Sziasztok! Úgy látom hozzáértők vannak itt, talán tudtok segíteni. Paradicsomot (most csak 3 tő) erkélyen:) évek óta tartok, de most sajnos betegek, ill kettő még szép, terem is, de a harmadik lassan kipurcan. Lassan elsárgul, lehullik, a virágok se kötnek meg a kis száruk is sárga:( és ennek a szárán egy barnás folt van. Teszek fel képet, hátha. A föld tuti nem fertőzött, másik is abban van, virágok is, nem kertből hozott, zsákos, azoknak semmi bajuk, semmilyen bogarat, tetvet nem látok rajta, lemostam csalánteával is, kaptak tápot, csak este locsolom, forró napon nem. Tudna valaki segíteni? Előre is köszönöm!
Beltérben is lehet paradicsommal próbálkozni, de elég sok pénz ráfordítást igényel a világítás. Egyedül LED-del érdemes próbálkozni, én palántaneveléshez vettem néhány növényvilágító fénycsövet, de ez csak úgy volt elég, hogy az ablakban a természetes fényt egészítettem ki vele. Télen a rövid nappalok miatt lényegében csak úgy lenne értelme, ha csak mesterséges fényt kapnának, ahhoz viszont komoly világítás kell. A LED-ből csak építeni érdemes, ha az embernek van hozzá érzéke, megépítheti magának, vagy van Mesterséges megvilágítás topic, ott van olyan ember, aki elvileg vállal ilyen led-lámpa építést. Így jóval olcsóbb, mintha készen vásárolnád, de akkor sem olcsó. Ráadásul ennek már komoly fénye van, ráadásul rózsaszínes, így ha a szobában csak úgy szabadon van a növény és felette a világítás, akkor ha még takarod is oldalról a világítást, akkor is rendkívül zavaró lenne.
Én ezt maximum úgy tudnám elképzelni, hogy egy külön helyiségben rendezném be, ami nincs rendszeresen használva. Külföldön nagy divatja van főleg beltéri kender termesztésnél a termesztő boxoknak. Ezeket nálunk is lehet kapni (pl. Babylon grow shop-ban), persze kendert nálunk nem lehet termeszteni, de paradicsomnak is teljesen jó. Viszont olyan ára van, amit a pari soha nem hoz be. Ilyet (hasonlót) akár építeni is lehet, ha van rá hely, de így is a bekerülési költsége a világítással együtt legalább 50ezer forint. Ha van rá keret, akkor fel lehet fogni egy drága hobbinak, de megtérülésről természetesen nincs értelme beszélni. A mesterséges növényvilágítás topicban (ha visszanézed) lehet találni képeket ilyen rendszerekről, de a többség inkább csak palántanevelésnél foglalkozik vele.
A parinak legalább 5000 lux fényre van szüksége, ez m2-enként 5000 lumen. Ezt a fénymennyiséget nem egyszerű összehozni, de láttam már a korábban említett topicban lámpa alatt virágzó-termő szamócát.
Ha a pari nem kap elég fényt, akkor nem az a legfőbb probléma, hogy nem hoz virágot, hanem hogy irtózatosan megnyúlik. És valószínű a virágokat is ledobálja magáról.
Ha kap elég fényt, vizet, tápanyagot és megfelelő hőmérsékletet, akkor beltérben ugyanúgy teremne, mint a szabadban, de ilyen feltételeket teremteni nem könnyű.
A Dithane csak kontakt szer, ha már betegek, az nem képes megállítani. Felszívódó vagy kombinált paradicsomvész elleni szert kérj a gazdaboltban, olyat, ami kuratív hatással is bír, ha már felütötte a fejét a betegség. Ridomil, Mikal kombinált hatóanyagú. Amistar erős, de csak felszívódó, kombinálni kell, és csak kétszer permetezz vele egy évben. (Többi esetén se többször, mint három. Csak a rézzel és kénnel lehet sokszor.) Proplant nálam egész jól bevált, felszívódó, de elég drága. Meg van még egy csomó, "népszerű" bajról van szó...
Nálam ismét győztek a Manó parik, az pirosodik először. (Csoda, hogy egyáltalán, mert mikor más már három hete elpalántázta a növényeit, itt nálam május közepén még fagyott éjjelente.)
A Manó determinált növekedésű, sarjak tekintetében nem vagyok egészen biztos a dolgomban. A folytonnövő paradicsomoknál könnyű dolgom van, csak kacsozni kell és kész, esetleg két szálon. De a determináltnál sem hagyhatom egészen elburjánzani, de nehéz megtalálni a mértéket. Van valakinek erre bevált receptje?
A másik meg a Korall, ami elvileg determinált, mégis mindig tovább nő a hónaljhajtásokból, igaz, nem túl magasra. Csak vakarom a fejem.
Öt nap után így vártak a paradicsomok (egy L alakú balkon láda rendszer 15 tövéből kb 5) Öt napja adtam nekik másodszor Dithan M45-öt, de úgy tűnik nem sokat használt. A paradicsomok pedig folyamatosan érnek
Mit javasoltok, hogy ne vigye el megint az egészet a vész?
Mint tudjuk nincs ingyen ebéd. A férfi ember számára, különösen egy bizonyos koron túl a paradicsom legfontosabb alkotórésze a likopin. Valamit - valamiért! :)
Igen, ez igaz a likopinra,hőhatására a sejtfal elbomlik és vízkedvelő likopin hasznosulása javul, de van paradicsomban van még kb. 20 összetevő amelyeknek inkább a kíméletes hőhatás tesz jót.
...a sok vízgőzzel még el is távoznak az értékes anyagok)...
Nem szoktam sűrűre főzni a paradicsomlét, így nem távozik semmi.
A paradicsomot negyedekbe vágom, megfőzöm és utána passzírozom. A kipasszírozott levet újra felforralom és üvegekbe vagy PET palackokba töltöm. Szárazdunsztba teszem és hagyom kihülni.
A polcon állva leül az üvegekben a sűrűje, felhasználáskor ha sűrűbb paradicsomlé kell leöntjük a tetejéről a hígabb részt és megisszuk, az alján meg ott marad a sűrűje.
A PET palackba nagyon praktikus tölteni mert ha elajándékozzuk az üvegek nehezen kerülnek vissza. Úgy lehet beletölteni a forró paradicsomlét, hogy egy veder hidegvízbe kell belelógatni a palackot, ahogy töltöm bele a paradicsomlét fokozatosan engedem bele a vízbe úgy, hogy mindig egyforma magasan legyen a folyadékszint a palackon belül és kivül. Teljesen tele szoktam tölteni és a kupakjával lezárom, utána megy a szárazdunsztba.
A San Marzano egy fajtakör, nem mindegyik potyog le. Van belőle folytontermő is több, ami nekem van az nem potyogós. Bár nem vagyok megelégedve, a saját magból kelt még alig-alig hozott termést. A ZKI fajtája már biztatóbb, a rédeiek determinált San MArzanojáról pedig már írtam, eddig megszólalásig hasonlít a Roma VF-re.
Én ezt a fajtát aszalni használom, befőzésre csak ha felesleg is kerül belőle. A nagy bogyójú leves terméseket szeretem befőzni, nálam ilyen az ACE 55. A SM-ből hámozott paradocsombefőttet készítek ha befőzöm, paradicsomlével felöntve.
Az attól függ, mi a cél. Ha ívólének készül, akkor a lédús fajták jók, ha szósznak, akkor meg a magas szárazanyagtartalmúak. És persze, finom is legyen. ;)
Én ezt a fajtát (SM) nem szerettem meg mert épp megérik és le is potyog könnyen nem tartja jól a kaccsa. És ez nem elég leveses befőzni épp azok szeretik akik aszalni való fajtát keresnek.
Befőzni jó a BUZAU, Brutus F1 (nagy termések ! 40-60 deka) formásak könnyű feldolgozni.
Jé!:) Hogy néz ki június végén egy paradicsom palánta? Hol tartottad őket? Nem nőttek, nem virágzanak? Azért vizet kaptak?
Mocorog a fejemben, hogy mi történne egy szeptemberben eldugott maggal? Odáig értem, hogy lenne belőle palánta, de októberben már nem ültet ki ember parit, legalább is épeszű nem. De vajon nem virágzana, s hozna termést a szobában egy cserépben? Akár kis csenevészeket? Bepirulna? Persze vizet, meleget, fényt kapna.