Keresés

Részletes keresés

zygota Creative Commons License 2013.04.07 0 0 65557

Az iskola honlapjáról - ahova a link vezetett - számomra az tűnik ki, hogy a beiratkozás itt is az elkövetkező napokon lesz. Aminek viszont március 29. volt a határideje az a jelentkezési lapok leadása. (Lásd a honlapon a felvettek listája előtt.) Vélhetően ezt szalasztotta el az ismerősöd. :-(

Előzmény: linfury (65556)
linfury Creative Commons License 2013.04.07 0 0 65556

Na jó, akkor megkérdezem, főleg azért, mert van itt olyan, akiről úgy sejtem, illetékes.

 

Milyen plusz jogosultságai vannak egy egyházi fenntartású, de valamennyi adófizető által finanszírozott általános iskolának beiskolázás tekintetében, az állami vagy önkormányzati fenntartásúhoz képest? Gondolok itt arra, hogy az általános iskolai beiratkozások holnap és holnapután lesznek, a nálunk lévő református iskola honlapján viszont már kint van a felvettek névsora. Engem nem érint, mert semmiképp nem vinném ide a gyereket, de a házunkban van olyan, aki ezzel elég nagy bajba került, mert munkanélküli lévén állatira nem mindegy neki, hogy csak elkíséri a gyerekét az 50 méterre lévő iskolakapuig vagy buszbérletet kell neki és és saját magának is vennie pusztán azért, hogy a gyerek iskolába járhasson. Mert tegyük hozzá, valamilyen rendkívül bölcs megfontolás alapján még csak nem is a hozzánk legközelebb lévő, gyalog is könnyen elérhető iskola lett a körzeti ... a jelen helyzetben - a középső csoportosok egy részét is beiskolázzák - a legközelebbi iskolába max. csalással tud bekerülni ... (ha bejelentkezik az egyik körzeti ismerőséhez gyereestül)
Itt a bizonyíték, hogy ne is tudja senki letagadni:http://www.rozsakertiskola.hu/ index2.htm ("Aktuális" menüpont alatt)

linfury Creative Commons License 2013.04.07 0 0 65555

Lehet aktuális dolgot kérdezni itt a kitiltás veszélye nélkül?

dobka Creative Commons License 2013.04.07 0 0 65554

Kedves Fórumozók!

 

Ezúton várunk mindenkit április 26-27-én a Klauzál Gábor Társaság éves fő rendezvényére a Klauzál Napok Tétényben változatos helíszíneken meghirdetett rendezvényeire.

Ide másolom a teljes meghívót!

 

 

MEGHÍVÓ

A Klauzál Gábor Társaság tagjai szeretettel meghívják Önt és családját a
2013. április 26-27-én (pénteken és szombaton)
az immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő 

KLAUZÁL NAPOK TÉTÉNYBEN

rendezvényeire

 

A programsorozat helyszínei:

  1. Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
    1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 22.
  2. Szent Mihály kápolna (1223 Budapest, Kápolna utca 31.)
  3. Klauzál-villa (1223 Budapest, Klauzál Gábor utca 6/a.)
  4. Nagytétényi Kastélymúzeum (1225 Budapest, Kastélypark utca 9-11.)

 

             A 2013-as "Klauzál Napok Tétényben" programjait, Klauzál Gábor és minisztertársai, Szemere Bertalan és Eötvös József személye köré szervezzük.

 

2013. április 26-án, pénteken

 

Iskolások vetélkedője

13:30 – 14:30: Iskolások vetélkedője 10-14 éves tanulóknak,  Klauzál Gábor és Eötvös József emlékezete” címmel


Helyszín (a tavalyi győztes csapat iskolája): Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 22.

 

 

A verseny témái: Eötvös József és Klauzál Gábor életrajza

 

A vetélkedő szakmai szervezője és a vezetője: Kincses Katalin.

 

 

2013. április  27-én,  szombaton

 

Megemlékezések Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél

  • 11:00Megemlékezés a műemlék Szent Mihály kápolnánál  
                    (1223 Budapest,  Kápolna u. 31)

„A Klauzál-család címerábrázolásai”
dr. Pandula Attila történész vetítettképes előadása                                                                                     Az előadás a tudományos heraldika eszközeivel mutatja be számunkra az armális nemes szlavikovichi Klauzál-család eddig megismert címerábrázolásait: a Királyi Könyvekben megfestett nemességszerző címert, a Siebmacher-féle címeres könyv címerét, Klauzál Gábor egy levelét lezáró viaszpecsét címerlenyomatát, Klauzál Gábor képviselői díszszablyáján lévő címert, és az Egyesületünk által 2008-ban megfaragtatott Klauzál-hordó címerét...

A kis műemlék kápolna különleges hangulatú helyszínt biztosít az előadásnak, hiszen 160 évvel ezelőtt, 1853. április 27-én Klauzál Gábor és Schmidt Emma, Nagysándor József aradi vértanú özvegy jegyese itt kötöttek házasságot.

A mecénás Klauzál Gábor emléktáblájának megtekintése és megkoszorúzása.
Az ünnepség után csoportkép készül a résztvevőkről a kápolna előtt.

  • 11:30Séta a Klauzál Gábor utcán a Klauzál-villához (1223 Budapest, Klauzál Gábor u. 6/a).                                                                                                                                                                       
  • 12:00 – 13:00Tiszteletadás és koszorúzás a Klauzál emléktábla és a „Deák széke” emlékhelynél a Klauzál-villa előtt                                                                                  (1223 Budapest, Klauzál Gábor u. 6/a.)
    Ebben a nyári lakában élt 1850-től 1866-ig Klauzál Gábor, ahol gyermekeit nevelte, s a környező birtokán szőlőjét művelte. Később 1861-től bekapcsolódott Deák Ferenc oldalán a kiegyezéshez vezető folyamat előkészítésébe. Az emléktábla elé áthelyezett kőszéken a kistétényi hagyomány szerint Deák Ferenc üldögélt, amikor Klauzál Gáborral a villa kertjében a kiegyezést készítették elő.

Az ünnepség részeként  megkoszorúzzuk az emléktáblát és csoportkép készül a villa előtt.

 

 

 

 

  • 15:00 – 17:00 – 200 éve született Szemere Bertalan és Eötvös József:             Klauzál Gábor minisztertársai  címmel történelmi előadások a Nagytétényi Kastélymúzeum emeleti dísztermében (1225 Budapest, Kastélypark utca 9-11.)

                A Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány két miniszterére  emlékezünk              rendhagyó témaválasztású előadásokkal születésük bicentenáriumán. Szemere Bertalan               (1812-1869†) belügyminiszter, majd 1849. május 2. – augusztus 11. között a független          Magyarország második miniszterelnöke és Eötvös József (1813-1871†) a Batthyány- és az            Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere.

                15:00    Megnyitó: dr. Dobos Károly,  a Klauzál Gábor Társaság elnöke

                15:15 – 15:45      „Az önmaga igazát kereső  magányos emigráns: Szemere Bertalan”

                Pelyach István történész előadása

                Az előadó arra keresi a választ, hogy hogyan és miért vált magányossá, szigetelődött el az       emigrációban Magyarország 1849-es miniszterelnöke, aki az 1850-es évek elején még            intenzív kapcsolatot tartott fenn Karl Marxszal és Friedrich Engelsszel is.

                15:45 – 16:15     „Eötvös József élete anekdoták tükrében”

                Devescovi Balázs  az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet adjunktusa     előadása

                Eötvös József, miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy-Társaság elnöke, kiváló író és államférfi életútját az adomázó irodalmi hagyomány számos humoros anekdotával cifrázta fel. Ezeket a történetek ma már csak a szűkebb szakma       ismeri, holott belőlük egy szellemes figura, egy eleven személyre derül fény.  Az előadásból                 megtudhatjuk honnan származhat Eötvös József küldetéstudata, milyen csínytevései               voltak az ifjú bárónak, párbajozott-e szerelmi            bonyodalom miatt, hogyan leckéztette az          állami főtisztviselőket.

                16:15 – 17:00

                Beszélgetés az előadókkal.       

 

A rendezvény támogatói:
Budafok-Tétény, Budapest  XXII. kerület Önkormányzata, Nagytétényi Kastélymúzeum     Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Felelős kiadó: dr. Dobos Károly
A műsorváltozás jogát fenntartjuk!



Rendezvényeinken a részvétel díjmentes!

villa Creative Commons License 2013.04.07 0 0 65553

Mi az analízis eredménye ? a lerakott szemét eredete, összetétele, helyi telkes, helyi lakó, netán tranzit, vagy import? van ott fkf es szemétbegyűjtés? ezt a 40 zsákot hogyan vitetitek el?

Előzmény: Borkostolóóó (65551)
Borkostolóóó Creative Commons License 2013.04.06 0 0 65551

  2.alkalommal is megrendezésre került. A csapat 11h-ig, több mint 40db zsákot szedett tele. Szemét viszont még van bőven!

Előzmény: Borkostolóóó (65529)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.06 0 0 65550

A lehető legnagyobb tisztelettel emelem meg kalapom azok előtt, akik kitalálták a díszpolgárok találkozóját, és tíz éve (plusz az első előkészületek) rendületlenül dolgoznak azon, hogy egyrészt a díszpolgárok és családjaik találkozhassanak egymással, másrészt mi is találkozhassunk velük. Ezek az alkalmak segítenek feleleveníteni, a figyelem fókuszába hozni a klasszikus értékeket: emberi, erkölcsi, műszaki, kutatói, művészi, szervezői képességeket, elszántságot és elkötelezettséget a közjó iránt, ami persze időnként a magán-jón keresztül, vagy azzal együtt nyilvánul meg.

 

Akik ismernek, tudják, hogy másfél évtizede feszegetem a "miből éljen a kerület" témát, nem sok visszhangot kiváltva. Nagyon örülök a helytörténész, művész, pedagógus, zeneművész és sportoló díszpolgároknak, akik mind követendő példát állítottak elénk, de nemkevésbé örülök annak, hogy most egyszer olyan ember is díjat kapott, aki vállalkozásaiból (kerületünk értékeit felismerő, és azokat hasznosító, gyarapító vállalkozásaiból) él, munkahelyeket hoz létre, és fizető vendégeket vonz kerületünkbe, nem megfeledkezve a kultúra támogatásáról sem. Gratulálok ezért Békési úrnak, aki nélkül nem válhatott volna világszínvonalú hellyé a Záborszky-pince, és nem jöhetett volna létre az igazán egyedülálló föld alatti borfalu. Kívánom, hogy ambíciózus tervei váljanak valóra, és a helyi városkép és városi élet, valamint a gazdaság javára.

 

Nemcsak hosszabbodott, színesedett is tehát a Díszpolgárok Fala mi pedig egy fantasztikus este élményével lettünk gazdagabbak.

 

Végül, de nem utolsósorban a szervezők mellett ki kell emelnem a Lics családot. Második évtizede van szerencsém ismerni őket: voltam vendégük, kiállítójuk, láttam mások kiállításait is, és mindig becsültem azt, hogy gondot fordítanak a kultúra és a helyi értékek támogatására. Aki ismer, azt is tudja, hogy nem iszom alkoholt: vicces, nem? Bornemisszaként mióta járok borospincébe. Az viszont még nekem is feltűnt (na kóstolni azért kóstolok egy-egy kortyot, és illatolok), hogy milyen szakmai és családi fejlődési pálya tanúja lehetek. Ez viszont már egy másik, sokkal hosszabb hozzászólás lesz valahol, valamikor, ha valakit érdekel.

 

Licsék, Ppapa, Hatanbátor, és akiket még illet, köszönöm.

 

Előzmény: villa (65547)
B_foki Creative Commons License 2013.04.06 0 0 65549

Előzmény: villa (65547)
villa Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65548

Természetesen az elején megemlékeztünk a közelmúltban tragikusan távozott Mészáros Csabáról, és a 95 évesen elhunyt Hirtling Feri bácsiról.

villa Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65547

A mai tizedik díszpolgár és topic találkozó is jól sikerült, megküzdöttünk a növekvő számokkal, 21 díszpolgár méltatása, és a többi kötelező elem, elsősorban Békési Imre beavatása, akit Golda Magdolna majd Nemes László méltatott, és Garbóci László mondott pohárköszöntőt. Köszönet a szervezőknek, Hatanbátor, ppapa, slr, a heroikus munkáért, a Lics családnak a vendéglátásért, a borokért, amik szenzációsak voltak most is, és őket is méltattuk bőségesen, Kultúra 22 díj, majd Priska Tamástól átvették az 56-os emlékérmet, és a tavalyi borversenyi díjakat és a Podmaniczky díjat is felemlegettük. Garbóci Laci tartott bemutatót az első öt, még élő díszpolgárról, képekkel, majd a Klauzál szobor készüléséről láttunk sorozatot. Mercz Árpi bácsi kivételével itt volt mindenki, ő üdvözletét küldte. Miként Barossblog is, akivel délután a vonaton együtt jöttünk a Déliből,  családi programja volt és hamarosan megy vissza Berlinbe.

villa Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65546

jó lenne ha az önkormányzat megszólalna, ill. lépne valamit ezügyben,

Előzmény: satya (65545)
satya Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65545

Tud valaki bármit az mlített munka haladásáról?

 

Előzmény: satya (65499)
bóz7 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65544

Most hogy mondod, nekem is úgy rémlik, hogy a csúcsuknál fogva lettek felkötözve.

Előzmény: Borkostolóóó (65543)
Borkostolóóó Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65543

Az én nagymamám a spájzban pont fordítva kötözte fel, mert így nem járta át a levegő és penészes lett. Bizony sokáig elállt és finom volt.

Előzmény: kerub (65532)
kerub Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65542

A lényege az elállóságnak leginkább a vastag héj és a jól kötött nem potyogó szőlőszemek.
Ezután már csak a zamat az érdekes.

Előzmény: bóz7 (65540)
bóz7 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65541

dutott=tudott

Előzmény: bóz7 (65540)
bóz7 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65540

Nagyapámnál is mindíg volt hánccsal felkötözött szőlőfűrt a hátsó kamrájában, ami szépen aszalódott a tél folyamán, és szintén hosszú ideig dutott vele örömet szerezni amikor meglátogattuk. Nem tudom milyen volt, de biztosan nem ilyen előkelő mina roza di vacca, csak valami alföldi fajta lehetett.

Előzmény: kerub (65539)
kerub Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65539

A kép késő öszi!
Nem potyognak a szemek, de aszalódik, úgy értsd az eltart húsvétiget.

Előzmény: nagypapi51 (65538)
nagypapi51 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65538

...A mina roza húsvétig kitart a padláson...

A hűsvét "kóbor ünnep", mindegy mikorra esik?

Szépen tartja magát, mikori kép, október? :)

Előzmény: kerub (65532)
villa Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65537

megyek....

Előzmény: kerub (65532)
bóz7 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65536

Jó ötlet! Na majd jövőre,...ha el nem viszi a filoxéra:-)

Előzmény: 504LACI (65534)
csupati24 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65535

Igen! Valóban, tettes, elkövető, gyanúsított....stb. Úriember itt tényleg "szakzsargon" lehet-cinikusan, bár sértődés nem lehet belőle.

Köszi!!

Előzmény: zygota (65527)
504LACI Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65534

Pont elég lenne Kerub padláskulcsa.

Csak ugye már elmúlt Húsvét. De ahogy látom ha szőlő nem is, szalámi még akadhat :)

Előzmény: bóz7 (65533)
bóz7 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65533

Ez ám a tragédia! Se telkem, se padlásom,... de talán már kedvem se:-D:-D

Előzmény: kerub (65532)
kerub Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65532

Ha valki akarna telepíteni hamburgi muskotályt és mina roza di vacca szőlőt most vihet vesszőket tőlem.

 

A mina roza húsvétig kitart a padláson, csak, hogy kedvet csináljak.

ppapa Creative Commons License 2013.04.05 0 0 65531

Nohátakkor! Éjfél múlván a jelentkezési lista lezáratik.

                                   (((félre: azért mégis, ha valaki netán mégis csak jönne, jöjjön nyugodtan, legfeljebb nem jut párna a szoknyája/nadrágja alá, de az kibírható, a fűtést szerda délután kapcsolta be Éva asszony.)))

 

10.

Díszpolgártalálkozó április 5-én, este 6 órától

a Lics-pincében!

(Budafok, Kossuth Lajos ucca 44.)

 

A résztvevők listája:

 

1. villa
2. Titkár urunk
3. M. a Deák

4-6. ppapa + 2 fő

7-8. Hokiedző és párja

9-10. KHR+élete párja

11-12. slr + 1 fő

13-14. kerkas1956 + 1fő

15. dobka fél 9-től

16. Zitka

17. Nagytétény, a méltatlanul

18-19. B_foki és neje

20. nemeth.z

21. sebesjelölt

22. hajaserv

23-24 kékmedve és medvéné

25-26. chapelle + chapellenné is kötelezően

27. Zegzug

28. Tárogatós (elzavarástól nem kell félnie, hozza csak a szerszámját!) 

29. zygota

30. sgJános

31. Zöld küllő

32-33. Jolly Joker + JJ

34. cúgosgumi (felemelt kézzel)

35. Gondoló (fürdeti kicsinyég az orcáját beköszönésileg)

36. "Fotós" Kati (KHR barátnő), reméljük hozza az apparáttyát

37. SA

38. Budafoki Könyvtár

39. bitteri

40-41. AA és GG

.

43. ASCHCROFT a Csepeli Divízió (TM) és a Klauzál Ház képviseletében

 

 

Minden tudnivaló a 64805-ös hozzászólásban olvasható!!!

 

 

És megjegyzés a kasszához (kissé hosszadalmasan): noha az élmény megfizethetetlen, de miután az ellátmány és a díszpolgártabló, meg a virág be van szerezve, meg van rendelve, felmerültek kiadások. És miután annak személyreszabása a lista szerinti jelentkezettekre értendő (a díszpolgár-kontingens a vendégünk természetesen), mindig van egy kis bizonytalanság, mivel előfordul, hogy valakinek komoly akadályozó tényezői jönnek közbe és kénytelen otthon maradni. Ezért bizonyos rátartással számoljuk a fizető személyekre eső díjazást. Ámde még megfejelnénk előre a jövő évre elképzelt plusz A2-es tabló --a 10 év találkozóinak legemlékezetesebb képeivel--  kalkulált költségével, mostanra így 1700 és 1800 forint közé jönne a taksa.

 

Figyelemmel azonban arra is, hogy egyesek szolídabban csipegetnek, míg mások nagykanállal vesznek az élet örömeiből, gondoltuk két tarifát alkalmazunk, hogy Titkár urunkat ne késztessük 10-20-50-100-200 forintos érmékkel való ádáz küzdelemre, mindenki saját döntésére bízzuk az ügyet. A csipegetők választása legyen a fentebb jelzett hozzászólásban körvonalazott alsó határ, a dúskálóké a felső határ, ki-ki maga tudja jobban, csipegetett, vagy dúskált.  De ha jobban tetszik mégis csak középen, kéretik előre kikészíteni a középértéket, hogy Titkár urunk dolgát könnyítsük egy kicsit, úgyis tüsténkedett már épp eleget (sőt sokat!) a nagy közös ügyünkön.

 

És még: minden kedves női hölgynek mondanám, aki már megsütötte, vagy még ezután süti a hozni kívánt süteménykölteményt, hogy ne felejtse otthon azt és a pakkot.

 

Mindenkinek szép estét kívánunk!

 

Gondoló Creative Commons License 2013.04.04 0 0 65530

Minden kerületi gimnazistának (kötelezővé tenném) ajánlanám:

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LkJZjbxsMJA#!

Borkostolóóó Creative Commons License 2013.04.04 0 0 65529

 

 

 

 

Figyelem!!! Önkéntes, vidám hangulatú, Óhegyszépítő Szemétszedés Dátum: 2013. április 6. szombat (esőnap április 13. szombat)Időpont: 9:00

 

És szólj a szomszédodnak is, hátha ő is velünk tart! Kérlek hozz magaddal: " Munkáskesztyűt" Esetleg gereblyét, talicskát, más szemétszedő eszközt és természetesen a Munkakedvedet.

 

                                        Sőt, még több segítő rokont, ismerőst, barátot, szomszédot! 


Helyszín: találkozzunk a Csúcs utca és Kunyhó utcakereszteződésében reggel 9-kor! A tervezett helyszínek Csúcs utca, Kunyhó utca, lépcső környéke, fennsík... 

 

Borkostolóóó Creative Commons License 2013.04.04 0 0 65528

Nálad a pont! 

Előzmény: zygota (65527)
zygota Creative Commons License 2013.04.04 0 0 65527

Hozzászólásodból érezhető, hogy rendőr vagy. Sok mindenben igazad van, de a második bekezdésben írottakat a lakosság jó része nem így gondolja, nem így érzi, nem gondol bele. Azért az kétségtelen, hogy az úriember kifejezés helyett személyt, elkövetőt  lehetne, lehetett volna mondani. Itt vélelmezem, hogy Borkostolóóó a Promontor TV-ben nyilatkozó nyomozó szóhasználatára utalt. Úriember ugyanis bűncselekményt nem követ el, vagy ha mégis, akkor már nem úriember. :-)

Előzmény: csupati24 (65526)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!