Sót ne tegyél bele, csak ha frissen megfőzöd. Elszürkíti a száraztésztát.
Ha van sok tojásod, elég a tojás. Én maximum akkor teszek bele pici vizet, ha a gyúrás közepén derül ki, hogy mégiscsak nem elég a folyadék, morzsálódik.
Olajat néha teszek bele, de többnyire nem. Nem jöttem még rá, hogy mire jó.
Recept semmi. Általában 1 kiló liszt (énnekem gyúrni ez sok, általában 60 dekával indulok), 10 tojás. Jól ki kell gyúrni, a nagymamám azt mondta, hogy összeállás után 140-szer kell átgyúrni. Én csalok, mert robotgéppel indítok, csak később gyúrom kézzel. Ha kicsik a tojások, esetleg kell bele pici víz. Ha nagyok, vagy túl frissek, kevés liszt.
Gyúrás után pihentetni kell - ez fontos. Mondjuk fél óra. Nyújtásnál lisztezni kell, hogy ne ragadjon. Én kiterítem abroszokra, és félig megszáradva vágom. Nem egyénenként a lapokat, hanem picit lisztezve egymásra rakom, és úgy. NAgymamám, aki nyújtófával nyújtott, a szikkadt kerek lapokat feltekerte a nyújtófára, hosszában felvágta, és az így keletkezett, egymáson lévő hosszú csíkokat vágta együtt.
Hétvégén fogom csinálni az első házitésztámat. Nagyon sok tojásunk van és erre gondoltam, hogy így jól tudnám hasznosítani. Írnátok nekem receptet, hogy ti hogyan csináljátok? Olvastam, hogy valaki tesz bele olajat, míg más nem, vagy víz kell bele, vagy elég a tojás, és mennyi só? Köszönöm.
Én is finomlisztből csinálom a tésztát-igaz enek a lisztnek amit én a malomból hozok,a minősége messze meghaladja a bolti finomlisztét,kicsit "grízesebb" mint a bolti,de messze jobb mint a bolti.
A tojások aránya mindig függ a liszt minőségétől,és a tojások nagyságától-10-11 tojással számolok egy kiló liszthez,és függ atól is hogy milyen tésztát készítek,lebbencsnek "csak"6-7 tojással gyúrom a tésztát,de a kocka,cérna,és szélesmetélt nekem elképzelhetetlen 100% tojás nélkül,viszont a spagetti tészta meg csak fele-fele tojás- víz,nekem igy olyan "spagettis" a megfőtt tészta.
A tojás minősége "sárga színe"nagyban függ a ""tápláléktól"" (csatlakozom az előttem szólóhoz) sosem lesz olyan sárga a "tanyasi"tojás mint a bolti,az egy nagy marhaság,hogy,a tanyasi tojás a legszebb színű,nem így van ,a tojás sárgájának szine még a tyúk fajtájától is függ (tapasztalat)DE!! a tanyasi tojás fakóbb sárgájú tojásból készült tészta,mindíg szebb lesz mint a bolti"piros" tojással gyúrt tésztája....nem beszélve arról,hogy az az egy alkalom amikor én erre fanyalodtam"bolti tojással " gyúrtam,nekem megszürkült a tésztám (ki is dobtam)azaz a tyúkok ették meg megfőzve.
A hajtogatás ujragyúrás szerintem is a gyúrás hiányosságait javíthatja (én nem csinálom),mindíg addig gyúrom a tésztát amíg homogén szép hólyagos tésztát nem kapok.
Ismétlem ez csak saját tapasztalat,és mindenki másképpen csinálja,és szive joga ugy csinálni ahogy neki izlik!!!
Kicsit beleástam magam a házitészta készítés rejtelmeibe a neten. Kíváncsi vagyok néhány dologban a véleményetekre.
Előrebocsátom, 1902-ben született nagymamámtól tanultam a tésztakészítést. Ő nyugdíjazása előtt (hihetetlen, 1948-ban, 46 évesen ment nyugdíjba!) élelmezésvezető volt egy árvaházban. Mindig finomlisztből készült a tészta, még akkor is legalább 6 tojással, amikor a legszegényebbek voltunk (öten voltunk testvérek, mindenki diplomás lett). Én több-kevesebb rendszerességgel készítek tésztát 38 éve, de nyújtógépet csak 96-ban vettem Olaszországban.
Két szokatlan dolgot olvastam a neten: van aki réteslisztből készíti. Kipróbáltam, nem volt elég a 10 deka liszthez az 1 tojás, egyébként nem láttam különbséget.
Több helyen olvastam, hogy kinyújtás után a tésztát többszörösen összehajtják, és újranyújtják. Ez vajon mire jó, azon kívül, hogy a gyúrás hiányosságait javítja? Valószínűleg olasz szokás, szerintem nálunk ez nem volt gyakorlat. Mit gondoltok?
Azt furcsállottam, hogy a gyúrást sehol sem taglalták részletesen. NEkem Nagymama azt tanította meg jó alaposan, hogy hol kell nyomni, merre kell forgatni, milyen hosszan kell gyúrni (miután összeállt a tészta, 140-150-szer:)), és hogy felismerjem azt, hogy mikor jó.
Egyébként észrevettem egy érdekességet. A saját tojásom nem olyan sárga, mint amit korábban vásároltam (valószínűleg az valami festékanyag etetéstől volt sárga, pl bétakarotin), de a tésztám most szebb szinű, mint korábban.
Én így tárolom,a "maradékot" egy egy "fosztogatós" hétvége után :) a gyerkőcök elvitték a többit világgá,azt tárolják ők :) az üvegekben(2.5 literes,és 4200 ml -es) kockatészta a dobozban szélesmetélt,az 25 literes és közelebről,mert szerintem jól is mutat :)
Hidd el megéri,amikor látod az arcokon a munkád "eredményét" na ez az amit nem lehet megunni,azok a "kajakómás" arcok,na az minden pénzt-munkát megér. Én ezért (is) csinálom lassan 30 éve :)
Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Már látom, hogy műanyagdobozok tömege a következő beruházás. Közben jártam a nővéremnél, nála is láttam egy bizonyos tipusú dobozt erre a célra. A nagy befőttes üveg nagyon jó tipp, úgysem tudtam eddig, hogy mire használjam őket, kovászolni legfeljebb a káposztát kovászolom ekkorában.
Hosszú évek után újra van saját tojásom, ősztől komolyabb mennyiségeket szándékozom készíteni.
Bizony a kisasszony nagyon segítőkész (tulságosan is! )
Az előző képen "sajna" nem én vagyok,Ő a legkisebb gyermekem (19 éves lányom),van még rajta kívül 3 nagyobb csemetém.....és a tésztát Én bizony" nagyban nyomom"nagy a család a baráti kör akik nemcsak ajándékba viszik szívesen a tésztát,hanem sokszor meglepnek pár kiló liszttel,és jó pár tojással,hogy gyúrjak már nekik tésztát (imádom csinálni,és Ők ezt tudják)
A tárolást Én nagy 4-5 literes befőttes üvegekben oldom meg (kockatészta,gyufatészta) a "szálasakat lebbencset, a tescóból vett óriási dobozokban,földtől a plafonig egymásra pakolva.
Ne aggódj egy cseppet sem a -nem 10 tojásos tészta miatt-
tapasztalatból mondom,hogy például a spagetti tészta"nem jó" ha sok tojással készül,attól nagyon"nehéz" lesz a tészta,a kocka viszont nekem csak igy képzelhető el,a lebbencset 7-8 tojással készítem,és nem tojáshiány miatt ( tanyán lakunk,százával vannak tyúkjaim,és kacsák) sok-sok éve már hogy nem vettem tésztát boltból,sem én sem a család,nekem a tésztakészítés,hogy ugy mondjam a káros szenvedélyem :)
A lisztről annyit,hogy Én! már mindent kipróbáltam,a "szegényebb időkben"olcsó nevenincs lisztekkel,amik között éppen úgy volt jó minőségű,mint a "gazdagabb idők,adjuk meg a módját lisztjei" között minősíthetetlen lisztek is
Nagyon régóta egy ,nem túl közeli malomból (kisvállalkozás)hozom a lisztet,havonta több tíz kilót,és kitűnő minőséggel látnak el a mai napig,volt már olyan hogy csak telefonálnom kellett,és külön nekem,a közeli városba,a bolti szállítmánnyal elküldték a kért mennyiséget,csak a bolthoz kellett mennem érte.
Kívánok mindenkinek sok sikert ehhez a nemes feladathoz,mert mindegy miből csináljuk,az akkor is a legjobb hiszen benne van valami ami a boltiban sosem lesz!!! A Szeretet,az ember szívéből!!!!
Én itt rettegve szólalok meg, mert minden voltam, csak fehér ember nem, mert hogy én a liszthez vizet is adok.
De a lényeg: szép nagy műanyag dobozokat lehet kapni, abba nem megy bele a moly. (Ha csak már a lisztben nem volt benne a petéje, de az egy félnapos fagyasztással -20 fokon megoldható) Mert a gríz bizony nagyon sokszor a leg gondosabb csomagolásnál is sokszor eleve petékkel fertőzött.
Nagyon kicsi a spájzom, ezért pakolászok állandóan. Ennek kapcsán merült fel bennem a kérdés: ti miben tároljátok az elkészült tésztákat? A levestészta-kockatészta nem gond, az mehet zacskóba is, de a laska-lebbencs-spagetti törékeny. Eddig dobozokban tartottam, de rengeteg helyet foglal, és a papírdobozban sajnos ugyanúgy megtalálja az élelmiszermoly, lisztbogár, mint az anyukám által annak idején használt vászonzsákban.
A lényeg lemaradt!!!! A következő generáció,elsőszülött unokám,aki nem szeret enni :( A konyhánk éppen felújjítás alatt.........,kiszorultunk a garázsba :( Hát jó gyurkálást mindenkinek :) és sok sok szép sárga tésztát :)
Bees mami vagyok ,alias Zsuzsa,4 gyermek anyukája,és, 2 és fél unoka nagymamája.
Nagyon szeretek gyúrni,a családom kitiltotta a bolti tésztát ,már jó régen az asztalról,szinte csak házitésztát eszünk(nem keveset) én csak és kizárólag tisztán tojásból készítem,igy tanultam nagymamámtól,azóta is igy készítem,van egy Ampia tipusú 28 éves tésztagépem,ami már megette a kenyere javát,de mai napig tökéletesen működik.
(amit beidéztél, ott egy kukk nem volt arról, hogy a tojásban zselatin lenne. Csak te szépen egymás mellé tettél két féligazságot, és úgy próbáltad láttatni, hogy az összeáll egy egész igazsággá.
Akkor nagyon sok parasztvakítással tudnálak traktálni, dehát semmi értelme!
Én úgy vagyok vele, ha valamit nem tudok, - ez nem szégyen, - utánanézek.
Van számítógéped, internet, olvasni tudsz, szedd össze az anyagot és olyan tésztát gyúrj, amilyen jól esik, én minden lelkiismeretfurdalás nélkül megeszem a disznósajtot is.
Majdnem két hét eltelt úgy, hogy a kutya erre nem nézett, majd leleplezted a parasztvakítást :) Ami ugyan erősen OFF, de azért felmelegítetted :) Ezért kérdeztem, hogy felébredtél-e? :D
Szerintem hagyjuk. Ha a tojás tartalmaz zselatint, akkor a tészta is, amibe belekeverik, bár abszolut semmi jelentősége nincs a dolognak.