Keresés

Részletes keresés

GPS Creative Commons License 2018.01.26 0 0 317835

 

minél több, a nagy cégekkel kooperálni képes, majd később megerősödő-megnövő kis cégre alapozó stratégia lehetett volna a jó - a környékünkön nem keveseknek ez úgy, ahogy, működik is.

 

Szerintem is, az alább posztolt kis szatirikus fantasy-m 3)-as pontja lett volna a leg-kivitelezhetőbb - vagyis ha a K+F -et nem is adták volna a kezünkbe,

 

....de legalább az alkatrész- és fődarabok valós, fizikai gyártásából kaphattunk volna egy sokkal-sokkal nagyobb szeletet. Ha akartuk volna.

 

Mert az én szememben a strukturált kábelkötegek úgymond "gyártása" (kétkezi asszonyokkal) sem igazi gyártás, de valahol az üléshuzatok varrását sem tekintem valami nagy, ipari áttörésnek.

.

Előzmény: advocatusdiaboli (317832)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.01.26 -3 3 317834

"Néhány nagyon egyszerű változtatás elég lett volna, hogy most nagyjából EU átlagszinten legyünk."

 

Nagyon szeretném, ha igazad lenne - de ha megnézed, azért ez a térségben nem sokaknak sikerült... Egyáltalán: sikerült valakinek? Fél évszázad alatt felhalmozott lemaradást - pláne rossz menedzselés mellett - nem lehet ilyen hamar behozni, de tegyük hozzál, hogy a térség igenis nagyon sokat behozott azért a lemaradásából. 

Előzmény: szilvatövis (317833)
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.26 0 0 317833

Ötlet éppen lenne, de már késő, a múlt hibáit elemezni lehet, kell is, de visszamenőleg megváltoztatni nem nincs mód.

Néhány nagyon egyszerű változtatás elég lett volna, hogy most nagyjából EU átlagszinten legyünk.

Előzmény: GPS (317831)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.01.26 -2 3 317832

Igen, ez a legnagyobb probléma - a keleti blokk 89 után gyakorlatilag generális csődbe került. Itt sokan mégis úgy viselkednek, mint ha lett volna mód, hogy mi diktáljuk a feltételeket. A pőre valóság az volt, hogy pont ellentétes irányú verseny zajlott, mint amit itt sokan vizionálnak - egymásra licitálva próbáltunk engedményeket tenni azért, hogy bejöjjön a tőke, hogy megvegyék a lerobbant, működtethetetlen cégeinket, hogy ne álljon végképp a földbe minden. Aki itt dacosan nekiállt volna feltételeket szabni - az csak annyit ért volna el, hogy nagy ívben elkerülte volna mindenki még a háza táját is...

 

Másrészt viszont pont az EU-s/régiós gazdaságba betagozódva, minél több, a nagy cégekkel kooperálni képes, majd később megerősödő-megnövő kis cégre alapozó stratégia lehetett volna a jó - a környékünkön nem keveseknek ez úgy, ahogy, működik is. Nálunk pont az a baj, hogy épp ezeket a cégeket nem preferálta soha a magyar gazdaságpolitika, sőt, általában ezzel a KKV szektorral próbálta kifizettetni azokat az adókat-járulékokat, amit kedvezményként elengedett a legnagyobbaknak - így ez a szektor azóta sem tudott igazán megerősödni. De ez már abszolút önerős produkciónk...

Előzmény: GPS (317831)
GPS Creative Commons License 2018.01.26 0 2 317831

 

"...ez is egy szép példája annak, hogy valamiféle piacvédelem nélkül nem lehet kitörni, a piacra lépésnek eleve óriási költségei vannak, és keleten nincs meg ehhez a szükséges tőke, a tudás sem, a korlátokat átlépni csak úgy lehet ha védett teret tudunk a saját cégeinknek biztosítani..."

 

Ez megint egy olyan topos, hogy megállapítjuk, hogy ami most van, az merő szar - cserébe ötletünk sincs, hogy helyette mit kéne (kellett volna) csinálni.

 

Teljesen logikus, hogy nem lett volna szabad engedni, hogy az óriási előnyből indulók ennyire rátelepedjenek és eluralják a keleteurópai gazdaságokat. Ez eddig rendben is van.

 

(egyébként az az elfogadott axióma, hogy ami kelet-európai (vagyis volt szocialista) az eleve elmaradott, tőkeszegény, önálló felzárkózásra képtelen bagázs - ezt köszönjük meg a daliás Béketábornak és annak vezetőjének a Szovjetúniónak, szorosabban az oroszoknak. Olvasod, Zöldkommer?)

 

Szóval adja magát, hogy a kialakult helyzet ellen védekezni kellett volna - még az elején. De hogy nézett volna ez ki?

 

- Tisztelt Herr Audi, Herr Opel és (nem utolsó sorban) Suzuki San! Nagyon köszönjük, hogy országunkat választották új gyártóhelyükké, ami nagy megtiszteltetés a számunkra.

Ugyanakkor, mielőtt a közös és minden bizonnyal majdan virágzó projektünket beindítanánk, kérjük vegyenek figyelembe pár apró kérést is a részünkről:

 

1) Az itt előállított bruttó érték legalább a felét magyar szellemi hozzájárulás tegye ki - azaz az össz-volumen legalább 50% -át magyar tervezés és fejlesztés képezze.

 

2) A magyarországi tervezői-fejlesztői munkához szükséges háttér-know-how-t, illetve tervezési- és gyártási-tapasztalatokat kérjük bocsássák rendelkezésünkre.

 

3) A termékeik alkatrészeinek és fődarabjainak legalább 50%-a legyen a magyar ipar kizárólagos terméke - a nyersanyagtól a késztermékig bezárólag. Az ehhez szükséges speciális gyártási eszközöket (amennyiben ezek jelenleg nem állnak a rendelkezésünkre) kérjük Magyarországra telepíteni.

 

4) A közös vállalkozásunkba résztvevő magyar dolgozók bére és munkafeltételei egyezzenek meg az Önöknél rendszeresített színvonallal - beleértve az Önöknél szokásos béren kívüli juttatásokat is.

 

Szerinted hány percig tartott volna még ez a kedélyes tárgyalás?

Előzmény: padisah (317791)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.01.26 -2 3 317830

Te nem értetted akkor meg, hogy ha maga a szolgáltatási infrastruktúra szükségszerűen monopolizált - akkor azon a verseny már csak korlátozott lehet. Igen, a nagy fogyasztók (a kicsik, az átlagos háztartás jellemzően még így sem - mert nem állnak vele így szóba !!) próbálhatják a beszerzésüket diverzifikálni, rendelhetnek például gázt vagy áramot többféle forrásból is - de mondjuk a köztük lévő transzfer költségeket (amelyek egyáltalán nem jelentéktelenek, jellemzően jócskán meghaladják a beszerzési források közötti piaci árak szórását) nem tudják "versenyeztetni", mert nincs kivel.

 

Abban egyetértünk, hogy ebben végül is ezzel együtt nincs semmi ördögtől való, természetes dolog, hogy egy utcába nem húznak be párhuzamosan öt gázcsövet - a gond ott van, amikor az állam nem látja el jól a szabályozó-ellenőrző szerepét, esetleg egyenesen maga is nekiáll visszaélni a helyzettel. A jól működő demokrácia tud erre megoldást adni - csak kevés a tényleg jól működő modell, de ez már messzire vezet... 

Előzmény: _Berci (317802)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.01.26 -3 3 317829

Tudtam én, hogy menni fog, itt ólálkodsz folyamatosan... Nem tűnt fel, hogy már rég légüres térbe kerültél?

Előzmény: advocatusdiaboli (317828)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.01.26 -5 2 317828

Ja, cipo, gyorsan nyomd rá a mínuszt, Nappaliként is, nehogy véletlenül lemaradjon...

 

advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.01.26 -3 4 317827

No igen... 

Én a folyamatos Brüsszelt, EU-t, USA-t, bármit-bárkit hibáztató, "kiraboltakminket" siránkozás vonalán azt tartom a leginkább zavarónak, hogy nincs felvázolva semmiféle rendesen átgondolt alternatív menetrend. 

Jó, nem kellett volna beengedni a gonosz nyugati cégeket, meg nem kellett volna privatizálni a természetesen világszínvonalú, kiváló magyar gazdaságot-gyárakat (Berecz 89 tavaszán az MSZMP KB előtt tartott drámai titkos beszámolója szerint - ami után megkezdték a kerekasztal-tárgyalásokat a rendszerváltásról - a magyar vállalatok kb: 10-15%-a volt önállóan, piaci körülmények között életképes, és az ország fizikális fizetésképtelensége, vagyis az államcsőd 89 őszére, legkésőbb 90 tavaszára volt prognosztizálható, ráadásul akkor már elkerülhetetlennek tűnő módon) - de akkor mit és hogyan kellett volna tenni, és mi lett volna a következménye?

 

Persze, tudjuk, théta szerint például minden jól működött, jó volt az úgy, ahogy volt. Azt ő nem fogadja el már soha életében, hogy ez nem volt fenntartható irány - ő a saját bőrén nem érezte a rendszer falnak menését - akkor ilyen nem is volt és slussz...

Valójában az egész keleti blokk nagyjából úgy járt, mint a Trabant-Wartburg-gyárak - a nyitás/rendszerváltás után rögtön lehetett is bezárni őket, mert olyan szintű volt a lemaradásuk, a termékeik annyira nem kellettek senkinek - hogy nem volt mód fizikálisan megmenteni őket. Tessék már megnézni, ki a fene vett Orion TV-t 90 után - amikor kiderült, hogy ténylegesen piaci körülmények között az évtizedes lemaradásban lévő gyár annyiért tudott előállítani egy közepes minőségű, amúgy is import Toshiba képcsővel szerelt Mórt (a lengyel képcsövekkel meg már 88-89-ben sem kellettek senkinek, olyan silány képet adtak), mint amennyiért egy Sony Black Trinitront lehetett venni - nem segített ezen már semmi, a reorganizáció sem, nem is volt, aki reorganizáljon, nem volt, aki feltőkésítsen, elvitte ezt a cica...

 

Az a két évtized legvidámabb barakklét remekül megágyazott annak, ami utána jött - ez alatt a belső tartalékok felélésével, az amortizáció következetes elszabotálásával sikerült elérni azt az állapotot, amikor nyitott határok, nyitott gazdasági környezet mellett a lemaradás már behozhatatlanná vált. A zárt rendszert pedig fenntartani tovább már nem lehetett. A KGST összecsuklása után kényszerpályára kerültünk.

 

Hogy ezt nem csináltuk a legjobban - az közhelyes, elég megnézni, hogy állunk a térségben a fejlődési ütemet illetően - a sereghajtók között, nem csináltuk jól. Ebben - elnézve az itteni vitákat is - alighanem oroszlánrésze lehet az itt is jól tetten érhető, mindig mindenért mást hibáztató, magunkat valami különlegességnek képzelő, nagyarcú, az egész világot lenéző, mindenkit kioktatni akaró mentalitásunknak, hiszen mi mindent mindenkinél jobban tudunk, nekünk nincs mit tanulni senkitől - no és persze minket kizárólag ellenségek vesznek körül, mindenki a vesztünkre tör, ha valaki mégis üzletet ajánl, akkor teljesen nyilvánvaló módon ki akarja rabolni mérhetetlenül értékes kincseskamránkat, ergo teljesen jogos alapból tolvaj gazemberként bánni vele...

 

Ellenben én azt látom, hogy az a kör, aki észen volt, beruházott magába (tanult, dolgozott), nem volt rest okulni mások hibájából és igyekezett ellesni, mit csinálnak másképpen és jobban azok, akik sikeresek - az igenis elboldogult itt is, ha úgy tetszik, felzárkózhatott a fejlett országok életszínvonalára. Aki meg várja azóta is a neki vélelme szerint járó sültgalambot - hát, az várni fog még sokáig, várhat arra még majd a fejfája alatt is...

Előzmény: pavarotti (317825)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.26 -3 3 317826

Nem szinte, hanem ténylegesen láthatjuk, hogy milyen a cselédmentalitás.

Előzmény: pavarotti (317825)
pavarotti Creative Commons License 2018.01.26 -3 1 317825

"a helyi tőkét marginalizálták, kivásárolták alól a termelőeszközt, elcsábították a munkaerejét, most már konkrétan viszik cselédnek nyugatra"

 

 

Vegyük észre hogy ez egy átmeneti, ideiglenes (még akkor is ha emberi léptékben számítva hosszú) jelenség. Megjegyzendő, hogy a kivásárolt termelőeszközök nagy része (nyilván van ellenpélda) - a világszínvonalhoz viszonyítva - erősen elavult volt, nem véletlenül járt a Mariahilferstrasse-re a fél ország vásárolni. A munkaerő-csábításnak - anyagi alapon - lassan vége, és folyamatosan, dinamikusan növekszik, terjeszkedik a magyar tőke. Pl. ausztriai vendéglátás.

 

"vagy úgy csábítják el mint pl shadowbull-t, aki ha itt dolgozta volna le az elmúlt 20 évet, akkor ugye jelenősen hozzájárulhatott volna a magyar, vagy általánosságban a keleti oldal jólétéhez és felzárkózásához"

Sokkal (megkockáztatom hogy nagyságrenddel) kevesebb értéket tudott volna egy zárt magyar állami vállalatban létrehozni, mint kint. Tény, hogy amennyiben nem jön haza, és családja is kinnmarad, ezzel együtt nettó veszteség az országnak, de ha ugyanezt egy Győrben/Szentgotthárdon foglalkoztatott mérnökre nézed, szerintem vastagon plusz.

 

"de nem így történt, az ő munkájának a profitját is a német multi vágta zsebre"

Ld. fent - a munkája ott sokkal értékesebb, az itteni zárt világban nem lett volna rajta profit.

 

"hogy vegyünk fel hitelt, és vegyük meg azt a terméket a hitelből, amit egyébként shadowbull tervezett, és 70%-ban mondjuk Győrben raktak össze"

Ehelyett járhattunk volna Ladával is - szintén hitelből.

 

"persze vannak kivételek, pl a Solaris lengyel autóbuszgyártó cég, akik nyugati lincencel kezdtek buszokat gyártani német piacra, aztán talán jó kapcsolataik voltak, és lengyel városok kezdtek tőlük buszokat venni"

Hát igen, lehet hogy visszatérünk a saját felelősségünkhöz? Széles Gábor? Ikarus? A Nyugat beszántotta?

 

"ez is egy szép példája annak, hogy valamiféle piacvédelem nélkül nem lehet kitörni, a piacra lépésnek eleve óriási költségei vannak, és keleten nincs meg ehhez a szükséges tőke, a tudás sem, a korlátokat átlépni csak úgy lehet ha védett teret tudunk a saját cégeinknek biztosítani"

Védett tér != (nem egyenlő) zárt piac. Számtalan más eszköz van.

 

"lehet hogy ezen a témán 'komcsik' szeretnek nyígni, de igazából nem a 'munkásosztálynak' rossz ez a jelenlegi helyzet, hanem a vállalkozóknak, a magyar kapitalistáknak, mert a nyugat az ő életterüket szívja el"

Szinte látom magam előtt sóhajtozni szegény Prezi tulajokat amikor a Sunstone Capital kifizette nekik a vételárat.

Előzmény: padisah (317791)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317824

Az usa vámot vetett ki napelemekre és mosógépekre.

szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317823

Kár ebbe belemenni, hiszen ha az üzemet is külföldi cég építi, akkor a pénz nagyrésze visszakerül a feladóhoz, de nem erről volt szó, hanem arról beszéltél, hogy egyetlen vonalon is lehet 200 szolgáltatóm. Erre kértem példát, hogyan lehet 200 szolgáltatóval szennyvizet tisztítani.

Előzmény: _Berci (317821)
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 1 317822

Oroszul régen tanultam, ezért a fordítóra hagyatkozva lehet, hogy nem jól értelmezem, de a linkelt cikk szerint egyetlen atomerúmű 5-10 %-kal dobja meg a villamosenergia nagyker árát Oroszországben. Ez azért nem kevés, tekintve, hogy a termelt áram elenyésző a teljes fogyasztáshoz képest.

http://electricalnet.ru/blog/fas-planiruet-vyronit-tarify-na-peredachu-elektroenergii-v-regionah-rf

Előzmény: szilvatövis (317820)
_Berci Creative Commons License 2018.01.25 -9 0 317821

Szerintem ilyesmi meg altalaban ugy törtenik, hogy az EU ad 70-80%-t ... az allam/varos pedig a tisztito helyet. Aztan felepitik es üzemeltetesre megkapja az adott vallalat. Aztan allamositaskor pedig atkerül az allam tulajdonaba (erdekes lenne tudni, hogy mennyit fizet erte ilyenkor az allam ... valszeg nem sokat). Ugyhogy a szennyviztisztito valojaban az EU-bol erkezik ... hasonloan, mint a muskatlival diszitett szökökutas körfogalom.

 

(Ja, meg a 70-80% nagy resze bérre alakul ... amiböl az allam ismet visszahozza az összes adot is, az Áfát is ... ugyhogy mosolyogva "megnyeri" a telek arat is rajta ... az igy beszedett összeget ujra kiadhatja masra ... vagyis a bejuttatott 70-80 igy gyakorlatilag könnyen szazzá esetleg meg többé konvertalodik.)

Előzmény: szilvatövis (317819)
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317820
Előzmény: Salvor2 (317812)
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 1 317819

EU támogatásból, a vezetékek lakossági forrásokból, állami közműfejlesztési hozzájárulással.

Megépítette a csatornát a polgár, majd átadta (ingyen) a magánközműcégnek és utána fizetett a használatért.

Előzmény: _Berci (317818)
_Berci Creative Commons License 2018.01.25 -10 0 317818

 

Na most ezt alkalmazd konkréten a szennyvízszolgáltatásra!

 

Nem akarok tulzottan belemerülni a szennyvizbe ... :-) de azert ugy gondolom, hogy ezek se keletkeznek a semmiböl.

 

https://www.google.de/search?q=szennyv%C3%ADztiszt%C3%ADt%C3%B3+telepek+magyarorsz%C3%A1gon&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiw3-mK2fPYAhXDhSwKHR7tA70Q_AUICygC&biw=1440&bih=686

 

Előzmény: szilvatövis (317807)
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317817

 

 

Előzmény: szilvatövis (317815)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317816

Valójában a bankrendszerrel se volt probléma. De ez komplikáltabb, nem szimpla korrupció, jó volt ez ahogyan volt, csak így lehtett. 

A rendszerváltás lényegi 1991 ben a taxis blokádnál dőlt el, ami nem holmi szólás szabadság, világútlevél meg egyéb maszlag, hanem az, hogy

nem megszorítások hanem az eladósodás felgyorsítása ami következik.

Következett is, duplázódott az állam adóssága és aztán horn-bokrost már nem érdemes kárhoztatni, nekik már csak az IMF maradt és annak a feltételeit elfogadni, mást nem tehettek. A taxisok szétverése lett volna a magyar tienannen tér, de ahoz atomfegyverrel kellett volna rendelkezni, egyébként mint a szerbeknél itt is nato légicsapások védték volna meg a demokráciát, a békés polgári lakosságot, Antal József meg ott kötött volna ki a hágai börtönben.

A privatizált ipar nag része értéktlen volt, azt láttam előtte 10-15 évvel nyugaton is a nagy leépítéseket. Amikor pl egy Landen nevű belga kisvárosban sport szórakozó centrum lett az üresen álló tank gyárból, úgy is hívják máig is, hogy a "tank".

Sose volt itt rossz vezetés, mind kihozta azt amit ki lehetett hozni az adott helyzetből. 

Előzmény: szilvatövis (317806)
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317815

US látlelet, a magánvállalatok híres precizitásáról, gyakorlatilag nulla közműfejlesztés arrafelé.

 

“Our national electric grid struggles to deliver safe, reliable, and affordable power,” David Crane, chief executive of utility company NRG Energy, wrote earlier this year. “It’s not for lack of effort or money, but rather because the American power industry deploys technology designed in the 1800s to manage a system of wires and wooden poles that is ill-suited to the weather challenges of the 21st century.”

http://channel.nationalgeographic.com/american-blackout/articles/will-renewable-energy-make-blackouts-into-a-thing-of-the-past/

 

To help enhance the reliability of its system, West Penn Power crews have replaced or repaired about 340 wooden utility poles so far this year as part of the company's annual inspection program.

Overall, West Penn Power expects to inspect more than 54,000 of its 491,000 wooden distribution poles in 2014 for signs of wear, insect infestation or damage from a car accident.

http://www.elp.com/articles/2014/08/west-penn-power-replaces-repairs-transmission-poles.html

 

 

 

 

Előzmény: szilvatövis (317809)
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317814

Köszönöm.

Előzmény: Salvor2 (317812)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317813

Pécsen is a suez működtette a vízművet, valami 3mrd hitellel adta vissza az önkormányzatnak és huza vona árán.

De szerintem az összes multi ilyesmiről szól, folyamatos növekedésről kisebb cégek felvásárlásáról és monoton növekedő bank hitelről.

Előzmény: szilvatövis (317809)
Salvor2 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317812

A lakossagi es az ipari ar kb. egyforma, valamivel 10 forint/kWh folott van. A ceges ar ennek kb a duplaja. A cikkbeli hatalmas aremelkedes valamivel 5% folotti volt.

Előzmény: szilvatövis (317805)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.25 -2 1 317811

+ az infrastruktúrát folyamatosan felújítják?

Igen.

 

Korszerű alállomás építésével segíti a Nemzeti Közművek Kecskemét déli ipari területeinek fejlődésétUtolsó módosítás: 2017.09.11

Csaknem két milliárd forintos saját beruházással építette fel a Nemzeti Közművek villamoshálózati elosztó társasága, a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Kecskemét Kósafalu városrész közelében azt az új alállomást, amely a déli ipari területen működő nagyvállalkozások dinamikus növekedéséhez biztosítja a villamosenergiát.

 

A DÉMÁSZ tulajdonosváltása óta eltelt időszakban a társaság jelentősen megemelte a hálózatfejlesztési és rekonstrukciós beruházásokra fordított pénzügyi keretét a dél-magyarországi régió 3 megyéjében, így összességében 11 milliárd forintos fejlesztés végrehajtását kezdte meg.

Előzmény: Auralianus (317800)
padisah Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317810
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 1 317809

Mondtam volna ilyet?

Egyébként Pl.: a francia állam komolyan támogatja az EDF-t (állami többségű a GDF Suez szintén), épp most született EU bírósági ítélet pár milliárd € visszafizettetéséről.

 

Nem tudok róla, hogy a víz-, csatornaközműveket nálunk támogatnák, nagy balhé kerekedne belőle.

Azt viszont tudom, hogy a csepeli szennyvíztisztítót a Suez nem volt hajlandó hónapokig beüzemelni (Állami és EU pénzen épült), mert elvárta volna, hogy ~ másfélszeresére emelhesse ennek apropóján az amúgy is kirívóan és pofátlanul magas csatornadíjat.

Nem azt állítom, hogy a mostani rezsim mindent jól csinál, csak azt, hogy korábban rettentően rosszul csináltuk, túltoltuk a privatizációt egy fenntarthatatlan szintre.

Előzmény: Auralianus (317800)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.25 -2 1 317808

Még véletlenül sem kerültél még a közelébe sem.

Senki nem pukkaszt le semmit azért, hogy eladhassa szarér-húgyér.

 

Ilyet mindig csak a hazáját eláruló politikai elit tesz zsíros kenőpénzekért.

A nálunk koncressziót nyert cégek tovább rohasztották az infrastruktúrát, a számukra garantált eszközarányos nyereség többszörösét talicskázva ki az országból és közben az egekig emelték az energia árakat.

Amihez szintén a hazaáruló politikai elit közreműködése volt szükséges.

De megkapták.

Előzmény: _Berci (317804)
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 0 317807

Na most ezt alkalmazd konkréten a szennyvízszolgáltatásra!

Előzmény: _Berci (317802)
szilvatövis Creative Commons License 2018.01.25 0 1 317806

Nálunk pedig a korrupció volt a legfőbb oka, a közműveink elég jó állapotban voltak a rendszerváltás idején.

Előzmény: _Berci (317804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!