Keresés

Részletes keresés

jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75275

Közben én is megválaszoltam magamnak. :)

jatti

Előzmény: Törölt nick (75270)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75274

Sziasztok!

Van egy nagy problémám: még másfél hónapja főztem almát,amit sikerüllt leégetnem,mert nem figyeltem eléggé.. Finomítás után is éreztem,most másfél hónap elteltével is érzem.

Aktiv szénnel ki lehet szűrni? Ha igen,hogy? a szenet már megvettem.

Gasparius Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75273

Jó estét mindenkinek!

Most az örök problémával jövök elő, ami a közép és az utópárlat elválasztása.

Talán már ki lett tárgyalva a fórumon, de most arra lennék kíváncsi, hogy vajon azok, akik nem csak szagolják, hanem kóstolják is a párlatot, minek alapján végzik az elválasztást? Milyen a kóstolás folyamata, módja? Mivel közömbösítik a száj ízt, hozzák vissza az elfáradó ízérzéket?

Csak azért kérdem, mert bennem minden egyes alkalommal van bizonytalanság, nem találom a zsinórmértéket az ízlelésemben, meglehet, nincs is.

Most lettem kész némi körte finomításával és tökéletesen nem vagyok biztos abban,hoyg jó helyen választottam el.

Ugyanis beveszek a számba egy kortyot és teljesen más a helyzet, ha egyszerűen lenyelem, várom az utóhatást, mondok egy véleményt.

Más a helyzet viszont akkor, ha miután a számba került, megforgatom benne, eloszlatom fejrázással a nyelvem mindkét oldalára, na ekkor azonnal előjön a fazékíz, ami egyéb módon nem. Viszont ekkor egészen hamar.

Aztán lenyelem és kelemes gyümölcsös ízt érzek mégis.

Tehát a kérdésem, ki, milyen módon kóstol, megvárja-e valaki a durva főtt ízt, kinél hogyan működik az elválasztás?

Persze tudom ez a nehéz és ez a sava-borsa az egésznek, éppen azért forszírozom, már nem először.

Én 50%-nál kezdem a kóstolást, volt, hogy 40-nél, de az télleg utópárlatos lett.

A nyelv bizonyos részeken érzi a keserűt, savanyút, édeset, mindet máshol....

teljesen el kell-e oszlatni a szájban a párlatot, vagy nem?

A kóstolás egy idő után fárasztja az érzéket, meg aztán az alkoholbevitel is megteszi a hatását, volt, hogy 15-20 pohárig elmentem és még mindig nem voltam biztos benne, hogy el kel választanom.....nehéz....dehát ezért szép nem igaz?

 

 

csalitos Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75272

   Csodálkozom rajtad, hogy nem tudod eldönteni, hogy egy állitás igaz, vagy hamis.

   Emlékszel arra, hogy ez mikor volt?

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=104607567&t=9007484

 

   Ejnye-bejnye!

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: jatti1 (75271)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75271

Ez mindennel így van, ha több embert kérdezel. Mindenkinek meg van a tuti receptje, ami néha ellentmondásos. Az, hogy kinek mia jó pálinka az a saját ízlésétől függ. Bele kell vágnod és ha már föztél 1-2 adagot eldöntöd, hogy ízlet-e vagy sem. Ha ízlett akkor úgy csinálod tovább! Ha nem, akkor már konkrétan tudsz kérdezni, hogy mi nem volt jó, azon hogyan kell változtatni. Ha a reggelenként bellinkelt oldal alapján csinálod, nagy hibát nem követhetsz el! Nem biztos, hogy az első pálinkád jó lesz, de nem lesz nagyon hibás. 

Ezzel a metillel most engem is megkevertek, de inkább hiszek SM-nek, mert ha nem lenne igaza akkor nagyon sokan meghaltak volna Magyarországon is az "arany háromszögben" készült italoktól!

jatti

Előzmény: jhjenő (75265)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75270

Akkor a fél országnak már annyi lenne :)

Előzmény: jatti1 (75263)
Tan-csi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75269

Azt bizony! De nem mindegy milyen színűt! :))

Előzmény: norris53 (75251)
Tan-csi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75268

Jó, csak úgy tovább tart! :))

Előzmény: Cernunnos, (75249)
norris53 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75267

Ne kérj bocsánatot !!

 Minden ide tévedőt meg tréfál ez a társaság főleg ha ilyen félszeg a belépőd !

Ha pálinkát szeretnél főzni itt a helyed légy türelemmel és kérdezz mielőtt cselekszel -mert utólag is tudunk tanácsot adni de segíteni már nem mindíg :-))))

Előzmény: jhjenő (75265)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75266

Igen, valóban rengeteg galagonya van. 100 méteres erdősávon 5 bokrot is láttam... egytől egyig dugig..

De ha ennyire kényes bele se kezdek. :D

Előzmény: barkócza (75235)
jhjenő Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75265

Bocsi hogy nem tudom , de soha még nem főztem pélinkát úgy érzem hogy mindennek utána olvastam és itt a fórumon csak ösze zavarnak ,

godlock Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75264

Szia

Kezdésnek ez a megoldás lesz, legalább ezt a szezont bírja ki a masina, aztán korszerűsítve lesz. Nem szeretném, hogy a cefrém tönkre menjen. Természetesen minden biztonsági dolgot felteszek. Már csak a fenekelés van hátra, oldalán lesz egy cső nyomásmérő órával és egy lefújó szeleppel. Na de mekkora legyen a lefújó szelep?

Ilyen műszert tervezek beletenni.

 

Előzmény: deszegregator (75243)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75263

Na most össze lettem zavarva. :(  Biztos, hogy cukorcsfrétől hullanak?

jatti

Előzmény: csalitos (75260)
manta-z Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75262

Annyi metil volt abban a cuccban ami nem származhatott hibás cefrézésből. Ott valószínű valami denszeszes okosság történt.

Előzmény: csalitos (75260)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75261

Ezt kérdeztem én is! De SM már megválaszolta, hogy a cukorból lesz a legtisztább etil. Igaz azt is írta, hogy nem a legfinomabb, de itt a fórumon elfogydott a 3% napfény a jobb ízkihozatal miatt. Ha emlékeim nem csalnak, akkor ez egy vak teszt alapján lett meghatározva.

jatti

Előzmény: jhjenő (75257)
csalitos Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75260

   Az ám, hogy hullanak a csehek, mint ősszel a legyek. Meg már a szlovákok is. És mitől? A metiltől! Igy jár minden elveteműlt aki issza, meg aki szaporitja, ráadásul cukorral...

Előzmény: jatti1 (75256)
snapszmester Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75259

Ez nem méregkeverő topik hanem pálinkás.

Ha metilalkohol lenne bármiben nem ajánlanánk. A cukorból van a legtisztább etilalkohol.(nem a legjobb)

Előzmény: jhjenő (75257)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75258

Köszönöm válaszod!

 

Előzmény: Feriba51 (75242)
jhjenő Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75257

Akkor nem szabad bele cukrot tenni ?

 

Előzmény: jatti1 (75256)
jatti1 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75256

"De lehet, hogy még cukorcefre sem" A cukor cefrében van sok-sok metil? Ez komolyan kérdezem! Mert akkor ha cukrozom a cefrét, akkor metilt szaporítok. Tudom a 3 % nem sok, de több mint a semmi. 

jatti

Előzmény: Babar66 (75196)
jhjenő Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75255

Árnyék ban van és sötét hordóban töbször megkeverem és már jó kesernyés

jhjenő Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75254

Sziasztok ! Pálinkát csak pálinkával

 

Kérdésem lenne hozzátok egy 250-es cefréhez menyi cukrot kell teni . Részben alma és egy kevés vegyes van benne.

Baracilin Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75253

ez vadalma, nem sima...cukorvolt benne 3% az azért dob rajta, de amikor tiszta gyümölcs kihizatalát írom a hozzáadott cukrot levonom. Nálam az ilyenekből (vadalma vadkörte) több L cefre lesz mintahány kg a gyümölcs.

Előzmény: Bugsyy (75246)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75252

Szűrt napfény? :))

Előzmény: norris53 (75251)
norris53 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75251

És ha kissé felhős akkor szúnyoghálót kell rá tenni ? :-)

Pálinkás jó estét ! Mester taníts :-))))

Előzmény: Tan-csi (75248)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75250

Ésha mindezt feketehordóval tettük akkor fűthetünk is vele:)))

Előzmény: Tan-csi (75248)
Cernunnos, Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75249

Ne ugrasd már! Ha szatyoral hordja be ugyis jó!:)

Előzmény: Tan-csi (75248)
Tan-csi Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75248

Neem?? Kinyitod a hordót amikor süt a nap, ha beborul, becsukod.:))

Mint a Legényanyában amikor hordták be a világosságot a házba.:))

Előzmény: Bugsyy (75241)
Cernunnos, Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75247

Köszi a választ. Kimagozom, ez a kisebb mennyiség előnye, aprólékosabb tud lenni az ember:) 

Szeretem a különlegeségeket majd meglátjuk milyen lesz.

Előzmény: Baracilin (75245)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.17 0 0 75246

Nem karcsú egy kissé 100 kg almából mindössze 4 liter? Cukor volt benne? (Illetve a 100 kg alma, nem egyenlő 100 liter cefrével ugye - lehet hülyeséget kérdezek:S )

Előzmény: Baracilin (75245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!