Én is Zimopec-et vettem. Nem igazán van "kimérő" hozzá (100 liter/kg-hoz mondtak 1, 2 ml-t), így honnan tudom mennyi a megfelelő mennyiség, ill hogy kell hozzáadni a cefréhez? (elég csak ráönteni vagy vízzel keverve és utána...). Ilyet írtak a tégelyre: A kezelés időtartama 1-2 óra. Ez mit jelent pontosan?
Kb. 2.5 hete cefréztem Blue free szilvát, 220-as hordóban, tettem bele budafokit, Zimopecet (kicsit túladagolva) és 3% napfényt..
Felturbózott festékkavaróval aprítottam, elég szépen összezúzta. A meleg miatt el is indult szépen forrni, most ott tartok, hogy van rajta kb. 3-4 dm bunda szerű, nem fordult át még, és ahogy nyomkodom, naponta egyszer, hallom, hogy még kicsit forr, de a láng már nem alszik el egyáltalán..
Garázsban van, állandó kb. 20°-on, a kérdésem az volna, hogy 1 hét múlva van időpontom a főzdében, ez addig ki fog rendesen forrni, vagy már elvileg így is jó, nem számít, hogy nem fordult át?
Illetve elég, hogyha naponta egyszer nyomkodom a bundát, ugye vagy kétszer kellene?
A kajszit is így csinálom, egyszer magoztam ki cefrézés előtt, többé nem fogom! Egyszerüen nem volt kerek az a pálinka , hiányzott belőle "valami", hát az a valami az a magíznek nevezett komplex íz, ami egyáltalán nem csak kesernyés ízt ad hozzá. A vadszilvát azonban magozom, nekem annak a magíze nem jön be, rettentően tolakodó, sőt az első hetekben keserű, a vadszilvánál a gyümölcshúsban is van elég "vadság" ami kellő marcipánosságot ád a párlathoz, illetve a fekete cserkót magozom még ki cefrézés előtt, ott is van a gyümihúsban elég mellékes, az jobb kimagozva. (szomolyai, és félvad , ehhez a családhoz tartozó fekete fajták...)
Csak a bugrisok magozzák a szilvát! Elég egyöntetű vélemény a maggal cefrézés, majd a hordó alján összegyült mag leszűrése a főzésnél! Szilvórium magíz nélkül?! Viccnek is rossz....
Savazni meg azért akarok, mert tegnap a tegnapelőtti cefre tetején már szürkés lerakódást véltem látni. Igaz a 60 l-es hordó alján csak 10 l volt ( ez nem fért bele a másik hordóba).
A biztonság kedvéért még cukkert is raktam bele 3%-ot.
Tehát megvettem a pektinbontót, amit írtatok. Vmint ajánlottak borélesztőt is hozzá. Namost, az lenne a kérdésem, ezeket, csak újonnan indított hordóba tehetem, vagy még olyanba is belefél, amit vasárnap indítottunk, viszont már forr?
Simán lehetmagas a ph. Tavaly nekem 4,9 volt, és egy liter!!!! akkusav kellett hozzá, hogy levigye 120 lityi cefrének. Tavalyelőtt csak 4 volt, ahhoz 3 deci. Ha optimista típus vagy, nem kell savaznod.
Ki mondta, hogy préseld ki? Isten őrizz! Olyan "üres" íze lesz. Sztem hallgass sas apukára , aki pofonvágta a fiát, miután az mindenáron gólyát kért reggelire, hiába győzködte, hogy a héjában van a vitamin.:)))
Nem tudom, ezt nekem úgy csinálták a nagyon régi melóhelyemen. Először volt egy 500-as saválló csődarab amiből készítették a főzőt, ezt "eltávolítottam" a gyárból. Miután állandóan leégettem a cefrét visszacsempésztem, és készítettek rá egy köpenyt.
Kiváló szakember volt aki készítette, azóta is szívesen emlékszem Palira.
Végül én is úgy döntöttem, hogy nem baj ha marad benne szár. Elvégre a szörpöt is szárral együtt áztatott virágból csináljuk. (amúgy megrágcsáltam a szárat és nincs rossz íze) Egy darabaig fésülgettem aztán megunva ledaráltam szőlődarálón. Ezután a rettenetessel szedegettem ki a nagyját.
Az elképzelhető, hogy 4,8 a ph-ja? Vagy rossz a műszerem?
A 100 l-hez 1 dl akkusavat adva (több nem volt itthon) is ugyan ennyit mértem (4,7- 4,8 között ugrál a műszer.
Ezt is le kellen vinni 3,2-re?
Raktam bele pektinbontót és fajélesztőt, csak ezután mértem. Lehet, hogy ez emelte a ph-t?
Főzés előtt préselés....?
Hááát nem tudom....
Nekem olyannak tünik így mintha szőlőnél csak a bort főzném.
És ilyenkor teljesen más az íze mint amikor a a szőlővel együtt főzök!
Tegnap este lefőztem 45 liter vegyes pálinka alszeszt, összességében csak 20 fokos volt. Éppcsak belefért az üstbe, a fedő maga olyan erősen domború-sisak szerű, az volt a gőztér. 75%-osan indult, és 5,5 literig tartotta is ezt a fokot. 46%-ig szedtem, itt már erősen figyelgettem, kóstolgattam. A következő 0,8 literes üveg már 40-es volt, ezt már nem tettem bele. 2,5 dl rézelejét dobtam ki belőle, utána szedtem 6 db 1 dl-es pohárba, ebből az első 3-at dobtam ki. Többit jónak találtam. Elfelejtettem először hígítani kóstoláskor, belekóstoltam a 75%-osba. Még ma is zsibbad az ínyem tőle. Végeredmény: 10,4 liter 65%-os vegyespálinka+6-7 deci 40-es, többivel nem foglalkoztam. Egy óra volt a felfűtés és utána még 4 órát kellet főzni. Ha jól számoltam este, ez hígítás után 15 liter 46%-os lesz.
Jó reggelt! Ugyan ezt használom, itt eléggé elírták a mennyiséget. A tasakban 10 gramm van, és felhasználása 1gramm/ 100 liter. De ha 2 grammot használok 100 liter cefréhez, akkor is 500 literhez elegendő a tasak.
Fonott butykosban szeretnék pálinkát tárolni, de az ősök korábban házi bort tartottak benne, aminek az lett a következménye, hogy a belsejére - nem az egész felületre - foltokban rászáradt a bor(seprő). Több éve így állnak. Van valami hatásos módszer ezek eltávolítására? Vagy felejtős? (Az üvegtisztító kefével semmire nem mentem,mert nem férek hozzá)