Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 438

De mi lehetett a hiba?

Mixert használtál? Deszt. vízben oldottad a lúgot? Alaposan eloldódott? Biztos, hogy elég NaOH került az olajba? Pudingosodott rendesen (30%-kal kellett)?

Ne csüggedj, készítesz még kiváló minőségű szappanokat! Valahol hibáztál, ezt kijavítod és rendben lesznek a dolgok.

Bár deszt. vízzel is nagyon jó szappanok készíthetők, de javaslom, ha van lehetőséged tejet (pláne kecsketejet) alkalmazni, próbáld ki!
Nagyon jól működik!
Az ennyire csökkentett arányú oldattal öntött szappan a tapasztalatom szerint kifejezetten gyorsan pudingosodik. A 30 %-os, kecsketejes olívaszappanomat csak kanalazni tudtam a formába, önteni már nem sikerült (szó szerint pudingos állagú volt, tehát ez nem egy betonszappanos történet...!)
Az ennél csak 3 %-kal több tejet tartalmazóval már nem volt ilyen gondom, viszonylag szépen folyt, jól lehetett önteni.
Ennyit számít 3 % plusz folyadék!
Ne értsd félre, nem a helytelen arányra akartam rávilágítani, azzal semmi gond, tökéletesen működik! Csak egy kis infó.

Előzmény: krizso71 (436)
erikafot66 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 437
De bizony baj, újra kell melegíteni és pudingosodásig keverni, utána jó lesz
Előzmény: krizso71 (436)
krizso71 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 436

Üdv mindenkinek.

Reggel elkészitettem az első szappanomat,100%extra szűz oliva szappan(azért extra szűz mert ilyen olaj volt itthon, még olaszból hoztuk ott jóval olcsóbb mint nálunk).

Egyenlőre csak 500g olajból készítettem 30% vizzel.A hőfokmérés kicsit problémás volt mivel csak egy digitális lázmérő volt itthon de azért megoldottam és 35-36 fokon kevertem össze a lúgot az olajjal.

Kis műanyag fagyis kehelybe öntöttem ki a szappant, a tetejeén kb 0.5 cm es vastagságban sokkal hígabb a  szappan, mintha olajréteg úszkálna rajta ,ez nem baj?

Előzmény: Jani71 (432)
erikafot66 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 435

Zsuzsu, ezek nagyon szépek, ügyes vagy. Nekem különösen a madzagos tetszik, nagyon ötletes. Gratulálok!

Előzmény: zsuzsu1218 (434)
zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 434

Jó reggelt!

 

Aludni sem nagyon bírtam! Rá-rá néztem a szappanjaimra az éjjel, nameg amúgy is nagyon későn feküdtem, tortáztam.

 

Stílszerűen itt az aratás és a dinnyeszezon, ezek az én búzafüves-dinnyés szappanjaim. :))

 

hűlnek itt úgy tűnhet, hogy szét vagyok csúszva, mindenütt volt massza

 

   

 Elég jól megmaradt a színük idáig, ez a kék pult még ront is rajta valamit. Na jó a roll-ra ráfér kicsi esztétikai kapircsolás, de ez a legkevesebb. A kis gurigaszeletek minta szappanok lesznek :))))

Amúgy kis tenyérbemászó darabok

 

 

Ezekből még nem jött ki, pláne, hogy rá volt csukva a teteje, de várok még vele, vagy lehűtöm, ha ridegebb hátha kijön. Amúgy ráér.

 

    NAagyon jól szeletelhető, bár nincs viszonítási alapom, de könnyű volt vele dolgozni, de nem is puha. A tejesdoboz könnyen lehámozható róla, én nem túl szépen szeleteltem elsőre, úgyhogy szerintem 5 vagy 7 szelet kijön belőle.

 

  jól habzik így elsőre és nagyon selymes érzés.

zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 433

Megérkeztem fiúk-lányok! :))

 

Na, mondhatom, óriási élmény volt, de olyan nehezen tudtam hozzákezdeni és a régóta tartó várakozás is kicsit türelmetlenné tett, de idáig jól alakulok. Hogy a végeredmény mi lesz? Ki tudja....

 

Pénteken, mikor megérkezett a lúg, épp hozzá akartam kezdeni, mikor váratlan vendégeim érkeztem. Még jó, hogy csak a szerszámos dobozomból pakoltam ki és nem voltam már kicsit jobban benne a dologban. Ma egész délelőtt rohantam, siettem, mert nekem már el kellett készítenem egy "adagot", hogy végre megnyugodjon a lelkem :))) De mivel holnap ismét vendégeim lesznek, szülinapi ebédre, gondoltam a torta sütés előtt ki kell próbálnom a szappant. :))))

 

Na ez a rizsa része.

 

Röviden leírom. Nem akartam kapásból a jó drága anyagokat elhasználni, gondoltam egyszerűt készítek, de abból jó sokat. :)))

2 kiló olajalapra gondoltam összesen, mert 2 színűt szerettem volna és nem igazán tudtam megsaccolni, mennyi lesz egy kilónyi olajból. Szerettem volna kipróbálni a tömbszappant is, és a kisebb formákat is, hogy legyen mihez viszonyítanom legközelebb, hogyan viselkedik a massza, hogy melegszik, szárad stb.

 

Idáig azt kell mondjam, hogy a tejesdoboz konstrució nagyon korrektül rendben van, a szomszéd is nekem gyújti már a dobozait. :)

 

Meglátásom szerint olyan jó kis szappan méret és forma lesz belőle, de zt majd holnap meglátjuk, vagy holnap után.

 

Pálmaolaj, kókuszolaj, olíva, napraforgó olaj és super fat- nek kakaóvaj, amit péntek eset felé sikerült beszereznem egy nagyon jó kis gyógyszertárban, a kedvencemben. 250 g- ot vettem csak mert már ennyi pénzem maradt :))) Persze mert sok érdekességet lehet ám ott is kapni :)

 

Külön-külön készítettem az egy kilónyi olajból a masszákat, és mind a kettő adag kapott 50 g kakaóvajat.

 

Az egyiknek a lúgot búzafű lében oldottam fel, teafa olajjal és ópiummal illatosítottam, a másikhoz a lúgot sárga bélű görögdinnye húsát turmixoltam le magostól, és kis alma illót tettem bele. A teafa-alma illat nekem bejön, légfrissítőt is szoktam ilyet készíteni( a dinnyét kaptam és nem volt semmi íze, bár érett volt, kár lett volna kidobni :)) A dinnyemag amúgy is igen tápláló. Hogy lúgban is azt nem mondom, nem tudom :)

 

Egyszerre készült pár perc eltéréssel a két massza, mire az egyiket kikevertem, addigra a másik lúg és olaj is majdenem azonosra hűlt. Meg is voltam lepődve, hogy milyen jó ütemben dolgozok.

Nagyjából egy fok eltéréssel 35 foknál érték egymást utól a lúg és az olaj. NA ez mondom szuper. NAgyon jól, nem gyorsan, nem túl lassan pudingosodott, a züld és a dinnye addigra narancssárgája is szépen látszott, de már most látom, hogy fakulnak a formában. Ez nem zavar annyira, de imádom az illatokat és az már igen csak zavar, hogy az illatokat pedig nem érzem benne, pedig ez a két-három illóm nem az olcsók közül valók. Igen drágák voltak.

 

Röviden ennyi, nagyon jól éreztem magam közben, bár semmit nem láttam néha, mert bepárásodotta szemüvegem. :))

 

Ha minden jól megy holnap lesz kép...most is van, de még csak a formábaöntés utáni.

 

Jani71 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 432

minimum 99% tisztaságú.Ez megfelel szappankészítéshez?

Az attól függ, hogy mi a további 1 %. De gondolom, hogy semmi olyan, ami problémás lenne. Ha így van, akkor persze, hogy használhatod.

Jól meg kell nézni, hogy mi a többi, mert pl. én ezt nem használom, mivel baj lehet belőle, viszont az összes szappanom eddig ezzel készült (pedig ebben csak 98 % a nátronlúg).

 

használhatom a boltokban kapható extra szűz oliva olajat.

Ha ezt kérdésnek szántad, akkor természetesen használhatod. Miért ne használhatnád?

Csak az általános vélekedés szerint teljesen felesleges ilyen drága olivát beletenni, nagyon jó a legolcsóbb is (650 HUF környéki áron a CBA-ban, egyéb "nagy áruházakban" ez a kategória kb. egy ezres). Természetesen te döntöd el.

 

Ahogy Sütimüti is írta (nagyon fontos!): mindig a lúgoldat az olajba!!!

 

A lúggal bánj óvatosan! Én már forráztam le magamat, nem kellemes élmény!

Félni persze nem kell tőle!

 

Sok sikert!

Előzmény: krizso71 (420)
erikafot66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 431

Creativiky oldalán valami olyasmit írnak róla, hogy az a szappan része, a folyamat során keletkezik.

Én az egyik átázott szappanomat kb 10 másodpercre betettem a mikróba a legkisebb fokozaton, mert ki szerettem volna szárítani. Naív voltam :) Közben épp szappant készítettem, így nem foglalkoztam vele, ott hagytam kihülni. Amikor kivettem meglepődtem, mert a fehér, olivás szappanom egy szép sárga, átlátszó massza lett. Azóta már fehérebb lett, de még mindig áttetsző, gondolom azért, mert nem csak olajokból van (sheavaj, kakaóvaj). Ha 100 % oliva lett volna, valószinüleg most teljesen áttetsző, glicerin szappan lenne.

Egyébként még azóta sem keményedett meg teljesen, pedig annak már 2 hete :)

Előzmény: halaloszto (429)
krizso71 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 430

Üdv.

 

Köszönöm az érdeklődést.

Pénteken szereztem lúgot ezért holnapra tervezem a szappan elkészítését . Természetesen majd leírom hogy  sikerült.

Előzmény: tildi36 (427)
halaloszto Creative Commons License 2011.08.06 0 0 429

sziasztok!

 

most lattam egy dokumentumfilmet a szappankeszitesrol. abban az volt, hogy kozben glicerin keletkezik. ti mit csinaltok a glicerinnel???

 

vajk

Andi171 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 428

Igen, tudom, látom, milyen jó kis topik ez :-)

 

Egyelőre elakadtam a nátrium-hidroxid beszerzésnél, de remélem, hogy hamarosan én is aktívabb tagja lehetek a topikotoknak :))

Előzmény: tildi36 (426)
tildi36 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 427

Hogy sikerült az olívaszappan, krizso?

Előzmény: krizso71 (420)
tildi36 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 426

Klassz oldalt linkeltél, köszi, Andi!

Gyere te is, kérdezz, mesélj, nagyon jó kis tapasztalatcserés fórum ez :)

Előzmény: Andi171 (419)
tildi36 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 425

Zsuzsu???  :))))

Előzmény: zsuzsu1218 (417)
tildi36 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 424

Kakaóvajam még mindig nincs, ellenben vettem Himalaja sót, kubeba olajat, bergamottot, muskotályzsályát és mirhát. Igazából ezeket nem szappanba, majd meglátjuk, mi lesz a sorsuk.

Az etsy-n találtam szappanöntő formákat, pecséteket....sajnos :D Most csöpögök :))) Rendeltetek már valaha az etsy-ről?

 

Rózsaszínű agyagot találtam a vaterán is,  meg Cosmio-nál és Vikinél, meg még pár helyen, de olyan magas a postaköltség, hogy még mindig visszatart. Meg hát jó lennelátni is...pedig nagyon vágyom már a zöld, meg a rózsaszínű agyagra is, egyszer úgyis beadom a derekam, és rendelni fogok, mert sehol nem kapni sajnos.

 

Erika, próbáltad már a lilakáposztát?

Előzmény: erikafot66 (407)
tildi36 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 423

Köszönet az ötletért, Lukrécia oldala egy kincsesbánya... :)))

 

A kávészappanom alakulgat, már nem böki annyira a csőrömet, azaz az orromat. Meg kell barátkozni vele, kakukktojás-szappan :D

Előzmény: Sütimüti (403)
selgir Creative Commons License 2011.08.05 0 0 422

hát így:

4*5*10 cm:) nem ördöngős...

Előzmény: Sütimüti (378)
Sütimüti Creative Commons License 2011.08.05 0 0 421
Szia,

olvasd el az illatos szappan blogon a menetet, de mindenkepp az olajhoz kell onteni az oldott lugot, es sohase forditva! legyen a lugos cucc meg az olaj is egy homersekleten, ami nalam 25fok, tobbieknel 35korul, ennel azonban ne legyen melegebb.
Előzmény: krizso71 (420)
krizso71 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 420

Üdv mindenkinek.

Sikerült szereznem Naoh-t a munkahelyemről,az van rá írva hogy minimum 99% tisztaságú.Ez megfelel szappankészítéshez?Az oliva szappan készítéséhez használhatom a boltokban kapható extra szűz oliva olajat.

csak tiszta oliva szappnt szeretnék csinálni , miután feloldom a lúgot hogyan adagoljam hozzá az olajat? A kellő mennyiségeket a kalkulátorral már kiszámoltam.

 

A segítséget előre is köszönöm.

 

 

Andi171 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 419

Először is jó napot kívánok Mindenkinek!

 

Pár hete olvasgatlak titeket, érlelődik bennem a gondolat, hogy nekem is muszáj lesz szappant készítenem.

 

Amiért most írok: horgolásmintákat keresgetek a picasan, és ezt az albumot találtam, olyan szép szappanok vannak benne (sajnos spanyolul, de szerintem akik olyan szinten vannak már mint Ti, nektek már a képek is beszédesek): https://picasaweb.google.com/104656466428608073034/SabonetesN04.

Sütimüti Creative Commons License 2011.08.05 0 0 418

Szerintem elsőre csinálj valami egyszerűbbet, amiben nincs sokféle dolog.

Előzmény: zsuzsu1218 (417)
zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 417

Pfffff :((( De hol is kezdjem? Annyi ötlet meg minden... mamám...:))

 

ÉS mennyi házimunka még. De kit érdekel ma? :)

 

Jövök, ha kész van legalább a próbakotyvasztás és beszámolok

Előzmény: Sütimüti (416)
Sütimüti Creative Commons License 2011.08.05 0 0 416

Nincs mit. :) Jó kotyvasztást, remélem vasárnap én is alkothatok már... hiányzik, de kész rohanás a hetem. :S

Előzmény: zsuzsu1218 (414)
Sütimüti Creative Commons License 2011.08.05 0 0 415

Passz... vajon miből fordították meredekre?

Mert a trace állapotot szokták "light" vagyis, amikor éppen összecuccolod, és még elég folyós - függ az olajoktól is azért - jelzővel illetni, dehogy a meredek lúg mit akar jelenteni...

Lehet a lúgba teszi?

Előzmény: zsuzsu1218 (413)
zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 414

Sütimüti!

 

Épp most érkezett meg a lúg!!! :))))

NAgyon-nagyon köszönöm!!!

 

Na engem nem igen láttok ma!

 

Sziasztok!

:))

Előzmény: Sütimüti (411)
zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 413

Ez szerintetek mit jeléenthet? Bemásolom

 

Bodza - világosbarna (meredek lúg oldatban)

zsuzsu1218 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 412

Sziasztok!

 

Na ismét agyalok kicsit, én is olvasgatok épp egy oldalt, a színezésről. Azt írja, hogy a cukorrépa gyökér, azaz a cukorrépa, rózsaszínt és piros színt biztosít! Hmmmm. szerintetek? Azt hallottam már, hogy a cukorrépából készült  cukor gyártása elején rózsaszínű a cukor. Sőt mikor boltban dolgoztam hajdanán, akkor az ilyen valami miattt nem kifehérített cukrot az üzletben ki kellett mérni sokkal olcsóbban. Pedig csak egy megint haszontalan eljárás maradt ki a gyártás során.

 

De hogy kellene? Kifacsarni a levét annak is?

Előzmény: erikafot66 (410)
Sütimüti Creative Commons License 2011.08.05 0 0 411

Szerintem nem marad meg az illata/szaga, a többi cuccnak sem lehet érezni... Vagy készíts pici próba adagot.

 

Jók a kreativikis cuccok, csak a szállítás drága. :S Nem szeretem, ahol nincs személyes átvétel. :S

Előzmény: erikafot66 (410)
erikafot66 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 410

Biztos vagy benne? Az jó lenne, mert igazából rózsa szappant szeretnék készíteni, de nem szeretném, ha káposzta szaga lenne :)

Előzmény: Sütimüti (409)
Sütimüti Creative Commons License 2011.08.05 0 0 409

Próbáld ki, káposzta szaga biztos nem lesz...

Előzmény: erikafot66 (407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!