A benne lévö magok fözés után már nem csíraképesek?Nem akarok mindenhová fát ültetni.:)
A fözöm egy saválló edény 60 literes.A fedöre egy 22 könyök van forrasztva,kb 1.3 méteres páracsö,helyhiány miatt kicsit felfelé emelkedöen.4.5 méter 15-ös spirál.Javítható valami rakta?30 fokig szoktam engedni ott kóstolgatom...kb 25 fokig elmehetek a saját ízlésem szerint
Eddig csendes megfigyelője voltam a fórumnak, de pár napja felkeltette az figyelmemet egy galagonyáról szóló beszélgetés.
Eldöntöttem, hogy én is kipróbálom. A gondom, hogy nem találtam róla pontos infót, hogy mikor szedhetem, csak annyit, hogy augusztus-szeptember az ideje, na meg, hogy ízleléssel nem lehet megállapítani, hogy érett-e.
Kipróbáltam, nem jó. A guszta piros szín helyett egy nem természetesnek tűnő halvány lila szín maradt. Nem rosz az a piros. Leeresztttem a piros pálinkát, és alszeszt öntöttem a hordóba ugyanaz a piros szín még csak nem is halványodott. Néhány óra alatt!
Egyelőre az alszeszt fogom benne gyűjtögetni. Egyszer majdcsak kiázik belőle a tannin.
Inkább a kozmaolaj és alkiohol arány számít opálosodás szempontjából. Az alkoholtatartalom a cukortartalommal függ össze, a kozmaolaj tartalom a gyümölcstől is függhet (ismeretlen mértékben) és a cefre állottsága növeli. Elmélkedtem erről a 5157, 5213, 21894, 25545, 30898, 30981, 36622, 37906, 39267 hsz.ban.
albinolynx88
Nekem is a 30-as főzőmnél a 22-es páracső szűkül 12-re, annyi érdekesség van, hogy egy bizonyos fűtés erősség mellett liheg a hűtő. Kb. 1 másoperces ütemben kifúj-visszaszív de ettől semmi hátrány nincs. Lassúbb vagy gyorsabb tűznél elmúlik.
Pontosítsunk: az élelmiszeripari célra legalkalmasabb ausztenites rozsdamentes (saválló) acél, ami Cr18Ni10, gyengén mágnesezhető. Az ilyen edények talpa meg pláne. Azért, hogy indukciós rezsón is működjenek (ott a pktogarm?), az aljába tesznek egy mágnesezhető betétet.
Köszi Neked is az észrevételt, Rézműves már reagált és megértettem, hogy nincs szükség az 50 cm-re, főleg ha ilyen sisakot tervezek (a sisak alakja nem biztos, hogy ilyen lesz, ha csak egy sima domboró sül ki belőlle max akkor kicsit hosszabra hagyom).
Rézművesnek is köszi a reagálást (75495, 75488), nekem nagyon hasznos volt!
Vasbicilki.
Neked is kösz a mágnespróbát, de mint utólag kiderült Hal65-nek köszönhetően lehet nem sok mindent jelent. Cr18 Ni10? Ennek megprobálok utánnanézni,mondjuk attól,mert ez van ráírva még nem biztos, hogy az. Láttunk már csodát :-D
Bele szoktam keverni a komposzt közé, a giliszták imádják. A szárazsággal már teljesen lehúzódtak a ginyók a kupac aljára, de mióta öntögetem nekik a cefremoslékot, megint nyüzsög az egész halom a piros gilisztáktól.
Mitől függ, hogy mennyire lesz kozmaolajos az alszesz?
A gyümölcs fajtájától, a cefrézés körülményeitől (hőfok, spontán ill irányított erjesztés, stb), vagy valami mástól?
Megmondom, miért kérdezem.
Volt augusztusban 4 adag cefrém (az eleje csak őszi, a vége felé került bele némi szilva, 2 adag spontán, napfény nélkül, 2adag élesztős + 3 % napfény). Akkor még kánikula volt, 25-27 fok lehetett a kapualjban, ahol a cefrét tartom. Ezeknél az alszesz első fele masszívan opálos volt, a felszínén olajos hártyával. Tisztázás előtt a szokásos lehűt-hígít-leitat metódussal mentesítettem, tükrös tiszta lett a kész pálinkám, de ez most mellékes a kérdés szempontjából.
Szeptemberben jött a szilva, és enyhült a kánikula, huszon 1-2 fokon erjedt az anyag. 2 adag cefre (az elsőbe még került egy kevés őszi, spontán erjedt, a második tisztán szilva, élesztővel). Mindkettőnél víztisztán indult az alszesz, csak a második felében (kb 30% alk. alatt) jelentkezett egy enyhe opálosság, de hamar el is múlt. Összességében nem volt elválasztható mennyiségű kozmaolaj, és a kész pálinka se opálosodott be a szeszfok beállításánál (pedig sima csapvízzel csinálom, egyszerre lötty bele az egészet, semmi cicó).
És most a törköllyel is ugyanez a helyzet, pálinkaszerűen tiszták az alszeszek, itt a finomításig még nem jutottam el.
A főzés minden esetben 10-14 napra történt, csak az alapanyagban és az erjesztés hőmérsékletében volt eltérés.
Nekem is hasonló az idő, 50-es duplafalú főző kb 40l cefrét teszek fel benne, a felfűtési idő előszőr 1 óra, utána kb 40 perc, és kb 1,5 óra alatt jön le a 6-9 l alszesz. Eddig azt gondoltam ez nem gyors idő. A te leírásodból viszont azt olvastam ki hogy ez gyors.
A moslék kiváló trágya. Másik kérdésedre nem lehet válaszolni. A főződtől, és Tőled függ, meddig engedheted. Van akinek már 50-nél abba kell hagyni, van aki 30-ig is lemehet.
Arról mit gondoltok, hogy nem domború lenne az üstfedél, hanem csak egy sík korong?
Tudnék készíteni domborút is, csak akkor az rozsdamentesből lenne, nem vörösrézből. Persze a sisak mindkét esetben vörösréz lenne, páracső, stb szintén.
Jólét!
A lepárlás után maradt "moslék" használhatoló esetleg a kertben valamire?Gondolok itt trágyázásra vagy ki kell dobni...?Megkérdem újra mert valszeg tegnap mindenki a tüzeset megoldásán törte a fejét,hogy van-e egy olyan alkoholszint ameddig érdemes engedni a középpárlatot.Hozzávetöleges átlag értékre gondolok nem pontosra.Persze attól még kóstolva lenne.
Nekem pont ilyen összeállításom van, semmi gondot nem okoz a 22-es páracsőről 12-es hűtőre való átmenet. Kb 2 liter/óra sebességgel szokott csordogálni rajta az alszesz.
...egyből nem, de nem is kell rögtön 10mm-t szűkülnie...a 20-25°-ban felfelé "ballagó" 22mm-es
csövedet 2db 22-es KB-s könyökkel a megfelelő szögben lefelé, azaz függőlegesbe állítod, majd egy 22-18-as BB-s szűkítővel beiktatsz egy darab 18-as csövet, majd ugyanígy 18-ról 15-re...
...így a páracsöved lefelé lógó vége egy 15mm-es csődarabban végződik...
...a 12-es hűtőspirálod hordóból kiálló végére pedig, szintén ráforrasztasz egy 15-12-es BB-s
szűkítőt... főzéskor a páracsöved végét, csak szépen belecsúsztatod ebbe a kis felfelé álló "tölcsérbe" és ezzel egyben, már van egy biztonsági szeleped is...
Cr18 Ni10 jelölés van rajta, ha ez mond valakinek valamit.
Próbáltam már, fogja a mágnes (a sisaknak használt teafőzőt viszont nem).
Nem tudom, a savállóság mennyire komoly kritérium, vannak savas ételek is (paradicsomleves, savanyú káposzta, etc.) ezeket biztosan ki kell bírnia egy kommersz "fogja_a_mágnes" rozsdamentes acél edénynek is.
A savazott cefre lehet hogy nem tenne jót neki, ezzel nincs tapasztalatom, nem savazok.
Köszönöm mindenkinek a figyelmet és a hozzászólásokat, valószínűleg nagyobb hűtőben fogok gondolkodni én is, és persze örökre megtanultam, hogy nem lankadhat a figyelem és a főzőt magára hagyni nem szabad.
A savállót, nem az különbözteti meg a nem savállótól, hogy fogja, vagy nem fogja a mágnes, hanem az ötvözete. Savállót is foghatja a mágnes, ettől még saválló. Sőt! Mutatok én Neked olyan savállót, hogy a mágnest le se tudod szedni róla, és mégis az.
Ezt a mágneses trükköt a MÉH-esek szokták alkalmazni, mert tőlük azt az anyagot veszik át jó áron, amit nem, vagy csak kevésbé fog a mágnes.
Aztán.
Szokták azt is mondani, hogy amit nem fog a mágnes, az rozsdamentes, saválló anyag.
Hát kérem ez sem igaz.
Nézzük meg pl a harckocsi lánctalpat. Csupa rozsda, és mégsem fogja a mágnes. Miért? mert olyan az ötvözete, (mangános) hogy a mágneses aknák ne tapadhassanak rá.
De sorolhatnám a példákat.
A mágnespróbával asszem talán azt lehet eldönteni, hogy fog-e működni az üst indukciós főzőlapon.
Vasbicikli. Írtad, hogy Neked ilyen fazékból van a főződ. Megejtenéd rajta a Gombászok által javasolt mégnespróbát és beszámolnál?. Köszi.
Szkajvolker Lajos. Köszi a segítséget, nagyjából körbejártam az árakat, igazából a söröshordónak szimpatikus az ára, de végiggondoltam és egyenlőre 25-35 literbe gondolkozok, és talán annyi átalakítást sem igényel a fazék.
Légyszíves segítsetek a tervrajzomon szereplő méretek pontosításában:
OF!
A "problémás" nyitó hsz-emre kaptam visszajelzést egy moditól,de azt írja nem minősül reklámnak, így nem is törölték, de ennek ellenére megértem hogy nem volt okos dolog ilyet linkelni, a jövőben kerülni fogom!
...én is örülök, hogy nem lett nagyobb bajod, mert elég rossz "reklám" lett volna, ismerve az újságírókat...
...sajnos én is sokszor elfelejtettem az elején, az átfolyós hűtőnél a vizet elindítani, de nekem
nagy segítség az az egyszerű kis hőmérő, (amit minden hűtőbe beépítek), mert egy ránézésre
kiderül, hogy már megint nem nyitottam ki a csapot...
...ez a kis kazánhőmérő 7-800.-ft és szerintem még a hordós hűtőbe is érdemes beletenni, mert így mindíg lehet látni, hogy mennyire meleg a hűtővíz...én a hűtővíz áramlását úgy állítom be,
hogy az elfolyó víz hőfoka 60-70°C között legyen...így elég kevés a vízfogyasztásom is és a kifolyó
pálesz hőfoka is 18-20°C között tartható, ami nekünk a fontos...