Keresés

Részletes keresés

Pisces72 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46145
Mennyibe is kerül egy vödör festék? Esetleg egy alapítván az együtt élés érdekében, ere a célra, az adók 1%-ával? Vagy közhasznú munka, pályázattal?
Előzmény: barvivien (46143)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46144
"igen a vadász vadász tilalom alatt is foglalkozik a vadakkal....nem csak lepuffantja őket"

Nagyon nem erről beszéltem, de még csak utalni sem utaltam ilyesmire.
Arról beszéltem, hogy a vadász vajh' akkor is foglalkozna az állatokkal, ha egyáltalán nem vadászhatna rájuk?

"Ismétlem ha a vadászatot elítéled akkor itéld el a marha, sertés és baromfitelepeket..."

Elítéltem volna a vadászatot? Konkrétan ezt írtam:

"És nem ítélem el a vadászatot. Ha visszaolvasol, azt írtam, pontosan tudom, hogy szükség van hivatásos vadászokra. Szükség van vadgazdálkodásra, mert alaposan belepiszkáltunk a vadak életterébe, többek között haszonnövényeket ültettünk oda, amiket meg kell óvni a vadtól."

Meg ezt is:
"Az égvilágon semmi problémám snepffel és a hivatásos vadászattal sem.
Tán még a hobbivadászatot is meg tudnám érteni"

"És hát a vadászathoz miért járnak jogok...és a sétáltatáshoz miért nem..."

Fel sem merült, hogy jogoknak kéne járniuk a sétáltatáshoz.
Én azt emlegettem, hogy míg a vadászoknak jogaik vannak, addig rám kötelességet rónak a saját érdekükben.

"A felháborodásotok teljesen érthető de sajnos ellene tenni nem lehet..."

Hogyne lehetne, pl. el lehet érni azt, hogy a vadásztársaságok belássák, jelölniük kell a területüket.
Ez pedig nem megy máshogy, mint minél szélesebb társadalmi vita által.
Mi most épp ezt csináltuk itt.
Ha Snepf elgondolkodott azon, hogy lehet, hogy tényleg érdemes rászánni két vödör festéket, akkor már megérte.
És egészen biztos vagyok benne, hogy elgondolkodott rajta, nem véletlenül kardoskodott annakidején amelett, hogy csak hivatásosok lőhessenek ki kutyát.
Előzmény: barvivien (46140)
barvivien Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46143

:D felfesteni? az pénzbe kerül...ugyan már... akkor minden túl egyértelmű lenne...

 

Előzmény: Pisces72 (46137)
Pisces72 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46142
De, lehet  tenni. Felfesteni a jeleket. :):):)
Előzmény: barvivien (46140)
barvivien Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46141

hát én bevallom a kutyát pikk pakk felismerem de mivel a névmemóriám pocsék ha nem kutyanevekről van szó és a neved sem a megszokott így nehezebb a dolgom...

De továbbra is tartom hogy felesleges ezen idegeskedni vitázni...előrébb nem lehet jutni benne.... nem mondom hogy teszik hogy a vadászok lepuffantanak bármit is egy ideig elitéltem utáltam gyilkosnak tartottam őket...

de rájöttem hogy ez másról is szól...más érdekeket is szolgál....nem támogatom őket csak elfogadtam hogy vannak...és megértettem mit csinálnak.... kár háborogni...mert kis ember kis fórumon csak magát idegeli fel egyebet sajnos nem ér el... :(

Én pl sokkal nagyobb harcban vagyok egész nyáron a horgászokkal...és én amilyen hülye vagyok a halakat is sajnálom.... de nekik meg ez a hobijuk ők meg a kutyázást nem értik....

Szóval felháborító hogy nincs jelezve hova lehet és hova nem lehet menni de nem tudsz mit tenni te jársz utánna... mert senki nem fog neked szólni hacsak nem magánterületen vagy hogy figyi itt bajotok eshet... sajnos...

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (46138)
barvivien Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46140

A vita meddő... :)

igen a vadász vadász tilalom alatt is foglalkozik a vadakkal....nem csak lepuffantja őket

Igen felmehetnék a vadászlesre és nézhetném fényképezhetném a vadakat...de nekem nem ez a hobbim ezért nem teszem....

Ismétlem ha a vadászatot elítéled akkor itéld el a marha, sertés és baromfitelepeket...

És igen egyszerűbb lenne ha jelölnék, felfestenék közölnék mit hogy hol lehet merre mehetsz...de nem teszik... hogy tennék ezt pont az erdőben mikor még a közutakon sem sikerül ezt kivitelezni...

És hát a vadászathoz miért járnak jogok...és a sétáltatáshoz miért nem...hát csak arra tudok köetkeztetni hogy mert a vadásznak puskája van amit szabályozni kell nekünk meg kutyáink...amiket nekünk kell szabályozni... 

A felháborodásotok teljesen érthető de sajnos ellene tenni nem lehet...

Lehet utálni, elítélni a vadászokat...de sokra sajnos nem mentek vele csak felidegesítitek magatokat dühöngtök egy ideig majd ugyan ott tartotok mint elötte...

Pisces72 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46139

Két éve történt. Ifjonti feka labi suloban okosodott, koros vizsi ezalatt  környező, bányaművelések közötti, sehol és sehogy sem jelölt területen sétált a párommal. Aztán szembejött velük egy vadkan. Kevesebb, mint 1 km-re a városhatártól. Ma sem tudjuk. h vadász is járhatott volna-e arra, vagy sem. Egy biztos: soha többé nem mentek arra. Mert nem a balhét keresték.

Rendszeresen járunk erdőbe-mezőre gombászni. Kutyákkal. (Ill. most már csak eggyel. :( ) Senkit nem akarunk a jelenlétünkkel megsérteni, de rossz belegondolni, hogy az elégtelen kommunikáció miatt bármikor a hátsónkba durranthatnak. Részemről a beszélgetés kb. ennyiről szól.

Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46138
Egyébként azt hittem, megismered a képek alapján a kutyát :)

Teszek neked egy olyat, ami alapján biztos felismered :)

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (46135)
Pisces72 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46137

Vagyis a tervezett séta előtt keressem fel a helyi önkormányzatot? :)

Tényleg nem lehetne inkább felfesteni azokat a jeleket? :):):)

Előzmény: barvivien (46134)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46136
Köszi :)
Előzmény: Pisces72 (46133)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46135
Kedves Vivien, pontosan tudom, mi történt snepf kutyájával.
És nem ítélem el a vadászatot. Ha visszaolvasol, azt írtam, pontosan tudom, hogy szükség van hivatásos vadászokra. Szükség van vadgazdálkodásra, mert alaposan belepiszkáltunk a vadak életterébe, többek között haszonnövényeket ültettünk oda, amiket meg kell óvni a vadtól.
Ami az én kicsi lelkemet bántja, az a hobbivadászat. Amikor jönnek a hobbiból vadászók, a törvény alapján kijelölnek egy vadászterületet, aztán ott nekiállnak lődözni anélkül, hogy nekem esélyem lenne értesülni arról, hogy az ott egy vadászterület.
Ez volt a kiindulópont és innen sikerült eljutnunk a fizetős szórakozásig.
Álljon már meg a menet, szép dolog a természetszeretet, de nem gondolom, hogy egy természetfotós kevésbé szeretné pl. a természetet. Ő is járja az erdőt, ő is trófeát gyűjt, csak éppen az ő trófeáját még nagyon sokan be tudják gyűjteni.
A vadak óvása, etetése. Tessék mondani, a vadász akkor is kimenne etetni a vadat, ha utána nem vadászhatna rájuk?
Ez lenne ugyanis a valódi, érdek nélküli vadvédelem.
Ahogy pl. az állatmentők sem későbbi nyereség vagy szórakozás okán mentik, etetik, gyógyítják az állatokat.

" ( amit nem valószínű hogy nekem valaha lehetőségem lesz így megfigyelni)."

Dehogynem, kimész te is az erdőbe, gyűjtesz annyi tapasztalatot, mint őt, eltöltesz annyi időt a magaslesen, mint ő és máris van lehetőséged. A különbség az lesz, hogy nálad nem lesz puska és ezáltal az állatokat újra és újra meg tudod majd figyelni.

"Szóval ő nem akar rosszat avval hogy leírja mit hogy lehet szabad..."

Ezt pontosan tudom én is.

"csak azt hogy mire kell figyelni, "

Nohát, épp erről van szó. Honnan tudjam, hogy nem is elsősorban mire, hanem hogy HOL kell fokozottan figyelni, ha a vadásztársaságok nem hajlandóak megjelölni a területüket? Egyrészt fizetős szórakozás ez, másrészt nincs pénz táblákra. Mindkét állítás snepftől származik, remélem, érzed az ellentmondást a két állítás között.

Az égvilágon semmi problémám snepffel és a hivatásos vadászattal sem.
Tán még a hobbivadászatot is meg tudnám érteni, ha nem arról szólna a dolog, hogy ők megvásárolták maguknak a jogot a szórakozásra, tehát van nekik joguk szórakozni, de kötelességem meg nekem van ezzel kapcsolatban, mert ők nem hajlandóak megjelölni, pontosan hol óhajtanak szórakozni. Derítsem ki én, vagy ha ezt nem tudom vállalni, legyen az én felelősségem, ha vadászati területre tévedek.

Ez kb. olyan, mintha leboltolnám az önkormányzattal, hogy a faluszéli út ezentúl legyen versenypálya, de nem keríteném körbe, nem tenném egyértelművé és úgy száguldoznék ott. És persze becsszóra nagyon vigyáznék, hogy nehogy balesetet okozzak.

A Normafa környéke Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelye, nonszensz, hogy ott vadászok lövöldöznek bármiféle értesítés, kitáblázás nélkül.
Előzmény: barvivien (46132)
barvivien Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46134
hát hogy adott terület minek is számít azt csak a helyi szervektől tudhatod meg...de általános esetben még ők sem tudják sajnos ezt pontosan megmondani :(
Előzmény: Pisces72 (46133)
Pisces72 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46133

Hahó, fiúk-lányok!

Ne beszéljünk el egymás mellett, ha lehet, mert felesleges, különösen úgy, hogy alapból mindenki ugyanazon a véleményen van. Mi, "csak"-kutyások nem akarjuk háborgatni a vadakat, vadászokat. Mert értjük és megértjük a vadgazdálkodás dolgait, és mert féltjük a kutyáinkat. A probléma csupán az, hogy önállóan nem tudjuk eldönteni, mit nem szabad. Ehhez kérnénk némi segítséget. Konkrét segítséget. Mert ahogy Benő írta, amit nyilvánvalóan szabad, azt nem biztos, hogy lehet. Itt nálunk pl. belterületi sétáltatáshoz rövidpórázt és szájkosarat vagyok köteles ráadni ebre, még arra a kb. 1 km-es szakaszra is, ami a már fullra lerombolt futtatóhoz vezet. Még ha a sínek közé viszem, akkor is. Ugye, ez azért nem hangzik túl jól? Engedelmességi feladatok alapból kizárva, apport, játék szintén. Marad a lábmunka. De meddig? Kivinném a városból, de nem tudom, hova lehet. És attól, hogy elolvastam, mi számít vadászterületnk, ott kint még nem tudom megállapítani, hogy az a 200m-es (vagy 1km-es) szakasz ahhoz tartozik-e vagy sem.

A probléma ennyi. Nem több. Tényleg érthetetlen?

barvivien Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46132

Érdekes ámde meddő vita alakult itt ki :)

Ha a vadászatot elitéljük akkor elitélhetjük a csirkék a marhák vagy a disznók tenyésztését, lemészárolását.( néztetek már boci szemébe?....hát el lehet tőle olvadni)

És be kell látni a vadászok nem csak durrogtatnak a vadakra és kergetik azokat árkon bokron keresztül...

És aki már régebb óta olvassa a fórumot tudja hogy nem szimpatizálok a vadászattal mert állat pusztul el, de be kell látni hogy szükség van a lelkiismeretes, értelmes, jó vadászokra...de sajnos mind minden területen itt is vannak olyan "vadászok" akik nem méltók erre a megnevezésre mert nem vadászok csak kontárok...

Hapci benő:

Nem hiszem hogy pont Snepf-el kéne "vitázni" arról hogy te mennyire félted a kutyádat....ha rákeresel a hozzászólásaira megláthatod hpgy az ő kutyájával olyan történt amit egy kutya se érdemel meg...szóval ő tudja milyen félteni a kutyáját....

És Snepf nem az a felelőtlen vadász aki durrogtat a világba...a vadász lét nem erről szól.

Pár hete pl felrakott videót arról ahogy a kutyái dolgoznak (nem mellesleg a kutyák láthatóan öröm mámorban úsztak közbe) és arról ahogy az őzek és egyéb vadak mit hogy csinálnak az erdőben ( amit nem valószínű hogy nekem valaha lehetőségem lesz így megfigyelni).

Szóval ő nem akar rosszat avval hogy leírja mit hogy lehet szabad...csak azt hogy mire kell figyelni, mert ha már megtörténik a baj édes mindegy kinek az oldalán áll a jog, hisz a baj már ott van, azon már nem segít se a jog se az ha cafatokra szeded aki tett ellened....

Ennyit akartam csak hozzá fűzni...

 

 

snepf Creative Commons License 2010.02.26 0 0 46131

Helyes!

Ne hergeld magad :)

Én ugyanannyira vagyok kutyás, mint vadász.. és ha lehet, mindkettő egyszerre.

Vikinek megadtam a választ a legjobb tudásom szerint.

Részemről ennyi.

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (46130)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46130
Azt én értem, hogy ti szrződtök és pénzt fizettek, hogy a ragadozók helyett ti ragadozhassatok, nem erről beszéltem.

Arról beszéltem, olvasd vissza, hogy a törvényben felsorolt területek, amelyek nem lehetnek vadászterületek, szerinted alkalmasak kutyasétáltatásra és csak azok alkalmasak.
Nézd végig, egyik sem alkalmas kutyasétáltatásra.

Tudod, ez az a helyzet, hogy nem érdekel, kinek az oldalán áll a jog. Ha az én kutyámat meglövi egy hobbivadász, akkor azt a vadászt utána darabokból kell majd összerakni, súlyos testi sértés minősített esete fog ugyanis ott fennforogni.

Egyébként pedig, ha fizetsz érte, már zavarhatod a vad nyugalmát? Szórakozásként lehet állatokat gyilkolni, csak mert kifizetted?
Elképesztően álszent hozzáállás ez, de szerintem itt hagyjuk abba, ne szedjük szét a topicot.
Előzmény: snepf (46129)
snepf Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46129

Nem viccelek.

Mi szerződünk a füldtulajdonossal.. mi fizetünk azért hogy ott vad él, hogy szaporodik és hogy vadászhatunk ott. Fizetünk ha a vad kárt okoz..

A kutyás mit tesz?

Milyen jogon "használ" olyan területet, amihez jogilag semmi köze?

Milyen jogon zavarja a vad nyugalmát?

Milyen jogon zavarja olyanok szórakozását amiért azok fizetnek?

 

Ha csak meghajt a kutya egy sutát, aki elvetél.. mikor jön be egy kutyás is, hogy bocsi itt van 50 ezer.. a gidáért?

Szerinted??

 

Az erdő, a mezők magán tulajdonban vannak.. Kértek engedélyt a tulajdonostól??

De csináljatok amit akartok, csak a jog nem áll a Ti oldalatokon.

 

Üdv!

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (46124)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46128
Amellett, hogy megértem az álláspontodat és még igazat is adok neked, amikor az állatok nem háborgatásáról és a kutya által okozott veszélyhelyzetről írsz, de ezzel a résszel erőteljes késztetést érzek, hogy vitatkozzak:

Mert jobb sorsra volt hivatott Ő is, nem beszélve arról hogy az adott Őz elvesztése mekkora anyagi kár a vadásztársaságnak, akik óvják, védik és etetik őket.

Akik óvják, védik és etetik őket, majd kilövik őket. Az őz szempontjából teljesen mindegy, hogy a tányérunkon végzi avagy ragadozók gyomrában. Bocsánat, pontosítok, a ragadozó gyomrába kerülni az élet legtermészetesebb dolga, míg kedvtelésből puskavégre...

tudom-tudom, természetszeretet, felelősség, etetés, vadállomány szabályozása. Pontosan tudom, hogy szükség van hivatásos vadászokra, de nem gondolom, hogy a hobbicélú vadászat érdekében ragadozókat kéne kilőni csak azért, hogy a hobbivadászok ragadozhassanak helyettük.
Szép dolog, hogy ne zavarjuk az állatokat az élőhelyükön, de vajon mennyire zavaró tényező a lövések zaja és maga a kilövés ténye?

Amerre mi szoktunk sétálni, vannak nyulak és őzek. A kutyák még soha egyiket sem tudták utolérni. Előfordul, hogy megkergetik őket, rohannak egy jót, de egyiknek sem esik az égvilágon semmi baja.
Amikor a hajtók puska elé hajtják az állatokat, az miben különbözik ettől? Már persze a végeredményen kívül, hiszen a futtatott kutyák után élő állatok maradnak, míg a hajtók után a tetemek.
Előzmény: Eni79 (46123)
Eni79 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46127

Jaaaaaaaaaaaaj de ismerős a pocsojában fetrengő golden kép... :DDD

 

Nagyon helyes!

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (46126)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46126
Én még egész szerencsés vagyok egyébként ebből a szempontból, "csak" 25 km-t kell autóznom egy irányba ehhez:



És 20 km-t a másik irányba ehhez:



Még sosem találkoztunk vadásszal a második helyen, de nincs kizárva, hogy egyszer feltűnnek :(
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46125
Egyetértünk, pont azért másoltam be, mert nincs ember, aki ezt önállóan el tudja dönteni térkép és geodéta-eszközök nélkül.
Előzmény: Pisces72 (46121)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46124
Te most viccelsz?

Itt lehet kutyát sétáltatni, írod.

Nézzük már tételesen:

a) település közigazgatási belterületét, valamint
Lakott terület, kiesett.

b) lakóingatlanul szolgáló bekerített külterületi ingatlan,
Ha itt sétáltatnám a kutyámat, akkor birtokháborítást követnék el.

c) tanya, valamint major,
Szintúgy birtokháborítás

d) temető,
Egyrészt magánterület, másrészt már csak kegyeleti okokból sem.

e) nem mező-, erdő- vagy vadgazdálkodási célból bekerített hely,
Már megint bekerített hely, birtokháborítás

f) repülőtér,
A legjobb javaslat, szépen néz ki a kutya egy repülővel a hátán.

g) közút, továbbá
A kamion sem épületesebb látvány a kutya hátán, mint a Cessna

h) vasút
No az már más, egy hetyke Nohabbal a hátán igazán szép a kutya.
Előzmény: snepf (46122)
Eni79 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46123

Halihó!

 

 

Nem vagyok 1 napot és végre zajlik az élet...! :-))))

 

Picit én is hagy kotnyeleskedjek bele, mint elsősorban kutyás, másodsorban pedig vadászkutyás, természetszerető és járó ember...

 

Ez a vadászterület vs kutyasétáltatás nekem is sokáig érthetetlen volt. (hozzáteszem az esetek többségében ez nem is jelent problémát ha feltételezzük hogy mindkét "oldal" tisztában van a szerepével és a kötelességével.) Ismertek engem, tudjátok nem vagyok vadászember, és nem is leszek SOHA az. De számomra a vadászat (és a vad) tisztelete fontos dologgá vált, mióta belekerültem ebbe a körbe. Sok vadászismerősre tettem szert, néhány vadásznak nem tekinthető puskás emberrel is volt szerencsém megismerkedni, de hála égnek az esetek többségében igazi vadászokkal hozott össze a sors. Akiktől sokat tanultam az ehhez szükséges alázatról, tanulniakarásról és magáról az életérzésről is.

 

Sokat járunk vadászterületen itthon is, és messzi barátainknál is. Legyen szó egyszerű sétáról, vagy tréningről, illetve vadászatról, szeretünk kint lenni-kutyáinkkal együtt.

 

Megtanultuk, hogy a természettel szemben vannak kötelességeink. Az egyik ilyen, hogy tiszteletben tartjuk, a természetben rajtunk kívül az ott élő állatok vannak otthon, akiket nem háborgathatunk. (Kicsinyét nevelő disznó vagy őz, stb...) Nem engedjük a kutyáinkat vadat űzni (ezt mondjuk a vadászat miatt is be kell tartanunk), ha nem vagyunk biztosak benne hogy kontroll alatt van a kutya, magunk mellé rendeljük őket és szélsőséges esetben pórázra is vesszük őket.

Tesszük ezt azért, mert egyrészről szeretnénk elkerülni a lehetőséget hogy az erdő nyugalmát megzavarjuk, másrészről mert szeretnénk elkerülni hogy a vadász úgy ítélhesse meg a helyzetet, hogy a kutyánkat ki kell lőni. Ennek megfelelően vadászaton (és tréningen) kívül nem engedjük ki a kutyákat 30 max 40 méternél messzebbre (ez a táv ami alatt kontroll alatt vannak), és túlontúl ingergazdag területen lábmunka van. Nekünk ez a természetes.

 

Aki ezeket az egyszerű szabályokat betartja, az nagy valószínűséggel nem kerül olyan helyzetbe hogy lelövik a kutyáját. Persze vannak tragikus véletlenek, de ehhez általában mindkét fél kell.

 

Nekem a kutyáim és a saját biztonságom az elsődleges, ezért betartom az alapszabályokat. Egy kontroll alatt lévő kutyával lehet az erdőben sétálni. A gond azzal van mikor ez hiányzik...

 

Volt szerencsém jópárszor erdőben szórót és etetőt tölteni, közben összefutni kóbor, erdőben élő kutyákkal. Akik bizony (jobb híjján) űzik a vadat... és fáj vagy sem, az Ő kilövésüket én is támogatom. Más kérdés, hogy Ők szenvedői és nem okozói a helyzetnek, de akkor is. Amikor csapatosan támadó kóbor kutyák szétkapnak (marcangolnak) egy őzet akkor vérzik a szívem. Mert jobb sorsra volt hivatott Ő is, nem beszélve arról hogy az adott Őz elvesztése mekkora anyagi kár a vadásztársaságnak, akik óvják, védik és etetik őket. (Mi is alig megközelíthető helyen nehezen jutottunk el az etetőkhöz, nem semmi meló volt, ez vesszen kárba a kóbor kutyák miatt?)

 

De mondom, ezek kóbor ebek. A gazdival sétálgató/futkosó ebek más kategória. Ott a gazdi felelőssége hogyan viselkedik a kutyája. Úgy tudom egyébként, a kutya által okozott kárt is köteles megtéríteni...  De nem csak a "lövésveszély" miatt érdemes a kutyát kontroll alatt tartani. Gondoljatok bele, mentek a kutyával, aki előreszalad 100-200 métereket is, mondjuk belebotlik egy csapat disznóba, ne adja isten kismalacokkal... a koca villámgyorsan neki fog iramodni és üldözőbe veszi a kutyát, aki meg fut majd hozzátok... Nem részletezem, szép baleset lenne. Múltkor disznók mellett sétáltunk el, kimentünk fotózni őket, de a kutyák szigorúan lábnál voltak, nem engedtük elkolbászolni őket. Végzetes lehetett volna nekik és nekünk is.

 

A múltkor a kutya újságban olvastam a fehérkereszt liga cikkjét erről a témáról... A szerző ecsetelte, hogy vidéken kilőttek két falubeli kutyát. A tulajdonos fel volt háborodva. A szerző szerint idézem "vidéken szokás hogy az udvaron tartott kutyákat éjjelre kiengedik, hogy nappal könnyebb legyen bírni velük a portán". Ergo a kutyák ki vannak engedve. A faluban, majd az erdőben kóborolnak. Sajnálom szegény Buksikat, mégis joggal merül fel a kérdés, a gazda nem köteles portán belül tartani az állatait? Dehogynem... persze előfordul hogy egy kutya kiszökik, de ez a gazda felelőssége. Mintahogy az is, hogy ha udvaron/lakáson kívül van, kontroll alatt tartsa. Pórázzal vagy anélkül, de kontroll alatt.

 

Egyetértek Petivel... Ez mindenki érdeke. Nekem is itt szunyálnak ezek a kanapé vadászkutyák a lábamnál békésen... belehalnék ha az én mulasztásom miatt bármelyik is golyót kapna. Igyekszem elkerülni ezt. És fájó szívvel ugyan, de megértem azokat is, akik kénytelen kilőni egy egy esetben kutyát. Nem szórakozásból teszik...

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: snepf (46118)
snepf Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46122

De itt le vagyon írva:

Benő által is...

 

(2) Nem minősül vadászterületnek, és a vadászterület kiterjedésének megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az azon található
a) település közigazgatási belterületét, valamint
b) lakóingatlanul szolgáló bekerített külterületi ingatlan,
c) tanya, valamint major,
d) temető,
e) nem mező-, erdő- vagy vadgazdálkodási célból bekerített hely,
f) repülőtér,
g) közút, továbbá
h) vasút
területét.

 

Vagyis itt lehet kutyát sétáltatni.

 

Értsétek meg! Én csak óva intelek Titeket! Az én kutyámat fejbe lőtték és ahogy sikított és jött felém és dőlt belőle a vér.. azt az érzést nem kívánom senkinek... százszor inkább óvatos vagyok, mint vitatkozzak amikor megvan a baj..

 

És most itt van velem bújik.. ez mindennél többet ér!

Vigyázzatok a kutyáitokra!!!

Előzmény: Pisces72 (46121)
Pisces72 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46121
KB. ezért gondoltam festett piktogramokra. Mert baromi sok kellene belőlük. De kellene. Sztem legalábbis.
Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (46120)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46120
Arról nem beszélve, hogy meglehetősen kevés ember kirándul geodéta-felszereléssel, hogy ellenőrizni tudja, vadászterületen jár-e, a vadászati törvény szerint ugyanis vadászterület:

A vadászterület

8. § (1) Vadászterületnek minősül - hasznosítási formájától függetlenül - az a földterület, valamint vízfelület, amelynek kiterjedése a háromezer hektárt eléri, és szemközti határvonalainak távolsága legalább háromezer méter, továbbá, ahol a vad
a) a szükséges táplálékot megtalálja,
b) természetes szaporodási feltételei, valamint
c) természetes mozgásigénye, búvóhelye, nyugalma adott.
(2) Nem minősül vadászterületnek, és a vadászterület kiterjedésének megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az azon található
a) település közigazgatási belterületét, valamint
b) lakóingatlanul szolgáló bekerített külterületi ingatlan,
c) tanya, valamint major,
d) temető,
e) nem mező-, erdő- vagy vadgazdálkodási célból bekerített hely,
f) repülőtér,
g) közút, továbbá
h) vasút
területét.
Előzmény: Pisces72 (46119)
Pisces72 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46119

Pár hónapja volt téma vizsláéknál a lelőtt vizsla. A gazdi tényleg nem tudta, h az vadászterület, mert -kerülővel a szokásos, vadászterületen kívüli sétájuktól- először járt arra. Az ügy után kikerült a fára egy filccel írt kartonlap, mint határjelző tábla.

Én csupán arra gondoltam, h ha ez a kartonlap egy fára festett piktogram lett volna, valóban felfestve, esetleg tudja, és nem arra megy.

Előzmény: snepf (46118)
snepf Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46118

Ne haragudj, de nem értem.

Mi októbertől február végéig minden szombaton vadászunk a 4000 ha-on belül, ott ahol éppen jónak gondoljuk.

Egész évben vadászunk egyénileg, magasleseken, van vagy 40 db. a területen. Oda ülünk fel ahová "jó a szél". Tehát bárhová ki lehet táblácskákat tenni.

Amúgy a vadőr napi feladata az egész terület bejárása és a kártevők gyérítése.. ja, és hogy ő hol jár az a vadorzás miatt senkire sem tartozik.

 

Nem kell túldimenzionálni.. a vadászok és a kutyatartók jellemzően békében élnek.

Előzmény: Pisces72 (46116)
snepf Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46117

Lehet, hogy van ellentmondás, de két dolgra hívom fel a figyelmedet.

Akit meglőnek egy expanzív lövedékkel, annak minimális az életben maradásra az esélye.

Tudtommal még senki sem kapott letöltendőt vadászbaleset miatt.

Nekünk is kötelező az elemlámpa használata, ha lejövünk lesről.. mondjuk egy kukorica táblánál, vadkárelhárításon belátható a hasznossága.

Én mindig használom.

Ez egy jó tanács, nem kell megfogadni.

 

Igen a róka is lőhető, nagyon intelligens és túlszaporodott az állománya. Ezt úgy hívják, hogy ragadozó gazdálkodás. A vadgazdálkodás egy komplex fogalom...egy velünk élő létező rendszer.

 

Farkas él Mo-on szigorúan védett. A nádifarkas, vagyis a sakál újra betelepült és iszonyatos sebességgel terjed a déli országrészből.. sokkal komolyabb ragadozó, mint a róka.

 

Ne bízz abban hogy ilyen táblákat a vadásztársaságok kiraknak.. a vadveszély táblákat is alig győzzük anyagilag.. arról nem beszélve, hogy ilyen táblák csak addig vannak kint amíg kiteszik..

Pont a Vitorlázó reptérnél láthatóak a megrongált emlékművek, táblák és hadd ne soroljam.

 

A hülye ember mint élőlény az nem vadászathoz kötött, találkozhatsz vele ha autót vezetsz, vásárolni mész, bárhol..és mindenhol közveszélyes.

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (46111)
Pisces72 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 46116
Sztem megfeleő "kitáblázás" lenne egy fára festett, egyszer ismételt jel a terület határán,  a jelzett turistautak mintájára, de azt minden be- és átvezető úton. Sajnos, szerintem is kéne valami hasonló dolog, ha pro és kontra szeretnének a kutyások és a vadászok békében élni.
Előzmény: snepf (46108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!