Figyelemfelhívásként írom a következőket, mert egy órával ezelőtt majdnem felgyújtottam a házat. Nálam a főző a garázsban van elhelyezve, gáztűzhelyről működik, most éppen főzök. Finomításnál feltettem az alszeszt, ki-kinéztem rá, hogy hol jár. 60 fokos volt a sisak, amikor utoljára voltam kint, aztán valamiért megfeledkeztem róla és mire újra kimentem, azt láttam, hogy a páracső alá helyezett műanyag edényem, ami a rézelejének volt odakészítve, tele van és lángol az egész. Már az asztal lszéle is elkezdett égni. tudtam, hogy ha vizet locsolokk rá, többet ártok, ronggyal sem jó ha betakarom, mert az is lángra kap, kifolyxik a szesz és ég minden.
Van poroltóm, de attól féltem, hogy ha használom, mindent szétfújok vele. dob felszerelés van mellette, féltem, hogy tönkremegy. Ugyanakkkor tudtam azt is, hogy sokáig nem gondolkodhatok, mert ha szétfolyik a műanyag pohár akkor már késő mindenre.
Egy nagy üres fazékba sikerült egy fakanállal belöknöm az égő poharat, közben a kezem megégett, a lötty egy része ráfolyt a lábszáramra, amin a szőr elkezdett égni. Nem tudtam eloltani, csak üggyel bajjal. Csak a szőr égett le róla, most csak két ujjamat kezelgetem, eléggé fáj, de ahhoz képest, milyen nagy baj történhetett volna, nincs nagy gond.
A fontos, hogy hogy történhetett ez. Nem írtam le, hogy a hűtővizet csak akkor kezdem el keringetni a hűtőben, amikor megindul a párlat. Mivel elfeledkeztem az egészről, ez elmaradt, tele lett a pohár, a páracső fújta kifelé a 100 fok körüli párát és - gondolom - ettől lobbant be az alkohol.
Nem tudom, járt-e már valaki így, de akinél kicsi a hűtő és folyamatos vízcsere szükséges, annál ez sajnos reális veszély akkor, ha valamiért a vízellátás elakad. Eddig órákra otthagytam, volt, hogy el is mentem otthonról, most meg majd 5 percenként járkálhatok, vagy odaülök mellé.
Nem tudom, van-e valakinek ötlete arra, hogy hogyan lehetne ezt megelzni, megoldás-e a páracső meghosszabbítása miután kijön a hűtőből??
A történet röviden enyi, perceken, esetleg másodperceken múlt, hogy nem égett le a garázsés ezzel az egész ház.
MOst ijedtség van és gondolkodás, és egy szőrtelen bal lábszáram. Na és persze rohangálás, mert bennem van, hogy nem várt dolgok történhetnek.
Volt egy ismerősöm, aki saját bevallása szerint minden reggel főzött egy kis vodkát (alszeszt) Ő azt vallotta, hogy míg az asszony reggel kávét főz, ő addig pálinkát. :-)))))
Tehát ő még kisebb mennyiségekkel dolgozott, mint Te:-))))
Azonban ezek a párlási idők túl hosszúnak tűnnek nekem. Nem lehetne egy kicsit jobban alágyújtani???? Az bizonyos, hogy a henger által nagyobb felületen hűl a párlat, több visszacsurog és ezért megnő a párlási idő.
Nem rég egy barátomnál indítottunk be egy üstöt. Ő egy elég makacs ember (önfejübb, mint én:-)))) és tüzel kegyetlenül. Nála 40 liter cefre, 12 mm hűtőcsővön, 5-7 liter alszeszt eredményez 3 óra alatt. Ebben benne van a felfűtési idő is.
Mondhatom, hogy valósággal nyomás alatt dolgozik és még is nagyon finom az eredmény.
Igaz ő is panaszkodott, hogy túl illatos és szeszízű a pálinkája.
Jólét!
Az lenne a kérdésemfelétek hogy meddig érdemes engedni a középpàrlatot?Gondolok itt íz ill. gazdaságosság alatt.Alkoholfok alapján kérdezném kb. mennyi az az érték?Tudom mehet bele egy kicsit a büdös is....Én kb 30 fokig engedtem eddig,ja és nem foglalkoztam tovább az up-al.Jó ez így?
1 liter denszeszt 800 forintért árulnak (tesco), míg egy liter emberi fogyasztásra alkalmas etanol jöv. adója önmagában is 3000 Ft körül van, és az is az ÁFA alapját képezi, vagyis összesen gondolom 4000:) Tehát ha van is valami jöv.adó a denszeszen, a szeszhamisítóknak ez jelentéktelen. A piridint nem tudom, ki hol hallotta, mint itthon használt denaturáló szert (többen említették), de nekem van itthon nemrég vásárolt denszesz, meg a mostani magyar törvényt is ismerem, és piridinről ezekben szó sincs. Érzékszervi denaturánsként denatónium-benzoátot írnak elő, ami leírhatatlanul keserűvé teszi, szerintem hozzászokni sem lehet (igen, belenyaltam, életveszélyes anyag nincs benne:)
Amúgy már a házi főzést is sikerült belekeverni, mert a szlovák esetnél „Csehországban vásárolt hazai főzésű szilvapálinka” mérgezett meg egy családot... gondolom összeöntötte a háziszőttest az „okosba szerzett” denszesszel, tán még örültek is neki, hogy simább:) Meg mondjuk az se biztos, hogy volt köze a szilvához, vagy egyáltalán a főzéshez. A legalja kocsmákban mért szőlőmentes „bor” is házi, mégse bor.
Fajsúly mérés : Miért teszem, amikor szerét ejtem a mérésnek és honnan szerezhetem be a "műszert", amivel mérhetek, mert a NET-en talált eszköz, az a vizeletet mérné, nem tenném mert nem érdekel a pisim állapota. :D
Összejött 5 l őszibarack cefrém (korábban írtam, hogy úgy készítek pálinkát, mint más a kávét főzi. Ha összejön öt lityi cefre, s megkívánom az alkoholt, lepárlom.)
A következő a tapasztalatom: Az eddigi 4 óra helyett 5.5 óráig jött az alszesz.
A másfél órás tisztázás két és félórás lett.
Ízben, aromában nem igazán vettem észre különbséget, talán azt, hogy a friss párlat olyan, mint a henger nélküli egy-két hónap után.
Tehát kisimultabb, lágyabb.
A kihozatalom az öt lityi cefréből fél lityi párlat.
Most a polcon pihen a henger, a hónap végén kész lesz a szilvacefrém, akkor megpróbálom úgy, hogy csak a tisztázásnál rakom be.
Nékem, ha összejön valami főznivaló, mind 50%-ra engedem.
Én ezt szeretem.
Öreg vagyok már átszokni a gyümölcsízű arcszeszekre.
Mivel a regisztráció ingyenes, a tulaj reklám-bevételből tarja fenn a fórumot.Nem szereti az ilyen oldalak ingyen reklámozását. Bemásolod ide a képet, beírod az adatokat, és nem hivatkozol az oldalra. Friss nickek ilyen reklámízű bemutatkozását, nicktörléssel szokták jutalmazni.
Ebben igazad lehet, és az origo legújabb cikke is ilyesmiket emleget. Nálunk, ugye, piridinnel denaturálják a szeszt, ami jó büdös, és nem is olyan könnyű kiszedni. Van, ahol csak simán kékre színezik (metilénkékkel, azt hiszem), na azt a kéket aktív szénnel simán ki lehet szűrni. Romániában, úgy tudom, ilyen a denaturált szesz, Cseh- és Lengyelországban nem tudom.
Olajos párhuzamok: Eleinte szőkítették az olajat, majd rájöttek, hogy sokkal korszerűbb a vámosoknál "elérni", hogy ne szinezzék meg. Majd pedig egyéb jogcímen hozták be az adómentes olajat, orsóolaj, korróziógátló olaj, stb., amíg be nem csukták az összes kiskaput. Lehet, hogy Csehországban még a denszesz adómentes behozatalára fennálnak hasonló kiskapuk.
A metanol jövedékiadó-mentes, de a denaturált etanol is az, ezért használnak szeszhamisításhoz denaturált szeszt kisebb-nagyobb arányban. Ez nem mai találmány, lényegében a denaturált szesz létezése (1800-as évek) óta vannak feljegyzések róla, hogy előfordult den. szesz illegális bekeverése (új értelmet adva a parasztvakításnak, ha szabad ezzel viccelni), főleg olyan italoknál, amik eredendően finomszeszből készülnek, így az ízüket nem befolyásolja (és kis mennyiségben az észlelhető hatásukat sem – Csehországban is azok kerülhettek kórházba, akik igazán berúgtak tőle).
A rossznyelvek szerint pedig a pálinkafőzdék megbíznak annyira a laborokban, hogy nem csinálják, hanem veszik az aromát:) Elvégre drágább pálinkához már nem annyira érdemes egykomponensű gagyiaromát használni.
2,5 éve csendes olvasója vagyok a fórumnak, amelyből rengeteget tanultam, de még nem eleget. Úgy érzem, hogy cefrekészítésben előreléptem az itt olvasható tanácsoknak köszönhetően. Eddig csak bérfőzdében főzettem le a cefréimet. Pálinkáim úgy érzem minőségi szempontból szintén javultak.
Viszont szeretnék még többet kihozni a cefréimből és kísérletezni kisebb mennyiségekkel is, ezért elhatároztam, hogy építek, építtetek egy saját főzőt. Szabadidőmet, pénztárcám kapacitását figyelembe véve én úgy tervezem, hogy a jövő szezonra elkészül, de az sem baj ha később. Elkészítettem egy kezdetleges tervrajzot a készülékről, (és itt jöttök képbe Ti .-)) nem egy részletes (az majd a kivitelezés előrehaladtával) ez csak az alapja lenne a készüléknek.
Íme:
Ez a fazék lenne az alapja ( remélem nem dobnak ki az első hsz-emnél reklám miatt, ha nem szabályos így kérem töröljék a moderátorok:-)):
Mi a véleményetek erről az üstnek valóról? El lehet ezt így dönteni? Vagy személyesen kell megnézni? (Falvastagság? Anyaga?) Pl. itt a fórumon olvastam, hogy szendvicstalp esetében is van valami gagyi – homokos kivitel ami nem jó.
Tervrajzzal kapcsolatban a következő lenne a kérdésem:
Ahogy már korábban jeleztem, nem egy részletes terv, a rendeltetése az lenne, hogy az anyagbeszerzést el tudjam kezdeni a csövekkel. A kérdőjeleknél kérném a tapasztalt kollégák segítségét, hogy egy ilyen méretű (33 liter) üsthöz milyen méretek szükségesek? Hosszra és cső(fal)vastagságra gondolok. Egyáltalán kell e pl. a sisakból történő kilépés után a függőleges rész vagy azonnal emelkedhet a hűtő felé?
(Sisakot rézből szeretném, az alakja nem biztos, hogy ilyen lesz, lehet egy egyszerű domború sül ki belőle.)