Persze, tartok meg magamnak is, ebből mindenképp, az eddigi szappanjaim elbújhatnak emellett. Nem akarok dicsekedni félre ne értsétek az írásaimat, csak egyszerűen olyan jó érzés, hogy sikerülnek. Csak azt bánom, hogy nem érzitek ti is. Annyira szokatlan és új illat lett, hogy nem tudok betelni vele. :)) A többit azóta nem is nézegetem.. :)
Erika! ennél is a tejben oldottam fel, azt hallottam itt, hogy le kell előtte fagyasztani. Jégkockákat készítettem belőle és abban oldottam a lúgot. Víz nélkül. Semmi vizet nem tettem bele.
Szerintetek hamar romlik a tejes? Na ennek nem lesz ideje... :)
JA és nem takartam a szappant, csak az elsőt...de nem fogom ezután sem. Betakartam az elején és bebarnult mind csúnyán... Hagytam csak a konyhapulton és így is felmelegedett, de nem "főtt meg". Szerintem így szép lett.
Ilyen illót még be fogok szerezni az biztos.
Ja és még a tegnapelőtti avokádó magját is belereszeltem, majd pépesítettem, nehogy már kárba vesszen az a sok jó ami benne van.
A tejszínben nincs annyi zsiradék, ami elég lenne a szappanosodáshoz, ha nem teszel bele rendes olajat. Szerintem valami izé lenne belőle, de nem szappan.
Zsuzsu ismét remekeltél, gratulálok. Azért magadnak is tatsál meg belőlük.
A tejről jut eszembe. Pont ma gondolkodtam azon, hogy lehetne tejszappant is készíteni. A lugot tejben kell oldani, a zsiradék vaj (nem margarin!) esetleg tejszín, bár az tejszín lehetne inkább a super fat. Lehet, hogy túl bizarnak tűnik, de szerintem nem lehetetlen.
Kincseket találtam ma a barkács boltban.
A dekorgumi 150 Ft, a fémek kicsit többe kerültek, 650 Ft/db, viszont többször is használható. (bocs, kicsit tükröz a kép)
Szóval arra kellett rájönnöm, hoy lehet kecsketej nélkül is azért szappant készíteni....................
.de minek? Jó ez enyhe túlzás, de ezt nekem nem mondtátok, hogy ez ennyire klassz. Finom illata van és nagyon jól lehetett vele dolgozni. Gyorsan kötött formába öntés után.
Borzssztó jó illata van, kapott egy kis kelet-varázsa és mandarin aromát, nagyon nagyon összhangban van az enyhén tej illattal. Inkább pasis illatra hajaz, de ez a nagyon lágy karamell illat tesz róla, hogy elcsábuljak.
Én nem tettem bele grapefruit mag olajat, gyorsan fog romlani? Anélkül is készülnek úgy látom...
Ebbe most került egy 25 dekás holland sütőmargarin, valami 90 %-os növényi olajtartalommal bíró, a többi víz és csak hűtve lehet tárolni. Jó drága lenne ez, de lejárt a szav. idelye.
Jó állagú kis szappanka, csak 15 gramm super fat-ot kapott, a sötét részben a növényi pépek.
Na igen, tényleg el vagy veszve. De azért nehogy elvesszél nekünk.
A lenmag-zselét nem a folyadékhoz mértem, mert arra jöttem rá, hogy az elsőnél is ( a dinnyés és búzafüvesnél ) így tettem, a vízet helyettesítettem a dinnyelé és turmixolt húsával és ugyanígy a búzafűvel, de azért volt az enyém kezdetben olyan fura szagú... Az állaga nagyon jó volt, írtam is, könnyű volt vele dolgozni, nagyon jól és jó ütemben kötött, de nem volt jó szaga. A lúg azért megteszi ám azon a hőmérsékleten a magáét, és szétroncsolja, tudom is én mit csinál ezekkel a züldekkel, gyümölcsökkel.
Elég bátran bánok velük, de mostmár fordítva. VÍzben oldom a lúgot, de csak 32-33 % vízre állítom a kalkulátort, kb. 28 fokon keverem őket össze és lassan, hogy hűljön közben is, majd úgyis visszamelegszik és csak saccra teszek bele pépeket, levet, magot... a víztartalma úgyis elpárolog. Az uborkásnél is jócskán a végén raktam bele, előtte leturmixoltam... ennél kevesebb folyékony olajat használtam, 33% vizet a lúgoldáshoz és mivel a fóliámban már csak 2 kisebb gyönyürű kígyóuborkát találtam, így annyit tettem bele. Plusz 2 levél aloe-verát vágtam le a cserépről.
Eddig ez a legjobb szappanom... na jó nem is készült még olyan sok..
Egyébként meg kell mondjam, hogy a legelső a dinnyés gyönyörűen érik és jön elő az igazi illata. Határozottan érdekes és kellemes. Édeskés, szottyos, de nem romlott dinnyére hasonlít. :))
Azért haladok ilyen tempóban, mert még az utolsó hetekben készülünk meglátogatni egy pár barátunkat, ( több helyen is ) szappanom még nem olyan sok van, de már mindenki lecsapott egy-egyre. :)) Így ajándékozni szeretnék belőlük jócskán, de semmiképp nem hagyom ki magamat sem, mert az uborkásra és a dinnyésre már nagyon fáj a fogam.
MA kaptam a páromtól 1.5 liter kecsketejet :))) Ez pedig nem más, mint felkérés keringőre.. A csalángyökeres nem marad el, mert már kiástam a gyökereket, nem túl vastag de megteszi mert jó sok, útifű és bojtorjángyökér pép lesz még hozzá, és összeaplikálom a kecsketejjel. CSak még most tanulmányozom, hogyan kell kecsketejeset készíteni. Kedves ismerősömnek is szánok belőle, mert pikkelysömöre van a karján, úgyhogy megdobom jó kis vajakkal, olajokkal, a legvégén pedig sok gyógynövénypéppel a másik részét.
Lúgot pedig már előreláthatóan kikönyörögtem egy borászati szaküzlet vezetőjétől, azt mondta hozat egy 25 kilós zsákkal, ha megígérem, hogy akármikorra elfogyasztom. Havonta egy-két kilót vigyek el belőle és akkor annyi. NA azt megígérhetem. :))) Így nem kell szaladgálnom sehová...
No, most én leszek az, akinek restanciái lesznek....dolgozom, alig lesz időm jönni és szappanozni :(
Nagyon szépek a szappanjaitok, Sütimüti, nekem a levendulásod a legszebb, meg a zabtejes. Pont ma láttam zabtejet, ezek szerint jó az is szappanba..? majd utánanézek a hatásainak.
Zsuzsu, te tényleg kész profi lettél...és milyen bátran bánsz a zöldségekkel... ugye, hogy nem lehet abbahagyni? :D:))
A teafásom elkészült, nem sajnáltam belőle az illót, és turmoxoltam is bele friss levélkéket, rozmaringot egy keveset, levendulát, mentát és kakukkfüvet is. Színezőnek csalánt használtam, illóolaj a teafán kívül levendula, citrom, rózsafa, bergamott és geránium. Leírva lehet, hogy soknak tűnik, de nem az, kellemesen friss, aromás, zöld illatú szappan,a miben a teafa illata a domináns. remélem megmaarad majd benne valamennyi.
Lúg és Szolnok ügyben sajnos nem tudok segíteni, de Zsuzsu, ha ilyen ütemben fogyasztod a lúgot, tényleg érdemes lenen egyszerre 2-3 dobozzal is feltankolj.. :))
A lenmag zselét a folyadékokhoz számoltad, és abba tetted a lúgot, ugye?
szerintem az uborkás lesz a kedvencem :)) arckrémem is van olyan..de csuda szép világos zöld, uborkaturmix színe van még mindig. Azon gondolkodom, hogy maradt meg ennek a színe.. az avokádós az barnul rendesen... de a rózsaszín az maradt a lenmagtól
... szerintem nagy adagokat készítettem tudod és azért fogyott hamarabb? Még egy egy kilónyi olajalaphoz való van kb.. , most azt várom, hogy kicsit felszáradjon a föld és megyek csalángyökeret ásni... és bojtorjángyökeret
Jó gyorsan "megetted" akkor... :) Mondjuk persze idő hiányában... sajna nem készítik el otthon magukat a szappankáim, pedig milyen jó is lenne... :D Így a lúgom se fogy olyan tempóban... :D
Köszönöm! :) De ne túlozz, hisz én csak titeket utánozlak az itt leírtak és elhangzottak alapján.
Érdekes dolog a lenmag-zselé :)) mikor kihűlt, a karomat bekentem vele és teljesen beszívódik és olyan rugalmas érzés kicsit a bőröd utána.. így tudnám megfogalmazni. Pedig az állaga egy rettenetesen síkos, csuszamlós ( mint a csigák váladéka :)))) valami . De azt tudom, bár ezt csak leírásokból, hogy nagyon jó.
Ez a sütisforma szappanom azért készült igazából, mert az első pálmaolajam, ami nem is olaj volt, hanem pálma vaj, ( cukrászüzemi minőség ) egy fél kilónyi volt idehaza ebből, szóval kifogyott a doboza pedig felkínálta a lehetőséget :) Nem lehetett kihagyni, de igazából 2 dolgot szeretnék... egy fa öntőformát, amit a jövő héten talán el tudok készíteni, illetve egy olyan nagyobbacska, tenyérbemászó virág formát pl. szilikonból. A tejes forma is jó, de esztétikailag én vágnék le az egyik oldalából, mert ici-picit széles.. mostmár így látom, de szuper ettől függtelenül és újrahasznosítás és ingyen van... ez is fontos, hamár ....
Szeretném megkérdezni, hogy van-e köztetek valaki szolnoki, vagy Szolnok-megyei...arrafelé lesz dolgom a hét végén és szeretnék lúgot beszerezni. Az ismerősöm is vett és még mindig nem ért vele haza Pestről :) ( munka miatt ) Még jó, hogy Sütimüti küldött nekem... De sajnos elfogyott. Az ötlet pedig nem és még van egy kis olajom-vajam is :)
Szóval? Szolnoki? vagy környékbeli? Hol tudok venni arrafelé? Tudja valaki?
Lenmagzsele: vagy forralsz 2-3 dl vizben 2-3 ek lenmagot, amig zselesedni nem kezd, vagy leforrazod. Csinaltam mind a ket modszerrel, sot mikroban is, jo lett mind, csak mikroban vigyazni kell ki ne fusson.
Jo testapolasra es hajapolonak, hajzselenek is. En pumpas tartoba tettem es hutobe, szem karikakra a legjobb.
Szia Zsuzsu! Ügyes vagy, szerintem már mi fordulunk hozzád tanácsért. Hogy csináltad a lenmagzselét?
Én céklát vettem tegnap, arra gondoltam, hogy lereszelem és olajban áztatom, lehet, hogy nem lesz a szappannak színe, de akkor is vannak a céklának jó tulajdonságai.
A folyékony gélt inkább mosógélnek használom, még mindig nem kaptam PH mérőt, igaz, hogy még csak a gazdaboltba és az állatkereskedésbe jutottam el, a Bricoba még nem. Mosógélnek viszont nagyon hatásos, megkockáztatom, hogy jobb mint a csak kókuszból készült.
Erről jut eszembe. Tulajdonképpen mit jelent az, hogy a kókusz olajnak van csak tisztító hatása a kalkulátor szerint? Hiszen minden szappan tisztít, még az is amiben nincs kókusz. Vagy én értem félre a leírást?
Úgy veszem észre, hogy a szappanozásban nincs "sabadnap" :(((( Ez őrület, nem lehet abbahagyni. :) Hacsak ki nem fogynak az alapanyagok.
Készítettem lenmagzselés- avokádós szappant és uborkás- aloe verásat.
CSak annyit a lenmagzselésről, hogy kicsit furán viselkedik a lúgos masszában, mintha egy kis fölösleges olaj is kiült volna a tetejére száradáskor, de amúgy nagyon-nagyon jól kötöttt és képzzeljétek, rózsaszínű. Készítettem lenmag zselét, majd mikor kihűlt beleturmixoltam a magokat a zselébe és így egy kicsit habos maszlag lett belőle, majd leült később. A masszában erősen kellett mixelni, de végül és nem sokára megadta magát. A kisebb darabok amik már szárazabbak arról eltűnt az olajréteg is. Legközelebb ha készítek ilyet, akkor super fat nélkül készítem és lehet, hogy akkor még jobb lesz.
MOst az enyém is olyan süteményrefélére hajaz, gondoltam legyen ilyen is ne csak tégla, de nekem kinézetre eddig Sütimüti zabtejes-kakaósa viszi a prímet :)) Nekem az olyan... szép és olyan szappan. :)
De mind tetszik, nem győzöm hangsúlyozni, már-már az enyém is . :))
Avokádós- lenmagzselés
bergamott és citromfű illóval illatosítottam és láss csodát így, most, frissen elég erőske az illata, de jó. MAjd meglátjuk később
Uborkás - aloe verás
Kamilla illót kapott és nem tolakodó, de érezni benne :)
Talajhoz kifejlesztettet kapsz a Bricostore-ban. Ha nem a szappan felületén, hanem az oldatában szeretnél pH-t mérni, akkor gondolom, ahhoz is megfelel. 10-es értékig mér.
Én végül is arra az elhatározásra jutottam, hogy nem teszek a rózsás szappanba semmi színt (fehér rózsa lesz :) ne nyomja el semmi az illatát, túl drága volt ahhoz az olaj. Azt nem tudom, ogy a rózsavíz illatát mennyire fogja semlegesíteni a lúg feloldáskor. Majd meglátom, amikor készítem (talán a hétvégén).
Pedig azt is nagyon szeretm én is. Avokádós-vaníliásat készülök készíteni, a vaníliás részbe teszek fehér agyagot és vettem vanília rudat. Azt hallottam, az megmarad de én már kétlem :)
Köszönöm szépen, én is áttanulmányoztam, bár valamicske régi emlékem volt is erről, de régi és meglpő volt, hogy nálam például a teafa olaj sem érződik.
Amúgy a második adag szappanomban én is használt napraforgó olajat tettem.
Az elsők, a búzafüves az olyan szépen érik, keményedik és képzeljétek, sötétebb a színe, mint volt. A rózsás is besötétedett, de az olajosabb.
Közben kijött, azaz kiszedtem a szerszámos dobozkából is a szappanokat, ilyet nem fogok használni többet, nehezen jött ki belőle. Lehet, hogy ha még várok vele pár napot akkor kijött volna???
Ma beszereztem egy pár avokádót és illót még, egy kis olajat is spájzoltam még be :))
Szeretnék készíteni csalángyökereset, mert a csalánnak például a samponokba nem a levelét teszik bele, mint ahogyan a képeken van, hanem a gyökerét használják. A jobb féle samponokban. Mi szoktunk szárítani is belőle, de már nincs.
Úgyhogy a következőbe turmixolok, mert hajmosószappan készül belőle.
Valószínű, hogy az avokádós az csak sima lesz, nem tudom.
Mintha már olvastam volna, hogy valaki készített avokádósat. Milyen színe lett?
Az általam eddig használt illók közül a következőknek van kifejezetten határozott illata:
pacsuli, levendula, citromfű, rozmaring, teafa. Nagyjából ide sorolható még az eukaliptusz és a cédrus is. Ami kifejezetten nem működik (valemelyikőtök említette itt lent), az a narancs és a citrom. Előbbitől nagyon fura illata lett a szappannak, őszintén szólva nem valami kellemes, elmegy sajátba...
Újabb, még nem használt szerzeményeim: lucfenyő, borsmenta, fahéj. Meglátjuk.
Tervezem még az ylang-ylangot, jázmint (miután itt többször is jókat olvastam róla), talán szegfűszeget, ha kapok.
Érdemes egy kicsit tanulmányozni az ILLATPIRAMIST!
Ha határozottan citrom illatú szappant szeretnétek, akkor javaslom kipróbálni a következő receptet:
- napraforgó olaj (nálam ezúttal használt étolaj, csak azért írom,
mert ebben az esetben a legkevésbé se érződik a jellegzetes szaga!!!) 50 % - 125 g
- pálmaolaj 30 % - 75 g
- kókuszolaj 15 % - 37 g
- méhviasz 5 % (ettől okkersárga) - 13 g
- kecsketej 35 % - 88 g
- és persze a megfelelő mennyiségű NaOH - 36 g
- citromfű illó 35 csepp
- rozmaring illó 10 csepp (nem érződik)
- superfat nincs
Viszonylag lassan pudingosodik, elég jól önthető. Kemény, nem nagyon habzó szappan (talán a viasz miatt nem habzik annyira, mert készítettem már 10 %-kal is, viasz nélkül, az meg kifejezetten jól habzik).