Keresés

Részletes keresés

Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75665

Köszi mindenkinek!

 

CefreTársaság Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75664

Élesztő lesz az a virágosabbik fajta!

Előzmény: Kariboy107 (75649)
Piszra Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75663

Godlock!

 

Őszintén örülök a sikerednek!

Én még ez előtt állok,de már kezdek irgykedni!

Alig várom,hogy a saját főzőmből csurogjon................

+ szeretem az ilyen részletes képi (videó) beszemolókat. Mindent elmond!

További sok lét!

Üdv.:

Piszra

Előzmény: godlock (75661)
stapika Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75662

Szép kis számháború volt itt ma.:-)Egyetlen ember mondta el a lényeget,közben mindenki ezt szeretné tudni:

"

vf1 válasz | megnéz | könyvjelző 2012.09.21 10:28:28 © (75609)

Mi egy nagyobb tételnél számoltuk a fogyasztást: vezetékes gáznál 200 ft/liter gázár jön ki, 50%-os pálinkát számolva."

   Ahány főző,annyi eredmény lesz.

      Én rőzsével (metszés,nyesés után maradt ágakkal) tüzelek,általában elegendő.Drága?:-)

godlock Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75661

Sziasztok

 

Szeretném megköszönni mindenkinek aki itt a fórumon segít a másiknak illetve jó tanácsokat adnak a kezdőknek. Az 1 héttel ezelőtt kudarcot, ma siker koronázta. Délután 24L alma cefre és 4L vízzel 5,5 liter 33% alszeszt sikerült kinyerjek. A cefre szerencsére nem éget le :D.

A sörös hordónak jelenleg csak az alja van dupla falusítva.

 

           

 

 

 

üdv Miki

Piszra Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75660

Szia!

 

Bár nem engem szólítottál meg, mert nem vagyok birs cefrében járatos, azért ha elolvasol egy kezdő  véleményét (nem tanácsát) a kérdéseddel kapcsolatban akkor íme:

 1.) Pektinbontó kérdése:

 Nem tudom Te milyen pektinbontóban gondolkozol. Nekem eddigi "pályafutásom" során kettővel volt dolgom. Zimopec 10ml/tubus és Lallzyme HC 10g/tasak. Nekem eddig a Lallzyme mintha jobban működne. Pontosítva mind a kettő elvégezte a munkáját, de a Zimpoec-et rendszerint túl kell adagoljam. Ha Zimpocet akarsz használni szerintem a javasolt adagolás többszörösét is belerakhatod vízzel hígítva főleg birshez ( szerintem a fél tubus belemehet.) Lallzyme esetében szerintem elég a 2x-es "túladagolás" birs esetében.(azt hiszem 1,5g-ot javasol 100 literhez).

2.) Cukor kérdése:

 Alap esetben nem cukrozok ,de volt már rá példa, hogy az én cefrém is kapott egy kis szirupot.  Mindig megvizsgálom a gyümölcsöt és ha úgy érzem nem ideális a cefrézésre (nem elég érett, gyenge a cukorfoka,) vagy nem tudom időben főzetni (sajnos jelenleg nincs saját főzőm és bérfőzetek) akkor mérlegelek, de én az 1-3%-os határon belül gondolokozom cukor esetében.

 

Ismétlem ez egy kezdő véleménye!

 

Üdv:

Piszra

 

Előzmény: orient7 (75654)
Ferenc50 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75659

Üdv!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem mértem meg a súlyát! De segítettem behordani 10 m3 hasábfát és nekem nagyon nehéznek tünt. Ezen az adaton nem fogok Veled összeveszni, mert ennyiből bármennyit is írhattam volna, az összefüggésen nem változtat.

Jó pecázást.

Előzmény: vasbicikli (75626)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75658

Búza finomlisztet használok , nokedliszerű állapotra bekeverve vízzel,  keveset kenek még a szilikor tömítés fölé (mely önmagában is zárna) , kevéske moslékkal keverve ami kerűl a cefre feltöltés helyénél. Így csak lehelletnyire kell leszorítanom a csavarkötéssel a sisakot, kitűnően tömít, ha jönne a múló akkor meg hamar elengedné a túlnyomást azon a helyen. Tökéletes módszer, a világ egyik legnagyobb találmánya az ilyen tömítés! :-))

Előzmény: jancsusz (75655)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75657

Kicsit szkeptikus vagyok a műanyag tökéletes fertőtlenítését illetően, szerintem nem lehet csíramentesíteni! A műanyagba keményen beeszi magát mindenféle anyag Vannak 15 éves hordóim, olyan is van amit úgy mentettem meg valakitől,  hogy algát sikáltam ki belőle. Semmiféle különbséget nem látok a full új, és a 15 éves hordóban lévő cefre között. Persze minden cefre után alaposan kisikálom, de nem mindig fertőtlenítek.

Előzmény: Kariboy107 (75636)
deszegregator Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75656

Én is 5kg napfény/ 100 lityi cefre arányban készítem. Úgy látom elég sokan azonnal cefrézik a birset, semmi utóérlelés nélkül. Szeritem ez nem hlyes! Én mindenképpen utóérlelem, folyamatosan válogatom a rákövetkező hetekben a zömében már sárga, illatos birseket, illetve a rohadásnak indultaknál mentem az ép részt. Tavaly eléggé hajlamos volt a rohadásra a birs, mégis elhanyagolható veszteségem származott az érlelés közbeni rohadásból. Enyhén párolni szoktam , azonnal tökéletes állagú a cefre (krumplipürészerű). A melegítéssel elvileg aromákat veszít a birs, de kérdés mi a jobb? Ez, amikor azonnal jól cefrézhető, vagy amikor fűrészforgács szerűen ott figyel akár egy hétig is a hordóban mire igazán erjedni bír! Elgondolkodtató, vajon akkor nem szenved aromaveszteséget a birs? Levegővel érintkezve, oxidálódva? Valahogy nincs kedvem változtatni a módszeremen...

Előzmény: orient7 (75654)
jancsusz Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75655
Jólét!
Arian vagy hasonló saválló üstöt használókat kérdeznék,hogy miként oldották meg a fedö tömítését?Jelenleg kukorica darát használok sikeresen de hátha...mindig van jobb.Bár ez elég olcsó.
orient7 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75654

Sziasztok.

Érdeklődnék birs cefrézésben jártas kollégától.

Mennyi pektinbontot adagoltok mennyi cukorral.

Régen valaki azt irta a birshez mehet5kg/100liter napfény.

Természetesen ágdarálon lesz fűrészporosítva:)

Ha valakinek van tapasztalata kérem ossza meg:))

Ízletes birs pálinkát szeretnék .

Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75653

Nem vettem észre eddig repedést, de most már átnézem jobban, ha kiürült!

 

Nem ecetes szagú egyébként a cefre..

barkócza Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75652

Nem feltétlenül penész, lehet élesztőhártya is. Ha büdös, az baj, ha csak élesztőszagú, akkor nem annyira. Azonos mértékben voltak feltöltve a hordók? Akkor lehet ilyesmi, ha túl sok a levegő a cefre fölött, és/vagy túl melegen van a cefre.

Előzmény: Kariboy107 (75649)
Piszra Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75651

Jól zár az a hordó? A fedele pontosan illeszkedik?

Nincs rajta valami repedés?

Előzmény: Kariboy107 (75649)
snapszmester Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75650

Sérült a hordód. Törött, repedt, lehet csak hajszálnyit és elengedi a széndioxidot. Néz át alaposan.

Előzmény: Kariboy107 (75636)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75649

Nem ecetesedett meg, csak egy vékony hártya lett a tetején (amit azóta eltávolítottam, és lefóliáztam), rákérdeztem itt nemrégiben, azt mondták, valami penész..

De a többi hordómnál nincs ilyen gond,csak mindig ennél az egynél! :/

Előzmény: szilvakukc (75640)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75648

Nem, abba nem, úgy irom akkor, hogy higitótt hipós-szivaccsal takarítottam meg a hordót belül, a cefre szint felett. :)

Előzmény: szilvakukc (75644)
Piszra Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75647

Vasbicikli!

 

Ha nem jelent gondot az adatlapomon az email címem publikus, küldj már egy mailt. Szeretnék valamit kérdezni!

 

Kösz:

Piszra

Előzmény: vasbicikli (75626)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75646

Ja, jól van, reméltem, hogy az komoly, mert viccnek durva lenne.:))

Előzmény: Darthwader Jenő (75645)
Darthwader Jenő Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75645

Ne szarjál má be, csak viccel! Senki nem tesz hipót a cefrébe.

Előzmény: szilvakukc (75644)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75644

Ja semmi, bocs, csak úgy értettem, mintha hipót tettél volna a cefrébe.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75643)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75643

Higitott hipóval, de mi a baj vele?

Előzmény: szilvakukc (75641)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75642

naja, mostanság csigafazon a divat

Előzmény: hal65 (75631)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75641

Tehát, a cefreszint feletti részt, lemostad hipóval?? Az igen!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (75639)
szilvakukc Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75640

Nem létezik. Nem attól lesz ecetes a cefre, hogy a hordóban legalább egy darab ecetbaktérium található, hanem attól, hogy meg vannak a feltételek az elszaporodásához.

Előzmény: Kariboy107 (75636)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75639

A hipo jó, nekem bepimpósodott, leszürtem a tetejét amennyire tudtam, majd a hordót belülről ahol nincs cefre , jol megtakarítottam hipós vízzel, és eltűnt.

Előzmény: barkócza (75637)
vf1 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75638

Jóvanna, most az egyszer megbocsátva!.....:))))

Előzmény: manta-z (75630)
barkócza Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75637

Hypo.

Előzmény: Kariboy107 (75636)
Kariboy107 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 75636

Létezik olyan, hogy hiába mosok ki egy hordót alaposan, mégis mindig bepenészesedik benne a cefre?

Mindig csak ugyanannál az egy hordómnál tapasztalom ezt..

Van erre orvosság, vagy fogjam be esővíznek??

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!