Keresés

Részletes keresés

Gézoo Creative Commons License 2006.06.01 0 0 84

Szia!

 

  Javaslom, hogy ha nem nagyon értesz az elektromechanikákhoz, akkor sétálj ki a piacra és nézz meg alaposan egy távirányítós dömpert vagy markolót..

  Ezekben "kilátszanak a megoldások" lényeges részei..

Itt ugyanis elég nehéz lenne egy ennyire kezdő számára részletes leírást adni..

  Valamint ha alkudsz is akkor féláron megkapod készen azt amit szeretnél,

ahhoz képest amennyiért alkatrészekből összerakhatnád..

Előzmény: Törölt nick (83)
ElGreen Creative Commons License 2006.05.05 0 0 82
Hai Osonópogi,


Ha írnál az emil címemre egy emilt akkor tudnánk folytatni a diskurzust ahol részletesebben leírnám a dolgokat.

EG
osonopogacsa Creative Commons License 2006.05.04 0 0 81

I=U/R, 250/20=12,5A; P=U*I, 250*12,5=3,125kW=3125W!, ember ! Sajnos a fellépő csúcsterhelésre kell!!! méretezni a rendszert ha nem akarod, hogy összeomoljon.

De sokkal többet tudnék segíteni, ha pontosan leírnád, hogy mire is kell a kütyü. Villanócső, stroboszkóp??? Abban is otthon vagyok, de a legjobb ha leírod(sok elvetemültséget láttam és építettem már! pl.:vízbontó ami jelen állapotában(úgy ahogy kérték tőlem) teljesen értelmetlen volt stb.)

 

A kérdésedre a válasz: a szünetmentesben is trafó van csak az nem 50 hanem 100000 Hz-en jár és, hú ez már kőkemény elektrotechnika, ez az ami miatt a trafó csak kb.8 köbcentis ferritmagos trafó de ugyanazt tudja mint egy böszme nagy 500 w-os vasdarab. Egyébként a hegesztő inverterek is ugyanezért könnyüek(szervizes voltam 1 évig).DE HANGSÚLYOZOM ilyet háztájiban ésszerű költséggel nem lehet építeni.

Előzmény: ElGreen (80)
ElGreen Creative Commons License 2006.05.04 0 0 80

Hai,

 

Én a rendszert nem terhelném mert csak arra kellene a táp hogy kondikat töltsön. Amiket én szépen kisütök, egy kb max20 ohmos ellenállású rendszeren.

PC szünetmentes milyen elven sokszorozza a feszültséget? félvezetőkön? trafóval?

 

EG

Előzmény: osonopogacsa (79)
osonopogacsa Creative Commons License 2006.05.04 0 0 79

W=gyök2*VA durván 1 fázisra,W=gyök3*VA 3 fázisra (W=watt) trafóknál ez az egzakt telj.megadási mód, erősítőknél ugyanígy számítjuk a zenei, meg a szinuszos teljesítményt.(A gyártók ezért adják meg mindig wattban a teljesítményt mert az nagyobb értéket "produkál".)P=U*I és ez sajnos igaz a trafó mindkét oldalára(+az elmenőre még beszámíthatsz kb.5% veszteséget is!), tehát ha teljesítményt akarsz akkor sajnos kell az a trafó vagy 1 méregdrága kapcs. üzemű táp  amit háztájiban jól elő se lehet nagyon állítani. Tényleg nem mindegy mit akarsz rákötni mert pl. 1PC tápja el is szálhat (és vele a gép is) ha nem jó a bejövő fesz.

 

A pc-s szünetmentes nem válik be (nekem nem jött össze) pedig erősen villanyos beállítású vagyok (Kandóra járok)amúgy meg 15 éve vill.szer. de a szünetmentes konvertere úgy lefüstölt a kocsiban  az ingadozó fesztől hogy ki kellett szálni és kiszellőztetni a szagot (az ülésem alá volt eldugva)

Előzmény: ElGreen (78)
ElGreen Creative Commons License 2006.04.29 0 0 78

Köszi a sok segítséget és rögtön rá is rabolok egy kis belekérdezgetéssel.

 

"Aztán a teljesítmény kérdés. Itt jön be a VA (voltamper) fogalom, de ezt hosszú lenne elmesélni. DURVÁN közelítve elég ha úgy veszed, hogy ahány VA annyi Watt"

Nekem olyan 250volt váltót kéne csinálnom

Felhasználása egyébként a végén ennek annyi szerepe lenne, mintha egy lámpát működtetne.

 

Ahogy én ezt egy honlapon néztem http://www.aramkor.hu/trafo.htm ott egy 250 VA trafó az 2,4 kg. Ez kicsit sok, nem lehet ezt másként megoldani? Mármint hogy kissebb súllyal...

 

 

"A nagyáramú kapcsolónál kicsit zavaros, pontosan mire vonatkozik az igényed: 20-30Amper. Sima kézi ki-be kapcsoló esetére, vagy pedig a szóban forgó konverterbe, ahol szintén szoktak ilyen tirisztorokat használni. "

 

Ahogy én számoltam(R=U/I - I=U/R - I=11,5A) mondjuk a kapcsolók vannak 16A-ig erre most jöttem rá.... bocsesz, de egyébként ehhez a konvereterhez kell.

 

Mi a különbség (ugyan ennél a rendszernél), ha 9voltos elemet használok vagy aksit ami 12V 7,2Ah-s?

 

De most nézem hogy amit keresek az gyakorlatilag ez de nem szünetmentesként...

http://www.bps.hu/kebo/?m=27

Előzmény: Törölt nick (75)
Sanzistift Creative Commons License 2006.04.28 0 0 76
Sziasztok!

Nekem abban kellene segíteni, hogy hogyan lehet egy hangfrekvenciás szúnyogriasztót csinálni.
Szabadtérre kell, és valamennyire hangolhatónak is kéne lenni, hogy pontosan be lehessen lőni a frekvenciát, vagy egy frekitartományt nyomna ki, piezókon.
A családban van, aki allergiás a szúnyogcsípésre, és legalább az udvart le kéne védeni.

A neten nézegettem már, de egyikről sincsenek túl jó vélemények, nem beszélve arról, hogy az egyik 7, a másik 20kHz-et használ.

Szóval ez nekem nem tiszta.
ElGreen Creative Commons License 2006.04.28 0 0 74

Sziasztok,

 

Teljesen lajikusként segítséget szeretnék kérni szakemberektöl elektronyika ügyben. Néhány kötyüvel nem vagyok tisztában és segítségre szorulnék.

 

Például hogy a "multivibrátor" az pontosan micsoda? Én egyenáram 12 V- ból szeretnék váltó 12V-ot csinálni és azt mondták, hogy a fent nevezett ezközre van szükségem ekkor. Mások azt mondták, hogy egyeniránító kellene nekem. Dehát mivel ügye nem értek ezekhez, megkérdezem az okosabbakat...

 

Szeretnék egy trafót is ami ebből a 12 voltból csinál 230 oder 300-at és nézegettem is az trafókat és nem tudtam megfelelőt találni mert nem tudom mi az a "VA" ami oda van adva melléjük.

 

szeretnék biza egy olyan kapcsolót is ami sok ampert kibír összeégés nélkül, (20-30A) ehez tirisztort ajánlottak böszme nagy kapcsolók helyett.

 

Hát most ennyi jutott eszembe, ha vali tudna segíteni az igazán jó lenne.

 

Köszi

 

EG.

Tzl Creative Commons License 2006.04.14 0 0 73

Hát nem nyertem. Egy megás ellenállással is villog, csak lassabban. Végülis logikus.

Ha valakinek van ötlete, ne kiméljen.

Előzmény: Tzl (72)
Tzl Creative Commons License 2006.04.12 0 0 72

És nem próbáltál vele kezdeni valamit?

Attól félek, hogy így hamar tönkremegy. Ma megpróbálok nagyobb ellenállást rakni a kapcsolóba.

Előzmény: mmormota (71)
mmormota Creative Commons License 2006.04.11 0 0 71

Asszem félreértettél.

Szóval lekapcsolt villanykapcsolónál nem a glimm villog, hanem az energiatakarékos égő.

 

Dehogy értettelek félre, hiszen nekem is villog... :-)

De nem minden típus. Amelyik nem villog, az van a hálószobában, a villogós meg pl. a lépcsőházban, pincében stb.

 

 

Előzmény: Tzl (70)
Tzl Creative Commons License 2006.04.11 0 0 70

Köszönöm az aktivitást!

 

Szerintem az RC taggal finomabban fog meghúzni, mert még korábban kipróbáltam egy tekerős toroid trafóval, amivel fokozatnélkül lehet állítani a feszt 0 és 250 között, és ha azzal tekertem fel és le a feszt, akkor egy kis zizegés után szinte hangtalanul meghúzott. Ezért bízom benne, hogy egyenáramnál is így lesz.

 

Mmormota!

 

Asszem félreértettél.

Szóval lekapcsolt villanykapcsolónál nem a glimm villog, hanem az energiatakarékos égő. Mert tudod, hogy lekapcsolt állapotban a glimm sorba van kötve a terheléssel, és az a max. fél miliamper, ami a glimmen átfolyik, az elég arra, hogy be-be gyújtsa az energiatakarékost, és emiatt nagyon halványan pislog.

Gondolom ez a kis áram szép lassan tölti az energiatakarékos pufferkondiját, és amikor az elérte azt a szintet, hogy beindul az oszcillátor, akkor az egy pillanatra begyújtja a csövet, de azzal ki is süti a kondit, így a cső is kialszik. Majd újra és újra. És ez látszik villogásnak.

Ezért kérdeztem, hogy érdemes-e a glimm ellenállását nagyobbra cserélni. Hátha.

 

Tzl

TEODOR Creative Commons License 2006.04.11 0 0 69

Tz minden váltakozó áramu rellé meghuz egyen áramról is ezért nem kell lecserélni a rellét forditva ez nem igaz , mert a váltó áramú rellében van egy rövidrezárt menet

amely a nullaátmenetkor az önindukció miat bent tartja a rellét .

A kattanásal nembirsz mitt kezdeni , RC körrel csak az időt tudod késleltetni .

 

Előzmény: Tzl (67)
mmormota Creative Commons License 2006.04.11 0 0 68

Igazából azért szeretném egyenáramról működtetni, mert nagyon hangosan kapcsol, és arra gondoltam, hogy ha egy RC taggal adnék neki, fél-egy másodperces rámpát

 

Nem biztos, hogy segít. Ha a vas megindul, közeledik a mágneshez, gyorsan növekszik a vonóerő. Mindenképpen ráüt a másik vasra.

 

a csillárnak az az égője, amelyiknek a villanykapcsolóban van egy glimmlámpája, az nagyon halványan pislákol

 

Ez nálam is így van. Én elég megalkuvó módon kerestem olyan fajtát amelyik nem villog. Ezek vannak olyan helyeken, ahol zavaró a villogás, az automata pislogók meg ott ahol nem. 

Előzmény: Tzl (67)
Tzl Creative Commons License 2006.04.11 0 0 67

Egy kicsit megijedtem, de aztán eszembe jutott, hogy ez a szelep létezik egyenáramú verzióban is, és abban a szeleptest ugyanolyan, csak más tekercset adnak hozzá. (Sőt, valójában nem is adnak hozzá semmilyen tekercset, hanem azt külön tételként árulják.)

Igazából azért szeretném egyenáramról működtetni, mert nagyon hangosan kapcsol, és arra gondoltam, hogy ha egy RC taggal adnék neki, fél-egy másodperces rámpát, akkor sokkal csendesebben kapcsolna. (Csak ha ezt előre tudom, akkor 24V= tekercset veszek hozzá)

 

De lenne még egy problémám:

Itthon mindenhol energiatakarékos égőim vannak, és éjjel észrevettem, hogy a nagyszobában, a csillárnak az az égője, amelyiknek a villanykapcsolóban van egy glimmlámpája, az nagyon halványan pislákol. Szerintetek is a glimm kevesebb mint egy miliamperje képes begyújtani azt a hülye lámpát.

Mit csináljak? Azon kívül, hogy csipjem ki a picsába a glimmet. Most egy 330K van a glimmel sorba, próbáljak meg esetlek egy 1M-t?

 

Köszi:

Tzl

Előzmény: mmormota (66)
mmormota Creative Commons License 2006.04.07 0 0 66

A meghúzással nem lesz gond.

Attól függően viszont, hogy milyen vasból készült, milyen erejű rugó van benne stb. elképzelhető egy kellemetlen hiba. Ha a vas nagyon felmágneseződik, esetleg nem fog elengedni kikapcsolt álapotban.

Előzmény: Tzl (65)
Tzl Creative Commons License 2006.04.07 0 0 65

Mértem: 911Ohm ill. 78mA. Akkor ezek szerint 71V.

 

Köszönöm mind a kettőtöknek.

Előzmény: mmormota (64)
mmormota Creative Commons License 2006.04.06 0 0 64
Bocs, csak írok (ugyanazt mint te) ahelyett hogy olvasnék...
Előzmény: Helem (62)
mmormota Creative Commons License 2006.04.06 0 0 63

Mérj meg két dolgot:

- mekkora áram folyik rajta AC-vel meghajtva : I

- mekkora a DC ellenállása: R

Aztán köss rá akkora DC feszültséget, hogy ugyanakkora áram folyjon rajta: U= RI

Előzmény: Tzl (61)
Helem Creative Commons License 2006.04.06 0 0 62

Mivel egyenfesznél az induktiv ellenállás nulla lesz, ezért egyennel nyilván jobban melegszik, tehát nem jó. Egy elektromágnesnél a mágnesességet nem a feszültség hanem az áram okozza.

Mérd meg hány miliAmpert vesz fel váltóban. Ugyanannyit adjál rá egyenáramból. Elleállásmérés, ampermérés a váltónál, ebből. U=I*R. Ennyi fesz kell a mágnestekercsen egyenből. Ha kell előtétellenállással korrigálhatod, hogy ennyi jöjjön ki.

Előzmény: Tzl (61)
Tzl Creative Commons License 2006.04.06 0 0 61

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem:

Adott egy 230AC működtetésű zónaszelep. (Egy sima tekercs, egy rugó ellenében nyit/zár egy membránt) Én ezt a szelepet szeretném egyenfeszről járatni, csak azt nem tudom, hogy a 230AC-nak mennyi DC felel meg.

Ha ohmos terhelés lenne, akkor tudom, hogy 230AC=230DC, de itt szerintem nem ez a helyzet, mert a 24volt AC relé is elég komolyan melegszik ha DC-re kötöm, mert telítésbe viszi a vasat.

 

Szóval szerintetek mennyivel kevesebb DC feszt adjak neki?

 

Köszi:

Tzl

kissé morcos Creative Commons License 2006.03.24 0 0 59
Hali,

volna egy újabb kérdésem: kész optoelekrtonikai leválasztót lehet-e kani, ha igen, mifélét, hogy keresse az ember?
Csak bedugtak ilyesmit egy IC-be, hogy ne kelljen elemi alkatrészekból forrasztgatni.
Esetleg van olyan, ami egy párhuzamos portnak megfelelően onnan a bejöveteket a túloldalon kiadja?

Üdv,
km.
kissé morcos Creative Commons License 2006.03.21 0 0 58
Köszönöm kiran, Gézoo a tanácsokat, szét fogok nézni, most sajna dolgoznom kell, :( de biztos lesz még kérdésem. Meg az is biztos, hogy ennél nagyobb teljesítményű motorra is szükségem lesz.
Üdv,
km.
Előzmény: Gézoo (57)
Gézoo Creative Commons License 2006.03.21 0 0 57

Nos, éppen akkor ha nem vagy nagy guru..

 

  Ha fogsz egy 5,25"-os floppyt, akkor vezérléssel együtt van egy léptető motorod.

 

    A forgatómotor részt egyszerűen lecsatlakoztatod, adsz neki tápot és a floppy  meghajtó kábelén két vezeték fogja vezérelni a léptetést, az egyik az irány

a másik a lépések.  TTL jelekkel vezérelhető akár prn portról is..

 

   A cabelguy progit keresd meg a netről, az leírja melyik két vezeték (most nem jut eszembe és a jegyzeteim nincsenek nálam).

  ( De bármely másik floppy csatlakozó leírásban is ugyanúgy benne van.)

 

 

 

 

Előzmény: kissé morcos (55)
kissé morcos Creative Commons License 2006.03.21 0 0 55
Szia,

Köszi, persze ki lehet belezni floppyt, nyomtatót, stb.
De lehet kapni léptetőmotort csak úgy, megfelelő leírással, hogy milyen tápot és vezérlést vár?
Nem vagyok olyan guru, hogy ha egy meghajtóból kikapok egy motort, aztán tudnám, hogyan kell továbblépni.
Ret, Urbán: nem találtam az oldalukon, DSF: német sport tv? ;)
"csomó helyen kapható": hol?

Örülnék bármi olyan bolt weboldalnak, ahol lehet böngészni a elektronikai cuccok között, és nemcsak önreklám az oldal. (A Ret pl. exe fileba rakja az árlistáját! Hát nem őrület? Futtatásnál persze elszáll.)

Köszi!
Előzmény: Gézoo (54)
Gézoo Creative Commons License 2006.03.21 0 0 54

Szia!

 

floppy, nyomtató  stb stb .. De a Ret, a DSF és még egy csomó helyen kapható,

Urbánnál még paneles változat is van...

Előzmény: kissé morcos (53)
kissé morcos Creative Commons License 2006.03.21 0 0 53
Üdv,

Írtatok léptetőmotorokról. Lomtalanításokon kívül van tippetek, hol lehet ilyesmit beszerezni? És kapható hozzá kész vezérlő elektronika, vagy azt az ember maga kell, h. összerakja?

Egyébként is örülnék, ha tudnátok olyan linket, ahol más elektronikai alkatrészeket és kellékeket is áruló boltok listája van összegyűjtve.
(Rengeteget bogarásztam a neten, hiába! Pl. kerestem sima forrasztópákát - nekem egy nagyon bumszli van - és csak online boltokban találtam, olyat nem, ahova az ember bemegy, elveszi, kifizeti és csókolom.)

Végső megoldásként az is jó lenne, ha néhány Bp-i v. környéki bolt címét feldobnátok a fórumban.

Köszi!
k.m.
tere Creative Commons License 2006.03.05 0 0 52
Igen!
Előzmény: hvik (50)
hvik Creative Commons License 2006.03.01 0 0 50

Üdv!

 

Valószínű, gagyi kérdés: a 3 MFD alatt három mikrofarádot kell érteni?

 

előre is kösz.

moonshadow Creative Commons License 2006.02.13 0 0 49

Köszi az infót, jelenleg beszereztem 1-2 egyenáramos könyvet, megpróbálom kiokosítani magam.

Óragépnél maradtam az eredeti, kicsit bumszli, kicsit hangos motornál, de más barkács ötletekhez majd szükség lesz ezekre a motorokra úgyhogy nem dobtam ki őket. :)

 

Jók ezek a lomtalanítások. :)

Előzmény: Törölt nick (48)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!