Szeretném megköszönni mindenkinek aki itt a fórumon segít a másiknak illetve jó tanácsokat adnak a kezdőknek. Az 1 héttel ezelőtt kudarcot, ma siker koronázta. Délután 24L alma cefre és 4L vízzel 5,5 liter 33% alszeszt sikerült kinyerjek. A cefre szerencsére nem éget le :D.
A sörös hordónak jelenleg csak az alja van dupla falusítva.
Bár nem engem szólítottál meg, mert nem vagyok birs cefrében járatos, azért ha elolvasol egy kezdő véleményét (nem tanácsát) a kérdéseddel kapcsolatban akkor íme:
1.) Pektinbontó kérdése:
Nem tudom Te milyen pektinbontóban gondolkozol. Nekem eddigi "pályafutásom" során kettővel volt dolgom. Zimopec 10ml/tubus és Lallzyme HC 10g/tasak. Nekem eddig a Lallzyme mintha jobban működne. Pontosítva mind a kettő elvégezte a munkáját, de a Zimpoec-et rendszerint túl kell adagoljam. Ha Zimpocet akarsz használni szerintem a javasolt adagolás többszörösét is belerakhatod vízzel hígítva főleg birshez ( szerintem a fél tubus belemehet.) Lallzyme esetében szerintem elég a 2x-es "túladagolás" birs esetében.(azt hiszem 1,5g-ot javasol 100 literhez).
2.) Cukor kérdése:
Alap esetben nem cukrozok ,de volt már rá példa, hogy az én cefrém is kapott egy kis szirupot. Mindig megvizsgálom a gyümölcsöt és ha úgy érzem nem ideális a cefrézésre (nem elég érett, gyenge a cukorfoka,) vagy nem tudom időben főzetni (sajnos jelenleg nincs saját főzőm és bérfőzetek) akkor mérlegelek, de én az 1-3%-os határon belül gondolokozom cukor esetében.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem mértem meg a súlyát! De segítettem behordani 10 m3 hasábfát és nekem nagyon nehéznek tünt. Ezen az adaton nem fogok Veled összeveszni, mert ennyiből bármennyit is írhattam volna, az összefüggésen nem változtat.
Búza finomlisztet használok , nokedliszerű állapotra bekeverve vízzel, keveset kenek még a szilikor tömítés fölé (mely önmagában is zárna) , kevéske moslékkal keverve ami kerűl a cefre feltöltés helyénél. Így csak lehelletnyire kell leszorítanom a csavarkötéssel a sisakot, kitűnően tömít, ha jönne a múló akkor meg hamar elengedné a túlnyomást azon a helyen. Tökéletes módszer, a világ egyik legnagyobb találmánya az ilyen tömítés! :-))
Kicsit szkeptikus vagyok a műanyag tökéletes fertőtlenítését illetően, szerintem nem lehet csíramentesíteni! A műanyagba keményen beeszi magát mindenféle anyag Vannak 15 éves hordóim, olyan is van amit úgy mentettem meg valakitől, hogy algát sikáltam ki belőle. Semmiféle különbséget nem látok a full új, és a 15 éves hordóban lévő cefre között. Persze minden cefre után alaposan kisikálom, de nem mindig fertőtlenítek.
Én is 5kg napfény/ 100 lityi cefre arányban készítem. Úgy látom elég sokan azonnal cefrézik a birset, semmi utóérlelés nélkül. Szeritem ez nem hlyes! Én mindenképpen utóérlelem, folyamatosan válogatom a rákövetkező hetekben a zömében már sárga, illatos birseket, illetve a rohadásnak indultaknál mentem az ép részt. Tavaly eléggé hajlamos volt a rohadásra a birs, mégis elhanyagolható veszteségem származott az érlelés közbeni rohadásból. Enyhén párolni szoktam , azonnal tökéletes állagú a cefre (krumplipürészerű). A melegítéssel elvileg aromákat veszít a birs, de kérdés mi a jobb? Ez, amikor azonnal jól cefrézhető, vagy amikor fűrészforgács szerűen ott figyel akár egy hétig is a hordóban mire igazán erjedni bír! Elgondolkodtató, vajon akkor nem szenved aromaveszteséget a birs? Levegővel érintkezve, oxidálódva? Valahogy nincs kedvem változtatni a módszeremen...
Jólét!
Arian vagy hasonló saválló üstöt használókat kérdeznék,hogy miként oldották meg a fedö tömítését?Jelenleg kukorica darát használok sikeresen de hátha...mindig van jobb.Bár ez elég olcsó.
Nem feltétlenül penész, lehet élesztőhártya is. Ha büdös, az baj, ha csak élesztőszagú, akkor nem annyira. Azonos mértékben voltak feltöltve a hordók? Akkor lehet ilyesmi, ha túl sok a levegő a cefre fölött, és/vagy túl melegen van a cefre.
Nem ecetesedett meg, csak egy vékony hártya lett a tetején (amit azóta eltávolítottam, és lefóliáztam), rákérdeztem itt nemrégiben, azt mondták, valami penész..
De a többi hordómnál nincs ilyen gond,csak mindig ennél az egynél! :/
Nem létezik. Nem attól lesz ecetes a cefre, hogy a hordóban legalább egy darab ecetbaktérium található, hanem attól, hogy meg vannak a feltételek az elszaporodásához.
A hipo jó, nekem bepimpósodott, leszürtem a tetejét amennyire tudtam, majd a hordót belülről ahol nincs cefre , jol megtakarítottam hipós vízzel, és eltűnt.