonon a Leier képviselőjével, aki igazából próbálta arra fogni, hogy biztos rosszul raktuk össze, pedig nem, hiszen nyáron is voltak nagy esők, akkor miért nem jött elő, és tavaly egész télen ment, minden gond nélkül.
Mit lehet ilyenkor tenni?
nagy ivó Creative Commons License 2009.12.01 0 0 5944
A mélysége a teherhordó talaj, 80x80-as
Előzmény: Törölt nick (5941)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!