Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74823

Dehogy akartam én vitatkozni, csak olyan mennyiségű tévinformáció volt Cefretársaság hozzászólásában, hogy muszáj volt reagálni rá. Képzeld el, ha egy egy idetévedő kezdő elolvassa, és komolyan veszi.

Előzmény: Ysten (74794)
hal65 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74822

Hmmm.....

Nem tudom mennyire van aprítva az a gyümölcs?

Ennyire?

 

Mert ha igen, akkor is kell 2-3 nap, a teljes "feloldáshoz"

Előzmény: Bugsyy (74819)
barkócza Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74821

Csak az aprítottat folyósítja el. Ha nincs aprítva, akkor azért a pektinbontó nem olyan csodaszer, ami szétszedné a gyümölcsöt.

Előzmény: Bugsyy (74819)
barkócza Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74820

Kevergetés ügyben itt a különvélemény. :) Én a főerjedés alatt naponta kétszer, de néha többször is jó alaposan fölkeverem a cefrét, gondosan homogenizálom. Hangsúlyozom, csak a főerjedés alatt, ekkor ugyanis a keletkező szén-dioxid úgyis véd az oxigén ellen.

Előzmény: pálinkás-doszi (74817)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74819

Még egy kérdés: Ha aprítva van a gyümólcs - esetemben alma - azt is teljesen elfolyósítja?

Előzmény: hal65 (74816)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74818

Nem feltételeztem, hogy rosszul írták volna, csak nem értettem. Így már tiszta... Köszönöm! :)

Előzmény: hal65 (74816)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74817

Szia.

"Hiszen ha egyben teszem bele őket, akkor még nincs mit "csinálnia" az élesztőnek." Ellenben van mit csinálnia. Attól hogy a pektinbontó nem fejtette ki a hatását, az élesztő tud dolgozni. Még az egész gyümölcsöt is el kezdi erjeszteni, de azt jóval lassabban és nehezebben!

Kevergetésről szerény véleményem szerint szó se lehet. Maximum napi egyszeri bunda lenyomkodás higénikus eszközzel (elmosod minden lenyomás után). 

Előzmény: Bugsyy (74815)
hal65 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74816

Szerintem jól írta aki írta. Miért ne lenne mit "csinálni" az élesztőknek? A jól aprított gyümölcs, már ekkor is eresztett levet, ami az élesztőknek elég, először a szporodáshoz, utána pedig az "alkoholgyártáshoz".

Mint ahogy a pektinbontónak, úgy az élesztőnek is idő lell, míg kifejti áldásos tevékenységét, tehát egymást nem gátolják munkájukban.

Tapasztalataim szerint, a pektinbontónak is kell néhány nap, mire teljesen elfolyósítja a gyümölcsöt.

Közben az élesztők, miért ne ehetnék, a már elbontott gyümölcscukrokat?

Sztem egyszer elég egy nap lenyomkodni a bundát, hogy minél kevesebb levegőt,(oxigént) vigyünk, az erjedésben lévő cefrébe.

Előzmény: Bugsyy (74815)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74815

Üdv,

 

Írtátok néhány napja a kérdéseimre, hogy ha új hordót indítok, akkor együtt tegyem bele a pektinbontót, ill a borélesztőt.

Namost az lenne a kérdésem, nem az lenne a lényege, amit a pektinbontó megemésztett, majd azt dolgozza fel a élesztő (írtátáok, hogy a borélesztőt "lekaratézzák" a vadélesztők) ? Hiszen ha egyben teszem bele őket, akkor még nincs mit "csinálnia" az élesztőnek.

 

Egy nap hányszor keverjem meg azt a hordót, ami forr?

 

Köszönöm :)

hal65 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74814

A kékrő nekem is a réz jenléte, jutna eszembe, vagy nem volt tiszta a ballon.

Próbáld meg átszűrni teafilteren.

Az enyhe fanyar jelleg pedig a törköly szexepilje, tehát ezzel semmi baj.

Előzmény: nyikj (74813)
nyikj Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74813

Hozzáértőktől kérdezem a megoldást a problémámra.

Márciusban főzettem a szomszéd település bérfőzdéjében törkölyt. A pálinkát 50 literes üveg ballonban tárolom azóta. Most meg akartam kóstolni, miután az előző elfogyott. A ballon nyakában a pálinka tetején kékes színű réteg ül.

Mi ez, mitől van? Van egy enyhe fanyar íze. A kék színről a réz jut eszembe. Mi a teendő vele?

 

peca_matyi Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74812

Mi meg utáljuk , hogy utálod :-)

Viccet félre.

Ezzel a törvényi dologgal sokan úgy vannak azt hiszem , mint én. Elolvasom egyszer, ha megértem , semmi gond , mert egyértelmű.

Ha elsőre nem értem meg , akkor elolvasom mégegyszer. Ha akkor sem értem meg , akkor valami gáz van és tovább nem is akarok ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Jellemzően a legtöbb probléma abból adódik , hogy a törvényeket néha ( szándékosan vagy sem én nem tudom eldönteni ) már előre úgy készítik , hogy igy is és úgy is lehessen értelmezni. Ráadásul sokan szándékosan keresik a kibúvót és szándékosan kreálnak olyan elméleteket , amiket az élet szinte soha nem produkál.

Mi nem haragszunk azokra , akik kérdéseket tesznek fel , csak utáljuk az ebből generálódó vitát , ami pedig abból adódik , hogy ha akarom akkor lehet így is meg úgy is értelmezni a törvényt , bár jelen esetben ez nekem első olvasásra is egyértelmű volt.

Előzmény: gombászok (74804)
Miklós1 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74811

A törkölyhöz nem kell vizet önteni, csak légmentesen betaposni a hordóba, (esetleg 3% mennyiségű) cukorszirupot ráönteni, nylonnal homokkal takarni, vagy agyaggal letapasztani és egy hónap múlva kibontani. A főzőüstben kell hozzá annyi víz, hogy keverhető legyen. Innentől  mindent úgy kell csinálni mint egy gyümölcsnél, meglepóen sok pálinkát ad és finomat...

kezdö kotyvaszto

Túl sok gyümölcsre ágyaztál, nagyon cukros lett az oldatod, a fokoló sűrűnek érzékeli és kis szeszfokot mutat. A fokolót a legkisebb cukor is zavarja, metaxát, konyakot már nem szoktunk fokolni, csak pálinkát (és elméletileg vodkát). Nem szoktam ágyazni, de érzésre úgy 15dkg vagy max. 0,5kg gyümölcs kell 15 liter pálinkához.

gombászok

Köszönjük az eddigi jogászkodásaidat, ide tartozik, néhányunkat tényleg mindig érdekel, de bevallom, én átugrom. Ystennel értek egyet: főzzetek és sokasodjatok:-)

Előzmény: pasig (74802)
a szomszéd zöld kertje Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74810

Ja.

Előzmény: kezdö kotyvaszto (74803)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74806

ägyspälinka keszitesevel probalkozom friss gyümölcsökkel, kb:7-8 kg gyümi 15liter 55% pälinkähoz!

egy honapja van beägyazva a pälinka,tegnap megfoltam es a fokolo csak 20% mutat!

ize, illata kellemes, nemerzik gyengenek sem kostoläskor.

 

az lenne a kerdesem hogy a friss gyümölcsökbefojäsolhatjäk e az alkoholfokät a pälinkänak?

 

gombászok Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74804

gombászok nem fogja elmagyarázni, utálja a felesleges munkát (ugyanis megutáltattátok velem, sőt majdnem kitagadtatok a jogászkodásaim miatt), van nekije épp elég fontosabb dóga is!

 

Miért haragszotok annyira az új kíváncsi jövedéki kérdést feltevőkre. Én teljesen természetesnek tartom, hogy érdeklődnek.

Előzmény: rézműves1 (74760)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74803

üdvözlök mindenkit!

 

a szomszed kertje mindig zöldebb!

Előzmény: szilvakukc (74664)
pasig Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74802

Sziasztok!

Törköllyel kapcsolatban kellene segítség.Visszaolvastam de nem találtam igazából erre vonatkozólag infót.

Tegnap préseltem, de sajnálom kidobni a törkölyt, betettem egy 200 literes hordóba.Elég száraz a cucc.

Ezek után mi a teendő vele?Kell hozzá vizet tennem?Mennyit?Élesztőt?Netalán egy kis napfényt is?

Ugyanúgy el kezd majd erjedni mint a többi gyümi?

Bocs, de még sosem föztem törkölyt.

rézműves1 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74801

...pályinkás jó reggelt...

vf1 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74800

Nem egyértelmű számomra, hogy minek a vége lett savanyú?

Cefrét főztél és a második adag lett savanyú, az alszesz tisztáztad már és annak a vége az a savanyú, vagy mi?

Előzmény: rámenős (74797)
vf1 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74799

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (72602)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74798

Kihígítottad 20-25 % -osra?

Előzmény: rámenős (74797)
rámenős Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74797

Kedves tudorok.

Most tanulom a cefrézést. A második előpárlat vége savanyú lett. Pedig nekem elég erősnek tűnik. Mielőtt másodszor lefőzöm , mit kell tennem vele, hogy ne okozzon bajt? Lúg, szódabikarbóna, Renni? Hihihi.

A kiskáté az újrafőzést írja. Elég ez?

Köszi.

snapszmester Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74796

Bocsáss meg nekik, nem tudják mit cselekszenek. :-)

 

Még mindig az én válaszom a leghasználhatóbb.

Ne számít miből mennyit főzöl mert nem tudnak rólad. Ki fog oda menni és megszámolni?

Előzmény: Ysten (74794)
stapika Creative Commons License 2012.09.12 0 0 74795

"Csak hát édesapám mindig a fa alól szedette össze velem a pálinkára valót."

     Mondta?:

-Kislányom,csak a rohadtakat!

Előzmény: Törölt nick (74789)
Ysten Creative Commons License 2012.09.11 0 0 74794

Már megint kezdődik a meddő vita a törvényről!

Hát hiába mondom néktek?:

Főzzetek, és sokasodjatok!:DDD

miccimacci30 Creative Commons License 2012.09.11 0 0 74793

Jóvan: ott a szmájli, még mielőtt baj lenne :-)

Előzmény: miccimacci30 (74792)
miccimacci30 Creative Commons License 2012.09.11 0 0 74792

Mértékkel és tartózkodással... Rejtő Jenő ezt már rég ismertette velünk: mérték a vödör, tartózkodás az asztal alatt.  :-)))

Előzmény: Törölt nick (74791)
stapika Creative Commons License 2012.09.11 0 0 74788

Helló csalitos(Jozsipapa).

   Értem.A neándervölgyi embert mindig emlegetni kell,mivel a mai ember annak egy módosulata.

   Lehet hogy mégsem értem?:-))

Előzmény: csalitos (74785)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.11 0 0 74787

Nem kóstoltam, de még lehet..., ha van :)

 

De tényleg, nincs vmi ötleted? Nem tudom, hol a svédcsavar s zavar.

Előzmény: csalitos (74782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!