Öt nap után így vártak a paradicsomok (egy L alakú balkon láda rendszer 15 tövéből kb 5) Öt napja adtam nekik másodszor Dithan M45-öt, de úgy tűnik nem sokat használt. A paradicsomok pedig folyamatosan érnek
Mit javasoltok, hogy ne vigye el megint az egészet a vész?
Mint tudjuk nincs ingyen ebéd. A férfi ember számára, különösen egy bizonyos koron túl a paradicsom legfontosabb alkotórésze a likopin. Valamit - valamiért! :)
Igen, ez igaz a likopinra,hőhatására a sejtfal elbomlik és vízkedvelő likopin hasznosulása javul, de van paradicsomban van még kb. 20 összetevő amelyeknek inkább a kíméletes hőhatás tesz jót.
...a sok vízgőzzel még el is távoznak az értékes anyagok)...
Nem szoktam sűrűre főzni a paradicsomlét, így nem távozik semmi.
A paradicsomot negyedekbe vágom, megfőzöm és utána passzírozom. A kipasszírozott levet újra felforralom és üvegekbe vagy PET palackokba töltöm. Szárazdunsztba teszem és hagyom kihülni.
A polcon állva leül az üvegekben a sűrűje, felhasználáskor ha sűrűbb paradicsomlé kell leöntjük a tetejéről a hígabb részt és megisszuk, az alján meg ott marad a sűrűje.
A PET palackba nagyon praktikus tölteni mert ha elajándékozzuk az üvegek nehezen kerülnek vissza. Úgy lehet beletölteni a forró paradicsomlét, hogy egy veder hidegvízbe kell belelógatni a palackot, ahogy töltöm bele a paradicsomlét fokozatosan engedem bele a vízbe úgy, hogy mindig egyforma magasan legyen a folyadékszint a palackon belül és kivül. Teljesen tele szoktam tölteni és a kupakjával lezárom, utána megy a szárazdunsztba.
A San Marzano egy fajtakör, nem mindegyik potyog le. Van belőle folytontermő is több, ami nekem van az nem potyogós. Bár nem vagyok megelégedve, a saját magból kelt még alig-alig hozott termést. A ZKI fajtája már biztatóbb, a rédeiek determinált San MArzanojáról pedig már írtam, eddig megszólalásig hasonlít a Roma VF-re.
Én ezt a fajtát aszalni használom, befőzésre csak ha felesleg is kerül belőle. A nagy bogyójú leves terméseket szeretem befőzni, nálam ilyen az ACE 55. A SM-ből hámozott paradocsombefőttet készítek ha befőzöm, paradicsomlével felöntve.
Az attól függ, mi a cél. Ha ívólének készül, akkor a lédús fajták jók, ha szósznak, akkor meg a magas szárazanyagtartalmúak. És persze, finom is legyen. ;)
Én ezt a fajtát (SM) nem szerettem meg mert épp megérik és le is potyog könnyen nem tartja jól a kaccsa. És ez nem elég leveses befőzni épp azok szeretik akik aszalni való fajtát keresnek.
Befőzni jó a BUZAU, Brutus F1 (nagy termések ! 40-60 deka) formásak könnyű feldolgozni.
Jé!:) Hogy néz ki június végén egy paradicsom palánta? Hol tartottad őket? Nem nőttek, nem virágzanak? Azért vizet kaptak?
Mocorog a fejemben, hogy mi történne egy szeptemberben eldugott maggal? Odáig értem, hogy lenne belőle palánta, de októberben már nem ültet ki ember parit, legalább is épeszű nem. De vajon nem virágzana, s hozna termést a szobában egy cserépben? Akár kis csenevészeket? Bepirulna? Persze vizet, meleget, fényt kapna.
Én kb 14 éve ültetek paradicsomot mindig ugyanoda, üvegházba. Földet még sose cseréltem, csak trágyát vittem be. Nem vettem észre, hogy bent különösebben betegek lennének a tövek. Tavaly tovább bírta, mint a kinti paradicsom, de mivel a magas lugasparadicsomokat ki szoktam engedni az tetőablakokon, hogy majd onnam lefelé növekedjen, nem számít igazán zárt helynek, úgyhogy oda is elért a vész.
Idén ültetés körül kapott Trifendert az üvegház is. Nem ültettem különösebben sűrűre, de valami évek óta nem látott burjánzó dzsungel van bent. Meg fogom ismételni a Trifenderes belocsolást hamarosan, és ezentúl minden évben. Most nagyon ígéretesnek látszik a paradicsom, remélem be tudnak érni.
Szervusz! Taormina001 szerint meténg féle.- Én kertemben van kis meténg nevű takaró növény, szegélyként a virágágyás egy részén. Épp ilyen a növény és a virágja is. Valószinűleg az.
Amennyi gombaölőszert már kiszórt abban a sátorban szerintem az idén már nem használhat Trifendert. Ha majd kikerülnek a növények és felásta a földet jövőre lehet Trifenderrel indulni.