Keresés

Részletes keresés

Amerigo61 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 520

Csatlakozom az előttem szólókhoz, a Skocjan barlang óriási élmény, nem szabad kihagyni! Sokkal látványosabb, mint Postojna ...

A parkoló közel van a pénztárakhoz, innen kb. 15 perc séta a barlang bejárata. Honlapja is van:

 

http://www.park-skocjanske-jame.si/

pamag Creative Commons License 2009.01.06 0 0 519
2005-ben jártunk arra.
Ki van táblázva, akkor parkolódíj nem volt.
A bejárata és a kijárata nem azonos, ha jól emlékszem, kb. másfél óra alatt jártuk végig. A végén valami lifttel vittek föl a pénztárépület közelébe.
Mielőtt bementünk, a vezető elmondta, hogy mindenki abba a csoportba álljon, amelyik nyelven akarja hallgatni az ismertetést (hát magyarul persze nem).
Akkor találtam honlapot is róla, még ha gyengén beszélsz idegen nyelvet, akkor is érdemes átnézni.
Előzmény: koborcs (518)
koborcs Creative Commons License 2009.01.06 0 0 518
Mennyi idő a megnézése és a barlanból a parkolóba hogy lehet vissza érni?
Barlang bejárata és kijárat ugyan az?
Előzmény: tacom (517)
tacom Creative Commons License 2009.01.06 0 0 517
Mi 2006-ban jártunk arra. Már akkor is ki volt táblázva az autópályán, ezzel nem lesz gond. Magyar leírás nem volt, a túravezetőkkel angolul kommunikáltunk, nagyon kedvesek voltak. A látvány önmagáért beszél. Nekem a legnagyobb barlangélményem a skocjani. Hihetetlen. Lenyűgöző. Elementáris. Stb. Nagyon jó választás! Bár Szlovénia már önmagában is az.
Előzmény: koborcs (516)
koborcs Creative Commons License 2009.01.06 0 0 516
Skocján barlangot néznénk meg a nyári kirándulásunk során.Ljubjana felől mennénk az autópályán,ki van-e táblázva,illetve hol kell lejönni a pályáról.Parkolódíj mennyibe kerül?Van-e magyar nyelvű leírás,mert gondolom idegenvezetés az más nyelven lesz.
Mennyi idő alatt lehet végig menni?Valaki az élményeit,tapasztalatait röviden leírná azt megköszönném.
Szilard_zala Creative Commons License 2008.12.12 0 0 515
Halihó!

Ha valakinek vannak motoros élményei Szlovénia, elsősorban K-i részével kapcsolatban, vagy valaki jövőre szívesen csatlakozna motoros túrához, ami Szlovéniába vezet, az jelentkezzen!

Továbbá Mariborról személyes tapasztalatok érdekelnek :)
drq Creative Commons License 2008.12.10 0 0 514
Sziasztok!
A tapasztaltabbakat kérdezném a következőkről:
Túrázni szeretnénk a Triglavon, de csak a Kraderica házig, ami az utolsó menedékház.
A túra ideje érdekelne, oda vissza körülbelül.
Mojstrana felől közelítenénk, az Aljazev házig mennénk autóval.
Előre is köszi
Ormossy Creative Commons License 2008.10.26 0 0 513

Nagyon jó kis beszámoló!

 

Tegnap mi is voltunk Bledben, valami fantasztikusan gyönyörű hely!

Előzmény: A püspök inasa (504)
szeva2008 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 512

Sziasztok!

Idén nyáron pár napot töltöttem Szlovéniában, készítettem egy pár fotót is.

Elkezdtem őket felpakolni. Még nem végeztem ugyan vele, de pl. a Száva forrás, a Bohinji tó fenntről (igaz elég sűrű ködben) már felkerült.

Ha érdekel valakit, megnézheti: www.indafoto.hu/evuska1

 

policecars Creative Commons License 2008.10.25 0 0 511
Még kellene rajta csiszolni, de nem tudom, mikor lenne rá időm, ezért belinkelem jelen állapotában az augusztusi szlovén nyaralásunkról összedobott irományt:

http://www.policecars.hu/slo2008.pdf
pamag Creative Commons License 2008.10.25 0 0 510

Csináljatok már egy külön topikot az autópályamatricáknak!

sz.zs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 509

Szlovén autópálya matrica eladó! 2008.10.21-én vásárolt, de fel nem használt, eredeti, fél évig érvényes szlovén autópálya matrica 6000 ft-ért eladó.

 

 

sz.zs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 508

Szlovén autópálya matrica eladó! 2008.10.21-én vásárolt, de fel nem használt, fél évig érvényes szlovén autópálya matrica 6000 Ft-ért eladó.

 

 

pancso Creative Commons License 2008.10.20 0 0 507
Úgy tudom irigyelni, akinek 3-4 óra az út Bledig. Nekem innen a Hajdúságból messzebb van a magyar-szlovén határ, mint onnan Bled... Ennek ellenére idén már én is másodszor voltam, s biztos, hogy nem utoljára!
annamarie Creative Commons License 2008.10.20 0 0 506

Köszi a klassz beszámolót, örömmel olvastam, hogy jól éreztétek magatokat!  Bled valóban gyönyörű, aki egyszer eljut oda, az biztos, hogy még visszamegy.

Az apartmant valóban olcsóért adták, hisz mi (igaz, hogy júliusban) napi 58 €-ért kaptunk szállást, ez 2 főt takar és benne volt a reggeli.

Amellett, hogy csodaszép vidék, de még közel is van, mi 3 óra alatt ott voltunk, igaz, hogy nem Ausztria felől, hanem végig Hodos-Murska Sobota-Maribor-Ljubjana-Bled útvonalon, és Kercaszomorról, egy kis őrségi határszéli településről indultunk. Mi még tervezünk arafelé kirándulást, úgy hogy ha van élmény, akkor szívesen olvasom.

Előzmény: A püspök inasa (504)
AZS Creative Commons License 2008.10.20 0 0 505
tegyél fel pár képet is ;-)

addig meg itt van pár 360 fokos panoráma
Előzmény: A püspök inasa (504)
A püspök inasa Creative Commons License 2008.10.20 0 0 504

Hát megjártuk a hétvégén Bledet és környékét, és állíthatom, hogy ez egy igazi kis gyöngyszem, nem is túl messzire tőlünk, és valahogy annyira talán nincs is benn a köztudatban. A munkahelyemen szinte senki nem tudta merre van ez a Bled, miért érdemes odamenni, szóval nem tudták hova tenni a dolgot, ma reggel meg leesett az álluk a csodálkozástól, mikor a fényképeket megmutattam. Egészen meseszerű.

 

Az időjárás kedves volt hozzánk, pénteken ugyan eléggé borús és ködös volt az idő, de legalább nem esett és a szél se fújt, ki lehetett bírni. Szombaton és vasárnap viszont verőfényes napsütés csapkodta az Alpoknak ezt a szegletét, a fák az ősz ezernyi színében táncoltak, az ég csodaszép kéken világított, a gyönyörű, kristálytiszta vízű tavak pedig szemet kápráztatóan tükrözték a föléjük magasodó hegycsúcsok sziluettjét. Ez volt a harmadik hosszú hétvégénk a Júliai Alpokban - Kranjska Gora és Bovec után - és meg lehet állapítani, Bled is hozta az elvárt magas színvonalat. Szerintem öreg nyugdíjas koromig vissza fogok járogatni erre a környékre, nagyon kezd a szívemhez nőni ez a táj, itt képes vagyok leülni egy kőre és akár egy órán keresztül csak a természet csodáját bámulni, egy másodpercig nem unatkozom.

 

Az út könnyedén megjárható 4-4 és fél óra alatt (szombathelyi indulással), bár a Karawankák alagútnál valami karbantartás zajlik, ezért 10-15 percet várni kellett az áthaladással, de még így is - valamint a 6,5 eurós alagútdíj ellenére - jobban megéri szerintem erre kanyarodni, mint a Loiblpass-Ljubelj hágó szerpentinjein forgolászni a kocsival, koptatni a fékbetéteket. Szlovén autópályamatricát nem vettünk, így az alagút után az első leágazónál lemenekültünk az avtocsesztáról, végiggurultunk Jesenice városán, ami a szlovén Tatabányának tűnik, mivel szintén iparvárosról van szó, és szintén kb. 1 km széles és legalább 7-8 km hosszú, tehát egy hegyek közötti csík. (Azért persze Jesenicében több az ódon épület, mint T.bányán, viszont szlovén átlagviszonylatban eléggé lecsattantnak tűnik a város.) Szóval megúsztuk az autópályaizgalmakat, és egy alsóbbrendű, de látványos hegyi úton Sp. Gorje falu érintésével percek alatt már Bledben is voltunk.

 

A hétvégére bérelt apartman tökéletes választás volt, legalább 90 m2 alapterületű házikó felső része, két hálószoba, tágas nappali, fürdőszoba bidével: a házban teljes felszereltség a mikrótól a cd lejátszóig. Az ára egy napra pedig 60 szlovén euró, vagyis négyünkre leosztva napi 15 euróból megállt, én ezt kedvezőnek találom. Ráadásul kb. 5 perc sétával közvetlenül a tóparton lehetett az ember, a fekvése is baráti. Az alsó szinten lakó háziak nagyon barátságosak, a ház mögött hatalmas málnás, szőlő, alma és szilvafák, kedélyesen biztosítottak, hogy teletömhetjük a hasunkat bármelyik gyümölccsel, ez benn van az árban. Aki csodálkozna a málnán, annak igaza van, én sem győztem lesegetni, hogy mi ez, de október ellenére roskadoztak a bokrok a méretes, bordó málnaszemektől. Hát nem türtőztettük magunkat.

 

A bledi tó panorámájáról gondolom ebben a topikban nem kell különösképpen áradoznom, hiszen az valószínűleg ismeretes tény. A sziklán ágaskodó középkori vár, jobb oldalán a fehérre meszelt Sv. Martin templom (ha jól emlékszem a névre), háttérben a Júliai Alpok vonulata - szerintem az egyik legszebb, legemlékezetesebb látkép Közép-Európában. És persze akkor a szigetről és a rajta álló fogadalmi templomról még nem beszéltem, de az leginkább a várból, vagy valamelyik környékbeli hegytetőről (esetleg helikopterről) mutatja meg leginkább fekvéséből adódó bámulatos szépségét. Nagyon egyben van az egész. Maga a város afféle modernebb üdülőhely, bár sok a Monarchia-korabeli tornyos villa, amelyeket nagyon szépen újítgatnak fel. Rengeteg a hotel és a kávézó, bár az én szívemnek kedvesebb taverna-szerű pinceborozókkal, sörözőkkel itt nemigen lehet találkozni, gyakoribbak inkább a modern, minimál-stílusú nemzetközi szintű és igényességű bárok, klubok. Mivel a mi kirándulásunk a család megrendült anyagi helyzete miatt "very low cost" költségvetéssel dolgozik, ezért szóba sem jöhetett éttermi eszem-iszom, vagy kávéházi dőzsölés, ezért ezeket a helyeket csak kívülről szemléltük.  (A három nap - két éjszaka - teljes költségét 45.000 Ft-ban határoztuk meg családunk vonatkozásában (férj, feleség, másfél éves kiskölyök), és ezt tökéletesen sikerült is betartani, ebből 15.000 Ft volt a szállás, 18.000 Ft a benzin+autópálya+alagútdíj és 12.000 Ft a költőpénz. Lassan kezdünk ráérezni a spórolás ízére, és szerintem nem csináljuk rosszul. Dehát hiába válság ide-oda, utazás nélkül nehezen bírjuk ki, ez az élménykábítószer szükséges a mindennapok valóságának kimosolygásához. És szerintem meg is oldható.)

 

A péntek estét kedélyes kártyacsatával zártuk, közben megdézsmáltuk az otthonról hozott vaskeresztesi vörösbort, illetve a főtt füstölt csülköt tormával.

 

Ha valakit érdekel, írhatok még a bledi hétvégénkről, bár élménydús kalandokról, izgalmas fordulatokkal tarkított váratlan eseményekről nem számolhatok be, csak egy idilli, csendes és nyugodt családi kirándulásról, amelyhez egy csodás, meseszerű és léleknyugtató környezet adta a hátteret.     

 

 

Előzmény: A püspök inasa (502)
toni24 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 503
Sziasztok!
Felhasználatlan fél éves szlovén autópálya matricát eladnék 4500,- Ft + postaköltségért. Az eredeti ára 35 Euró. 2009. február 25-ig érvényes. Tel.: 20/3935348
A püspök inasa Creative Commons License 2008.10.15 0 0 502
Közben sikerült beszélgetésbe elegyednem egy kamionsofőrrel, aki gyakran jár azon az útvonalon, azt mondja mihelyt átérünk a Karawankák-alagúton, egyből lesz leágazó Jesenice felé, és teljesen kizárt, hogy az alagút után azonnal matricát kérjenek, hisz az alagút másik oldala még Ausztria, tehát lehetőségem sincs elméletileg előtte matricát venni.
Állítólag itthon is úgy van, ha Ausztria felől lépsz be Magyarországra Hegyeshalomnál, akkor Móvárig még nem kell matrica, addig ingyen használhatod az M1-et.
Úgyhogy reménykedem.
nimado Creative Commons License 2008.09.29 0 0 501
Hello, hello, eladó ez a matrica vagy nem??? Szerdán indulunk!!!!
Előzmény: tomicsek (493)
nimado Creative Commons License 2008.09.27 0 0 500
Halli, érdekelne a matrica, kérdés, hogy le van-e már szedve, mert mikor mi ilyennel próbálkoztunk, elszakadt... Mikor tudnám megkapni? Köszi
Előzmény: tomicsek (493)
annamarie Creative Commons License 2008.09.22 0 0 499
Itt a másik szlovén topik linkje: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9028518
Előzmény: annamarie (498)
annamarie Creative Commons License 2008.09.22 0 0 498

Megértem az aggódásod, és ha nem lenne az autónkra felragasztva a matrica, segítenénk is. Viszont egy csomóan árulnak itt olyan matricát, amely nem volt felragasztva és valóban nem rendszámhoz kötött ez a dolog. Miért nem próbálsz meg kézalól szerezni egyet, feleáron? Van egy másik szlovén topik is, nézegesd azt is: Utazás Szlovéniába.

Előzmény: A püspök inasa (496)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.09.22 0 0 497

Szerintem kérdezd meg itt:

 

Szlovén Nagykövetség

1025 Budapest, Cseppkő u. 68

Tel: 438-5600, Fax: 325-9187

E-mail: VBP@mzz-dkp.sigov.si

 

Nem biztos, hogy tudják, de egy próbát megér.

 

Esetleg próbáld ki a www.viamichelin.com oldalt. Az opcióknál klikkeld be, hogy "avoid tolls", és kiderül, hogy van-e menekülő útvonal ...

Előzmény: A püspök inasa (496)
A püspök inasa Creative Commons License 2008.09.22 0 0 496

Igazad van, ha jól hallottam az éves matrica díja 55 EUR lesz, de az már csak 2009-re érvényes. Valójában az a bajom, hogy a költségvetés elég szűkös, tehát szeretném elkerülni a felesleges pluszkiadást. 35 EUR ebből a  szempontból sok pénz, majdnem 10.000 Ft, és tényleg csak kb. 30 km-t kellene autózni Bledig szlovén autópályán, ezt bőven ki lehetne hagyni, csak a térképet nézegetve bizonytalanodtam el, hogy ezen az útvonalon megoldható-e ez egyáltalán. A Karawanken-tunnel a legközelebbi út Bled felé, ha már előtte Klagenfurtnál lejövünk az A2-ről és elindulunk Szlovénia irányába, az legalább 50-60 km pluszt jelent, ráadásul át kell kelni a Loiblpass hágón, amihez egyszer már volt szerencsém régen, és nem kispiskóta szerpentinekről, hajtűkanyarokról van szó, tehát ezt inkább kihagynám. Persze ha azt mondjátok, hogy az alagút után nem lehet egyből lejönni az autópályáról, és mindenképp kell azon az útvonalon szlovén matrica, akkor mégis a hágó fog szóbajönni. 

Ha például mennék 5 km-t matrica nélkül az autópályán, és lefülelnének a külön erre szakosodott szlovén milicisták, és kidobnának rám egy 300-600 eurós bírságot, akkor úgy elmenne az életkedvem, hogy soha többé nem tenném be a lábam ebbe az országba, az biztos. Ezt meg nem akarom.     

Előzmény: annamarie (495)
annamarie Creative Commons License 2008.09.22 0 0 495
Mi voltunk a nyáron Bledben, de pont az ellenkező irányból. Így én nem tudom a kérdésedre a választ. Viszont egyben szeretnélek kijavítani: 35 €-ért FÉLÉVES matricát kapsz, nem évest... de gondolom, hogy nincs jelentősége.
Előzmény: A püspök inasa (494)
A püspök inasa Creative Commons License 2008.09.20 0 0 494
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy kell-e éves szlovén autópályamatricát vennem, ha csak Ausztriából a Karawanken-alagúton kelünk át, aminek külön 6,5 euró a díja, utána Szlovéniában az első lehetőségnél lejövünk az autópályáról? Csupán Bledbe megyünk, így túlzásnak érezném megvenni 35 EUR-ért az éves matricát azért 20-30 km-ért.
tomicsek Creative Commons License 2008.09.16 0 0 493
 

Sziasztok!

 

Eladó egy Szlovén autópálya matrica fél évig érvényes, nem lett felragasztva, az igazoló szelvény is megvan hozzá. 2008 szept. 1-én lett vásárolva. Nem rendszámhoz kötött. Aki megy raftingolni, vagy télen síelni, annak jó lehet.

Ára: 4500 HUF

 

bunatamasKUKACtKÖTŐJELonlinePONThu

tomicsek Creative Commons License 2008.09.16 0 0 492
 

Hy!

 

Eladó egy Szlovén autópálya matrica fél évig érvényes, nem lett felragasztva, az igazoló szelvény is megvan hozzá. 2008 szept. 1-én lett vásárolva. Nem rendszámhoz kötött. Aki megy raftingolni, vagy télen síelni, annak jó lehet.

Ára: 4500 HUF

 

bunatamasKUKACtKÖTŐJELonlinePONThu

itsme1 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 491
Elkelt a matrica. (Nem volt felragasztva és csak 17 Euróért.)
Előzmény: itsme1 (488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!