Keresés

Részletes keresés

vasbicikli Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75513

Köszönöm, visszanézek!

 

Előzmény: Miklós1 (75509)
jancsusz Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75512
A benne lévö magok fözés után már nem csíraképesek?Nem akarok mindenhová fát ültetni.:)
A fözöm egy saválló edény 60 literes.A fedöre egy 22 könyök van forrasztva,kb 1.3 méteres páracsö,helyhiány miatt kicsit felfelé emelkedöen.4.5 méter 15-ös spirál.Javítható valami rakta?30 fokig szoktam engedni ott kóstolgatom...kb 25 fokig elmehetek a saját ízlésem szerint
Előzmény: szilvakukc (75500)
juhaszp20 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75511

Üdv Mindenkinek!

 

Eddig csendes megfigyelője voltam a fórumnak, de pár napja felkeltette az figyelmemet egy galagonyáról szóló beszélgetés.

Eldöntöttem, hogy én is kipróbálom. A gondom, hogy nem találtam róla pontos infót, hogy mikor szedhetem, csak annyit, hogy augusztus-szeptember az ideje, na meg, hogy ízleléssel nem lehet megállapítani, hogy érett-e.

De akkor hogy? Mikor lehet szedni?

 

A segítségeket előre is köszönöm!

spermadon Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75510

Kipróbáltam, nem jó. A guszta piros szín helyett egy nem természetesnek tűnő halvány lila szín maradt. Nem rosz az a piros. Leeresztttem a piros pálinkát, és alszeszt öntöttem a hordóba ugyanaz a piros szín még csak nem is halványodott. Néhány óra alatt!

Egyelőre az alszeszt fogom benne gyűjtögetni. Egyszer majdcsak kiázik belőle a tannin.

Előzmény: CefreTársaság (75472)
Miklós1 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75509

Inkább a kozmaolaj és alkiohol arány számít opálosodás szempontjából. Az alkoholtatartalom a cukortartalommal függ össze, a kozmaolaj tartalom a gyümölcstől is függhet (ismeretlen mértékben) és a cefre állottsága növeli. Elmélkedtem erről a 5157, 5213, 21894, 25545, 30898, 30981, 36622, 37906, 39267 hsz.ban.

albinolynx88

Nekem is a 30-as főzőmnél a 22-es páracső szűkül 12-re, annyi érdekesség van, hogy egy bizonyos fűtés erősség mellett liheg a hűtő. Kb. 1 másoperces ütemben kifúj-visszaszív de ettől semmi hátrány nincs. Lassúbb vagy gyorsabb tűznél elmúlik.

Előzmény: vasbicikli (75503)
barkócza Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75508

Pontosítsunk: az élelmiszeripari célra legalkalmasabb ausztenites rozsdamentes (saválló) acél, ami Cr18Ni10, gyengén mágnesezhető. Az ilyen edények talpa meg pláne. Azért, hogy indukciós rezsón is működjenek (ott a pktogarm?), az aljába tesznek egy mágnesezhető betétet.

Előzmény: vasbicikli (75494)
Piszra Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75507

Gasboth.

Köszi Neked is az észrevételt, Rézműves már reagált és megértettem, hogy nincs szükség az 50 cm-re, főleg ha ilyen sisakot tervezek (a sisak alakja nem biztos, hogy ilyen lesz, ha csak egy sima domboró sül ki belőlle max akkor kicsit hosszabra hagyom).

Rézművesnek is köszi a reagálást (75495, 75488), nekem nagyon hasznos volt!

Vasbicilki.

Neked is kösz a mágnespróbát, de mint utólag kiderült Hal65-nek köszönhetően lehet nem sok mindent jelent. Cr18 Ni10? Ennek megprobálok utánnanézni,mondjuk attól,mert ez van ráírva még nem biztos, hogy az. Láttunk már csodát :-D

 

Üdv.:

Piszra

 

Előzmény: gasboth (75502)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75506

Bele szoktam keverni a komposzt közé, a giliszták imádják. A szárazsággal már teljesen lehúzódtak a ginyók a kupac aljára, de mióta öntögetem nekik a cefremoslékot, megint nyüzsög az egész halom a piros gilisztáktól.

Előzmény: jancsusz (75497)
kupeci Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75505

Elsősorban a gyümölcstől, és a cefrétől.

Előzmény: vasbicikli (75503)
kupeci Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75504

Inkább főző függő....nem?

Előzmény: szilvakukc (75500)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75503

Lenne egy kérdésem a tapasztalt pálinkásokhoz.

Mitől függ, hogy mennyire lesz kozmaolajos az alszesz?

A gyümölcs fajtájától, a cefrézés körülményeitől (hőfok, spontán ill irányított erjesztés, stb), vagy valami mástól?

Megmondom, miért kérdezem.

Volt augusztusban 4 adag cefrém (az eleje csak őszi, a vége felé került bele némi szilva, 2 adag spontán, napfény nélkül, 2adag élesztős + 3 % napfény). Akkor még kánikula volt, 25-27 fok lehetett a kapualjban, ahol a cefrét tartom. Ezeknél az alszesz első fele masszívan opálos volt, a felszínén olajos hártyával. Tisztázás előtt a szokásos lehűt-hígít-leitat metódussal mentesítettem, tükrös tiszta lett a kész pálinkám, de ez most mellékes a kérdés szempontjából.

Szeptemberben jött a szilva, és enyhült a kánikula, huszon 1-2 fokon erjedt az anyag. 2 adag cefre (az elsőbe még került egy kevés őszi, spontán erjedt, a második tisztán szilva, élesztővel). Mindkettőnél víztisztán indult az alszesz, csak a második felében (kb 30% alk. alatt) jelentkezett egy enyhe opálosság, de hamar el is múlt. Összességében nem volt elválasztható mennyiségű kozmaolaj, és a kész pálinka se opálosodott be a szeszfok beállításánál (pedig sima csapvízzel csinálom, egyszerre lötty bele az egészet, semmi cicó).

És most a törköllyel is ugyanez a helyzet, pálinkaszerűen tiszták az alszeszek, itt a finomításig még nem jutottam el.

A főzés minden esetben 10-14 napra történt, csak az alapanyagban és az erjesztés hőmérsékletében volt eltérés.

 

gasboth Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75502

Miért kell az üst tetején felfelé az 50cm cső?

Nekem kb 10cm után jön a könyök, próbálj nagyobb dölést adni a páracsőnek.

Előzmény: Piszra (75485)
gasboth Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75501

Tisztelt Feriba51!

 

Nekem is hasonló az idő, 50-es duplafalú főző kb 40l cefrét teszek fel benne, a felfűtési idő előszőr 1 óra, utána kb 40 perc, és kb 1,5 óra alatt jön le a 6-9 l alszesz. Eddig azt gondoltam ez nem gyors idő. A te leírásodból viszont azt olvastam ki hogy ez gyors.

Előzmény: Feriba51 (75424)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75500

A moslék kiváló trágya. Másik kérdésedre nem lehet válaszolni. A főződtől, és Tőled függ, meddig engedheted. Van akinek már 50-nél abba kell hagyni, van aki 30-ig is lemehet.

Előzmény: jancsusz (75497)
gasboth Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75499

A moslék trágyázásra alkalmas, én a gyümölcsfákat, rózsákat, leandereket szoktam öntözni vele, de csak lehülés után.

Előzmény: jancsusz (75497)
albinolynx88 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75498

Szuper, köszi! 

Szeretem az ilyen konstrukciós leírásokat. 

 

Vasbicikli: neked is köszönöm!

 

Arról mit gondoltok, hogy nem domború lenne az üstfedél, hanem csak egy sík korong?

Tudnék készíteni domborút is, csak akkor az rozsdamentesből lenne, nem vörösrézből. Persze a sisak mindkét esetben vörösréz lenne, páracső, stb szintén.

Előzmény: rézműves1 (75495)
jancsusz Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75497
Jólét!
A lepárlás után maradt "moslék" használhatoló esetleg a kertben valamire?Gondolok itt trágyázásra vagy ki kell dobni...?Megkérdem újra mert valszeg tegnap mindenki a tüzeset megoldásán törte a fejét,hogy van-e egy olyan alkoholszint ameddig érdemes engedni a középpárlatot.Hozzávetöleges átlag értékre gondolok nem pontosra.Persze attól még kóstolva lenne.
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75496

Nekem pont ilyen összeállításom van, semmi gondot nem okoz a 22-es páracsőről 12-es hűtőre való átmenet. Kb 2 liter/óra sebességgel szokott csordogálni rajta az alszesz.

Előzmény: albinolynx88 (75492)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75495

...egyből nem, de nem is kell rögtön 10mm-t szűkülnie...a 20-25°-ban felfelé "ballagó" 22mm-es

csövedet 2db 22-es KB-s könyökkel a megfelelő szögben lefelé, azaz függőlegesbe állítod, majd egy 22-18-as BB-s szűkítővel beiktatsz egy darab 18-as csövet, majd ugyanígy 18-ról 15-re...

...így a páracsöved lefelé lógó vége egy 15mm-es csődarabban végződik...

...a 12-es hűtőspirálod hordóból kiálló végére pedig, szintén ráforrasztasz egy 15-12-es BB-s

szűkítőt... főzéskor a páracsöved végét, csak szépen belecsúsztatod ebbe a kis felfelé álló "tölcsérbe" és ezzel egyben, már van egy biztonsági szeleped is...

Előzmény: albinolynx88 (75492)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75494

Cr18 Ni10 jelölés van rajta, ha ez mond valakinek valamit.

Próbáltam már, fogja a mágnes (a sisaknak használt teafőzőt viszont nem).

Nem tudom, a savállóság mennyire komoly kritérium, vannak savas ételek is (paradicsomleves, savanyú káposzta, etc.) ezeket biztosan ki kell bírnia egy kommersz "fogja_a_mágnes" rozsdamentes acél edénynek is.

A savazott cefre lehet hogy nem tenne jót neki, ezzel nincs tapasztalatom, nem savazok.

Előzmény: Piszra (75485)
Gasparius Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75493

Köszönöm mindenkinek a figyelmet és a hozzászólásokat, valószínűleg nagyobb hűtőben fogok gondolkodni én is, és persze örökre megtanultam, hogy nem lankadhat a figyelem és a főzőt magára hagyni nem szabad.

Előzmény: rézműves1 (75486)
albinolynx88 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75492

22mm-es páracsövet simán be lehet szűkíteni a hűtőcső 12mm átmérőjébe?

(Nem a fizikai megvalósításra gondolok, hanem a nagy keresztmeteszet szűkülésre.)

 

 

Előzmény: rézműves1 (75488)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75491

... lehogy =lehet hogy...(már tudat alatt Kazinczit játszom)...

Előzmény: rézműves1 (75490)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75490

...vagy balra, mert lehogy az egy "jobbikos"...(((:::

Előzmény: szilvakukc (75489)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75489

Má mitől lenne magányos a lánctalp! Nézzen jobbra, ot teper mellette a másik.:))

Előzmény: hal65 (75487)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75488

...kapható 30-lityis söröshordó is...

...ha az üstfedőt és rá a sisakot így csinálod meg rézből, akkor a páracső felálló részének nincs

jelentősége, mert elég jó lesz a deflegmációd...ebben az esetben elég a 130-150-centi hossz is...

...azt hiszem a 26mm-es cső vörösben nem járatos méret (15-18-22-28), neked ehhez a főzőhöz

a 22mm-es elég lesz...a hűtőspirál mérete egy 30-asnál elég, kb 3m 12-es lágy rézcső is, amit

akár egy gázpalackra, homok és (behorpadás) nélkül simán fel tudsz tekerni...

Előzmény: Piszra (75485)
hal65 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75487

Ne traktáld már a most kezdőket böszmeségekkel!

A savállót, nem az különbözteti meg a nem savállótól, hogy fogja, vagy nem fogja a mágnes, hanem az ötvözete. Savállót is foghatja a mágnes, ettől még saválló. Sőt! Mutatok én Neked olyan savállót, hogy a mágnest le se tudod szedni róla, és mégis az.

Ezt a mágneses trükköt a MÉH-esek szokták alkalmazni, mert tőlük azt az anyagot veszik át jó áron, amit nem, vagy csak kevésbé fog a mágnes.

Aztán.

Szokták azt is mondani, hogy amit nem fog a mágnes, az rozsdamentes, saválló anyag.

Hát kérem ez sem igaz.

Nézzük meg pl a harckocsi lánctalpat. Csupa rozsda, és mégsem fogja a mágnes. Miért? mert olyan az ötvözete, (mangános) hogy a mágneses aknák ne tapadhassanak rá.

De sorolhatnám a példákat.

A mágnespróbával asszem talán azt lehet eldönteni, hogy fog-e működni az üst indukciós főzőlapon.

Előzmény: gombászok (75480)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75486

...ja és megnyugodhatsz, biztosan nem kiáramló gőz hőfoka gyújtotta be a páleszt...

...az a kis gőzfelhő, amit folyamatosan táplált a főző, elkúszott a gázlángig és így gyulladt be...

Előzmény: Gasparius (75466)
Piszra Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75485

Kedves Gombászok és Vasbicikli!

 

Köszönöm a reakciókat!

  Vasbicikli. Írtad, hogy Neked ilyen fazékból van a főződ. Megejtenéd rajta a Gombászok által javasolt mégnespróbát és beszámolnál?. Köszi.

  Szkajvolker Lajos. Köszi a segítséget, nagyjából körbejártam az árakat, igazából a söröshordónak szimpatikus az ára, de végiggondoltam és egyenlőre 25-35 literbe gondolkozok, és talán annyi átalakítást sem igényel a fazék.

 

Légyszíves segítsetek a tervrajzomon szereplő méretek pontosításában:

 

OF!

A "problémás" nyitó hsz-emre kaptam visszajelzést egy moditól,de azt írja nem minősül reklámnak, így nem is törölték, de ennek ellenére megértem hogy nem volt okos dolog ilyet linkelni, a jövőben kerülni fogom!

ON!

 

Köszi

Piszra

Előzmény: gombászok (75480)
rézműves1 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75484

...én is örülök, hogy nem lett nagyobb bajod, mert elég rossz "reklám" lett volna, ismerve az újságírókat...

 

...sajnos én is sokszor elfelejtettem az elején, az átfolyós hűtőnél a vizet elindítani, de nekem

nagy segítség az az egyszerű kis hőmérő, (amit minden hűtőbe beépítek), mert egy ránézésre

kiderül, hogy már megint nem nyitottam ki a csapot...

...ez a kis kazánhőmérő 7-800.-ft és szerintem még a hordós hűtőbe is érdemes beletenni, mert így mindíg lehet látni, hogy mennyire meleg a hűtővíz...én a hűtővíz áramlását úgy állítom be, 

hogy az elfolyó víz hőfoka 60-70°C között legyen...így elég kevés a vízfogyasztásom is és a kifolyó

pálesz hőfoka is 18-20°C között tartható, ami nekünk a fontos...

Előzmény: Gasparius (75466)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!