A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én csak annyit mondtam, hogy "alu, a rosszabbik fajtából". Nem azt mondtam, hogy ez baj vagy sem. A rosszabbik fajtát úgy értem, hogy az enyémet hanszáltam vettem, mert már új nem volt a régiből, és eléggé rohad az alja belül. Ha lecsiszolom, egy darabig jó, de hamar újra csúnya lesz.
Teljesen alu a Brikka, de semmi bizonyíték nincs rá, hogy ebben a felhasználásban károsítaná az egészséget. A kávépogácsa természetes szűrő. Ha káros lenne, akkor Olaszország (ahol nem pont Brikkát, de jellemzően alu kotyogóst a többség használ minden reggel) bizonyára rajta lenne ezen a listán!
"The top ten countries who are most affected by Alzheimer's include (in the correct order of highest rate): Finland, United States, Canada, Iceland, Sweden, Switzerland, Norway, Denmark, Netherlands, and Belgium."
Szerintem lassan lemondok erről a projektről. Ez már nekem nem fér bele ár-érték arányban, hogy ennyit áldozzak rá és még utána elkezdjem tunningolni a gépet. Egyébként sem értem, hogy ilyen összegnél nem fér bele a költségvetésbe az, hogy öntött alumínium helyett rézből csináljuk a kazánt és a szelepeket stb. Az éttermek és vendéglátó helyekről kitiltották az alut mert az maga a méreg, itt meg forró vízzel és gőzzel lúgozzuk ki és utána kávét készítünk belőle. Akkor már lehet inkább a saválló Brikka.
Csak majdnem! Az opv más. Nem réz, hanem a filléres és nem állítható műanyag, mint az újabb
Baby és a 2015-2018 közötti Classic modellekben. Nagy teherbírású teflon cső helyett a pumpától a kazánig silány gumicső megy , szintén mint aZ újabb Baby és a 2015-2018 közötti Classic modellekben.
Ezen kívül 20 p tétlenség után - pont amire rendesen bemelegszik - kikapcsol. Ezek egyébként kb. 15-20e ftból orvosolhatóak.
Félreértés ne essék, nem lebeszélni akarlak az automatáról. A gépeken alap esetben állítani lehet a töltet mennyiségét, a hőmérsékletet és az őrlési finomságot. Ezekkel érdemes játszani. Mivel az őrlési finomságot már próbáltad, marad a másik kettő. Ha savanyú a kávé akkor emeld a hőmérsékletet. Ha nincs elég teste akkor vedd rövidebbre a lefolyást, vagy / és emeld a töltet mennyiségét.
Ez szerintem kicsit régi, azóta szerencsére sok jó magyar pörkölő is megjelent a piacon. Nem 4000 Ft ezekből egy kiló, de érezni fogod a különbséget valószínű az automatában is.
Ittam viszonylag sok főzőből készült kàvét :kotyogó , karos , illetve automata főzőkből : Saeco , Delonghi,Philips ,màsik típusú melitta ,kàvézókban is dràga gépekből , illetve sok céges automatàból.
Nem vagyok vàlogatós különösebben , és pàrom sem , de ez szinte ihatatlan volt.
Azt én is sejtettem ,hogy egy középszintű ,esetleg viszonylag jó kàvét lehet inni automatàból ,többet nem is vàrtam tőle.
Így igaz,ahogy az őrlés finomsàgán àllítottam ,egyből sokkal jobb lett a kàvém.
Sajnos mindig sietek ,készenlétben kell lennem munkàm miatt , nem szeretek pepecselni reggel ,vagy napközben a kàvéfőzéssel ,megiszom ,aztàn megyek a dolgomra.
Nekem úgy tűnik, hogy itt senkinek nem esett le, hogy a gép amit vettél egy automata. Mivel hasonlítod össze az eredményt? A konkrét gépet nem ismerem, de ha kávézói, vagy akár csak egy jó kotyogói minőséget vársz ezektől akkor sajnos csalódni fogsz. Ha találsz valakit aki be tudja állítani az őrlőjét, hogy finomabbra őröljön, akkor jelentősen javítható a kávé minősége egyébként.
Na ma már volt egy kis előrelépés , az őrlési finomsàgot àllítottam maxra ,és dallmayr espresso intenso-val màr elég jó a kàvé , ha így marad ,akkor màr elégedettek leszünk vele :)
Tudom, igen kicsi az esély rá, de esetleg nem tervez valaki venni új Gaggai Classicot? Csomagban olcsóbban árulják, engem az őrlő érdekelne. Biztos ki tudnánk matekozni, hogy mindenki jól járjon. Többféle szín is van...
(Ami az én karos gépem, a Zerowatt gyártója is áttette a későbbi modellek gyártását Spanyolországba, ami Európa Kínája volt egy darabig, verhetetlenül olcsó összeszerelőhely. Elég hamar véget ért ez a szakaszuk.)
Végül a Solist választottam. A kar nyomásfokozó nélküli, nem tudom, kivették-e belőle, az eredeti tulaj szerint gyárilag, ami ellentmond a Coffeegeeken olvasott reviewnak. Az lenne a kérdésem, hogy hol tudnék hozzá szimpla szűrőt venni? (Csak egy duplát kaptam hozzá.) Illetve az nem baj-e, hogy jön föl a krómozás egy helyen? Esetleg új kart hol tudok venni/milyen kell hozzá?