A sisak mindenképpen dobna a minőségen. Az alakja mindegy, legalább az üst 20%-a legyen. Én azt tartom-bár ezzel sokan nem értenek egyet-, sisak nélkül lehet jó pálinkát csinálni, de kiválót nem.
A cefréim kint vannak szabad ég alatt. A szőlőcefrém kb 1,5 hetes. Ma reggelre elsüllyledt a bundája. Az öngyújtó tesztnél kb 1cm-re alszik el a láng. Azt nem tudom eldönteni, hogy teljesen kierjedt, vagy a hideg miatt leállt az erjedés?
(Hidegtűrő élesztővel indítottam, de éjjel szerintem 10 fok alatt is lehetett)
A bunda csak akkor süllyed el ha teljesen kierjedt, vagy akkor is ha valami külső körülmény miatt leáll az erjedés?
Szerintem nem hagytam ki amiket leírtál, 5-10 perc lazítás ...., és az elkészülést a főzés végére javasoltam :)
Viszont ha te "este" kezded vagy folytatod a főzést, akkor már aljas módon, előre megfontolt szándékkal vagy zizzent főzés közben? És a főzés végére mire lehet számítani ?
Na most elgondolkodtam...a vezetékes gáz köbmétere kb 170 Ft. A palackos gáz a 11 kg-s kb 5000 Ft. Egy főzethez melyikből mennyi kellhet? Ha jól sejtem a vezetékes gázzal jobban megéri főzni, ugye?
Nálam sajnos nem a víz a legdrágább tényező a páleszfőzés során. Gázból 5 m3 fogy, míg vízből csak 0,06m3 adagonként. Igaz, hogy a víz kōbmétere háromszor annyi mint agáz, de akkor sem számottevő. És a gyümōlcsről még nem is beszéltünk...
Üdv!
mintegy beragyogva a vörös folyadékot, és felréved bennünk, hogy a végtelen Alföld látóhatárát, amint a lemenő nap még egyszer utoljára visszaverte a búzamezők vörösbe hajló színét, láthatták ilyennek rég letűnt őseink.........mikor este hugyoztak egy bokor alatt, lefekvés előtt.:DD
Hát Szilvakukc....megint nagyott alkottál..)))) Jólét ! Satu
Most jutottam csak gép elé, de oks értem a lényegét, holnap reggel beélesztőzöm + pektinbontózom. Nem mertem mindjárt az elején beletenni, mert ugye mint írtam folyamatosan adom hozzá a gyümölcsöt, így nem akartam főerjedés valamint utóerjedés közben beletenni már gyümölcsöt, de ha így jobb, természetessen megfogadom tanácsodat, és köszönöm segítőkészségedet!
Szilvát cefréztem csak eddíg, de azt élesztő és pektinbontó nélkül.
Hát igen, az nem baj ha az ember bezizzen, vagy főzöl, vagy nem teszed, de szerintem, csak odafigyelve szabad.
Én úgy csinálom, hogy felfogom a hűtővizet, egyrészről azzal mosom ki az edényeket ha kell, valamint az esetleges következő cucchoz rendelkezésre áll, mint langyos víz. Egyébként az a tervem, hogy egy búvárszivattyúval visszatermelem majd egy ejtőtartályba a lefolyt hűtőlét, egy csapocskával beállítom a folyás sebességét és többször használhatom, hozzátenném, hogy ezzel a vízkövesedés is lassúbb lehet.
Én pölö úgy csinálom, hogy ötpercenként benézek, inni valamit. Így nem érhet meglepetés. Legfeljebb estére be vagyok zizzenve. Az meg nem meglepetés.:))
Ugyan nem olvastam vissza 70ezer hozzászólást, de biztos vagyok benne hogy ez egy hiánypótló összefoglalás, pláne egy hozzáértő billenytűzetéből! A magam nevében mindenképpen köszönöm! :)