Keresés

Részletes keresés

spermadon Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75467

Szerintem is így történhetett.

Előzmény: Gasparius (75465)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75466

tehát kizárod, hogy a gőz képes ilyesmire?

 

valamilyen szinten megnyugtató....

Előzmény: golyós (75460)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75465

ahha értem

tehát miután jött a gőz kifelé, szép lassan terjedt a levegőben, amíg el nem érte a gázlángot, akkor volt egy lobbanás, majd a tűz a páracsőre koncentrálódott, meg az alatta lévő rézelejére...

Ha távolabb van a nyílt láng, nagyobb durranás van.....

 

Előzmény: golyós (75460)
spermadon Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75464

Pontosabban szilva pálinka pirosszőlő ágyon?! :)

spermadon Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75463

És ha azt mondom ágyas pirosszőlő pálinka?  Meg van oldva a gond és nem is hazugság. :)

spermadon Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75462

Pedig olyan jó ötletnek tűnt.

Előzmény: csalitos (75459)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75461

Most már kissé lenyugodva egy kérdés van:

 

Képes-e a viszonylag rövid páracső végén hűtés nélkül kitóduló gőz belobbantani a közvetlenül a cső végéig érő szintű párlatot?

 

Ne feledjük,hogy a rézeleje elvételére szolgáló edény volt a cső végénél, nem az epruvetta, és ez volt már tele a nem odafigyelés miat, a benne lévő párlat így kb 80-85%-os lehetett..

(A hűtőben az előző napi víz még egy darabig hűtötte a csövet, amíg meg nem telt a műanyagpohár (2,5 dl), aztán már jöhetett a gőz, ahogy a csövön kifért...)

 

Ha ez nem lehetséges, akkor elképzelhető, hogy a kifújt gőz - még ha messzebb van is - a gázégőtől kapott szikrát, hiszen mástól nem kaphatott..

 

Ha mégsem és a gőz képes így gyakorlatilag öngyuladást okozni, akkor eléggé veszélyes a dolog.

 

Köszi az érdeklődést, úgy gondolom, foglalkozni kel a dologgal, met tragédia lesz avége, pesrze tudom, nem szabad lazulni és otthagyni tartósan a főzőt....

Előzmény: stapika (75457)
golyós Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75460

Az biztos, hogy nem a gőz gyújtotta be a poharadat, hanem a gázégő!!!! Ugyanis az etanolgőz-levegő

elegynek széles s robbanási határértéke (3.3-19 tf.%). Pláne "örülhetsz", hogy közel volt a gyújtóforrás

és nem képzódött nagyobb mennyiségű robbanó elegy, mert röpülhetett volna a garázs is amikor pl.felkapcsolod a villanyt.... Nagyon örülök, hogy nem lett nagyobb bajod, meg a környezetednek se.

Szerintem legalább100 literes hűtő a megoldás..

üdv.g.

 

 

 

Előzmény: Gasparius (75453)
csalitos Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75459

   Ilyen nincs. A vörösboros hordó az vörösbörös is marad. Egyetlen hatásos módszer, hogy nem használod pálinka érlelésre, vagy elfogadod, hogy piros pálinkát iszol.

   Minden jót.

   Józsipapa

 

Előzmény: spermadon (75436)
Prophet09 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75458

Felkaptam a fejem, mert engem is érinthetne a probléma. 35 literes az üstöm, 20 literes hűtővel, szintén igényli az állandó keringetést. Arra gondoltam, hogy átalakítás helyett, mi lenne ha csak az edényt amiben felfogod a párlatot lejjebb tennéd? Mire a párlatból felszálló alkohol a kifolyó cső magasságába jut addigra bőven kihigulna a levegőben. A gőz meg felfelé száll. Mondjuk logikusan gondolkodva, nem hiszem hogy a forró gőz okozta a problémát, hiszen az üst tetejére pöttyintett párlat sem gyullad meg magától. Nekem eddig mindíg gyufa kellett hozzá.

Előzmény: Gasparius (75453)
stapika Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75457

"hiszen legkevesebb 50 centire van onnan és másfelé néz,"

   Kemény  50 cm?Én + bezárom,hogy az.+elégtelen hűtés.

Előzmény: Gasparius (75453)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75456

szerintem biztos megoldás lenne.

Előzmény: Gasparius (75453)
Feriba51 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75455

Szerintem sem kell semmi módosítás.

Ott a gőz lobbant be először és aztán a folyadék. A gőz pedig azért, mert szikrát kapott valahonnan. Messzire elfújt, akár a fűtő eszközig, vagy valahova.... és belobbant.

Egyetértek az előttem szólókkal, célzókkal.

Jó nedűt!!!!

 

Pálinkafőzőt nem hagyunk ott csak rövid időre (pisilni, kutyának enni adni...)

Előzmény: Gasparius (75445)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75454

"Most már félek, mert előttem van mindig az égő lábszáram...."

Ha túl vagy a stresszen, lassan el kéne oltani, mert gáz lesz.:))

Előzmény: Gasparius (75445)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75453

de a hűtőcsőben, amikor már kijött a hűtőből, nincs gőz, csak a kifelé csordogáló párlat.

 

A páracső nem a gáztűzhely felé néz, kizárom, hogy a gázégő lángja adta a hőt neki, hiszen legkevesebb 50 centire van onnan és másfelé néz,

 

Az alkohol lobbanáspontja a hibás nem? elég hőt kaphatott az által,a mit a cső kifújt.

ezzel foglalkozni kéne, mert valós veszély azoknál, akiknél a páracső rövid és a hűtő kicsi!!!

 

Úgy gondolom, hogy a rövid páracső a bűnös és a kicsi hűtő.

Ha beletenném egy 100 literes hordóba és tekernék még pár menetet a spirálra, nem lenne gond sztem.....

szerintetek?

Előzmény: sogi01 (75447)
Cipurró Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75452

Az nagyjából mindenre.Még a gázálarcok szűrőjében is az volt:)

Előzmény: spermadon (75448)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75451

Igen..most próbáltam először almapálinkán(kis menyiségbe)Átlátszóbol szürke lett:((

eléggé opálos

Előzmény: spermadon (75448)
stapika Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75450

?

  Ezt gondold újra át,amit írtál.:-)

Előzmény: Gasparius (75445)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75449

Ha más bajod nincs vele, minek bántanád? Nincs annál szebb látvány, mikor a szemmagasságba tartott tulipános pohár kidomborodó oldalánál áttör a nedűn a reggeli nap sugara, mintegy beragyogva a vörös folyadékot, és felréved bennünk, hogy a végtelen Alföld látóhatárát, amint a lemenő nap még egyszer utoljára visszaverte a búzamezők vörösbe hajló színét, láthatták ilyennek rég letűnt őseink.........mikor este hugyoztak egy bokor alatt, lefekvés előtt.:DD 

Előzmény: spermadon (75436)
spermadon Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75448

Nem is tudom az aktívszén a színre is hat?

Előzmény: CefreTársaság (75437)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75447

Rosszul tudm,hogy a páracsőben gőzök vannak? És a hűtőcsöbe csapodik ki a párlat?

Ha a páracsővet megfúrod elmegy a gőz... Ha ez elmegy nincs mi lecsapodjon..

Előzmény: Gasparius (75445)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75446

Stapika jófele tapogatózik. Ott valami nem stimmel, az égés három feltétele közül, az egyik nincs meg: A gyulladási hőmérséklet. Annak valahonnan lángot kellett kapni. Ha megkérdezed Fire-t, biztos azt mondja, elektromos zárlat okozta a tüzet. Mindig ez a hivatalos verzió.:))

Előzmény: Gasparius (75440)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75445

A főző 30 literes, a hűtőjekb 10, folyamatosan kell nyomatnom a hideg vizet a jó hűtésért.

Ez a főzőm:

 

 

Közben járt agyam ezerrel és rájöttem egyfajta megoldásra.

 

A páracsövet meghosszabbítom kb 15 centivel, kissé nagyobb átmérőjű rézcsővel.

A toldás felső részére, a végétől 10 centire eg ovális  nyílást készítek, ez semmit nem befolyásol,. a párlat elfolyik a nyílás alatt a cső alján, de a nyílás elegendő ahhoz, hogy ha nyomás képződik a páracsőben az elégtelen hűtés miatt, a gőz ezen fog eltávozni, nem a páracső végén a már lecsöpögött párlat fölé.és így elkerülhető a belobbanás...

nem tudom érthető voltam-e, mit szóltok?

Most már félek, mert előttem van mindig az égő lábszáram....

Előzmény: sogi01 (75443)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75444

5 liter cefre? 5,5 óra? Hát Te sem sz@rral gurigázol! Az kb. 1/2 cent percenként! Hogy tudsz ott bármit elvenni, hacsak nem az üstöt az asszonytól, mikor már nem használja rézmozsárnak? Vagy csak átversz minket ezzel a Táltossal mi? A neved valójában Babszem Jankó.:)))

Előzmény: vinik táltos (75409)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75443

Mekkora a főződ? Mekkora a hűtőd?

Ezt jó lenne tudni a válasz adás miatt.

Előzmény: Gasparius (75440)
stapika Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75442

Tipp.

A hűtő kifolyó csöve,a főződ irányába mutat?

Előzmény: Gasparius (75431)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75441

Nekem a 20 literes fözőhőz 50 literes hűtő volt. Egy főzet után cserélni kellet a vizet.Meguntam...szereztem egy 200literes hordót levágtam a tetejét igy lett 150 literes.

Már nem aggódom ,hogy felforr a hűtővizem.

Előzmény: godlock (75438)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75440

igen, tavaly én is többször voltam kint, csak elkényelmesedtem, hát most a leckét megkaptam rendesen....

Meg sem fordult a fejemben, hogy a páracsőből hűtés nélkül kifújt pára belobbanthatja az alkoholt!!

Úgy gondoltam, hogy ha szar a hűtés, kifüstöl a levegőbe és kész..

Hát nagyon nem így van....

Használna a páracső hosszabbítása vagy görbítése?

Használ ez ellen bármi?

Előzmény: godlock (75438)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75439

Csak csodálkoztam a kihozatalon...jóval többnek kéne lennie.

De ha nagyon olcsó volt, és a pálinkálya zamatos akkor egészségére.

Előzmény: CefreTársaság (75432)
godlock Creative Commons License 2012.09.19 0 0 75438
Szia, én is kint szoktam a garázsba főzni a páleszt. Tavaly kint ültem és figyeltem a főzőt. Az idén egy kicsit változtattam a hűtőn, tettem bele egy digitális hőfokmérőt ami ha eléri a beállitot értéket akkor egy relét bekapcsol. Erre rákötöttem egy piezo hangjelzőt amit még a kert végében is hallani meg a lakásban. Persze azért igy is rá kell néha néznem.

üdv. Miki
Előzmény: Gasparius (75431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!