Keresés

Részletes keresés

szabika5 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74598

Szia ezt megcáfolnám mivel én így főzök és nem mrad a cefrébe alkohol (megmértem)

A főzöm alá egy lábost tettem ami felér a főző tetéig és azt megtöltöm vízzel persze alatta van 3cm  távolság 

A tetején alufolja illetve betekerem rongyal hogy ne tudjon elgőzölgni 

 

Ólvastam hogy a csőböl kék trutyi jön nyugi nekem is jött már ilyen de ezt le lehet szűrni a pálinkából ,ja és nekem új cső van mégis olyan lett !

 

Eggyik ismerősöm úgy oldotta meg a szimpla falú főzöt hogy ne égjen le ,hogy lángterelőt tett az üst alá még (még nem próbáltam )

Előzmény: vf1 (74581)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74597

Erjesztési időtartamra Panyikné elmélete:

 

"Az erjesztésnél célszerű a cefrét 17-20 Co hőmérsékletre hűteni. Az erjedési folyamat lassúbb lesz (2-3 hét), de a gyümölcs aromaanyagai megmaradnak. Az erjedés során kevés mellékreakció jön létre, így kevesebb kozmaolaj, észter képződik, tehát az alkohol kihozatal is jobb lesz, a minőség megtartása mellett."

snapszmester Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74596

1 kg répacukor 1L 50 %-os pálinka.

Előnye: több lesz a pálinkád.

Hátránya: Lehet hogy kevesebb aromával.

Előzmény: Bugsyy (74594)
snapszmester Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74595

Megtörtén a hitelesítése a Maligand készülékednek. Ismert szeszfokú borral csináltam. A hőmérő 3 fokot csal, de ezzel a korrekcióval pontosan és gyorsan működik. Persze szükség van a precíz forráspont diagramomra.

Előzmény: hal65 (74591)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74594

Üdv,

 

Még egy kérdés (sokan mondanak sokmindent): 1 kg cukor mit hoz ki a cefréből (igaz ez?: 1 kg cukor = 0,7 l pálinka), mi az előnye, hátránya?

 

Korábbi kérdéseimre a válaszokat nagyon köszönöm!!! :)

CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74593

Magam is így gondolom, valahol határt kell húzni és nem rohasztani.

 

Összesítettem, cefréink 20-23 napot erjedtek 16-18-as brixekről szinte lineárisan dobták el 3-5 nap alatt az értékeket 8-10-re, majd onnan vagy semmi vagy nagyon lassan 5-ig.

 

Az tiszta, hogy a kezdeti erjedésmentes érték elfogadható, gyümölcsönként különböző szárazanyag korrekcióval, mint cukor tömeg%. Azt követően csak relatív értéként lehet kezelni, mintegy a változás követésre, akár a kotyogó működését, akár a súlycsökkenést csak pontosabban és szofisztikáltabban. Számomra a végértékek szórása volt zavaró, de hát túl sok a változó az egyenletben.

 

Köszi!

 

CT

Előzmény: Miklós1 (74574)
hal65 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74592

Dobd ki.

Rossz ötvözet!

De majd nyilván valaki megcáfol:)

 

Előzmény: janccs (74584)
hal65 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74591

Ki vagy Te mester?

Javasasszony?:))

Előzmény: snapszmester (74590)
snapszmester Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74590

Már más is írta. Nem tudom miket olvastok hol, de az erős cefre se forr 90 C fok alatt, igaz 100 fölött se.

Előzmény: Namostatuti (74583)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74589

Nyilván. A víz 100 fokon felforr, elgőzölög, így nem ad át elég hőt, kivéve, ha nyomás alá helyezi, akkor azt hiszem 120 fokig is mehet vele. De ez már sokkal bonyolultabb, nyomásszabályzó szelep is kéne szvsz. meg edény, ami bírja a nyomást.

Az olaj jobb választás lehet, mert oda nem kéne szelep, 300 fok körül van az étolaj lobbanáspontja.

Előzmény: vf1 (74588)
vf1 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74588

Igen ez a kijövő, felszálló pára hőmérséklet. De ahhoz hogy ezt elérd, a duplafalúban lévő hőközlő anyagot, -vizet vagy olajat-, sokkal magasabb hőmérsékletre kell felmelegíteni.

Előzmény: Törölt nick (74586)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74587

Üdv Szkajvolker! No, megkezdtem főzni a borélesztős hordót. A sima élesztős társai hamarabb kiforrtak, 38 literből nyertem múltkor 5,5 liter 35%-os alszeszt.

 A borélesztős pedig dettó teljesen ugyanez, 32 literből lett ma 4,3-4,4 liter kemény 35%-os alszesz.

Mindegyikhez 2-3% cukor lett adva és ugyanakkor lett eltéve. Illatban sem találok különbséget, egyformának tűnnek, így alszesz szinten.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (74372)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74586

Általában nálam az üst rézfedelén a kivezető csonkon mérve, 73 foknál indul a csepegés, 77-78 foknál jön a java és 80-84 foknál a vége, alszesz főzéskor.

Előzmény: Namostatuti (74583)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74585

Szia! Nekem sem dupla falú a főzőm sajnos, ezért gondot is okozott főleg az alma odakozmálása.

Próbáltam pici mosott kaviccsal főzni, meg szita szerűséggel, ugyanaz történt. Viszont van egy használható módszer. Tiszta homok. 45 literes üstömbe olyan 10-12 marékkal szórok az aljára. (elég széles és domború az alja). Sima talpúba pár marék elég lehet. 

 Így is picit szenesedik, de nem olyan vészes, és a szén a homokkal együtt marad, mosáskor egyben lejön. Régebbi hozzászólásban olvastam 5195-5323-5327, Obsitos írta, olvasd el.

Mielőtt duplafalúsítasz, próbáld ki, hátha neked is beválik.

Előzmény: Namostatuti (74580)
janccs Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74584

Hello Mindenki ! :)

 

Itt van már a szeszfőző idény;)

 

De olyan problémába vagyok , és szeretném kérni a geítségeteket , hogy a vörösréz lepárló csövet , hogy lehet kitakarítani ?

Az idén már probáltam főzni , de kék szinű lett az alszeszem .... gondoltam ecetes volt nagyon és megmarta a rezet.

De mikor másodjára is főztem vele akkor is úgyanolyan kék szinű volt...

Gondolom elég sok a réz rozsda benne meg a kozma a csőben , mert már hullotak ki belőle ilyen kis kék szinű darabok :S

Nah szóval az a kérdésem hogy hogy lehet kitakaritani , mit lehet használni, és mit ne használjak ??

Minden nemű információt szivesen fogadok, és előre is köszönöm ;) !

 

Üdv

Namostatuti Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74583

Kár, pedig én azt olvastam, hogy 78,3'C-100'C-ig kiforr az összes alkohol a cefréből....

Előzmény: vf1 (74581)
vf1 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74582

Ha mindezt olajjal képzelnéd jobb lenne, mert magasabb hőt tudnál közölni. Viszint az "alufóliás betekerés" balesetveszélyessé teszi.

Nem égne le egyik módszerrel sem.

Előzmény: Namostatuti (74580)
vf1 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74581

Miután a víz elforr a két fal közül, folyamatosan pótolnod kellene. Nem tudnád kifőzni a cefrét mert a hőközlő víz csak 100 fokig melegszik, és az alkohol benne maradna a moslékban.

Az 5 centi sok.

Nyomás alá kell helyezni a rendszert, hogy a melegítéssel 100 fok felé tudj menni. 

Előzmény: Namostatuti (74580)
Namostatuti Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74580

Sziasztok Szesztestvéreim!

Felmerült bennem egy kérdés, mellyel gondoltam, titeket meglepnélek!

Nos: 17 literes török eredetű rozsdamentes kukta alapú "gyári pálinkafőző"-m van.

Ez szép, és jó, de többször letapad, néha kicsit oda is kap benne a cefre, főleg, amelyik kicsit sűrűbb.

Gondoltam, megcsinálnám házilag "duplafalú"-ra.

Ehhez az lenne az elképzelésem, hogy beleállítom egy másik edénybe, melynek az aljára tennék 5 cm-es távtartót, a két edény ne érjen össze, feltöltöm a köztük lévő részt vízzel, majd ahol a külső edény felső pereme van, ott körbetekercselem  a hézagot alufóliával. 

Kérdéseim:

-Jó-e az elgondolásom?

-Több idöt vesz így igénybe a főzés?

-Leégés elkerülhető vele teljesen?

 

Várom szíves válaszaitokat, jótanácsaitokat, esetleges más módszert, amit házilag olcsón kivitelezhetek.

Villanyrezsóval fűtök alatta, amely 4 fokozatban állítható, 500W, 1000W, 1500W, 2000W.

 

Köszönettel: Egy lelkes kezdő!

Namostatuti

bujukcekmece Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74579
Mindkét műszer más-más elv alapján dolgozik, és minel csak az erjedésnek nem indult cukros folyadék mérésére alkalmas, ezért az erjedés közben egyre eltérő eredményt mutatnak. Pródáld ki cukros vízzel, alkohol nélkül!
Előzmény: naerreiszunk (74577)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74578

Itt van egy pár átszámítási függvény, de elég kacifántosak.

http://en.wikipedia.org/wiki/Brix

Indítottam egy vödör szőlő cefrét, naponta le fogom mérni a súlyát (hátha nem felejtem el, de hát a cefrét sem felejti el nyomkodni  az ember :)), kíváncsi leszek a CO2 veszteség lefutására.

A digitális horgászmérleg remek találmány! :) A gázpalackot is mindig méregetni szoktam főzés előtt és után.

Előzmény: naerreiszunk (74577)
naerreiszunk Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74577

Érdekes nekem ez Brix mérés.

Májusban vettem én is (eddig must fokolóval mértem).

Azt írják a szakirodalmak, hogy 1,106-al mutat többet a Brix.

Ez nálam is így van (pl. az Irsai Olivér 18 mustfokot és 20 Brix-et mutatott).

A kiforrásnál már nem volt igaz ez az 1,106, mert a mustfokoló 1-t, a Brix meg 7-t mutatott.

Ezek szerint ismerni kellene a 0-30 cukorfokhoz tartozó 0-30 Brix függvényt (úgy néz ki, hogy nem lineáris).

Előzmény: Miklós1 (74574)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74576

Minden számít!

még a békák brekegésének a hangmagassága is

Előzmény: hal65 (74575)
hal65 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74575

Az idén nálam is szolidabbak voltak az erjedések. Bár a mostani szőlőcefre, elég intenzíven kezdett, de a többi tényleg lassabban forrt a szokásosnál. Lehet, hogy ez a "páratartalom nélküli" idő, ilyen hatással van az erjedésre?

Előzmény: TINTUS (74568)
Miklós1 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74574

A maradék Brixről nekem is csak általános elképzeléseim és megfigyeléseim vannak, ami  ugye nem labormérés (71902hsz.). Érdekes ugyanannak a sárga mirabel fának a termését követni:

-2011 aug. 5 Brix13 kierjedve Brix7

-2011 aug. 29 Brix14,8 kierjedve Brix10

-2012 aug. 31 Brix16,2 kierjedve Brix10

Egy héten belüli erjedések voltak, semmi utóerjedés. A kierjedt cefre a kifröccsenés után lakkszerűen odaszárad. Vajon milyen vízben oldható anyag okozza?

71902: "...sók, vitaminok, színezőanyagok és savak (a természetes gyümölcs sav és a pH csökkentés érdekében bekevert akkusav együtt) adják a maradék Brix értékét. Végül ne feledkezzünk meg a keletkezett alkoholról sem..."

Az a főzőmester aki a szilvát kierjeszti Brix5-ig valószínűleg megvárja az ismeretlen anyagok bomlását is, de az már nem a cukor fogyása, az már nem erjedés, az romlás.

Előzmény: CefreTársaság (74563)
gombászok Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74573

"Szilvórium magíz nélkül?! Viccnek is rossz...."

 

Na és, van punci szőr nélkül is, van aki úgy szereti!

Előzmény: deszegregator (74531)
gombászok Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74572

Barkócza, megmérted, vagy csak saccoltad?

 

Laborgyakorlaton a kémiatanárom azt verte a fejünkbe ökölszabályként, hogy 1ml=16 csepp, akkor még ennyi volt, igaz ennek már vagy 40 éve.

Persze van eltérés a sűrűségkülönbözet miatt, az én pektinbontóm 10ml-es, cseppentős, egy vödör, kb. 10 literhez szoktam festékkeverős zúzás előtt 1-2 cseppet adagolni.

Előzmény: barkócza (74539)
sabrinho Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74571

Ok! Köszi!

Előzmény: Wassernyolcas (74564)
vf1 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 74570

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (72602)
csalitos Creative Commons License 2012.09.06 0 0 74569

   Na, látom jó tanuló voltál az oskolában. Tudod, "vak tyúk is talál szemet"  :-)), ráhibáztál. A két sürűség közötti külombség 8,1 %. Mivel a térfogatváltozás és a súly közöt egyenes arányoság áll fenn, igy a térfogat is 8,1 %-ot válozik. 10 l-ről 10,81 l-re 100 Co hőmérséklet növekedésnél.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Wassernyolcas (74564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!