Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75698

...pályinkás jó reggelt...

 

...bizony egy ilyen külső palást, vagy "szoknya" nagyon sokat számít, akár szimpla, akár dupla a főződ...ez időben is, meg lóvéban (gáz-ár) is megmutatkozik...

...én lakásban főzök és amikor még a gáztűzhelyen, a legnagyobb rózsával fűtöttem, bizony

1-óra 40-perc kellett átlagban, mire csöpögni kezdett a 20-literes főzőmből...

...amikor ezt a külső burkot elkészítettem, ami tulajdonképpen csak egy hőterelő (hőbenntartó héj),

amit 0.1mm-es trombitalemezből csináltam, 40-perccel csökkent a felfűtési idő...

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75672)
Cernunnos, Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75697

Pálinkás jó reggelt!

 

"A birset viszont túl kell cukrozni"

 

Kb. mennyire? Én is tervezem,  hogy csinálok birs cefrét.  2éve már egyszer csináltam egy kisebb mennyiséget, tudtam, hogy sok cukor kell bele. Ha jól emlékszem az összedarált birs tömegének a tizedét raktam hozzá. Mennyi az ideális?

 

Köszi a választ.

Előzmény: vf1 (75666)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75696

Igen, elég volt neki a 3x-osra hígítás. Abból indultam ki, hogy egy kiló cukornak kell 5-6 liter víz, hogy teljesen ki tudja dolgozni alkohollá az élesztő. 20 liter befőtt+5 liter lekvárban véltem maximum 8-9 kiló cukrot, több biztosan nincs benne. +még tettem hozzá további 2 liter vizet, mert úgyis dupla adag a főzése, így éppen 2 töltet lesz.

Előzmény: Feriba51 (75694)
Babar66 Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75695

Én most azt csináltam, hogy terítettem a tetejére egy nylon fóliát (jó nagyot, bőven túl lóg a hordó szélén) és öntöttem a fóliára egy fél vödör vizet.

Mondjuk előtte kézzel lenyomkodtam és állt a lé a tetején. (Nem volt szárazra préselve...  :)

Remélem működni fog.

Üdv!

Előzmény: gergerg (75691)
Feriba51 Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75694

Örülök neki, továbbá már, mint a többit!!!!!

Jó nedűt!!!!

 

Ezek szerint meg lehet próbálni csak a háromszorosára hígítani.

Előzmény: Törölt nick (75692)
vf1 Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75693

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (72602)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75692

Szia! Első nap pár órájában az élesztőzés után nem történt semmi. Aztán második nap, tegnap, ismét rengeteg almát-körtét hoztunk, nekiálltam cefrézni őket, miközben főztem egy adag almát, hogy legyen edény. Van egy Bio-kuka, 120 literes, no abból is alapos tisztítás után alma cefrés edény lett, mert be kellett fognunk. Szóval csak tegnap késő este tudtam a befőtt-lekvár cefrére ránézni, meglepődtem, rotyog az egész, annyira erjed. Jó lesz ez is, finom illata van.:-)

Előzmény: Feriba51 (75540)
gergerg Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75691

Sziasztok!

 

  Van néhány mázsa törkölyöm. Van ami leveses, és van ami elég jól ki lett csavarva. Az első kérdés, haogy a jól kicsavartból kb milyen kihozatalra számíthatok? Olvastam valami 7 liter körüli számot, de érdekelne hogy a tapasztalat is ennyit saccol-e. A mustja 19-21 között mozgott fajtától függően.

     A másik a tárolás. Olvastam hogy jól tömörítsem be és annyi. De a levesest nem zudom úgy betömöríteni. Ráadásul emlékszem hogy tavaly is majd leszakatt a csuklóm mikor szedtem kifelé. Nincs erre valami más jó módszer? A zsákon kívül, abba nem merem tartani.

vasbicikli Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75690

Ja igen, eredetileg jancsusznak válaszoltam, csak elfelejtette a rendszer, mert volt közben egy time out, amíg rajzolgattam meg a kép beillesztéssel kínlódtam (ami valamiért nem sikerült, de majd most).

Előzmény: jancsusz (75655)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.22 0 0 75689

Na ez is igaz! :)

Előzmény: hal65 (75688)
hal65 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75688

Pöttyintsd oda a fedőhöz néhány helyen FBS-el, ls sosem fog többé leesni.

Előzmény: vasbicikli (75685)
vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75687

Persze, hogy nem! És ha írtál volna? Itt senki nem harap...:))

Semmi bajom veled!!!!!!

Előzmény: Piszra (75686)
Piszra Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75686

Direkt felhívtam a figyelmet! 2x-is, hogy kezdő vagyok. Szerintem olyan nagy hülyeséget nem írtam.

Előzmény: vf1 (75683)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75685

Többnyire szilikon fugázóval szokták megoldani. Már én is majdnem hozzákezdtem, amikor hal65 oldalán olvastam a szilikoncső tömítésről. Igaz, kicsit másképp, de az Arian fazéknál is használható.

Az én edényemhez egy 2,5 mm vastagságú szilikoncsőből készült a tömítés (kb. olyasmi anyag, mint az infúziós cső, pl. itt kapható, méterre). Ezt a szükséges méretű gumigyűrűvé lehet alakítani úgy, hogy egy szorosan beleillő drótdarabbal összekötjük a két végét.

A fedő "szoknyájára" kell ráilleszteni, és úgy rátenni a fazékra, valahogy így Először egy kicsit türelemjáték, mert szeret leugrani, de az első főzéskor kicsit ellapul, könnyebben megáll a peremen. A fedő nálam egy gumipókkal van rászorítva a fazékra.

franyo01 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75684

Szia!

Ügyes kis szerkezetet hoztál össze;)

Érdeklődnék az olajleválasztó felöl ha lehet:

Az első tartályba csöpög az alszesz, fellül egy csövön átfolyik a középső tartályba, ahol fellül felgyülemlik az olaj,
a pálinka pedig allul folyik át a harmadik tartályba, majd innen folyik ki az olajmentes pálinka?

 

Üdv.: Fecó

Előzmény: godlock (75661)
vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75683

Semmi gond, csak érdeklődtem, mit tudsz a birs cefrézéséről. Miért követtél volna el hibát?

Előzmény: Piszra (75682)
Piszra Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75682

Igen én Tudom,de nem ez volt a kérdés a kollégától. !

Én arra próbáltam válaszolni amit kérdezett.

Ha nagy hibát követtem el, akkor elnézést

Előzmény: vf1 (75680)
Piszra Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75681

Az én környékemen csak egylépcsős bérfőzde van,ezért szeretnék saját készüléket, hogy mit tudok az ÉN SAJÁT CEFRÉMBŐL kihozni!

Előzmény: Piszra (75679)
vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75680

Azt tudod, hogy szőrteleníteni is kell?

Előzmény: Piszra (75679)
Piszra Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75679

"A birset viszont túl kell cukrozni, "

Ezt!!

 

Előzmény: vf1 (75678)
vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75678

Már melyiket?

Előzmény: Piszra (75674)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75677

Nem hülyeség, főleg, hogy most jön a hideg idő.

Előzmény: vf1 (75675)
vasbicikli Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75676

Ó igen, ide vezet a kapkodás! ;)

Köszönöm a kiigazítást!

Előzmény: barkócza (75628)
vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75675

A felfűtési idő majd felét megspórolom vele, nem keresem vissza, valahol már leírtam egyszer pontosan.

A Rézműves is alkalmaz ilyet neki is hasonló a véleménye, nagyon jó!!!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75672)
Piszra Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75674

Elfogadom a véleményed, és megfogadom. Birsel még nem volt dolgom. De ha lesz, ez alapján járok el.

 

 

Előzmény: vf1 (75666)
stapika Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75673

"vegyigével tüzelni...."

   Azzal nagyon nehéz lehet.:-)

Előzmény: vf1 (75669)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75672

Mennyit számít ez a hordó rászabva a főzőre? Kevesebb tüzelő kell?

Előzmény: vf1 (75669)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75671

Mondom, hogy kényelmesség van... :)

Nem a befalazástól függ. De a kisüstházban én is gázzal fűtök, mert fogpiszkálóval (vagy venyigével) kell tüzelni, hogy ne égjen le.

 

CT

Előzmény: vf1 (75669)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75670

Hogy mondják másképp:
Az ő pálinkája egy vicc?
Ennek a felese tréfa...

vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75669

Nehéz lenne a műhely sarkában, a nem befalazott főzőmnél vegyigével tüzelni....:)))

 


Előzmény: CefreTársaság (75668)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!