Keresés

Részletes keresés

M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1014

Herold, megtennéd, hogy leírod néhány mondatban, hogyan látod a világot, hogyan látod a spiritualitást, miért meditálsz és mit tapasztaltál, amikor a TM-el elérted a tiszta tudat állapotát, érzékelted e már önmagad kiterjedve, egyfajta kiterjedt tudatként estleg vannak e ehhez hasonló tapasztalataid, vagy pl érezted e már hogy amikor meditálsz kiterjedve te magad vagy az egész szoba és minden benned történik, vagy akár még kiterjedtebbnek érzeted e már magad, vagy hasonló dolgokat, vagy mik a tapasztalataid, stb., ha gondolod.

M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1013

A zen kóanokat is azért "alkották" a megvilágosodást elért zen mesterek, hogy a lineáris gondolkodásból, kivezessék a tanítvány elméjét és rámutassanak a kettősségen túli valóságra, arra ami túl van az elmén és elmével valójában felfoghatatlan.Érdemes lehet ilyeneket elolvasgatni, akár csak kíváncsiságból is, még ha nem is fogadod el 100 százalékig amiről beszélnek.

M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1012

Emlékszel erre?:

 

 

Szabó Lőrinc: Dzsuang-Dszi Álma

 

Kétezer évvel ezelőtt dsuang dszi,
a mester, egy lepkére mutatott.
- álmomban - mondta - ez a lepke voltam,
és most egy kicsit zavarban vagyok.

- lepke - mesélte -, igen, lepke voltam,
s a lepke vígan táncolt a napon,
és nem is sejtette, hogy ő dsuang dszi...
és felébredtem... és most nem tudom

most nem tudom - folytatta eltűnődve -,
mi az igazság, melyik lehetek:
hogy dsuang dszi álmodta-e a lepkét
vagy a lepke álmodik engemet? -

én jót nevettem: - ne tréfálj, dsuang dszi!
ki volnál? te vagy: dsuang dszi! te hát! -
ő mosolygott: - az álombeli lepke
épp így hitte a maga igazát! -

ő mosolygott, én vállat vontam. aztán
valami mégis megborzongatott,
kétezer évig töprengtem azóta,
de egyre bizonytalanabb vagyok,

és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy dsuang dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én

 

A taoizmus és a zen tele van ilyen és ehhez hasonló tanmesékkel, történetekkel, mély bölcsességek ezek és belső megtapasztalásokból íródtak.

Előzmény: Herold (1011)
Herold Creative Commons License 2012.05.05 -1 0 1011

De, valóban éreztem már fájdalmat álomban is. De az nem jelenti azt, hogy az ébrenléti állapot kevésbé valóságos.

Előzmény: M R (1010)
M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1010

Amikor álmodban a magad teremtette álomvilágban megmarkolsz egy izzó vasdarabot vajon, nem fog megégetni, vajon nem érzel valódi fájdalmat, vajon álmodban nem tartod e tökéletes valóságnak az álomvilágod? (most a tudatos álmodást hagyjuk).

Előzmény: Herold (1008)
M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1009

Herold, ezt nem én mondom, hanem Sákjamúnitól kezdve az összes a felébredést valóban elért Buddhák, mind ezt mondta 5000 évvel ezelőtt is és mondja ma is, és ezt mondja a Vaszistha-Jóga című könyv is (ezt csak azért hozom fel állandóan, mert a TM-eseknek ajánlják, de tényleg fantasztikus az a könyv) és ezt mondja a yoga, ezt mondja a taoizmus, a zen, ezt mondja az advaita és minden valódi szentirat erről beszél valójában, nem is mondhatna mást.

 

A fél életemet az ezoterikával töltöttem  (azokkal amiket anno leírtam) és csak azt tudom mondani, nem vezet sehová az egész, csak bele fognak zakkanni az emberek, a Buddhák látták, tapasztalták csak a végső valóságot, akik nem ezt mondják, azok még csak a közelében sincsenek a megvilágosodásnak, azok csak félre fognak vezetni és elvisznek a misztika és ezoterika útvesztőibe, de továbbra is azt mondom, nem kell hogy úgy éld az életed, mintha minden illózió lenne, de törekedj a megértésre, a megvilágosodás "elérésére",  mert ez az egyetlen "út", mely kivezethet a lét körforgásából és a szenvedésből.

 

És elnézést, egyetlen mondatot sem azért írtam le eddig sem, hogy téged, vagy másokat, megsértsek, megbántsak, tudom, hogy a szavaim kemények, de nem tudok már máshogy fogalmazni, szörnyű azt látni, hogy az emberek belebolondulnak a nagy spirituális keresésbe, még sem fognak elérni semmit, mert tévedésben vannak, mi az a megvilágosodás, milyen egy valódi megvilágosodott és fogalmuk sincs mi vezethet el oda valójában.Ne rám halgassatok, ez sem érdekel, de akit érdekel érdemes elvolvasgatni a valódi Buddhák mit is "tanítanak".Egy a lényeg "ki vagy te valójában?".....

 

 

A fél életemet az ezoterikára és satöbbire és a keresésre basztam el, kötelező ez másoknak is?Rengeteg embert ilyen olyan "tanítókat", "mestereket", halgattam meg, ma már tudom egyik sem értett és ért el semmit sem valójában, még ha rákosokat is gyógyított.Ne foglalkozzatok az írásaimmal ez sem érdekel, de megnézhetnétek legalább kíváncsiságból, mit "tanítanak" a valódi Buddhák, a megvilágosodásról, a spiritualitásról ennyi amit szeretnék semmi több, mert todom, hogy semmi más nem fog sehová sem vezetni, és ezt sem kell elfogadni, de legalább járjatok utána, ennyi.

Előzmény: Herold (1008)
Herold Creative Commons License 2012.05.05 -1 0 1008

Nézd, erre csak azt tudom mondani, hogy ha valaki az anyagi világot, sőt a saját testét is káprázatnak tartja, akkor markoljon meg egy izzó vasdarabot, és seperc alatt felébred.

Előzmény: M R (1007)
M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1007

:D

 

Alkoholt sem ittam már vagy 6 éve, nem hogy anyag, de teljesen mindegy. :)

 

Azért ennél komolyabb hozzászólásokat is tehetnétek, pl. leírhatnátok a megtapasztalásaitokat, vagy hogy mire jutottatok eddig a meditációval, stb. ha már annyira konstruktív eszmecserére vágytok, lehet hogy engem is szintén valami idiótának, gondoltok, nincs ezzel semmi gond, mindenkinek szíve joga mit gondol, de én nem drogosozlak le sem téged sem másokat, (ezt roppant egyszerű leírni egy mondatban, ne erről beszélj, hanem arról, mire jutottál mit értél el, te hogy látod ezt az egészet), ha nem írok semmit az a baj, ha féloldalas "kiselőadást" tartok az a baj.Fojtassunk hát konstruktív eszmecserét, mindenki leírhatná miket tapasztalt meg és hová jutott el eddig, én szívesen leírom, a megtapasztalásaimat, vagy akár bemásolok leveleket másoktól amiket kaptam, milyen megtapasztalásaik vannak, az hogy betudsz szólni egy mondatban nekem kevés és nem is nagyon mozgat, beszélgessünk a spiritualitásról más nem érdekel, komoly hozzászólásokat várok, nem ilyen pitiáner mondatokat, ez nem vezet sehová, de írhatod ezeket is engem nem zavar, ha ennyire jutottál csak.

Előzmény: Herold (1006)
Herold Creative Commons License 2012.05.05 -1 0 1006

Le kéne jönnöd az anyagról szerintem.

Előzmény: M R (1000)
M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1005

Ennek felismerése, vezethet el a valódi megértéshez és a megszabaduláshoz.

M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1004

Ezt nem a "sértegetés-nem sértegetés" miatt másoltam be, hanem egyetlen mondata miatt ami a lényeg:

 

"valójában nincs itt senki"

M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1003

Ezt az uj-fold.hu fórumára másolta be valaki:

 

"Buddháról is van egy történet. Városról városra, faluról falura utazva olykor olyan emberekkel találkozott, akik sértegették, mert ilyen-olyan mentális állásponttal rendelkeztek. Rákiabáltak. Ő azonban sohasem reagált. Megkérdezték tőle: „Nem zavar ez téged? Hogy az emberek rád kiabálnak és sértegetnek?” Mire ő: „Nincs itt senki, akit sértegetni lehetne. Ők azt hiszik, hogy bántanak valakit, ám valójában nincs itt senki.”

 

Mind Buddhától-Gangáig-Niszargadattáig, aki valóban elérte a felébredést, megszabadulást, ugyan arról beszélt, beszél a mai napig, a világ valótlan. beleérteve azt a személyiséget is amivel jelenleg azonosítod magad.Ez a felébredés, megvilágosodás, nem valami ezoterikus gyermekmese.Amit ez a srác bemásolt Buddháról, sokkal komolyabb tanítás és közelebb áll a valósághoz, mint a Dalai Lámás idézet, amit feltettél.Gondolom ezen megint sokan fel fognak háborodni, de így van.

M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1002

:)

 

Nem azt mondom, hogy úgy éld az életed, hogy minden valótlan, nem azt mondom, hogy amíg a világ számodra látszólag létezik, valótlannak tekintsd, de ettől még belegondolhatsz és törekedhetsz, a végső valóság megtapasztalására, mert előbb, vagy utóbb, ezt kell tenned, előbb, vagy utóbb minden spirituális keresés, ide fog vezetni, a kérdés csak az, mennyi szenvedés és mennyi elpazarolt életbe kerül majd ez, de természetesen ez sem számít, ez is valótlan, aki, ami valójában vagy, azt nem érinti a lét látszólagos körforgása.Az egész puszta délibáb.

Előzmény: Dorien- (1001)
Dorien- Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1001

Befüvezve, egy kényelmes karosszékből írogatva ide a fórumra valószínűleg tényleg képzelgésnek tűnik minden. :) De ezek szerint te is szeretsz képzelegni, mert sokat jársz ide féloldalas hozzászólásokat gyártani.

Előzmény: M R (1000)
M R Creative Commons License 2012.05.05 0 0 1000

Dorien abból gondolja, amiket leírtál az elme és az egó természetéről, ezzel tökéletesen elmondtad, mit gondolsz a világról, magadról, a spiritualitásról, hogy hogyan látod a dolgokat és hogy hol "tart" a megértésed.Nem akartam reagálni, mert nem tudtam volna mást mondani, mint hogy alapvető tévedés az, amiket leírtál és nem akartam, hogy már megint azt gondold, "fikázlak", vagy bármi hasonló.

 

Az elme hoz létre mindent, amit magad körül látsz, akinek képzeled magad, az egész élettörténeted az elme képzelgése, az elme képzelgése a test, az elme képzelgése az elkülönültnek tűnő külvilág, minden cselekvés, tapasztalat, emlék az elme képzelgése, az elme képzelgése az idő és a tér, az elme hozza létre az elkülönülést a kettősség illúzióját, az alany és a tárgy elkülönülésének illúzióját, az elme hozza létre az élet és a halál illúzióját.Minden az elmében zajlik, de ez is puszta látszat.Maga az egész teremtés és az EGY elme látszólag végtelen számú egyéni elmévé "szakadása", az elkülönülés, is pusztán látszat, illúzió.Az EGY elemében felmerülő egyetlen gondolat, hozza létre a teremtés és a lét fogatagának illúzióját.Olyan ez az egész mint amikor álmodsz valamit (mint tudjuk a REM fázis pusztán néhány másodperc, vagy néhány perc, mégis álmodban ez alatt az idő alatt akár egy fél életet leélhetsz), az álmodban egy álomalakkal azonosulsz, egy teljes álomvilágot teremtesz magadnak, elkülönültnek tűnő álomszemélyekkel, törénetekkel, saját álombéli múlttal, emlékekkel, stb. stb (és akkor még nem is beszéltünk az álom az álomban, vagy egyik álomból felébredsz egy másikba stb. káprázatokról).Ugyan ilyen ez az álom, amit ébrenlétnek hívsz, semmi különbség sincs a kettő között.

 

Az egyéni elme a gondolatok összessége, abban a pillanatban, hogy az elmében a gondolkozás leáll az egyéni eleme illúziója megszűnik.Ez az egyetlen "út" a felébredéshez, a körforgásból való megszabaduláshoz.

 

Kedves TM-esek, ez tökéletes le van írva a Vaszistha-Jóga című könyben, amit ajánlanak is érdemes olvasgatni.

 

Ez az egész csak "megtapasztalható", hiába filozofálgatunk itt ezeken, érvek-ellenérvek, mindez semmit sem ér, minden csak elképzelés az elmében, ahogy valójában ez is, amit itt leírtam, elmével "túllépni" az elmén lehetetlen.Ezért törekednek, a yogától-a zenig mindenütt az elme meghaladásán, a gondolatok, a gondolkozás leállításán, mert ez az egyetlen "út" vezet a felébredéshez, a valósághoz.

Előzmény: Dorien- (997)
Dorien- Creative Commons License 2012.05.04 0 0 999

Valóban becsaptam magam, azzal, hogy építő jellegű kommunikációt reméltem tőled. :)

Te szimplán egy idióta vagy, kedves MM.

Előzmény: Törölt nick (998)
Dorien- Creative Commons License 2012.05.04 0 0 997

Kedves MM!

 

Miből gondolod, hogy én ezeket gondolom? :)

Én ezeken a dolgokon már régesrég túl vagyok.

 

Több értelme lenne, ha inkább magadról írnál, akit ismersz is valamennyire.

Előzmény: Törölt nick (996)
Dorien- Creative Commons License 2012.05.03 0 0 992

Igen, az elme csak térkép. Nem maga a valóság.

Előzmény: Hora mester (991)
Hora mester Creative Commons License 2012.05.03 0 0 991

Amíg igazán nem "tapasztal" valaki, addig a csendből születő szavak csak fogalmak, információk maradnak, semmi többek üres szavaknál, amiknek/amikben hihetünk vagy nem hihetünk.

Ezért mondta Buddha is hogy ne higyjen neki senki, mindennek járjunk utána magunk.

Tolle viszonylag sokat beszél, de mindig kihangsúlyozza, hogy a szavak csak útjelzőtáblák, nem maga az igazság.

De magunknak kell felfedezni a dolgokat.

Előzmény: Hora mester (990)
Hora mester Creative Commons License 2012.05.03 0 0 990

Az elme mindent részekre bont, elemez.

 

Ha igazán ismerjük "magunkat", akkor "tudatában" vagyunk az "egésznek" és a válaszok "onnan" érkeznek. Ekkor használjuk az elmét (a megnyilvánuláshoz, kifejezéshez) és nem fordítva.

De azt is tudjuk, hogy önkifejezni nem lehet szavakkal igazán, mert az "egészet" nem lehet behatárolni és korlátokba ütközünk. A szavak, mint megnyilvánulások, az csak "Őrá" mutathatnak..

Ha intellektuálisan akarjuk "értelmezni", csak zagyvaság sül ki belőle. Vagy, intuitív módon fogjuk fel és...

Hora mester Creative Commons License 2012.05.03 0 0 989

Az a baj ezekkel az intellektuális eszmecserékkel, "vitákkal", hogy nem visznek közelebb az igazsághoz.

 

Jaj, szavak szintjén minden hiábavaló és meddő, hacsak nem a csendből születnek...

Előzmény: Dorien- (988)
Dorien- Creative Commons License 2012.05.02 0 0 988

Attól függően, hogy mennyire szakadt el az ember az alaptermészetétől. Nem biztos, hogy egy meditatív ember jelentősen megváltozna a hatására. De mindenki számára átértékelődnének valamennyire a dolgok, az biztos.

Előzmény: Hora mester (987)
Hora mester Creative Commons License 2012.05.02 0 0 987

Szia! Utolsó mondatoddal kapcsolatban kérdezném tőled: milyen "szinten"?

Előzmény: Dorien- (986)
Dorien- Creative Commons License 2012.05.02 0 0 986

Kedves MM,

Ego azóta létezik, hogy egy élőlény képes megkülönböztetni önmagát a külvilágtól.

Elme - konkrét fogalmak és logika szintjén megtalálható a magasabb rendű állatokban, emlősökben. Szavak, nyelv, összetett és elvont fogalmak szintjén csak az emberben. A környezet határozza meg, hogy mennyire van szükség rájuk. Pár hét / hónap egy lakatlan szigeten vagy egy eltérő kultúrában szerintem minden embert elég alaposán átformálna, áthuzalozna.

Előzmény: Törölt nick (984)
Dorien- Creative Commons License 2012.05.02 0 0 985

3 postot írtál arról, hogy a pszichológia témájú könyvek milyen sz@rok, ellenben te magad semmit sem írtál az egóról vagy az elméről. Előbbi engem elég kevéssé érint, mivel a hozzászólásom legutolsó mondatában utaltam csak a "Flow"-ra. Ezt a könyvet 9 éve olvastam és rendkívül jó (számomra használható). Az hogy valaki beleolvasás nélkül fikázza, nemigen tud meghatni. :)

 

Az, hogy megtapasztalsz dolgokat az nagyszerű és a legfontosabb. De ahhoz, hogy itt a fórumon hasznos kommunikációt folytass, ahhoz ezeket a megtapasztalásokat át kell alakítanod elmévé, fogalmakká, hogy át tudd adni másoknak és azok hozzá tudjanak kapcsolódni a saját mondandójukkal. Enélkül nem lesz konstruktív eszmecsere, csak a másik fikázása.

Előzmény: M R (983)
M R Creative Commons License 2012.04.29 0 0 983

Nem feltevésekről beszélek, megtapasztalásokból, ennyi.

Előzmény: Dorien- (982)
Dorien- Creative Commons License 2012.04.28 0 0 982

Az alapfelvetésed továbbra is téves, és hiába szólok, te tovább építgeted rá a gondolati építményeidet.

Előzmény: M R (981)
M R Creative Commons License 2012.04.27 0 0 981

Az a baj az ilyen és ehhez hasonló könyvekkel, hogy pszichológusok és ilyen-olyan emberek, irogatják ezeket (nos nagyon jó üzlet ez manapság, de nincs is ezzel semmi gond) akik megint csak innen onnan összeolvasgatva, ilyen olyan egyetemeken megtanultak valamit, a tudomány jelenlegi állása szerint, de fogalmuk sincs valójában miről beszélnek, tele van a könyvpiac ilyen könyvekkel, de ezek az emberek nem rendelkeznek valódi belső tapasztalatokkal, ezért érdemesebb akár Oshot, vagy olyan embereket olvasgatni akik legalább tudták miről beszélnek, mert a fél életüket az önkutatásra, önmaguk megismerésére szentelték, ezekben a dolgokban sokat segíthetnek a meditációk, akár a TM, vagy Osho meditációi (de itt az imaginációra épülő meditációkat kihagynám), az elme természetét, az elme vizsgálatára irányuló meditációkkal, tudod igazán megérteni.Persze egyik meditációs technika sem fog elvezetni a megvilágosodáshoz, ami az elme figyelmén, a gondolatok figyelésén alapszik, de valódi tapasztalatokat az elmédről csak ezek alapján alkothatsz, nem ilyen pszichológiai és hasonló könyvekből.Osho sem azért rendelkezett akkora tudással, megértéssel, belső átélésekkel (bár nem érte el a felébredést, nem volt megvilágosodott ez a videóiból is egyértelműen kiderül, nagy misztikus volt, de nem ilyen egy megvilágosodott), mert pszichológiát végzett.Ezek a könyvek senkit sem fognak egy tapodtat sem közelebb vinni Önmagához.

M R Creative Commons License 2012.04.27 0 0 980

Szia Dorien!

 

Nem akartam ledegradálni semmit, pusztán azok alapján amit ebből a könyvből kimásoltál, számomra kiederült, annak aki ezt írta, fogalma sincs az elme és az egó természetéről, ennyi a véleményem, én nem könyvekből idézgetek, tapasztalatokból mondom amiket eddig is leírtam és úgy gondolom elég sok mindent leírtam eddig is, de teljesen felesleges lenne ezeket itt boncolgatnom, mert ettől még nem lesz elfogadható a számodra vagy mások számára, ezért csak annyit írtam, ez a könyv nem fog vezetni sehová és mivel említetted Oshot, ezért írtam azt Osho nem erről beszélt és ezért írtam sokkal több értelme van őt olvasgatni, mint ilyen és ehhez hasonló könyveket, mert Osho legalább elvezethet a valódi megértéshez. 

Előzmény: Dorien- (979)
Dorien- Creative Commons License 2012.04.26 0 0 979

Kedves MR! :)

 

Igen, pont ez a jelenség, ami megakadályozott téged abban, hogy megértsd amit írtam, ez az EGO! :)

Az ÉN-ben gyökerező vélekedések kivetítése, ezek alapján ítélkezés, "ez jó, ez rossz, ez marhaság", stb. Egyetlen téves alapfelvetésre felépítettél egy fikázó hozzászólást úgy, hogy közben te magad semmit sem mondtál az ego vagy az elme természetéről.

Előzmény: M R (975)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!