Keresés

Részletes keresés

Silvan Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16189

Nálunk minden célra a sűrű lett a nyerő,így esett a választás a San Marzano-ra.

Előzmény: öreg_néne_b (16182)
Silvan Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16188

Igen, ez igaz a likopinra,hőhatására a sejtfal elbomlik és vízkedvelő likopin hasznosulása javul, de van paradicsomban van még kb. 20 összetevő amelyeknek inkább a kíméletes hőhatás tesz jót.

Előzmény: Rhéman (16186)
platz Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16187

Servusz! A likopin a szervezetnek mire hasznos? Köszönöm a választ előre is.

 

Előzmény: Rhéman (16186)
Rhéman Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16186

A paradicsom egyik legértékesebb hatóanyaga, a likopin. Melegítésre nő a mennyisége. :))

Előzmény: Silvan (16181)
janijani Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16185

...a sok vízgőzzel még el is távoznak az értékes anyagok)...

 

Nem szoktam sűrűre főzni a paradicsomlét, így nem távozik semmi.

A paradicsomot negyedekbe vágom, megfőzöm és utána passzírozom. A kipasszírozott levet újra felforralom és üvegekbe vagy PET palackokba töltöm. Szárazdunsztba teszem és hagyom kihülni.

A polcon állva leül az üvegekben a sűrűje, felhasználáskor ha sűrűbb paradicsomlé kell leöntjük a tetejéről a hígabb részt és megisszuk, az alján meg ott marad a sűrűje.

 

A PET palackba nagyon praktikus tölteni mert ha elajándékozzuk az üvegek nehezen kerülnek vissza. Úgy lehet beletölteni a forró paradicsomlét, hogy egy veder hidegvízbe kell belelógatni a palackot, ahogy töltöm bele a paradicsomlét fokozatosan engedem bele a vízbe úgy, hogy mindig egyforma magasan legyen a folyadékszint a palackon belül és kivül. Teljesen tele szoktam tölteni és a kupakjával lezárom, utána megy a szárazdunsztba.

Előzmény: Silvan (16181)
Mariska néni Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16184

Ugyan tényleg nem elég leveses befőzni, viszont ragyogóan sűrít.

Előzmény: TINTUS (16180)
eeddie Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16183

A San Marzano egy fajtakör, nem mindegyik potyog le. Van belőle folytontermő is több, ami nekem van az nem potyogós. Bár nem vagyok megelégedve, a saját magból kelt még alig-alig hozott termést. A ZKI fajtája már biztatóbb, a rédeiek determinált San MArzanojáról pedig már írtam, eddig megszólalásig hasonlít a Roma VF-re.

Én ezt a fajtát aszalni használom, befőzésre csak ha felesleg is kerül belőle. A nagy bogyójú leves terméseket szeretem befőzni, nálam ilyen az ACE 55. A SM-ből hámozott paradocsombefőttet készítek ha befőzöm, paradicsomlével felöntve.

Előzmény: TINTUS (16180)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16182

Az attól függ, mi a cél. Ha ívólének készül, akkor a lédús fajták jók, ha szósznak, akkor meg a magas szárazanyagtartalmúak. És persze, finom is legyen. ;)

Előzmény: Silvan (16181)
Silvan Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16181

Befőzésnél nem az a lényeg,hogy minél magasabb legyen a szárazanyagtartalma keveset kelljen

főzni(áram,idő megtakarítás,hőkárosodása a benne lévő anyagoknak, a sok vízgőzzel még el is távoznak az értékes anyagok).

Előzmény: TINTUS (16180)
TINTUS Creative Commons License 2015.06.29 0 0 16180

Én ezt a fajtát  (SM) nem szerettem meg mert épp megérik és le is potyog könnyen nem tartja jól a kaccsa. És ez nem elég leveses befőzni  épp azok szeretik akik aszalni való fajtát keresnek.

 

Befőzni jó a BUZAU, Brutus F1 (nagy termések ! 40-60 deka) formásak könnyű feldolgozni.

 

 

Előzmény: Silvan (16179)
Silvan Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16179

Én San Marzano-t szoktam ültetni,nagyon bevált,Lucullus típusú.

Előzmény: ESZ-361 (16172)
panaszvonal Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16178

He-he:) "olyan" termésre nem vágyom :)

Igen, lehet abban valami, hogy a téli természetes fény nem biztos hogy elég. Talán kipróbálom majd.

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (16176)
Chilio Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16177

De, már virágzik néhány! :)

 Kb.30cm-esek. Csak nagyon kevés földben vannak, már felélték.

Naponta kell locsolni, + néha tápoldat.

Előzmény: panaszvonal (16175)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16176

A fény a kulcskérdés, abból eleget nem könnyű lakásban biztosítani. Télen meg főleg.

Persze, vannak, akik lakásban termesztenek növényt, de annak nagyon más az ára. ;)

Előzmény: panaszvonal (16175)
panaszvonal Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16175

Jé!:) Hogy néz ki június végén egy paradicsom palánta? Hol tartottad őket? Nem nőttek, nem virágzanak? Azért vizet kaptak?

Mocorog a fejemben, hogy mi történne egy szeptemberben eldugott maggal? Odáig értem, hogy lenne belőle palánta, de októberben már nem ültet ki ember parit, legalább is épeszű nem. De vajon nem virágzana, s hozna termést a szobában egy cserépben? Akár kis csenevészeket? Bepirulna? Persze vizet, meleget, fényt kapna.

Előzmény: Chilio (16173)
Chilio Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16174

Ha jól emlékszem, Heinz néven is lehet néhány fajtát kapni. 

Próbálta már valaki?

Chilio Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16173

Én most Kecskemétivel próbálkozom, süritett paradicsomnak szánom.

Kecskeméti 549, vagy valami hasonló neve van. :)

 

Egy dobozban van még 8 db palántám ha érdekel... :)

(Helyhiány miatt nem tudtam kiültetni.)

Előzmény: ESZ-361 (16172)
ESZ-361 Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16172
tudtok mondani olyan paradicsomfajtát ami paradicsomlének valo? válaszokat elöre is köszönöm
eeddie Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16171

Igazad van, erre nem gondoltam.

Én kb 14 éve ültetek paradicsomot mindig ugyanoda, üvegházba. Földet még sose cseréltem, csak trágyát vittem be. Nem vettem észre, hogy bent különösebben betegek lennének a tövek. Tavaly tovább bírta, mint a kinti paradicsom, de mivel a magas lugasparadicsomokat ki szoktam engedni az tetőablakokon, hogy majd onnam lefelé növekedjen, nem számít igazán zárt helynek, úgyhogy oda is elért a vész.

Idén ültetés körül kapott Trifendert az üvegház is. Nem ültettem különösebben sűrűre, de valami évek óta nem látott burjánzó dzsungel van bent. Meg fogom ismételni a Trifenderes belocsolást hamarosan, és ezentúl minden évben. Most nagyon ígéretesnek látszik a paradicsom, remélem be tudnak érni.

Előzmény: janijani (16166)
platz Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16170

Valóban. Megnézve a két növényt, a kis meténgnek kerekdedebbek a levelei, mint ennek.

Előzmény: Silvan (16168)
Lora1213 Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16169

Valóban, de a Vinca rosea (rózsás meténg ) pont ilyen . A képen az látható.

Újabban Catharanthus roseus-nak hívják.

Előzmény: Silvan (16168)
Silvan Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16168

A kis meténg(Vinca minor) futó növény.

Előzmény: platz (16167)
platz Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16167

Szervusz! Taormina001 szerint meténg féle.- Én kertemben van kis meténg nevű takaró növény, szegélyként a virágágyás egy részén. Épp ilyen a növény és a virágja is. Valószinűleg az.

Előzmény: skoda130rs (16152)
janijani Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16166

Amennyi gombaölőszert már kiszórt abban a sátorban szerintem az idén már nem használhat Trifendert. Ha majd kikerülnek a növények és felásta a földet jövőre lehet Trifenderrel indulni. 

Előzmény: eeddie (16164)
skoda130rs Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16165

Köszi. 

Előzmény: vassorsi (16160)
eeddie Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16164

Előbb próbáld meg a Trifendert!

Előzmény: Pillanatragasz (16162)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16163
Sajnálom! :(
Előzmény: Pillanatragasz (16162)
Pillanatragasz Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16162

Ma kisűtött a nap  úgy tűnik hogy  afertőzés nem terjedt tovább egyelőre a beteg  tövet gyökerestől kidobtam a szemétre ...igaz a sok permetszertől mindjárt nem zöld hanem kék lett a levelűk . Nem akarom elkiabálni csak reménykedek hogy hátha meguszom ...utánnaolvastam hogy a gomba át tud telelni akár gyökérzeten is ...jövőbe mivel az űvegházat nem tudom mozgatni a földet kicserélem benne  :)

taormina001 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16161

Köszönöm!

Előzmény: öreg_néne_b (16159)
vassorsi Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16160

Ez a virág szerintem a Vinca ,Rózsameténg.A temetőbe szoktuk venni,nem olcsó 200-250 ft darabja a piacon.Nagyon szép,szárasságtűrő egynyári virág.

Előzmény: skoda130rs (16152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!