Keresés

Részletes keresés

vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75611

Tanulmányozd a belinkelt reggeli okosságok közül Miklós1 összegzéseit, ezért próbálok segíteni minden reggel!

Előzmény: manta-z (75601)
Cross80 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75610

Szép jó napot mindenkinek!

 

Uraim lenne egy kérdésem?!

 

Borból kb 400liter és 4évesből lehet pálinkát csinálni?

Kicsit ecetes már !

 

Erre kérném a választ!

Köszike mégegyszer!

vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75609

Mi egy nagyobb tételnél számoltuk a fogyasztást: vezetékes gáznál 200 ft/liter gázár jön ki, 50%-os pálinkát számolva.

Előzmény: vinik táltos (75593)
golyós Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75608

"de 10 %-nál kisebb az eltérés (egyébként a földgáz javára)" .... nos ebben nagyon, 2x is tévedsz....

üdv.g.

Előzmény: vasbicikli (75603)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75607

A megtermékenyítés is.-)

Előzmény: miccimacci30 (75595)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75606

Köszi!:))

Előzmény: Mr.Stratos (75589)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75605

Szia! És mindez villany-fűtéssel (rezsó), kb. hogy néznének ki a számok vajjon?

 

Előzmény: vasbicikli (75603)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75604

A sisak mindenképpen dobna a minőségen. Az alakja mindegy, legalább az üst 20%-a legyen. Én azt tartom-bár ezzel sokan nem értenek egyet-, sisak nélkül lehet jó pálinkát csinálni, de kiválót nem.

Előzmény: jancsusz (75520)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75603

Még lehetne árnyalni a képet a fűtőértékkel, de 10 %-nál kisebb az eltérés (egyébként a földgáz javára), úgyhogy a lényegen nem változtat.

Előzmény: vasbicikli (75602)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75602

Az összehasonlítás kedvéért számoljuk át kg-ra a földgáz árát!

A metán sűrűsége 0,66 kg/m3 (a földgáz gyakorlatilag metán).

Tehát a földgáz egységára 258 Ft/kg, a PB meg 455 Ft/kg, a te számaiddal.

Előzmény: Bugsyy (75591)
manta-z Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75601

A cefréim kint vannak szabad ég alatt. A szőlőcefrém kb 1,5 hetes. Ma reggelre elsüllyledt a bundája. Az öngyújtó tesztnél kb 1cm-re alszik el a láng. Azt nem tudom eldönteni, hogy teljesen kierjedt, vagy a hideg miatt leállt az erjedés?

(Hidegtűrő élesztővel indítottam, de éjjel szerintem 10 fok alatt is lehetett)

A bunda csak akkor süllyed el ha teljesen kierjedt, vagy akkor is ha valami külső körülmény miatt leáll az erjedés? 

miccimacci30 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75600

Milyen finom, diszkrét kifejezés :-))) zizzent...

Előzmény: firekiller (75598)
golyós Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75599

Kedves vf1 !

Szabad javasolnom , hogy fire (75579) hsz.-ét is betedd a fontos linkek közé? (persze csak ha Ő is hozzájárul...;-))

Ne mondja senki, hogy nálunk nincs megtartva a kötelező oktatás....

üdv.g.

Előzmény: vf1 (75592)
firekiller Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75598

Szerintem nem hagytam ki amiket leírtál, 5-10 perc lazítás ...., és az elkészülést a főzés végére javasoltam :)

Viszont ha te "este" kezded vagy folytatod a főzést, akkor már aljas módon, előre megfontolt szándékkal vagy zizzent főzés közben? És a főzés végére mire lehet számítani ?

Előzmény: szilvakukc (75586)
firekiller Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75597

Jól mondja Kupeci:) TZD-n majd elszörcsölgetjük!

Előzmény: sogi01 (75583)
gasboth Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75596

Pálinkás jóreggelt!

 

Üdv Feriba51!

 

A csőátmérőt most nem tudom megmondani, mert nincs itthon a cucc jelenleg, de egy régebbi fotót találtam róla.

 

A hűtőcső átmérője megegyezik a páracsőével, egy egész szál cső van megtekerve, a 110-es hordóba

Előzmény: Feriba51 (75541)
miccimacci30 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75595

A vezetékes az jóval olcsóbb. 

 

A telefon is :-)

Előzmény: kupeci (75594)
kupeci Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75594

A vezetékes az jóval olcsóbb.

Előzmény: Bugsyy (75591)
vinik táltos Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75593

Éngem is érdekel, melyik a leggazdaságosabb.

Ahol van fa (nem kell megvenni) nyilván ott a fafűtés.

Én főztem palackos gázzal, de nem tudtam megmérni, hogy mennyi ment el a palackból.

Jelenleg villanyrezsón főzögetek (ha van mit), így kb fél liter 50%-os párlat 150-180 Ft.

Ha valaki adna egy jó összehasonlító táblázatot, az jó lenne.

Gondolom minden számításnál többet ér a gyakorlat, a tapasztalat.

Üdv: Táltos Károly

Előzmény: Bugsyy (75591)
vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75592

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (72602)
Bugsyy Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75591

Üdv,

 

Na most elgondolkodtam...a vezetékes gáz köbmétere kb 170 Ft. A palackos gáz a 11 kg-s kb 5000 Ft. Egy főzethez melyikből mennyi kellhet? Ha jól sejtem a vezetékes gázzal jobban megéri főzni, ugye?

Előzmény: Babar66 (75590)
Babar66 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75590
Nálam sajnos nem a víz a legdrágább tényező a páleszfőzés során. Gázból 5 m3 fogy, míg vízből csak 0,06m3 adagonként. Igaz, hogy a víz kōbmétere háromszor annyi mint agáz, de akkor sem számottevő. És a gyümōlcsről még nem is beszéltünk...
Üdv!
Előzmény: Amateur-no1. (75587)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75589

mintegy beragyogva a vörös folyadékot, és felréved bennünk, hogy a végtelen Alföld látóhatárát, amint a lemenő nap még egyszer utoljára visszaverte a búzamezők vörösbe hajló színét, láthatták ilyennek rég letűnt őseink.........mikor este hugyoztak egy bokor alatt, lefekvés előtt.:DD

Hát Szilvakukc....megint nagyott alkottál..)))) Jólét ! Satu

franyo01 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75588

Most jutottam csak gép elé, de oks értem a lényegét, holnap reggel beélesztőzöm + pektinbontózom. Nem mertem mindjárt az elején beletenni, mert ugye mint írtam folyamatosan adom hozzá a gyümölcsöt, így nem akartam főerjedés valamint utóerjedés közben beletenni már  gyümölcsöt, de ha így jobb, természetessen megfogadom tanácsodat, és köszönöm segítőkészségedet!

Szilvát cefréztem csak eddíg, de azt élesztő és pektinbontó nélkül.

 

Üdv.: Fecó

Előzmény: barkócza (75565)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75587

Sziasztok!

 

Hát igen, az nem baj ha az ember bezizzen, vagy főzöl, vagy nem teszed, de szerintem, csak odafigyelve szabad.

 

Én úgy csinálom, hogy felfogom a hűtővizet, egyrészről azzal mosom ki az edényeket ha kell, valamint az esetleges következő cucchoz rendelkezésre áll, mint langyos víz. Egyébként az a tervem, hogy egy búvárszivattyúval visszatermelem majd egy ejtőtartályba a lefolyt hűtőlét, egy csapocskával beállítom a folyás sebességét és többször használhatom, hozzátenném, hogy ezzel a vízkövesedés is lassúbb lehet.

Előzmény: szilvakukc (75586)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75586

Egyvalamit kihagytál:

Én pölö úgy csinálom, hogy ötpercenként benézek, inni valamit. Így nem érhet meglepetés. Legfeljebb estére be vagyok zizzenve. Az meg nem meglepetés.:))

Előzmény: firekiller (75579)
kupeci Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75585

Ide!:)

Előzmény: sogi01 (75583)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75584

De ha jobban figyel akor ehetett volna lángolt kolbászt pálinka ágyon:))

Előzmény: sogi01 (75583)
sogi01 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75583

Szia Fire! 

Ez a válasz megér nekem fél liter szilvát hova vihetem:))))

Előzmény: firekiller (75579)
Prophet09 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75582

Ugyan nem olvastam vissza 70ezer hozzászólást, de biztos vagyok benne hogy ez egy hiánypótló összefoglalás, pláne egy hozzáértő billenytűzetéből! A magam nevében mindenképpen köszönöm! :)

Előzmény: firekiller (75579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!