...bizony egy ilyen külső palást, vagy "szoknya" nagyon sokat számít, akár szimpla, akár dupla a főződ...ez időben is, meg lóvéban (gáz-ár) is megmutatkozik...
...én lakásban főzök és amikor még a gáztűzhelyen, a legnagyobb rózsával fűtöttem, bizony
1-óra 40-perc kellett átlagban, mire csöpögni kezdett a 20-literes főzőmből...
...amikor ezt a külső burkot elkészítettem, ami tulajdonképpen csak egy hőterelő (hőbenntartó héj),
amit 0.1mm-es trombitalemezből csináltam, 40-perccel csökkent a felfűtési idő...
Kb. mennyire? Én is tervezem, hogy csinálok birs cefrét. 2éve már egyszer csináltam egy kisebb mennyiséget, tudtam, hogy sok cukor kell bele. Ha jól emlékszem az összedarált birs tömegének a tizedét raktam hozzá. Mennyi az ideális?
Igen, elég volt neki a 3x-osra hígítás. Abból indultam ki, hogy egy kiló cukornak kell 5-6 liter víz, hogy teljesen ki tudja dolgozni alkohollá az élesztő. 20 liter befőtt+5 liter lekvárban véltem maximum 8-9 kiló cukrot, több biztosan nincs benne. +még tettem hozzá további 2 liter vizet, mert úgyis dupla adag a főzése, így éppen 2 töltet lesz.
Én most azt csináltam, hogy terítettem a tetejére egy nylon fóliát (jó nagyot, bőven túl lóg a hordó szélén) és öntöttem a fóliára egy fél vödör vizet.
Mondjuk előtte kézzel lenyomkodtam és állt a lé a tetején. (Nem volt szárazra préselve... :)
Szia! Első nap pár órájában az élesztőzés után nem történt semmi. Aztán második nap, tegnap, ismét rengeteg almát-körtét hoztunk, nekiálltam cefrézni őket, miközben főztem egy adag almát, hogy legyen edény. Van egy Bio-kuka, 120 literes, no abból is alapos tisztítás után alma cefrés edény lett, mert be kellett fognunk. Szóval csak tegnap késő este tudtam a befőtt-lekvár cefrére ránézni, meglepődtem, rotyog az egész, annyira erjed. Jó lesz ez is, finom illata van.:-)
Van néhány mázsa törkölyöm. Van ami leveses, és van ami elég jól ki lett csavarva. Az első kérdés, haogy a jól kicsavartból kb milyen kihozatalra számíthatok? Olvastam valami 7 liter körüli számot, de érdekelne hogy a tapasztalat is ennyit saccol-e. A mustja 19-21 között mozgott fajtától függően.
A másik a tárolás. Olvastam hogy jól tömörítsem be és annyi. De a levesest nem zudom úgy betömöríteni. Ráadásul emlékszem hogy tavaly is majd leszakatt a csuklóm mikor szedtem kifelé. Nincs erre valami más jó módszer? A zsákon kívül, abba nem merem tartani.
Ja igen, eredetileg jancsusznak válaszoltam, csak elfelejtette a rendszer, mert volt közben egy time out, amíg rajzolgattam meg a kép beillesztéssel kínlódtam (ami valamiért nem sikerült, de majd most).
Többnyire szilikon fugázóval szokták megoldani. Már én is majdnem hozzákezdtem, amikor hal65 oldalán olvastam a szilikoncső tömítésről. Igaz, kicsit másképp, de az Arian fazéknál is használható.
Az én edényemhez egy 2,5 mm vastagságú szilikoncsőből készült a tömítés (kb. olyasmi anyag, mint az infúziós cső, pl. itt kapható, méterre). Ezt a szükséges méretű gumigyűrűvé lehet alakítani úgy, hogy egy szorosan beleillő drótdarabbal összekötjük a két végét.
A fedő "szoknyájára" kell ráilleszteni, és úgy rátenni a fazékra, valahogy így Először egy kicsit türelemjáték, mert szeret leugrani, de az első főzéskor kicsit ellapul, könnyebben megáll a peremen. A fedő nálam egy gumipókkal van rászorítva a fazékra.
Az első tartályba csöpög az alszesz, fellül egy csövön átfolyik a középső tartályba, ahol fellül felgyülemlik az olaj, a pálinka pedig allul folyik át a harmadik tartályba, majd innen folyik ki az olajmentes pálinka?