Keresés

Részletes keresés

Bugsyy Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74538

Üdv,

 

Én is Zimopec-et vettem. Nem igazán van "kimérő" hozzá (100 liter/kg-hoz mondtak 1, 2 ml-t), így honnan tudom mennyi a megfelelő mennyiség, ill hogy kell hozzáadni a cefréhez? (elég csak ráönteni vagy vízzel keverve és utána...). Ilyet írtak a tégelyre: A kezelés időtartama 1-2 óra. Ez mit jelent pontosan?

 

(Most csinálok először ilyet.. : S  )

 

 

barkócza Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74537

Már kiforrt, ne sokat nyitogasd. Ha bizonyosságot akarsz, kóstold meg.

Előzmény: Kariboy107 (74535)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74536

3-4 dm = 3-4 cm

Előzmény: Kariboy107 (74535)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74535

Sziasztok!

 

Kb. 2.5 hete cefréztem Blue free szilvát, 220-as hordóban, tettem bele budafokit, Zimopecet (kicsit túladagolva) és 3% napfényt..

Felturbózott festékkavaróval aprítottam, elég szépen összezúzta. A meleg miatt el is indult szépen forrni, most ott tartok, hogy van rajta kb. 3-4 dm bunda szerű, nem fordult át még, és ahogy nyomkodom, naponta egyszer, hallom, hogy még kicsit forr, de a láng már nem alszik el egyáltalán..

Garázsban van, állandó kb. 20°-on, a kérdésem az volna, hogy 1 hét múlva van időpontom a főzdében, ez addig ki fog rendesen forrni, vagy már elvileg így is jó, nem számít, hogy nem fordult át?

Illetve elég, hogyha naponta egyszer nyomkodom a bundát, ugye vagy kétszer kellene?

 

 

hal65 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74534

Na!

Előzmény: deszegregator (74531)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74533

A pektinbontót teheted, a borélesztőt már hiába, úgyis lekaratézzák azt az elszaporodott vadélesztő(k).

Előzmény: Bugsyy (74528)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74532

A kajszit is így csinálom, egyszer magoztam ki cefrézés előtt, többé nem fogom! Egyszerüen nem volt kerek az a pálinka , hiányzott belőle "valami", hát az a valami az a magíznek nevezett komplex íz, ami egyáltalán nem csak kesernyés ízt ad hozzá. A vadszilvát azonban magozom, nekem annak a magíze nem jön be, rettentően tolakodó, sőt az első hetekben keserű, a vadszilvánál a gyümölcshúsban is van elég "vadság" ami kellő marcipánosságot ád a párlathoz, illetve a fekete cserkót magozom még ki cefrézés előtt, ott is van a gyümihúsban elég mellékes, az jobb kimagozva. (szomolyai, és félvad , ehhez a családhoz tartozó fekete fajták...)

Előzmény: deszegregator (74531)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74531

Csak a bugrisok magozzák a szilvát! Elég egyöntetű vélemény a maggal cefrézés, majd a hordó alján összegyült mag leszűrése a főzésnél! Szilvórium magíz nélkül?! Viccnek is rossz....

Előzmény: Törölt nick (74517)
pam-pi Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74530

Lentebb olvastam ezt a préselős megoldást.

Savazni meg azért akarok, mert tegnap a tegnapelőtti cefre tetején már szürkés lerakódást véltem látni. Igaz a 60 l-es hordó alján csak 10 l volt ( ez nem fért bele a másik hordóba).

A biztonság kedvéért még cukkert is raktam bele 3%-ot.

Előzmény: szilvakukc (74527)
vf1 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74529

Teheted.

Előzmény: Bugsyy (74528)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74528

Üdv,

 

Tehát megvettem a pektinbontót, amit írtatok. Vmint ajánlottak borélesztőt is hozzá. Namost, az lenne a kérdésem, ezeket, csak újonnan indított hordóba tehetem, vagy még olyanba is belefél, amit vasárnap indítottunk, viszont már forr?

Előzmény: sabrinho (74483)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74527

Simán lehetmagas a ph. Tavaly nekem 4,9 volt, és egy liter!!!! akkusav kellett hozzá, hogy levigye 120 lityi cefrének. Tavalyelőtt csak 4 volt, ahhoz 3 deci. Ha optimista típus vagy, nem kell savaznod. 

Ki mondta, hogy préseld ki? Isten őrizz! Olyan "üres" íze lesz. Sztem hallgass sas apukára , aki pofonvágta a fiát, miután az mindenáron gólyát kért reggelire, hiába győzködte, hogy a héjában van a vitamin.:)))

Előzmény: pam-pi (74525)
vf1 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74526

Nem tudom, ezt nekem úgy csinálták a nagyon régi melóhelyemen. Először volt egy 500-as saválló csődarab amiből készítették a főzőt, ezt "eltávolítottam" a gyárból. Miután állandóan leégettem a cefrét visszacsempésztem, és készítettek rá egy köpenyt.

Kiváló szakember volt aki készítette, azóta is szívesen emlékszem Palira

Előzmény: godlock (74524)
pam-pi Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74525

Köszi a választ.

Végül én is úgy döntöttem, hogy nem baj ha marad benne szár. Elvégre a szörpöt is szárral együtt áztatott virágból csináljuk. (amúgy megrágcsáltam a szárat és nincs rossz íze)  Egy darabaig fésülgettem aztán megunva ledaráltam szőlődarálón. Ezután a rettenetessel szedegettem ki a nagyját.

 

Az elképzelhető, hogy 4,8 a ph-ja? Vagy rossz a műszerem?

A 100 l-hez 1 dl akkusavat adva (több nem volt itthon) is ugyan ennyit mértem (4,7- 4,8 között ugrál a műszer.

Ezt is le kellen vinni 3,2-re?

Raktam bele pektinbontót és fajélesztőt, csak ezután mértem. Lehet, hogy ez emelte a ph-t?

 

Főzés előtt préselés....?

Hááát nem tudom....

Nekem olyannak tünik így mintha szőlőnél csak a bort főzném.

És ilyenkor teljesen más az íze mint amikor a a szőlővel együtt főzök!

Vélemény.....?

Előzmény: szilvakukc (74506)
godlock Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74524

Jó ötlet én is így fogom megoldani. A felső részen a 2cm távolságot, hogy oldottad meg a hegesztésre gondoltam. 

Előzmény: vf1 (74518)
vf1 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74523

Ha rákattintassz a képre, nagyobb, olvasható lesz!

Előzmény: Feriba51 (74520)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74522

Tegnap este lefőztem 45 liter vegyes pálinka alszeszt, összességében csak 20 fokos volt.  Éppcsak belefért az üstbe, a fedő maga olyan erősen domború-sisak szerű, az volt a gőztér. 75%-osan indult, és 5,5 literig tartotta is ezt a fokot. 46%-ig szedtem, itt már erősen figyelgettem, kóstolgattam. A következő 0,8 literes üveg már 40-es volt, ezt már nem tettem bele. 2,5 dl rézelejét dobtam ki belőle, utána szedtem 6 db  1 dl-es pohárba, ebből az első 3-at dobtam ki. Többit jónak találtam. Elfelejtettem először hígítani kóstoláskor, belekóstoltam a 75%-osba. Még ma is zsibbad az ínyem tőle. Végeredmény: 10,4 liter 65%-os vegyespálinka+6-7 deci 40-es, többivel nem foglalkoztam. Egy óra volt a felfűtés és utána még 4 órát kellet főzni. Ha jól számoltam este, ez hígítás után 15 liter 46%-os lesz.

sabrinho Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74521

Ok, köszi!

Előzmény: vf1 (74518)
Feriba51 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74520

Talán egy picit nagyítva:-)))))))))))))

Jó nedűt!

Előzmény: vf1 (74519)
vf1 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74519

Örülök, hogy tetszik, akkor még egyszer!

Előzmény: hal65 (74512)
vf1 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74518

Igen, ha megnézed alul van rajta egy leeresztőcsavar, egy vakdugó, fölül pedig az a csavar tömítés nélkül betekerve a lélegző nyílás.

Tehát, valószínű tágul az olaj, de én azt eddig nem vettem észre, olaj nem folyik se alul, se felül, buborékokat sem látok.

 


Előzmény: sabrinho (74511)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74517

Jó reggelt! Ugyan ezt használom, itt eléggé elírták a mennyiséget. A tasakban 10 gramm van, és felhasználása 1gramm/ 100 liter. De ha 2 grammot használok 100 liter cefréhez, akkor is 500 literhez elegendő a tasak.

Előzmény: sabrinho (74483)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74516

üdvözlök mindenkit!

 

edesanyäm szilabeföttjet magozatlan szilväbol kesziti,

mäs szilvabeföttekkel összehasonlitva halväny kesernyes talän marcipänos mellekize van amit kedvelek.

ha szilvät cefrezek,ezt maggal eggyüt fogom probälni !

Előzmény: vf1 (74472)
peca_matyi Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74515

Citromsav. Bemész a boltba , veszel néhány tasakkal. Vizet bele , aztán meg beleöntöd a citromsavat.

Állni hagyod , és másnap szépen újra átkeféled. Jó munkát.

Előzmény: BigBobWest (74513)
Feriba51 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74514

Tegyél bele egy marék homokot, egy kis vizet, és rázogasd!

 

Jó nedűt!

Előzmény: BigBobWest (74513)
BigBobWest Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74513

Üdv!

Légyszíves segítsetek ha tudtok!

Fonott butykosban szeretnék pálinkát tárolni, de az ősök korábban házi bort tartottak benne, aminek az lett a következménye, hogy a belsejére  - nem az egész felületre - foltokban rászáradt a bor(seprő). Több éve így állnak. Van valami hatásos módszer ezek eltávolítására? Vagy felejtős? (Az üvegtisztító kefével semmire nem mentem,mert nem férek hozzá)

 

Köszi!

hal65 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74512

Szép főző, és már rég láttuk:)))

Előzmény: vf1 (74504)
sabrinho Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74511

Köszi!

Akkor ezek szerint akár "zártra" is lehet csinálni.

Előzmény: csalitos (74505)
vf1 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74510

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (72602)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74509

zsoltika.radics@gmail.com

Erre nyugodtan írhatsz.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (74503)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!