Keresés

Részletes keresés

csalitos Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75360

   Snapszmester blogjából idézek:

"A második főzésnél kell elvenni az előpárlatot. Mennyisége ízlés szerint. Támpontnak annyit, nem szokott több lenni a 20-25%-os alszesz 1-1,5 %-ánál. Az első cseppeket lassan, kis lángon engedjétek, hogy az elválasztás még pontosabb legyen. Addig kell főzni míg a lejött pálinka keverék 50%-os lesz, vagy a párlatnak rossz, fazék íze nem lesz."

   Az ellenkezőjét itt senki nem mondta. Ez az az úgynevezett rézeleje, mely az alszesz még alacsonyabb hőfokán indul meg. Ez tartalmazza a nemkivánatos konponenseket, többek között a metilalkoholt. Akkor most mondom néked, ezt öntsd ki!

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: vasbicikli (75349)
vf1 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75359
Előzmény: Kariboy107 (75356)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75358

Megtaláltam, és megnyugodtam!

 

Köszönöm a választ mindkettőtöknek!

Előzmény: vf1 (75357)
vf1 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75357

Basszus, nem vagy tulságosan türelmetlen? Két három nap és rendben lesz. Valakinek, nem is oly rég tettem föl képeket a friss és a kb másfél hetes almáról. Kersd meg!

Jó, hogy nem engedted tele vízzel....az ezsem megáll.....:((((((

Előzmény: Kariboy107 (75356)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75356

Az meglesz.. remélem belevesesedik :)

Előzmény: sogi01 (75355)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75355

Az is lehet ,hogy beindult és a száraz rész a cefre bundája.  Amit naponta le kell nyomkodni.

Előzmény: Kariboy107 (75352)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75354

Tegnap kora este

Előzmény: sogi01 (75353)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75353

Ez mikor volt?

 

Előzmény: Kariboy107 (75352)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75352

Igen, egy fél flakon Zimopec-et kb 170 liternyi almához

Előzmény: sogi01 (75351)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75351

pektin bontot adtál hozzá?

 

Előzmény: Kariboy107 (75350)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75350

Ágaprítóval..

 

Elég jól összeszecskázta!

Előzmény: sogi01 (75348)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75349

Jó a Liliomkert cikk , de van benne egy vitatható bekezdés:

 

"...pálinkafőzéskor a metanol könnyen elválasztható, lévén, hogy forráspontja sokkal alacsonyabb, mint az etanolé (metanol: 64,7 °C etanol: 78,4 °C), és minden gyakorló pálinka főző tudja, hogy a 78 fok alatt lejövő párlatot ki kell önteni."


Itt a fórumon ezt másképp tanítják, miszerint kisüsti apparáttal nem választható el a metanol az etanoltól.

Előzmény: gombászok (75334)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75348

Bár nem engem kérdeztél:

Mennyire apítottad?

Előzmény: Kariboy107 (75346)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75347

Van itt a fórumon olyan ember aki nyert banánpárlattal...Viktormanufaktura!! 

Csak már rég járt erre.

Előzmény: norris53 (75343)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75346

Ráöntöttem összesen már kb. 40 liter vizet, de még mindig száraz a teteje..

 

Hiába döngölöm, akkor is száraz marad a teteje, ez jól van így? Mennyi idő alatt kellene az almának levet engednie?

Előzmény: Feriba51 (75242)
kiváncsi56 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75345

Szia
Ha lemegy harmincig akkor az opálos neki de csak ami épp folyik a hűtőből!A lényeg  a ha de nem hígít :-)

Előzmény: Gasparius (75344)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75344

Itt valamit nem értek

Tehát előtte azt írtad, hogy az elválasztásnál 30-ig lemész és utána kezded.

nyilván a finomításról beszélsz.

Most azt írod, hogy az opálosság semmit sem jelent, hiszen ha a középpárlatot 30-ra hígítom, szintén opálos lesz.

 

Miért hígítanám a középpárlatot 30-ra?

Beállítom 48-ra és kész nem?

 

Olyan, mintha három főzésről beszélnél.. ezért nem értem

Előzmény: deszegregator (75338)
norris53 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75343

Na azért adott ilyen keveset :-))

Előzmény: sogi01 (75342)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75342

De az a banán megvolt hámozva?

 

Előzmény: sogi01 (75341)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75341

Ahogy Babar is írta a nullák.

17 liter hitelesebb lenne. 

Előzmény: niki85b (75329)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75340

Én is önthetnék 100 kiló kajszira 70 kiló cukrot szerinted milyen lenne a minősége? Cukorcefre....

Előzmény: niki85b (75329)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75339

Mostanában már nem nézem a cefre királyokat, de amikor a moonshine-t készítették akkor zsákszámra öntötték a cukrot a cefrébe. Lehet, hogy a banánpárlat is így szaporodik 170 literre.

jatti

Előzmény: niki85b (75329)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75338

A cefre főzésénél 10 - 15 fok között megállok a főzéssel, (anyagfüggő) így valamelyest bátrabban le lehet menni a finomításnál. Ne felejtsd hogy a főzdékben a finomítással igen gyakran lemennek 30 fok alá mégsem UP -s a jó cefréből készült pálinka! A 30 fok körüli párlat enyhén opálos általában, de ez semmit nem jelent, hiszen a középpárlatot ha 30 - ra higitod az is opálos lesz. Fontos jelző mind az UP, mind az EP esetében az illat. A pálinkáim nem utópárlatosak. Előpárlatos már fordult elő.

Előzmény: Gasparius (75336)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75337

Amúgy érdekes, ekem az EP elválasztása megy könnyebben, az alszesz menyiségéhez viszonyított elméleti EP mennyiség is segít...

Előzmény: deszegregator (75332)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75336

de ha az UP-nál nem poharazol, akkor csak szimatolod az éppen kifolyó szeszt és úgy döntesz?

Én az illatváltozást még sohasem vártam meg...

Eleinte 40%-nál kezdtem meg az elválasztást, de egyszer cseresznyébe beleszaladtam, markánsan kijött az UP, így azóta 50-nél már megkezdem, de ezt követően viszont nem mérem a szeszfokot.

tehát az epruvettát félrerakom és már csak a poharakba engedem a párlatot, hiszen így van értelme nem? Az epruvettában csak keveredik...

Így van, ha nagyon figyelek, 50-nél is érzek kellemetlen ízt, nekem akkor, ha megrázom a fejem, amikor már a számban van, a nyelvem két oldalán érzem azt, ami nem kellemes.

 

Eddigi tapasztalataim alapján 30%-nál sose merném kezdeni az elválasztást, itt már a párlat is opálsodni kezd, neked nem szokott?

Előzmény: deszegregator (75332)
Baracilin Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75335

Amiket eddigcsináltam:

A vadkörte nagyon finom, azalegjobb ami megbarnult. (Nem rothadt vagypenészes, csak barna, amit ha félbeharapsz édeskésilata vanesetleg kicsit erjedt.)
A vadalma a száraz  fanyar ízek kedvelőinek való.

A csipke nagyon finom lekvár illatú, ha szeded akor januárbanszedd, amikor már omlóssá fagyott akkor elég jól ad.

 

A többit csak kóstolás útján ismerem, ha van lehetőséged ne hagyd ki egyiket sem...Mondjuk a borókát utoljára hagynám, az tótoknak való :)

Előzmény: pam-pi (75310)
gombászok Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75334

Ezzel a metilalkohol témával kapcsolatban írnék néhány gondolatot.

A legfontosabb: metilalkohol mérgezést csak és kizárólag emberi hülyeségből(kapzsiságból) eredően lehet kapni, mikor az alkohol(etilalkohol) bódító hatását akarják egyesek aljas nyereségvágytól hajtva lopott ipari szesszel =metilalkohollal elérni!!

Sajnos a két alkoholfajta ízben és bódító hatásában egyszerű érzékszervi eljárással (kóstolás) nem különböztethető meg. Másnap már igen: az etilalkoholtól berugsz, majd kijózanodsz, a metilalkoholtól jobb esetben megvakulsz, ha többet ittál, vagy érzékeny vagy rá, meghalsz!!

Nézd meg ezt is, érdemes:

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDUQFjAC&url=http%3A%2F%2Fliliomkert.lapunk.hu%2F%3Fmodul%3Doldal%26tartalom%3D1135663&ei=8bVYUI-GLq3T4QS66YHACw&usg=AFQjCNFSbKecsqH_-kfA8dqUqA-4RDbykQ

A metanol (metil-alkohol, faszesz, CH3OH) a legegyszerűbb telített alkohol (az alkoholok homológ sorának első tagja). A faszesz (triviális) elnevezés abból adódik, hogy korábban száraz fa lepárlásával állították elő,de ma már legtöbbször szén-monoxidból és hidrogénből állítják elő katalizátor jelenlétében (a szén-monoxid és hidrogén gáz keverékét szintézisgáznak nevezzük).

csalitos Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75333

   A varázslatra nem gondolsz? Ráolvasás, delejezés, varázspálca..... élet víze, bűvös kalap.... Sok cukor.... jaaa, az nem.  :-)

Előzmény: Babar66 (75330)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75332

Gyümölcs , és főleg cefrefüggő az elválasztás. A sajátnál nyugodtan  lemegyek 30 - ig, az én főzőmnek ilyen az elválasztása, 30 - körül váltok általában utópárlatra. Ez nem olyan mint az EP, itt nincs olyan éles határ, amíg olyan a minősége hogy nem kellemetlen fogyasztani mehet a középpárlathoz . UP-nél nem gyűjtők poharakba, jó cefrénél is egyszer csak megjelenik a "nehéz, savanykásabb " íz, és már határozottan kiérződik az illatban is az utópárlatosság. Nálam is megjelenik már valahol 50 körül pici fazékíz még a legjobb anyagoknál is, nagy hiba lenne ezen a részen váltani. Az EP körülményesebb nálam is, néha viszonylag nehezen döntök, a legjobb amit tehetsz, hogy otthagyod a kipoharazott tételt, kiszellőzteted a fejed, és később döntessz, kapkodni nem szabad. Általában az eldöntendő pohár egy részét kihígitom, otthagyom, később döntöm el a sorsát.

Előzmény: Gasparius (75273)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.18 0 0 75331

Köszi az összefoglalót! Így már világos, mindig elfelejtem, hogy a metil ugyan az mint a faszesz! Régen foglalkoztam a kérdéssel. 

jatti

Előzmény: barkócza (75292)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!