Ma voltam a gyógyszertárban cinkoxidot venni. Kiderült, hogy már csak receptre lehet venni, az eladók sem tudták megmondani miért. Mivel előbb mérték ki, mint ahogy ez kiderült, megvehettem, csak egy papírt irattak alá, hogy le tudják könyvelni.
Konkrétan nem írták, a mineral, ásványianyag tartalmára hivatkoztak... emiatt az epson sót sem, na azt amúgy se tudtam szerezni.
Vettem ma illókat, a kubeba most a legkedvencebb, lehet nem is teszem szappanba, hanem inkább parfümöt csinálok belőle, istenem, nagyon izlik... :D
Kávésat én fele-fele kecsketejjel gondoltam, esetleg a kakaóval meg lehet festeni, nekem a kakaósak mind szépek és tartós színűek lettek. Árnyalatát meg a mennyiségével lehet szabályozni, kevesebb ment a zabtejesembe, halványabb is lett, és többet tettem a mákosba, az meg sötétebb lett.
De jó, h írtad.
Spirulinát azért gondoltam, mert kértek algás szappant. És a holt tengeri sóval nagyon wellness lett volna az eredmény. :D
Zsuzsu, nagyon jó ez a link! Érdekes a technika, határozttan sokszínű! :))) És végre egy videó, ahol megmutatják az elkészült szappanokat is, nem csak a képzelőerőre bízzák.
Körömvirágot már fagyasztottam is le, meg szárítottam is a téli, szűkösebb időkre. Diólevelet, mentát, rozmaringot is.
Sütimüti, a spirulináról Illatosszappan azt írja, ha nap éri a spirulinás szappant, kifakul, megsárgul, barnul, úgyhogy ha ezzel színezel, mindenképp sötétben érleld a szappanokat, és az új tulajokat is figyelmeztesd, hogy direkt fényre ne rakják. Ugyanott olvastam, hogy tartós zöld szín elérésére jó a feketenadálytőpor és a csalán is (előbbit én még nem találtam boltban), és talán olcsóbbak is a spirulinánál.
Ma elkészült a kávés szappanom, hát majd meglátjuk....egyelőre se az illata, se a színe nem tetszik. Okkersárga ott, ahol csak a kávéfőzet van benne, és valamivel sötétebb szemcsés barna, ahol a darált kávét hozzáadtam . Folyósabbra hagytam öntéskor, és próbáltam márványozni, majd holnap kiderül, hogy sikerült.
Holt tengeri só? hasonló lehet, mint a Himalaja -só, miért írják, hogy nem jó szappanba?
Nagyon rendes vagy, kell hát, csak azért nem szóltam, mert mondtad, a héten sűrű a programod, gondoltam majd a kövő héten, nameg holnap tudtam volna meg, megy-e az ismerős a nagyvárosba.
Az időjárás függvénye azt mondta, úgyhogy ha hoz, ha nem, én bevállalnám azt is amit Te kértél nekem :)
Vegul kolleganomet kuldtem boltba, o kocsival ment, nekem nem kellett cipekedni... kertem neked is lugot, azt vagy kell, vagy nem, en elhasznalom siman, nem romlik meg... :)))
De ha kell kuldom.
En torekszem a 100g eleresere, nem mindig jon ossze. :)
Erika, ezek nagyon szépek!! nem is baj, hogy kicsit sok lett a kurkuma, szerintem kifejezetten jól mutat.
Az a homogén, nyers színű is nagyon tetszik.
Tegnap én is ilyen kétrétegűt készítettem, nemrég szedtem ki a dobozból. Friss körömvirágot turmixoltam a felsőbe, és egy icipici kurkumával színesítettem csak. Van benne méz is, minthamintha érezném... :)) Enyhén narancs illatú egyébként, illót tettem bele úgy 1-2 ml-t.
És hogy hogy jártam... :O :D Benn felejtettem éjszakára a hűtőben.... :((( Este 11 felé lett készen, persze egy óra múlva vinnem kellett hűlni, aztán beájultam, olyan fáradt voltam. Még szerencse, hogy reggel hatkor felébredtem, és eszembe jutott. Rohantam is kivenni , és ma egész nap cidriztem, milyen lesz a belseje felvágáskor. Remélem később sem romlik az állaga, most szép sima, nem tűnik úgy, mintha megfázott volna. Egyébként a teteje egyáltalán nem volt hideg, a fadobozban volt, és egy vastagabb lenvászon konyharuhával volt betakarva. Asszem a fa egész jól szigetel... :D
Végül nem hűtöttem le nagyon sem az olajakat, sem a lúgot, mert úgy voltam vele, hogy ha az eddigi hatnak jó volt ez a hőmérséklet, inkább nem változtatok drasztikusan. Azért egy kicsit levettem, kb. 37 C-ra. A super fat szépen hígított rajta, és talán a márványozást is meg lehetett volna próbálni, de végül nem vacakoltam vele.
Én is azt a videót ismertem csak, ahol egymásra öntik a két réteget, és utána kavargatják.
Ez tökjó, amit mutattál most Sütimüti!
Én is vettem pár kerek joghurot magunknak, kész diliház, hogy a dobozok, a csomagolás formája alapján választok majd eztán a boltban kaját... :D:D
Zsuzsu, a túl tortára hajazó szappanok nekem sem annyira tetszenek, meg a habos muffin alakúak sem ... de ami nem "direkt" készült tortautánzatnak, az az én ízlésemnek még elmegy. Aztán ki tudja, mit hoz a jövő, lehet, hogy egyszer olyanra kapok két teherautónyi rendelést... :D:D
Ti kb. hány grammosra szoktátok felvágni a szappanokat?
Zablisztet használtatok már (illat fokozására)? Nem lesz tőle "rücskös" a szappan?
Én mindig beleesem abba a hibába, hogy túlhűtöm a lugot, addig szöszölök az olajokkal, amíg túlhül.
Az irodában szoktam 1-2 napig tartani a szappant szétvágás után, itt a legszellősebb és nincs útban senkinek. Ma jött ügyfél és krémes sütinek hitte :)
Én ezért szoktam a superfat-et a végére hagyni, mert az a pudingot higítja picit, persze nem mindig elegendő... a kókuszost pl. úgy gyúrmáztam a formába, nem is lett jó.
Meg most a fahéjjasba csináltam olyan díszítést, csak sajna nem nagyon látszik, hogy a selejt szappanból hámoztam darabkákat, és azt tettem bele, érdekes, de nem olyan látványos, mint gondoltam, reméltem, hogy az lesz.
Úgy is lehet, csak úgy a teteje lesz inkább más színű egy rétegben, mint amilyen lett is a tied.
Videoban meg az egész szappan lesz márványos. Nekem mondjuk nagyon tetszik az "eszterházy torta" díszítés, amit pálcikával szoktak belehőzni, de nem átlósan, mint itt, hanem egymásra merőlegesen.
Köszönöm, én meg azt hittem, hogy rá kell önteni és úgy belekeverni óvatosan. Hát ezért nem sikerült :) túl sűrű már addigra a massza. Mégegyszer köszi, ki fogom próbálni.
Youtubon láttam egy jót, csak nekem kevés volt a barna, amit beletettem, de azért füstös lett így is, majd teszek képet..egyszer róla...
Szóval van az alap masszád, kiveszel egy kicsit, azt színezed másmilyennel, majd az alapba öntesz belőle 3 helyen, és egyet keversz rajta egy kenő lapáttal, de akár 8-as is lehet szerintem. Utána meg öntöd bele a formába, és nagyon jól fog kinézni. :)