Van egy nagy problémám: még másfél hónapja főztem almát,amit sikerüllt leégetnem,mert nem figyeltem eléggé.. Finomítás után is éreztem,most másfél hónap elteltével is érzem.
Aktiv szénnel ki lehet szűrni? Ha igen,hogy? a szenet már megvettem.
Most az örök problémával jövök elő, ami a közép és az utópárlat elválasztása.
Talán már ki lett tárgyalva a fórumon, de most arra lennék kíváncsi, hogy vajon azok, akik nem csak szagolják, hanem kóstolják is a párlatot, minek alapján végzik az elválasztást? Milyen a kóstolás folyamata, módja? Mivel közömbösítik a száj ízt, hozzák vissza az elfáradó ízérzéket?
Csak azért kérdem, mert bennem minden egyes alkalommal van bizonytalanság, nem találom a zsinórmértéket az ízlelésemben, meglehet, nincs is.
Most lettem kész némi körte finomításával és tökéletesen nem vagyok biztos abban,hoyg jó helyen választottam el.
Ugyanis beveszek a számba egy kortyot és teljesen más a helyzet, ha egyszerűen lenyelem, várom az utóhatást, mondok egy véleményt.
Más a helyzet viszont akkor, ha miután a számba került, megforgatom benne, eloszlatom fejrázással a nyelvem mindkét oldalára, na ekkor azonnal előjön a fazékíz, ami egyéb módon nem. Viszont ekkor egészen hamar.
Aztán lenyelem és kelemes gyümölcsös ízt érzek mégis.
Tehát a kérdésem, ki, milyen módon kóstol, megvárja-e valaki a durva főtt ízt, kinél hogyan működik az elválasztás?
Persze tudom ez a nehéz és ez a sava-borsa az egésznek, éppen azért forszírozom, már nem először.
Én 50%-nál kezdem a kóstolást, volt, hogy 40-nél, de az télleg utópárlatos lett.
A nyelv bizonyos részeken érzi a keserűt, savanyút, édeset, mindet máshol....
teljesen el kell-e oszlatni a szájban a párlatot, vagy nem?
A kóstolás egy idő után fárasztja az érzéket, meg aztán az alkoholbevitel is megteszi a hatását, volt, hogy 15-20 pohárig elmentem és még mindig nem voltam biztos benne, hogy el kel választanom.....nehéz....dehát ezért szép nem igaz?
Ez mindennel így van, ha több embert kérdezel. Mindenkinek meg van a tuti receptje, ami néha ellentmondásos. Az, hogy kinek mia jó pálinka az a saját ízlésétől függ. Bele kell vágnod és ha már föztél 1-2 adagot eldöntöd, hogy ízlet-e vagy sem. Ha ízlett akkor úgy csinálod tovább! Ha nem, akkor már konkrétan tudsz kérdezni, hogy mi nem volt jó, azon hogyan kell változtatni. Ha a reggelenként bellinkelt oldal alapján csinálod, nagy hibát nem követhetsz el! Nem biztos, hogy az első pálinkád jó lesz, de nem lesz nagyon hibás.
Ezzel a metillel most engem is megkevertek, de inkább hiszek SM-nek, mert ha nem lenne igaza akkor nagyon sokan meghaltak volna Magyarországon is az "arany háromszögben" készült italoktól!
Minden ide tévedőt meg tréfál ez a társaság főleg ha ilyen félszeg a belépőd !
Ha pálinkát szeretnél főzni itt a helyed légy türelemmel és kérdezz mielőtt cselekszel -mert utólag is tudunk tanácsot adni de segíteni már nem mindíg :-))))
Kezdésnek ez a megoldás lesz, legalább ezt a szezont bírja ki a masina, aztán korszerűsítve lesz. Nem szeretném, hogy a cefrém tönkre menjen. Természetesen minden biztonsági dolgot felteszek. Már csak a fenekelés van hátra, oldalán lesz egy cső nyomásmérő órával és egy lefújó szeleppel. Na de mekkora legyen a lefújó szelep?
Ezt kérdeztem én is! De SM már megválaszolta, hogy a cukorból lesz a legtisztább etil. Igaz azt is írta, hogy nem a legfinomabb, de itt a fórumon elfogydott a 3% napfény a jobb ízkihozatal miatt. Ha emlékeim nem csalnak, akkor ez egy vak teszt alapján lett meghatározva.
Az ám, hogy hullanak a csehek, mint ősszel a legyek. Meg már a szlovákok is. És mitől? A metiltől! Igy jár minden elveteműlt aki issza, meg aki szaporitja, ráadásul cukorral...
"De lehet, hogy még cukorcefre sem" A cukor cefrében van sok-sok metil? Ez komolyan kérdezem! Mert akkor ha cukrozom a cefrét, akkor metilt szaporítok. Tudom a 3 % nem sok, de több mint a semmi.
ez vadalma, nem sima...cukorvolt benne 3% az azért dob rajta, de amikor tiszta gyümölcs kihizatalát írom a hozzáadott cukrot levonom. Nálam az ilyenekből (vadalma vadkörte) több L cefre lesz mintahány kg a gyümölcs.
Nem karcsú egy kissé 100 kg almából mindössze 4 liter? Cukor volt benne? (Illetve a 100 kg alma, nem egyenlő 100 liter cefrével ugye - lehet hülyeséget kérdezek:S )