Dehogy akartam én vitatkozni, csak olyan mennyiségű tévinformáció volt Cefretársaság hozzászólásában, hogy muszáj volt reagálni rá. Képzeld el, ha egy egy idetévedő kezdő elolvassa, és komolyan veszi.
Kevergetés ügyben itt a különvélemény. :) Én a főerjedés alatt naponta kétszer, de néha többször is jó alaposan fölkeverem a cefrét, gondosan homogenizálom. Hangsúlyozom, csak a főerjedés alatt, ekkor ugyanis a keletkező szén-dioxid úgyis véd az oxigén ellen.
"Hiszen ha egyben teszem bele őket, akkor még nincs mit "csinálnia" az élesztőnek." Ellenben van mit csinálnia. Attól hogy a pektinbontó nem fejtette ki a hatását, az élesztő tud dolgozni. Még az egész gyümölcsöt is el kezdi erjeszteni, de azt jóval lassabban és nehezebben!
Kevergetésről szerény véleményem szerint szó se lehet. Maximum napi egyszeri bunda lenyomkodás higénikus eszközzel (elmosod minden lenyomás után).
Szerintem jól írta aki írta. Miért ne lenne mit "csinálni" az élesztőknek? A jól aprított gyümölcs, már ekkor is eresztett levet, ami az élesztőknek elég, először a szporodáshoz, utána pedig az "alkoholgyártáshoz".
Mint ahogy a pektinbontónak, úgy az élesztőnek is idő lell, míg kifejti áldásos tevékenységét, tehát egymást nem gátolják munkájukban.
Tapasztalataim szerint, a pektinbontónak is kell néhány nap, mire teljesen elfolyósítja a gyümölcsöt.
Közben az élesztők, miért ne ehetnék, a már elbontott gyümölcscukrokat?
Sztem egyszer elég egy nap lenyomkodni a bundát, hogy minél kevesebb levegőt,(oxigént) vigyünk, az erjedésben lévő cefrébe.
Írtátok néhány napja a kérdéseimre, hogy ha új hordót indítok, akkor együtt tegyem bele a pektinbontót, ill a borélesztőt.
Namost az lenne a kérdésem, nem az lenne a lényege, amit a pektinbontó megemésztett, majd azt dolgozza fel a élesztő (írtátáok, hogy a borélesztőt "lekaratézzák" a vadélesztők) ? Hiszen ha egyben teszem bele őket, akkor még nincs mit "csinálnia" az élesztőnek.
Egy nap hányszor keverjem meg azt a hordót, ami forr?
Márciusban főzettem a szomszéd település bérfőzdéjében törkölyt. A pálinkát 50 literes üveg ballonban tárolom azóta. Most meg akartam kóstolni, miután az előző elfogyott. A ballon nyakában a pálinka tetején kékes színű réteg ül.
Mi ez, mitől van? Van egy enyhe fanyar íze. A kék színről a réz jut eszembe. Mi a teendő vele?
Ezzel a törvényi dologgal sokan úgy vannak azt hiszem , mint én. Elolvasom egyszer, ha megértem , semmi gond , mert egyértelmű.
Ha elsőre nem értem meg , akkor elolvasom mégegyszer. Ha akkor sem értem meg , akkor valami gáz van és tovább nem is akarok ezzel a kérdéssel foglalkozni.
Jellemzően a legtöbb probléma abból adódik , hogy a törvényeket néha ( szándékosan vagy sem én nem tudom eldönteni ) már előre úgy készítik , hogy igy is és úgy is lehessen értelmezni. Ráadásul sokan szándékosan keresik a kibúvót és szándékosan kreálnak olyan elméleteket , amiket az élet szinte soha nem produkál.
Mi nem haragszunk azokra , akik kérdéseket tesznek fel , csak utáljuk az ebből generálódó vitát , ami pedig abból adódik , hogy ha akarom akkor lehet így is meg úgy is értelmezni a törvényt , bár jelen esetben ez nekem első olvasásra is egyértelmű volt.
A törkölyhöz nem kell vizet önteni, csak légmentesen betaposni a hordóba, (esetleg 3% mennyiségű) cukorszirupot ráönteni, nylonnal homokkal takarni, vagy agyaggal letapasztani és egy hónap múlva kibontani. A főzőüstben kell hozzá annyi víz, hogy keverhető legyen. Innentől mindent úgy kell csinálni mint egy gyümölcsnél, meglepóen sok pálinkát ad és finomat...
kezdö kotyvaszto
Túl sok gyümölcsre ágyaztál, nagyon cukros lett az oldatod, a fokoló sűrűnek érzékeli és kis szeszfokot mutat. A fokolót a legkisebb cukor is zavarja, metaxát, konyakot már nem szoktunk fokolni, csak pálinkát (és elméletileg vodkát). Nem szoktam ágyazni, de érzésre úgy 15dkg vagy max. 0,5kg gyümölcs kell 15 liter pálinkához.
gombászok
Köszönjük az eddigi jogászkodásaidat, ide tartozik, néhányunkat tényleg mindig érdekel, de bevallom, én átugrom. Ystennel értek egyet: főzzetek és sokasodjatok:-)
gombászok nem fogja elmagyarázni, utálja a felesleges munkát (ugyanis megutáltattátok velem, sőt majdnem kitagadtatok a jogászkodásaim miatt), van nekije épp elég fontosabb dóga is!
Miért haragszotok annyira az új kíváncsi jövedéki kérdést feltevőkre. Én teljesen természetesnek tartom, hogy érdeklődnek.
Most tanulom a cefrézést. A második előpárlat vége savanyú lett. Pedig nekem elég erősnek tűnik. Mielőtt másodszor lefőzöm , mit kell tennem vele, hogy ne okozzon bajt? Lúg, szódabikarbóna, Renni? Hihihi.