Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.02.09 -1 3 319020

Nem, nem az egységes nemzetállamon múlott a dolog (illetőleg messze nem csak azon). Korok, gondolkodásmódok, attitűdök még sokkal meghatározóbbak.

 

Japán vagy Kína az európai gyarmatosítóktól tulajdonképpen nem volt drámaian elmaradva. El volt persze (technikailag), de nem történelmi korszakok választották el őket - hogy mást ne mondjak, amikor a portugálok felfedezték Japánt, akkor az ott használt kézifegyverek minősége semmiben sem maradt el a portugálokétól (sőt), a puskát ugyan nem használták, de a lőport (és a rakétát, tűzijátékot) Kínának köszönhetően igen - gyakorlatilag nem érte őket kultúrsokk. Megjegyzem, a puskát olyan hamar átvették, hogy a XVI. század környékére Japán lett az akkori világ legnagyobb lőfegyvergyártója...

 

Te azt nem érted meg, hogy az újvilág nem csak eszköztárában-technikájában, de gondolkodásmódjában is neolit (valójában kb: kora ókori sumer, predinasztikus legősibb egyiptomi szinten álló) kultúrái nem csak technikai, de morális-emberi értelemben sem tudták kezelni a sokkot, amit a konkvisztádorok megjelenése és azok eszközei okoztak.

Fekete-Afrikát is így tudta aránylag könnyedén meghódítani a gyarmatosító siserehad - a szó szerint őskori hiedelemvilágban és fejlettségi szinten élő törzsi kultúrák szétfutottak a síri rettegéstől, amikor szervezetten, lóháton-szekerekkel, durrogó lőfegyverekkel, csillogó kardokkal-páncélokkal megérkeztek az első hódítók...

Amikorra ezen túljutottak - már késő volt, már a nyakukban ültek. Az újvilágot még külön elintézték ezek után rendesen a behurcolt járványok is. De pont Afrika jó példa arra is, hogy amikor 1-2 évszázaddal később a közvetlen kultúrsokkon már túljutott a kontinens, amikor már tisztában voltak azzal, hogy ezek nem istenek, csak simán fejlettebb eszközökkel, több tudással rendelkező, de mégiscsak hús-vér emberek - és már nem szállt inába egy átlagos fekete harcosnak a bátorság pusztán az európaiak láttán - akkor nemegyszer csúful elintézték azokat, aszegájjal, bunkósbottal, akármivel - pusztán a bődületes létszámfölényre alapozva.

 

Egyébként sem Japán, sem Németország nem azért nem lett "gyarmatosítva", mert nemzetállam meg mifene (Japán konkrétan egymással folyamatosan civakodó sógunátosukból állt) - hanem mert egyszerűen túl nagy falat volt mindkettő. 

 

Igazándiból nem érted te a történelmet. Egyáltalán nem.

Előzmény: zöldkomcsi. (319018)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 0 319019

...úgy, hogy akkor megbomlott a feudális rend és elkezdtek birodalmak növekedni, ebből a szempontból nincs elvi különbség japán, inka, német, magyar stb... közt, nálunk is rezgett a léc.

Előzmény: advocatusdiaboli (319017)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 0 319018

Hm...ezek szerint te ott voltál és megszámoltad őket. Sokkal közelebbi jobban dokumentált eseményekről sincsenek pontos számok. 

Szerintem egyetértünk, olyasmi volt az mint ha a mondjuk a rózsák harca korabeli Angliába betette volna a lábát valami gyarmatosító.

Ez nem volt meg Japánban se Németországban, az egységes nemzetállam kialakulása volt a lényeg, Magyarország egy határ eset, végül is tökéletes gyarmatot belőlünk se lehetett csinálni, se töröknek se németnek.

Előzmény: advocatusdiaboli (319017)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.02.09 -3 1 319017

Ja elnézést, elfelejtettem, te ott voltál, te ezt is jobban tudod... A valóságban kb: 1000 szövetséges tlaxcala indián volt velük - szemben meg úgy 100 ezer azték - és igenis alapvetően egy lélektani győzelemről van szó, a spanyolok fegyverzete annyira azért nem volt fejlett, hogy akár kövekkel és botokkal is ne győzték volna simán le őket az aztékok - ha nem, futnak széjjel..

 

De te ezt akkor is jobban tudod... Japán meg Németország nem is tudom, hogy jön ide. Te biztos tudod. Ezt is. Mindent. És mindent jobban. Mindenkinél. Csak te. No pussz...

Előzmény: zöldkomcsi. (319016)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 1 319016

(-: Nem, nem így történt, az indiánok felszabadítóként fogadták őket az aztékokkal szemben. Persze, hogyne lett volna jelentősége a fejlettebb eszközöknek és a szervezettségnek de nem az volt a lényeg. Japánt nem lehetett gyarmatosítani és Németországot se, de egyiket se azért mert a technikai eszközök közt nem volt akkora különbség, hanem mert egységes koncentrált erőt tudtak szembeállítani az új nemzetállamok.   Volt kezdemény, a franciák nyomulgattak de gyengék voltak, a németek nem is gondolhattak ilyesmire.

(ajánlott olvasmány, Gracislo de la Vega: Inkák és konkvisztádorok.)

 

Ez érdekes egyébként, hogy a nyugati a fehérembernek ez a szokása a felszabadítás máig nyomokban megfigyelhető, mint pl Irak, Afganisztán, Líbia esetében, Szíria szabadságvágyó elnyomott stb... népének a felszabadítására is csak azért nem került sor mert egy másik szintén fehérember közbelépett.

De azt látjuk, hogy egyre problémásabb, egyre nagyobb anyagi erőket kell mozgósítani és az eredmények rövid ideig sem stabilizálódnak ...de van már ahol nem is lehet mert atomfegyverrel is válaszolhatnak a felszabadítóknak.

Előzmény: advocatusdiaboli (319015)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.02.09 -2 3 319015

Tökmindegy, miként érkeztek volna - ha Cortez az ókori Rómába érkezett volna hódítóként - lekaszabolták volna mint a rétet az összes emberével együtt, nem segített volna a kis számú (talán 15-20 volt összesen) muskéta, meg a hasonló számú számszeríj, meg a harci ló és páncélzat sem. A rómaiak hiába lettek volna technológiában lemaradva, a különbség messze-messze nem lehetett volna akkora, amit létszámfölénnyel ne tudtak volna kiegyenlíteni, és égő-durrogó (görögtűz és hasonló) harci eszközöket, ballistákat, nagy nyílvetőket a rómaiak is használtak, lovat is, vértet is, látták volna, hogy az ellenfélé ugyan jobb, de nem xarták volna össze magukat, nem hitték volna legyőzhetetlen isteneknek a támadókat, szépen falanxba rendeződtek volna, és elsöpörték volna a maréknyi konkvisztádort. Lehet, hogy háromszor annyi római légiós esett volna el, mint spanyol - de szó szerint akármekkora létszámfölény mellett ez nem számít.

Az aztékok ellenben még a rómaiakhoz képest is le voltak maradva 2-3 ezer évvel, mint technológiában, mint gondolkodásmódban, az első muskétasortűztől teljes seregeik szaladtak széjjel (pedig 3-5 embernél többet le sem terítettek azok), egy lovon támadó páncélos katonában meg istent láttak, akivel úgysem lehet packázni. Az aztékokat (inkákat, toltékokat, mayákat - komancsokat, mohikánokat stb...) valójában saját elmaradottságuk győzte le, önnön félelmeik-hiedelmeik bénították meg őket - ha képesek lettek volna ezeken felülemelkedni, akkor pusztán az elsöprő létszámfölénnyel szó szerint röhögve kiegyenlíthették volna a technológiai elmaradottságot.

Előzmény: zöldkomcsi. (319012)
szilvatövis Creative Commons License 2018.02.09 0 0 319014

Szénkorszak vége:

advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.02.09 -1 3 319013

Elég sokat foglalkoztam szakértői rendszerekkel - ha úgy tetszik, mesterséges intelligenciával - és változatlanul úgy gondolom, hogy nem tiszta, amiről beszélsz. Írod például:

 

"Marpedig az az "igazi" AI az lesz, amely kepes lesz celokkal, akarattal renelkezni. Gyakorlatilag, ha "halalra tanulta magat" szepen "felebred"."

 

Én most ezzel nem vitázni akarok (ugyanis NEM TUDJUK), hanem visszakérdezném: miért? Ezt mire alapozod? Miért automatizmus szerinted, hogy a szervezettség egy adott szintjén öntudatra ébred egy intelligencia (ha mesterséges, ha természetes). Nem állítom, hogy nincs így, mert nem tudjuk validálni - de miért gondold ezt tutira?

Én változatlanul úgy gondolom, hogy az intelligencia (feladatmegoldó képesség) és az önálló személyiség/öntudat - az két külön témakör. Az utóbbi ugyan szükségszerűen feltételez valamilyen szintű (nem okvetlenül nagyon magas) intelligenciát, mert a megértés és feladatmegoldó képesség egy minimuma nélkül a saját létezés sem felfogható - de fordítva nem látok szükségszerű összefüggést.

Egy mesterséges intelligencia, kellő mennyiségű információ/tudás (minta) birtokában akár hosszan beszélhet saját terveiről, elképzeléseiről életcéljairól is meggyőzően úgy - hogy ilyenjei valójában egyáltalán nincsenek, csak tudja, mit akar a másik fél hallani, és "szimulálja neki" a személyiséget. A szimuláció már csak ilyen dolog - ma már egy repülőgép-szimulátort is lehet olyan színvonalúra készíteni, hogy ha beültetnek egy átlagos pilótát úgy, hogy nem tudja, nem valódi gépben ül, és menet közben nem kerül/kerülhet sor olyan extrém helyzetekre/manőverekre, amelyekből kiderülne, hogy ez nem a valóság (nem vezeti földnek a gépet, nem akar vele mondjuk loopingot húzni, ami alatt kiderülne, hogy a szimulátor kabinja valójában erősen korlátozott mozgási-gyorsulási határokkal bír) - akkor lazán elhiszi, hogy ő most tényleg gépet vezet. Pedig nem...

 

Nem annyira evidens ez, mint gondolnánk. Igen, a szakértői/diagnosztikai rendszerek nagyon könnyen lehetséges, hogy a következő pár évtizedben akár az orvosok/jogászok jelentős hányadát is kiváltják, megjegyzem, egy általános öndiagnózis ma már simán guglizva nem is biztos, hogy sokkal rosszabb hatásfokú, mint egy rosszabb-fajta falusi orvoshoz elmenni...

 

A tittytaintmenttel meg az a legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk, működne-e?

Előzmény: _Berci (319010)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 0 319012

 Cortez azért is volt képes maréknyi spanyollal elfoglalni Mexikót - mert egy cca. 2-2500 évvel fejletlenebb (az egész újvilág még valójában a neolit technikai fejlettségi szintjén élt) világgal találkozott. 

 

Igen, így tanultuk az általános iskolában. Magasabb osztályokban viszont már komplikáltabban fest a dolog, nem volt egységes ellenállás, cortezék felszabadítóként érkeztek.

Előzmény: advocatusdiaboli (319011)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.02.09 -1 2 319011

A bolygó sajnos messze nem egyforma fejlettségű/állapotú társadalmakból áll. Ez mindig is így volt, Egyiptomban piramisokat és gátakat emeltek akkor, amikor máshol még állatbőrökbe öltözve követ pattintottak. Sőt, itt-ott még akkor is állatbőrökbe öltözve pattintották a követ - amikor errefelé már javában zajlott az ipari forradalom. Cortez azért is volt képes maréknyi spanyollal elfoglalni Mexikót - mert egy cca. 2-2500 évvel fejletlenebb (az egész újvilág még valójában a neolit technikai fejlettségi szintjén élt) világgal találkozott. 

 

Ma viszont iszonyúan felgyorsult minden áramlása, és modern technikai-technológiai eszközöket, információkat akadály nélkül kapnak olyan társadalmak - amelyek ezek alkalmazására igazán még nem állnak készen. 

 

Nem hiszem én sem, hogy sikeresen el lehetne zárni egymástól teljesen a régiókat - de azért fékezni a folyamatokat lehet, közben pedig lehet erősen katalizálni a fejlődést máshol. A külső hatások csodákra lehetnek képesek, ezer éves fejlődési utat járhatnak be társadalmak egy évszázad alatt is - de tartok tőle, hogy évtizedek alatt nem, általában egy felnőtt generáció-nemzedék gondolkodása már nem nagyon változik meg - a fiataloké/gyerekeké igen. Ezt a folyamatot megélte/megéri az EuroAtlanti civilizáció is, a "generációs szakadék" viszonylag új keletű történet ám, a műszaki-technológiai fejlődés csak a XX. századra robbant be úgy, hogy az egyes generációk idősebb korukra már jellemzően nem tudnak azzal lépést tartani - ez korábban egyáltalán nem volt általános, ahogy az sem, hogy szakmai-műszaki-tudományos ismeretek egy életpálya alatt akár kétszer is teljesen elavuljanak. Szóval van remény - de magától nem fog menni a dolog...

 

És nem felsőbbrendűségről van szó - én simán csak úgy gondolom, hogy te ugyan nevesítesz valóban létező problémákat, viszont semmiféle megoldásod sincs rájuk. Vannak totálisan megvalósíthatatlan ötleteid ;-)), amik esetleg még csak nem is segítenének, de legalább kárt jó sokat okoznának (peace... ;-) ) - de nem tagadom, hogy biztosan működő megoldást én sem feltétlenül látok ezekre. Eleve ezek olyan problémák, amelyek újak, korábban sosem voltak - nincsenek kitaposott utak, kipróbált ötletek, bejáratott megoldások. Viszont én azt mondom, hogy legyen akkor B-terv, milyen módon éljük túl, ha a remek ötletek befuccsolnának...

Előzmény: Auralianus (319007)
_Berci Creative Commons License 2018.02.09 -6 0 319010

 

Berci, a mesterséges intelligencia - az még önmagában "csak egy intelligencia".

 

Igy van. Csak eppen elvarjuk töle, hogy fejlödjön (a környezete, a rendelkezesre allo informaciok "javitsak" kepesseget). A fejlödesehez pedig nem kellenek evmilliok, mint a biologiai alapu fejlödeshez ... hanem mondjuk nehany het, esetleg honap ... (monnyuk lagy kezdetkent egy nap alatt benyeli az egesz wikipedia ismeretanyagat).

 

(Pl. az USA-ban mar eltanacsoljak jogi palyarol a fiatalokat ... mert nagy valoszinüseggel 10-15 even belül a jogaszok ~90%-a feleslegesse valik.)

 

Bárhogy is, a gépi intelligencia akár magasan felül is múlhatja az emberit - de ez sem jelenti azt, hogy ezek a gépek/programok öntudattal, önálló személyiséggel, ergo saját célokkal-akarattal rendelkezők lesznek - ezek ugyebár elengedhetetlenül szükségesek lennének ahhoz, hogy ellenünk fordulhassanak.

 

Marpedig az az "igazi" AI az lesz, amely kepes lesz celokkal, akarattal renelkezni. Gyakorlatilag, ha "halalra tanulta magat" szepen "felebred".

 

Olyan helyzet is nagyon könnyen teremthető, ahol a gépek ugyan felettünk állnak intelligencia tekintetében, de nem képesek önállóan létezni ("ha kihúzzuk a dugót, végük, és nincs eszközük visszadugni") - egy intelligenciát ennek tudata is kordában tarthat...

 

Ez egy egyszerü erv, csak eppen elosztott rendszerekben nem ervenyes. Hasonloan nem, mint ahogyan, ha kihuzod a dugot, akkor NALAD nincs internet ...  a te kütyüd nem müködik ... az internetet ez egyaltalan nem zavarja ... Ha az erdekek sokretüek, akkor mindig lesz erv amellett, hogy az inteligensebb rendszereket ne lekapcsoljak, ... hanem hasznaljak kepessegeit ...

 

... ergo alapvetően nem az az első számú aggodalom, hogy teremtményünk ellenünk fordul -

 

De igen. Ez egy igen realis veszely. Ha kiengedünk valamit, mint szellemet a palackbol ... nemigen lehet tudni, hogy majd mit is akar ... viszont beavatkopzni mar nem tudunk.

 

... hanem az, hogy ezek a mesterséges intelligenciák már a szellemi munka területéről is kiszoríthatják az embereket -

 

Igy van!

 

... és végül életcél nélkül létező, pusztán fogyasztóként vetegáló biodíszletté tesszük magunkat saját bolygónkon. Ez szerintem a valóban riasztó perspektíva.

 

Erröl mar vagy 6-8 eve is regeltünk (legalabbis en). Ha emlexel, tittytainment kulcsszoval.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (318964)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 0 319009

Mondom mások is mondják neki, hogy a műszaki tudományokba bevált gondolkodás módja ezen a területen nem működik. Lehetett volna belőle egy Henry Ford is annak sikerességével együtt is meg azzal is amikor azt hitte, hogy az erdő az egy fagyár és lett a bukott Fordlandia projekt a vége.

Előzmény: Auralianus (319007)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 0 319008

Az szokott lenni a válasz, hogy majd a tudományunk megoldja. (-: Lesz vízhajtásos moszkvics, már akkor trendy volt az ilyesmi, a fenntarthatatlanságra egy ilyen válasz. Be is jött az eddig, de aki a világvégét jósolja annak csak egyszer van igaza. )-:

Előzmény: Auralianus (319001)
Auralianus Creative Commons License 2018.02.09 -3 0 319007

Az a baj a fehérember felsőbbrendűségével, hogy nem létezik...

... ahogy az internet, a közösen beszívott levegő, közös óceánok és időjárási rendszerek korában nem lehet a bolygó egyik felét elzárni a másik felétől.

Mégis mire alapozod, hogy egy ilyen elzárt "fejlett világ" jobb lesz? Mármint ha semmiféle társadalmi reform nem történik... ha "csak úgy" nem adható
semmi az embereknek, mert akkor semmirevaló amőba módjára csak "elszaporodik"... akkor ugye valami hatalmas bölcsességű bolygótanácsnak kell

majd eldöntenie, hogy ki és mennyit szaporodhat... vagy hogy? Miből és hogyan teremtünk életszínvonalat a "hasznosaknak" és mit csinálunk azokkal
akik nem hasznosak? Mennek büntibe a busmanok közé?

Miképpen fogsz demokratikus berendezkedést létrehozni a TE társadalmadban? :)


Ha a bolygó "ránk eső hányadában" kevesebb erőforrásból MI meg tudjuk oldani, akkor a másik felén miért NE tudnák megoldani? (esetleg úgy gondolod,
hogy azért a nyersanyagkincsek és az ott lévő erőforrások azok továbbra is a mi céljaink szolgálatában állhatnának... vagy hogy?)

Előzmény: advocatusdiaboli (319003)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 0 319006

Mindég így volt. Érdekes, még a marxizmus kellős közepén volt erről egy terjedelmes cikk a Világtörténet folyóiratban, hogy a társadalmi rendszerek nem egymást követik hanem mindég is egy időben léteznek és a fejlettebb zónákat elmaradottabbak veszik körül. De a központ helye persze nem stabil hanem lassú de folyamatos mozgásban van.

Előzmény: Auralianus (319001)
_Berci Creative Commons License 2018.02.09 -7 0 319005

 

Nem tartom magam más embereket jóval felülmúlóan okosnak... de azért fizetnek, hogy észre se vegyék mások azt, hogy körbe lettek automatizálva... egy jól megtervezett és kivitelezett rendszer gyakorlatilag "vezeti a kezed" és "átláthatóan, intuitív módon segít a feladatok megoldásában"

 

Gyakorlatilag senki nem kerdezi, hogy TE mit veszel eszre. Ha iszod a tejet a dobozbol, akkor neked mind1, hogy egy robot csomagolta-e be, vagy sem. Te csak iszod ... masok meg eldöntöttek, hogy hogyan bonyolitjak le a csomagolast, logisztikat ...

 

Kit zavar az, hogy pl. az USA mezögazdasagaban, halaszataban, erdögazdasagaban a dolgozgatok szama összesen  <1%-t tesz ki (a legkevesbe azokat, akik a zabpelyhet, vagy a hamburgert nyelik)?

Ugy is mondhatnank, hogy a mezögazdasagot mar "körbeautomatizaltak" ... de senki ra se hederit ...

 

Előzmény: Auralianus (318960)
dajtás Creative Commons License 2018.02.09 0 1 319004

Rosszul tördeltem, félreérthető voltam.

Kádári rendszer egykézése, és az ormánsági népesség összeomlása két külön dolog.

Egykézés katasztrofális végét akartam szemléltetni az Ormánsággal, és ezért húztam rá a vizes lepedőt Kádárra, mert akkor jelent meg ez az attitűd.

Előzmény: Törölt nick (318997)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.02.09 -2 4 319003

Nézd, először is azzal indítanék, hogy ez a "magára hagyás" úgyis be fog következni - ha azon az úton haladunk (megújulók, fenntartható technológia és energetika), amit te itt folyamatosan presszionálsz, hiszen a nevezett országok exportja ekkor mindenképpen ki fog esni...

Másrészt ezek az országok kivétel nélkül iszonyatosan rosszul menedzseltek, jellemzően velejéig korrupt és despotikus rendszerekben működnek, ahol a rendelkezésre álló erőforrások zömét az elit egyszerűen ellopja és saját luxusára költi. Ameddig van annyi erőforrás, hogy jut azért valami lefelé is - addig ezek a rezsimek elevickélnek valahogy, ha már nem fog jutni... Akkor jönnek az újabb "arab tavaszok" - ami nagyon gyengus kis ízelítő volt abból, mi történik a túlnépesedett régiókban...

 

Természetesen én is úgy gondolom, hogy nagyon is segíteni kell ezeknek a területeknek/régióknak/országoknak - de csak akkor - ha ennek van valóban értelme. Ha a segítséggel nem csak azt érjük el, amit a jó szándékú mindenféle Live Aid programok, amelyek kapcsán oda juttatott élelmiszer és gyógyszer jóformán kivétel nélkül valamelyik hadúrnál kötött ki végül, még nagyobb pusztulást, káoszt és elnyomást szabadítva a vidékre...

 

Ha ezek az országok/társadalmak képesek megszabadulni a kizárólag pusztulást generálni tudó vezetéseiktől, és mellesleg össztársadalmi elfogadottsággal tudomásul veszik, hogy a demográfiájukat vissza kell fogniuk, akkor ennek a megvalósításában akár szó szerint rendkívüli adók kivetésével és nagy erőfeszítésekkel is - de támogatniuk kell őket a fejlett országoknak, mert morálisan ez így helyes (és mert különben úgyis csak végtelen menekültáradatot kapnánk a nyakunkba).

Ha viszont marad az, ami most van, hogy ha te egy arab országban vagy Fekete-Afrikában nyilvánosan kiejted a szádon a népességszabályozás, meg emancipáció és hasonló szavakat, akkor azonnal meglincsel a dühödt és fundamentalista tömeg - akkor szépen el kell őket szigetelni, és megvárni, míg elmúlik náluk a középkor. Tudom, hogy nagyon durván hangzik - de ez most gondolatkísérlet - és ezen a szinten most nem tudok okosabbat. 

 

Én azt látom, hogy ha a te megálmodott hidropónikus kádjaidban meg lehet termelni annyi műproteint, hogy 30 milliárd embert is meg lehessen velük etetni - akkor jó eséllyel leszünk is majd 30 milliárdan, meg még többen is, és a többségnek pont úgy nem lesz semmiből sem elegendő, mint most...

A "szaporodjatok, sokasodjatok" őskőkori, barlangi ösztönös stratégiája elérte fizikális határait, és ha ezen nem tudunk józan ésszel túllépni, tudatosan változtatni - akkor majd megoldja a problémát a természet, úgy járunk, mint a lemmingek - a "fölöslegnek" jaj lesz... És lévén tudatos, értelmes lények vagyunk, nem tudni, ki fog beleesni a "fölösleges" kategóriába, meglehet, mi magunk, vagy leszármazottaink is...

Előzmény: Auralianus (319001)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.02.09 -2 5 319002

Az Ormánság "kihalása" már akkor megtörtént, amikor Kádár még meg sem született - ezt az egyet azért ne varrd a nyakába...

Másrészt az "egykézés", mint folyamat nyilvánvaló módon pont úgy nem fenntartható - ahogy az exponenciális népszaporulat sem. Jó eséllyel végül mindkettőből kihalás lesz, legfeljebb az egykézésből békés úton, a túlszaporodásból meg erőszakosan...

 

Viszont egy nem optimális népességszám esetén (ha létezik ilyen egyáltalán...) teljesen nyilvánvaló, hogy az egyensúlyi népmozgalomtól eltérő szükséges, a cca. 2.1-es gyerekszám helyett több vagy kevesebb - vagy az nem fog változni...

 

Az egykézés emellett számos más kellemetlen mellékhatással is jár (társadalom elöregedése), viszont ez nem elkerülhető - a lényeg az, hogy tudni kellene időben "behúzni a féket", eltalálni azt a pontot, ahol vissza lehet térni az egyensúlyi állapothoz szükséges gyerekszámhoz - aztán ott le is horgonyozni szépen, tartani az irányt. 

 

Erre egy társadalom erős szabályozás-kontroll nélkül eléggé nyilvánvaló módon nem képes. Soha nem is volt az. De ha nem szedjük össze magunkat, és nem találjuk meg azt az ösvényt - amit tartósan is járni lehet - akkor valamilyen módon végül ki fogjuk iktatni magunkat a létezésből...

Előzmény: dajtás (318996)
Auralianus Creative Commons License 2018.02.09 -2 0 319001

Akkor azt vezesd le nekem légy kedves mitől nőne meg az életszínvonal, miként jelennének meg az iskolázott rétegek a magukra hagyott, erőforrás nélküli országokban?

Miként jönne ott létre társadalmi stabilitás, ahol nincs mit enni?

+1 miként tartanánk fel MI az életszínvonalunkat az ő munkájuk, az onnan számrazó nyesanyagok nélkül? KIK és miért végeznék el azt a munkát, amit ma ők csinálnak? 
Mit keznenénk a saját szemetünkkel, amit ma nálunk rakunk le? 

Ezek a társadalmak NEM légüres térben léteznek... erős naivitás azt gondolni, hogy NEM szimbiózisban élünk velük...


Előzmény: advocatusdiaboli (318998)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 0 319000

Nem tudsz realitást helyette felmutatni, ezen kár spekulálni.

Előzmény: szilvatövis (318977)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 0 318999

Az nem tudom, az is emelné igen. A Föld esete viszont más, onnan nem volt migráció.

(nem tudom Kádár hogy keveredik ide?)

Előzmény: dajtás (318996)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2018.02.09 -2 3 318998

Nem beszélünk el egymás mellett - csak te azon az úton menekülnél előre - ami szerintem meg szintén nem visz sehová. Hidropónikus kádakban előállított mű-élelmiszerrel talán tényleg sokkal több embert tudunk ellátni, de ha ezzel csak még nagyobb népességnövekedést indukálunk? Akkor? Hol lesz az a határ, amikor már ilyen módszerrel sem lesz megetethető az amúgy teljesen letarolt és tönkretett bolygón a lassan egyetlen élő, minden más kiszorító fajjá váló emberiség? Nem állítom, hogy így lesz - de te sem állíthatod, hogy ez kizárt...

 

Én inkább arra szavaznék, hogy itt és most próbáljuk megtalálni az egyensúlyt. De legalább kezdjük el keresni...

 

És akármilyen abszurd módon is hangzik, ennek még a legkevésbé szörnyű módszere esetleg pont az lehet, hogy a népességrobbanási krízis-övezetekből kezdjük el kivonni a külső erőforrásokat. Ha a világ az olajkorszakon túllépne, a harmadik világ nyersanyagtermelő országai átmenetileg ugyan rémes helyzetbe kerülnének, de utána azért lenne esély, hogy észhez térjenek, hogy saját maguktól belássák: ez nem tartható irány. Hogy egy koldusszegény, családját rendesen megetetni nem tudó pária ne vállaljon 6-7 gyereket, de még kettőt sem, neveljen fel - a körülményekhez képest legalább normálisan - egyet, akinek aztán talán tényleg jobb lehet a sorsa, mint az övé...

 

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a demográfiát befékezni leghatékonyabban - pont a jólét és iskoláztatottság tudja. Viszont az irreális népszaporulat pont ezt lehetetleníti el a harmadik világ országainak zömében - róka fogta csuka...

Előzmény: Auralianus (318994)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.09 -2 1 318997

"Dráva menti Ormánság egy virágzó gazdag régió volt, egykézéssel kinyírták a népességet"

 

Amihez Kadarnak semmi koze nem volt, leven mar a szazadfordulon is nagyban ment a dolog.

Előzmény: dajtás (318996)
dajtás Creative Commons License 2018.02.09 0 0 318996

És gondold oda a >5 millió abortált magzatot is, mert divatba hozták az egykézést. Kádár sok "érdeme" közé ezt is behúzhatjuk... Dráva menti Ormánság egy virágzó gazdag régió volt, egykézéssel kinyírták a népességet(kevés gyerek-nem aprózódnak el a parcellák), betelepültek a helyükre a cigányok, és most hol is tart?

Előzmény: zöldkomcsi. (318976)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.09 0 1 318995

Dehogynem. 

 

Csodalatos hirneve van a Saabnak, Rovernek, Lancianak..

 

Kifogastalan hirneve volt a Jaguarnak, aztan csodbe mentek es el kellett adni az indiaiaknak a Land Roverrel egyutt, szuper hirneve volt a Rolls-Royce-nak, aztan csak egy nev maradt belole amit megvett a BMW, a Volvo kifogastalan pedigrevel rendelkezik, es a kinaiak toljak bele a lét...

 

A hirnev letezo dolog, csak kurvara nem lehet belole megelni. Piackepes termekekkel lehet megelni. 

Előzmény: Rangun (318993)
Auralianus Creative Commons License 2018.02.09 -2 1 318994

na... megint kezdünk elbeszélni egymás mellett...

...a "hagyományos módszerekkel" SZERINTEM SINCS megoldás a helyzetre. Se a fogyasztási nívó, se a társadalmi stabilitás nem garantálható.

 

Ha ezen a pályán maradunk, akkor csúnya vége lesz...  a csúnyaság pontos mértékéről talán elvitáznánk, de a csúnyaságról és az elkerülhetetlenségéről nem.

gondolom eddig KB egyetértünk

 

*****

 

És innentől kezdve mondom én azt, hogyha NINCS megoldásunk a "hagyományos eszközökkel" akkor akár meg ie lehetne próbálni a "nemkonvencionális" utat

járni. Újrahasznosítás (igen... szmötyikádban növesztett, ízesített kaja, amit a maradékból + hulladékból + "végtermékből" nagyrészt növesztgethetünk szép kis
szmötyikádakban)  a kajában, a fogyasztási cikkekben és igenis mindenki számára garantált életszínvonal (ingyenkaja, ingyenpia amíg nyugton marad) aki többet

szeretne ennél, az pedig járuljon hozzá... dolgozzon, alkosson... de egy "alapszint" járjon alanyi jogon... 

 

... HA megpróbálod ezt nem a létező legundorítóbbnak elképzelni és megvalósítani, akkor kb azt kapod, hogy van zsömle, parizer, sajt, joghurt a "CBA-ban" csupa

finom és egészséges anyagból... kapsz ruhát, mobiltelefont, internetet, bámulhatod a valóságsót... és még csak dolgozni se kell érte...

 

... HA ennél többre vágysz, akkor nem kötelező, de képezheted magad és tevékenykedhetsz... így viheted többre is, mint a "CBA"-kaja vagy a mindenki számára
kiutalt kényelmes, temperált egyenlakás + ingyenes tömegközlekedés....


---

... mégis miben különbözik ez a nyugat társadalmától? Max abban, hogy ezért a "minimumért" ma el kell végezned esetleg valami teljesen gagyi, simán leautomatizálható
(ergo felesleges) munkát... jah igen... és a "CBA"-zsemle + parizer kitermelése ugye rengeteg értékes földterületet, energiát stb. stb. emészt fel... újrahasnzosítás 

híján pedig rengeteg nyersanyagot kell (ki)termelni.... húst... növényeket, fonalat, műanyagokat...és még sorolhatnám...

... véges erőforrásokra alapozunk (újrahasznosítás helyett), véges energiahordozókra alapozunk így kényszerítve bele magunkat egy 0 összegű társadalmi piramisjátékba...

 

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (318978)
Rangun Creative Commons License 2018.02.09 0 0 318993

Szóval szerinted nem létezik hírnév.

Előzmény: Törölt nick (318990)
GPS Creative Commons License 2018.02.09 0 0 318992

 

A multbol nem lehet megelni, ez egy ostobasag.

 

De arra még jó lehet, hogy a jővőben nem elkövetni ugyanazokat a baromságot - amiket voltak szívesek elkövetni a "nagy elődök".

.

Előzmény: Törölt nick (318990)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2018.02.09 0 0 318991

Nem, komoly, nem tudományos tény, de komoly helyeken kutatják a jelenséget, annál egzaktabbak a kísérletek mint, hogy félre lehessen tolni.

Előzmény: GPS (318988)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!